Orange ​is the new Black – Túlélni a női börtönt 55 csillagozás

Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Piper ​Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női… (tovább)

Eredeti mű: Piper Kerman: Orange Is the New Black

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Twister Media, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789638989963
>!
Twister Media, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789638989970

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Delicious · Larry Smith · Piper Kerman


Most olvassa 15

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
tonks
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Az Orange is the new black sorozatként robbant igazán a köztudatba, és ott is maradt; számomra mindenképp. Rengeteg sorozatot nézek, de az OITNB nálam dobogós kedvenc: jó történet, remek színészek, egy kis humor, egy kis szomorúság. A világ számomra mindig kikapcsolt, mikor leültem egy-egy rész elé. Szerintem ez az igazán jó sorozat ismérve.

Nem is volt kérdés, hogy nekem ez a könyv egyszerűen kell, a legnagyobb szakadó esőben caplattam végig érte.
És megérte.
Nem a sorozat hű könyvváltozatát vártam, hanem vmi újra, valóságosra – hiszen a könyvből készült a sorozat, Piper Kerman pedig a valóságos élményei alapján írta – és ezt meg is kaptam. A sorozatot nézőknek írom, hogy 97%-ban nincs egyezés, pár név, szokás, szabály, apróság kivételével, szóval maradéktalanul meg volt az újdonság varázsa.

Nagyon jól megszerkesztett az egész könyv, minden fejezet egy különálló epizód egy börtön életéből, Kermant is jó íróként könyvelem el. Az elején, a bekerülést taglalva még furcsa volt ő is, meg a stílusa is, de utána végig éreztem, hogy ő is benne van ebben az írásban, remek félmondatai, összegzései voltak. Ha új személyről írt, őket is nagyon jól megragadta. Nagyon kevés igaz történetet olvasok amiatt, hogy vontatottnak, netán unalmasnak is érzem a könyvet, és nehezen rágom át magam rajtuk – itt egyszer sem volt ilyen érzésem és ennek örültem is nagyon.
(Egy picurka hiba tűnt csak fel, de ez tényleg csak zárójeles: néha volt egy kis önismétlés, mintha Kerman úgy gondolta volna, az olvasónak rossz a memóriája a 300 oldal alatt, ezért bár a könyv közepe táján beszél a jövőbeli munkalehetőségeiről, a könyv legvégén azért újra magyarázott egy bekezdést erről, kábé ugyanúgy.)

A valóságról szól ez a könyv, és valóságos a hangja is.

6 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Nekem ez továbbra is inkább a sorozatban. A könyv nem ragadott meg annyira. Száraznak találtam és a sorozathoz kpest kicsit unalmasnak.

>!
cintiatekla P
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Összességében emészthető, kellemes, helyenként humoros, helyenként komoly történet, de semmiképp sem ad mély vagy tudományos képet a börtönök világáról. Az Orange Is the New Black: Túlélni a női börtönt egy memoár, egy szubjektív írás arról, hogy mi történt az írónővel abban a közel egy évben, amíg börtönben ült.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.com/2017/01/piper-kerman-o…

>!
Zanit 
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

A sorozatról csak az itteni kommentek miattl tudok, nem láttam, így nincs összehasonlítási alapom.
Érdekes téma, ellenszenves „mesélő”, borzalmas előadásmód. Egy 12-13 éves csaj néhol jobban előadta volna a történteket, mint Piper. Az is lehet, hogy a fordítás a ludas, olyan magyartalan mondatok is szerepeltek benne, hogy legszívesebben becsuktam volna a könyvet – örökre.
Kár érte, de ez így, ebben a formában 2 csillag.

>!
Teetee
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Valami húsbavágóra és keményre számítottam, és kaptam helyette egy súlytalan, cukorhabos beszámolót.
Nem mondhatom, hogy nem autentikus, mert Piper Kerman tényleg lehúzott 13 hónapot a börtönben, és első kézből való információi vannak. A könyve mégsem adott vissza semmit a drámából. Piper ugyan tisztában van vele, hogy a többi elítélthez képest mennyire szerencsés, mert van munkája, stabil hátországa, megértő szülei, támaszt jelentő vőlegénye, és egy rakat barátja, akik leveleznek vele, könyveket küldenek neki, és látogatják is, valahogy mégsem tudja megkedveltetni magát.
Talán a rengeteg felkiáltó mondat okozza!
Ezek aztán sokszor teljesen indokolatlanok!
Ha olvasok, általában azt veszem észre, hogy a gondolatok az olvasott könyv narrátorának hangján szólalnak meg bennem. Ez roppant kellemes, amikor mondjuk Pamuk vagy Esterházy vagy Philip K. Dick szövegét olvasom! De roppant idegesítő, amikor olyasvalakiét, mint Piper Kerman!
Érdeklődéssel fogtam bele, de utána már nagyon siettem vele, hogy szabadulhassak ennek a szövegnek a börtönéből. Nem volt 13 hónap, de az a néhány óra is soknak tűnt!

