Férfiszülte ​leány 3 csillagozás

Finn népmesék
Pirkko-Liisa Rausmaa (szerk.): Férfiszülte leány

…E ​kis kötetke, állíthatjuk, kerek, tiszta képet ad a finn népmesék világáról, stílusának sajátos vonásairól, atmoszférájáról, meseszövésének, motívumrendjének jellegzetességeiről – írja Ortutay Gyula a kötet utószavában. Első és természetes érzésünk, hogy e finn mesékben is, mint annyi más nép mesekincsében, a magyar mesék s az eurázsiai mesék rokonaira ismertünk. Ismerős történetek, ismerős fordulatok, jellemek, ismerős költészeti fordulatok. Igaz, elvétve akad olyan mese is, amely idegen a magyar népmesekincsben, de hiszen nekünk is van nem egy olyan mesénk, amelynek a gyűjtés addig nem mutatta fel párját a finn anyagban. De mégis az első benyomás az erősebb: az egyszerre ismerős mesei témák, mesei fordulatok sora s az elmondásban, a részletekben, a hangulatokban megmutatkozó jellegzetes idegenség. Ismerős-ismeretlen egyszerre ez a mesevilág a mi számunkra. Mások a mesezáró formulák, a mindennapi élet más jelzéseit adják, mint a mi meséink. A Mátyás-mesék, ismert tréfák… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népek meséi

>!
Európa, Budapest, 1969
292 oldal · Fordította: Sebestyén Irén · Illusztrálta: Loránt Lilla

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Mesemondó IP
Pirkko-Liisa Rausmaa (szerk.): Férfiszülte leány

A Népek Meséi sorozathoz méltóan ez a kötet is gondosan válogatott, szerkesztett, és jegyzetelt gyűjtemény. A benne található hatvankét mesét egy finn néprajzkutató válogatta, aki gondosan ügyelt rá, hogy képviselve legyenek a különböző mesefajták – tündérmesék, állatmesék, legendamesék, tréfás mesék, stb. Minden történethez tartozik a könyv végén jegyzet, melyben megtalálhatók a típusszámok, a gyűjtő neve, a mesemondó neve, és a mese eredeti finn címe is. A kötet utószavát Ortutay Gyula írta, aki tíz oldalban felvázolja a finn mesekutató iskola történetét és érdemeit. Többek között megtudjuk, hogy a finneknél csodálatra méltóan bőséges népmesegyűjtés zajlott a század elején, így az archívumaikban több tízezer történet található. Ezek közül sikerült a kötet szerkesztőjének igazi gyöngyszemeket válogatnia.
A mesékről részletesen a blogon:
http://tarkabarka.blogspot.hu/2018/01/tengeri-lanyok-te…

>!
anesz P
Pirkko-Liisa Rausmaa (szerk.): Férfiszülte leány

Ismerős mesék, de egyik sem volt számomra olyan kiemelkedő, talán a címadó mese tetszett a legjobban. Sok mesében szerepel a tenger és a szaunák.
Ami kicsit meglepett, hogy az utolsó mesék E/1 személyben íródtak. Ezt nem szokásos a népmeséknél.
Kicsit kevés állatmese volt a kötetben.


Népszerű idézetek

>!
Mesemondó IP

Beesteledett, megérkezett a nap, és lefeküdt a feleségével.
– Leőltem az ágyra, csak pihenni akartam, de elszeneredtem, és furcsát álmodtam: Egy országban három napon át délidőben, három óra hosszat nem sütött a nap. Vajon igaz-e vagy nem? – mondta az asszony.
– Igaz – felelte a nap. – A kék tenger sarkából egy leány evezett ki aranyos csónakjában a tengerre, és ez a leány olyan szép, hogy amikor felém fordult, a szikla mögé bújtam, hogy ne láthassam. Ez a leány egymás után három nap evezett ki a tengerre aranyos csónakjával, ezért nem láthattak engem délidőben három napig a császár udvarában.

93. oldal - A kék tenger szépséges leánya

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Solymossy Sándor: A népmese és a tudomány
Nagy Ilona: A Grimm-meséktől a modern mondákig
Fülöp Lajos: Gyöngyöspatai népmesék
Erdődi József (szerk.): A Hold-szép leány meg a vízikirály
Pap Éva (szerk.): A medvefiú
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról
Komjáthy István (szerk.): Bolondfalva
A tengerből kikelt leány
T. Aszódi Éva (szerk.): Tündérek, törpék, táltosok
Dornbach Mária (szerk.): Butuk Miska