Tóbiás ​és a 2/b 9 csillagozás

Piret Raud: Tóbiás és a 2/b

Tóbiás második osztályba jár, és sok jópofa barátja van. Például Uku, akinek van egy Röfi nevű malaca, és az őseinek hosszú a haja. Vagy Linda, aki balettozik, és azt is tudja, mi az az autogram. Na meg Gregor, aki ugyan elég veszekedős, de ettől függetlenül jó haver. A gyerekek sok vicces kalandot élnek át együtt, és még ha a dolgok nem is végződnek mindig úgy, ahogy eltervezték őket, végül minden rendeződik.

A szerző a mai észt iskolások életét szeretetteljes humorral mutatja be, és a vidám történetekben mindenki magára ismerhet.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2014
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131653 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Hillar Mets

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b

Nagyon kedves, aranyos könyv rendes gyerekekről, akik követnek ugyan el csínyeket, és nem minden sikerül úgy ahogy kellene, de alapvetően jó szándékúak és szerethetőek, főleg a főhős. Vicces is, de nem az a túlzásba vitt fajta, meg bensőséges is sokszor, és ami a fő, szinte letehetetlenül olvasmányos. Kisiskolásoknak nagyon ajánlom.

Katica12>!
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b

Miért, miért, miért? Miért nem ez a kötelező olvasmány? Kaméleon olvasóklubosok lettünk az idén, ez az első forduló könyve, (a második az Így neveld a sárkányodat – ezért neveztünk be :) ). Mivel éppen volt kuponom (hogy-hogynem éppen a Molyon találtam), így megvettem a kapható könyveket és elkezdtük kiolvasni. Mivel Tóbiás az első forduló könyve, így azzal kezdtünk (Máté közben hurcolgatja a suliba a sárkányost és ott olvassa) Mármint én olvastam, a fiúk hallgatták (másodikos éppen a nagyobb), nagyokat kacagtunk. Szó szerint idéznek a könyvből már első hallásra, sőt vissza-visszatértünk egyes fejezetekre. A kedves részeket újra és újra előkeresik és a nagyobbb el is olvassa. És amikor már nagyon a lefekvés ideje lett volna az olvasás után, olyan szépen tudtak nézni, hogy csak még egy fejezetet olvassak, reggel nem lesz nyüszögés (nem is volt, igaz, félálomban öltöztek), hogy persze, hogy picit még olvastam nekik. Bár még nem sikerült arra rájönnöm, hogy a könyv elején lévő hosszú hajú, szoknyás szerintem kislány kicsoda, (elvileg Ukunak kellene lennie, akinek a malaca van, viszont ő fiú)- de a többiket sikerült beazonosítani. Nagyon tetszett: nekem és a fiúknak is. Az egyik kedvenc fejezetem a születésnapi buli, amikor az anyuka véletlenül bezárta az egyik gyereket a hálószobába :) Vagy amikor Tóbiás sült gesztenyét vitt a technikaórára a suliba, mert későn szólt és már nem találtak mást. És ahogy ezeket írom, egyre több humoros történet jut eszembe és mosolygok rajta. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet.

3 hozzászólás
Chris>!
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b

Habár nagy nemzetközi sikerről nem beszélhetünk a kötet kapcsán (a magyaron kívül eddig csak lett nyelven jelent meg), mégis örömteli Tóbiásék megjelenése a hazai piacon. És nem csak azért, mert egy újabb nemzet történetmesélési szokásait ismerhetjük meg, hanem mert a regény egyfajta üzenetet is hordoz magában. Habár már Magyarországon is igyekeznek az általános iskolások kötelező olvasmányainak összeállításakor a kortárs írókat felvenni a listára (lásd például Nógrádi Gábor vagy Csukás István), úgy érzem, e terén még mindig elmaradottak vagyunk. Félreértés ne essék, A Pál utcai fiúkat vagy a Vukut én sem szívesen cseréltetném le, de ugyanakkor nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a világunk nagyon gyorsan változik, és ehhez legjobban a gyerekek és a tinédzserek tudnak alkalmazkodni.

Tóbiás feltehetőleg olyan lehet az észteknek, mint a svédeknek Harisnyás Pippi, az angoloknak Rosszcsont Peti vagy a finneknek Ella. És a népszerűsége is ugyanabban rejlik: hús-vér gyerekekről mesél hús-vér gyerekeknek. A 2/b semmiben sem különbözik egy valódi osztálytól, megvannak az apróbb klikkek, de ugyanakkor az összetartozás is erősen jellemzi őket. Néha előfordul egy-egy veszekedés, de hamar jön a kibékülés, és ugyanilyen gyorsan tudják az őrületbe kergetni a felnőtteket. is. A három-négy oldalas fejezetek különálló történeteket mesélnek el, így akár a napi egy rész elolvasása sem jelent különösebb gondot a kisebbeknek, hiszen nincs olyan nagy, az egész regényen átívelő szál, amelyet meg kell jegyeznie a kicsiknek.
A történetek többsége bájos és humoros, és biztos vagyok benne, hogy akár a gyerekek, akár a felnőttek magukra ismernek egy-egy szereplőben olvasás közben.

XX73 >!
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b

Családi gyerektáborba kerestem friss olvasnivalót az öreg könyvespolcokon heverő régi könyvek mellé. Kipróbáltam ezt is.

Könnyen olvasható betűtípussal szedett, gazdagon illusztrált, csinos kötet. A fejezetek rövidek, mindegyik elején egy vicces rajz kelti fel a kis olvasó figyelmét. A történetek is vidámak, derűs hangulatúak. Külön tetszett, hogy némi kalamajka után mindig jóra fordul a történet. Olvashatunk például egy spoiler

Ennek kapcsán az is tetszett, hogy üdítő nyíltsággal mesél az elvált, más nemzetiségű, egyéb kisebbségi szülők és gyerekek problémáról. Az osztálytársak pedig jó viszonyban vannak egymással. Ha esetleg mégis összevesznek, ki tudnak békülni.

A tanító néni egy tündér. Jól kezeli a helyzeteket spoiler A neve viszont mindig úgy hatott rám, mint egy pofonvágás. Pofon Petra a neve, de miért?!

Kis_Andrea>!
Piret Raud: Tóbiás és a 2/b

Aranyos főként vicces, de azért mondanivalót is tartalmazó történetek kisiskolásoknak. Élveztük az olvasását. A rajzok viszont egyáltalán nem tetszettek!


Hasonló könyvek címkék alapján

Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok
Abby Hanlon: Dory és a fekete bárány
Jeff Kinney: Egy ropi filmes naplója – A következő fejezet
Mary Pope Osborne: Karácsony Camelotban
Roald Dahl: Danny, a szupersrác
Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár
Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában
John Hughes: Reszkessetek, betörők!
Jim Razzi: Őslények országa
Clara Nast: Csöpike, a pajkos kisleány