Egyszerűen nem hittem el, hogy annak, ami történik, van tétje. Nem hittem el, hogy Pipernek bármiért is meg kell küzdenie. Nem hittem el, hogy a megaláztatás, amit elszenved, tényleg megérinti. Nyilván így volt, ezt nem kérdőjelezem meg, de a szövegben az egész úgy jött le, mint valami lánytábor, ahol ugyan nagy a szigor, sok az írott és az íratlan szabály, sok a felkavaró érzelem, de mégis csak egy feledhető dolog, amire felnőttként már nem is emlékszünk. Nem tudott súlyt adni a saját történetének, és azt sem tudta elérni, hogy a többiek iránt érdeklődjek. Kicsit olyan volt, mint egy locsogó ismerőst hallgatni, aki olyanokról beszél tök érdektelenül, akit te nem ismersz, és már csak azt várod, hogy vége legyen.
Tanulság: attól, hogy valaki megjárja a börtönt, még nem tanul meg írni.

4 hozzászólás
>!
Angie0
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Ahhoz képest, hogy elég sok negatív kritikát kapott nekem tetszett.
Nem láttam belőle a sorozatot, szóval én tényleg úgy indultam neki, hogy nem tudok erről a könyvről semmit. A börtön más volt ahogy én azt elképzeltem. Semmi bunyó, semmi veszekedés. Sokaknak ez lehetett a gond, hogy túlságosan „jó” helynek tartották.
Piper szinte mindenkivel jóban volt, nem volt igazi konfliktusa senkivel. Az ottani emberek kedvesek voltak vagy furák. Szerintem jó volt ez az oldala a börtönnek. A könyvet inkább nyugis hétköznapokra ajánlom. Izgalmasnak nem mondanám, de nekem tetszett.

>!
Shion_Blanc
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Ha egy szóval kéne jellemeznem, akkor azt mondanám rá „tömény”.
Nem csak a tartalma miatt, de az író stílusa és a kisbetűs nyomtatás is ezt az érzést keltették.
Egészen más kaptam, mint amire számítottam (ezek a fránya borítók…),
de jobban belegondolva nem zavar, mert így egyedi olvasmányként éltem meg.
Egészen más színben mutatta be a női börtönt, mint amilyennek eddig gondoltam.
Valószínüleg azért, mert a filmekben látott agresszióval telített férfi börtönökkel azonosítottam.
Ebben a könyvben a börtön szinte a női összetartás szentélyévé vált, amit már néha igazán soknak éreztem, de ha az írónő a valóságban így élte meg, akkor tényleg szerencsésen megúszta a büntetést.
Rengeteg sors és gondolat van benne, ami hosszasan lekötött.
Viszont érdekelne, hogy a magyar női börtönökben is ilyen sok az ünneplés, az örömkönnyek és az összetartás, mert valahogy nehezen tudom elképzelni.
Ajánlom mindenklnek, akik valami szokatlant, de mégis furcsán valósat szeretnének olvasni.

>!
MrBones
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

A sorozat jobb.
A könyv érdekes is lehetett volna, de regénynek túl száraz, szakirodalomnak meg túl kevés és felületes. Látszik, hogy nem profi az írónő, vagy akárki is írta esetleg meg helyette, mert minden olyan tényszerű, de élettelen benne. A szereplők, akik kb úgy vannak jellemezve, mint bármilyen bútor, a főhős, aki bár leírja a börtönélet jellemzőit , de érzelmeket nem közvetít. Szorongásai, harcai, kudarcai, szerelmei, örömei, hálái, együttérzései mind megállapítások, felsorolások. valahogy hiányzott nekem az élet ebből a könyvből.

2 hozzászólás
>!
Indignation I
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

A cím félreveztő nem először látjuk. A túlélés szó a borítón erős túlzás, cserélném mondjuk életre. Ha nincs ez a csapda, amibe beleesek, akkor valószínűleg nem bukik meg a könyv az elvárásaimon. Semmi gond nincs vele, sőt, csak nem az, aminek láttatja magát. Aki verésre, erőszakra, sorozatos igazságtalanságokra és a női lélek csúfos torzulására vágyik, nem biztos, hogy ezt kell, hogy kézbe vegye.
Amit viszont kapunk: a női az emberi lélek rejtelmei; a hibák belátása és a mód, ahogy ebben a börtön és annak lakói segítenek; élettörténetek rengeteg, rengeteg megjegyezhetetlen névvel; a börtönbeli mindennapok. A majdnem-sírós könyv kategóriába esik, nagyon tanulságos és érdekes olvasmány. Jó volna ilyet Magyarországról is olvasni.

>!
mrsp
Piper Kerman: Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Aki ismeri a sorozatot, vagy akár csak látott is belőle egy részt, az tudja, hogy milyen fantasztikus és humoros az egész, mennyire élvezhető, a szereplők pedig nagyon szerethetők. Hát a könyvvel meg pont fordítva volt. Rendben van, ez egy önéletrajzi könyv, nyilvánvalóan száraz, tényszerű, de akkor is ez egy kicsit túl sok volt…

http://mostjo.blogspot.hu/2014/11/piper-kerman-orange-i…


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Noha a futást nem adtam fel, elkezdtem le-lejárni a jógaórákra, hetente egy-két alkalommal. Larry röhögött,amikor elmeséltem neki. Ugyanis hosszasan mesterkedett azelőtt, hogy rávegyen: próbáljak ki egy menő, belvárosi jógastúdiót, de nekem rács mögé kellett ahhoz kerülnöm, hogy lemenjek lefelé néző kutyába.

164. oldal

>!
mrsp

Minden magára adó New York-i nőnek jó pedikűröse van, még a sitten is.

197. oldal

>!
mrsp

Nekem te ne mondd meg, hogy mit csináljak, neked is nyolc szám van a neved után, akárcsak nekem!

155. oldal

>!
mrsp

– Pennsatucky, foglald össze, légy szíves, még egyszer, hogy mit is szeretnél a levélben megírni? – kérdeztem, mire ő elsorolta, hogyan működött együtt a hatósággal, majd így szólt:
– Légyszi, nyomd még nekik azt a kamu szöveget, hogy mennyire sokat tanultam a dologból, és hogy felismertem, hogy hibáztam, tidí-tidá, tudod, amit ilyenkor szokás, jó, Piper?
Úgyhogy megírtam azt az együttműködős részt, aztán azt, hogy a leült két év során volt ideje komolyan elgondolkodni a cselekedetei következményeiről és, hogy mennyire sajnálja a dolgot. Megírtam, hogy a szeme fénye a kislánya, és milyen fontos számára, hogy jobb anya, hogy igazi anya legyen. Hogy mennyit dolgozott magán. És hogy a kokain elvette mindenét, ami fontos volt számára: megromlott miatta az egészsége, elvesztette a józan ítélőképességét a hatása alatt, tönkrementek a legfontosabb kapcsolatai, és éveket vett el a fiatalságából. Azt is megírtam, hogy készen áll arra, hogy mindezen változtasson.
Amikor Pennsatuckynak átnyújtottam a levelet, ott rögtön elolvasta. Nagy, barna, könnyes szemével végignézett rajtam, és így szólt:
– Honnan tudsz te rólam mindent?

229. oldal

>!
mrsp

Döbbenetes, hogy a nyomorúság mennyire könnyen össze tudja kovácsolni az embereket!

303. oldal

>!
mrsp

Már ez az alkony is elveszett számunka.
Senki sem látott minket ma este kéz a kézben,
amint a világra borult az éj sötét azúrja.

Láttam ablakomból,
A lenyugvó nap ünnepe messzi halmokra hullt.

Akár egy érem, olykor
Egy darab nap a tenyeremben kigyúlt.

Őriztem emléked, miközben e bánat, amit te oly jól
ismersz, lelkemnek feszül és gúzsba kötött.

Mondd, merre voltál?
Milyen emberek között?
Beszéltél-e? S mit szóltál?
Miért borít el a szerelem egyszerre,
mikor emészt a bú és oly messzinek tudlak?

Eldőlt a könyv, amit esti órán lapoznak mindig,
s köpenyem alja sebzett ebként lábam körül koslat.

Te tovatűnsz az alkonyok végtelenében örökre
hol az est rohanó árnya szobrokat merít a félhomályba.

90-91. oldal

>!
mrsp

Nyomd le a büntetést, és ne hagyd, hogy a büntetés nyomjon le téged!

97. oldal

>!
mrsp

Most, hogy ilyen távol került tőlem, már látom a szépségeit ennek a szürreálisan egyedi létformának. De akkoriban, ha azt mondták volna, hogy otthon lehetek Larryvel, ha hóviharban, mezítláb elgyalogolok egy üvegszilánkokkal borított úton New Yorkig, egy percig sem gondolkodtam volna rajta!

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Larry Smith · Piper Kerman

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeannette Walls: Az üvegpalota
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Susan Spencer-Wendel – Bret Witter: Mielőtt végleg elmegyek
Danielle Steel: Hullócsillagom
Sara Harris – Barbara Mosallai Bell: Hercegasszony voltam Teheránban
Andre Agassi: Open
Mark Twain: Önéletrajz