Méhek 11 csillagozás

Piotr Socha: Méhek

Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034841 · Fordította: Kellermann Viktória

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Piotr Socha: Méhek

A Méhek minden szempontból megédesítették napjainkat. Alapos és nagyon tanulságos munka, amely bemutatja az alapokat: a mézgyűjtés folyamatát, a kaptár életét, a méhek fajtáit, a mézelő növényeket. Olyan különlegességekre is kitér mint a biomimetika, a méz jelentősége a történelemben.
Elég széles az átadott információk spektruma, a botanikától az entomológián át a történelemig és tovább. A modern technikai fejlesztések közben még a méztermelést is érinti. Mindezt rövid leíró részekkel és nagy, részletes, színpompás képekkel. A szerző nemcsak a karikatúraszerű orrokban csillogtatja meg tehetségét, hanem az arányérzékében is. A kellemesen kavargó sokszínű ismeretek nemhogy leterhelnék a gyerekek képzeletét, inkább felpezsdítik. Ennek köszönhetően idén külön odafigyelünk, hogy a kertben mézelő növényekkel járjunk új barátaink kedvében.

Bár elsősorban gyerekkönyv, engem legalább annyira elbűvölt és szórakoztatott, mint a fiaimat. Egyszóval igenis kijárt a méheknek egy ilyen impozáns, nagyméretű és mesésen gyönyörű album, amiből a méz és a méhek nemcsak az emberi történelemben betöltött szerepéről tanultak a fiúk, hanem arról is, hogy megbecsüljék, értékeljék és főleg óvják lakótársainkat.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/21/piotr_socha_mehek

>!
wzsuzsanna P
Piotr Socha: Méhek

Szerencsére most már tagadhatatlanul elkezdődött a tavasz, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy melegebb van és az első krókuszok is kidugták a fejüket a földből, hanem abban is, hogy lassan megjelennek apró, zümmögő barátaink, a méhek is. Nem is tudok tehát alkalmasabb ráhangolódást az évszakra, mint Piotr Socha Méhek című csodálatos albumát, amit abban a pillanatban szerettem volna megkaparintani, hogy először megláttam.
A méhecskék gyakori szereplői különböző meséknek vagy történeteknek, ugyanakkor a többségünk viszonylag kevés igazi információval rendelkezik arról, hogyan is élnek és dolgoznak ezek a szorgalmas kis lények. Amellett, hogy a Manó Könyvek gondozásában megjelent kötet lenyűgözően gyönyörű és egyben humoros illusztrációkkal van ellátva, rengeteg érdekességet tartalmaz ezekről a rovarokról, és biztos, hogy még az avatottabb szakértőknek is tud újat mondani.
Formai szempontból is tekintélyt parancsoló ez a kötet, hatalmas, színes, szuper minőségű papírra nyomtatva. Beljebb kukkantva jól felépített, logikusan tagolt fejezetekben olvashatunk mindarról, amit a méhekről tudni érdemes, nem csak biológiai, hanem történelmi vagy kulturális vonatkozásban is. Megtudhatjuk, mikor jelentek meg először a bolygónkon, hogyan épül fel a testük, hogyan készítik a mézet, vagy milyen növények beporzásában segíthetnek. Olvashatunk a méhészkedés mesterségéről és az ehhez kapcsolódó eszközökről is, vagy arról, hogy a történelem során a különböző népcsoportok hogyan viszonyultak ezekhez a különös állatokhoz. Újra és újra rá kellett csodálkoznom, hogy látszólagos egyszerűségük ellenére mennyire bonyolult társadalom és hierarchia szerint élnek, és milyen jó technikáik vannak arra, hogy kommunikáljanak egymással. Persze az ember mostanában amúgy is sokat hall arról, hogy vigyáznunk kell a méhekre, mert nagyon fontosak a mezőgazdaság szempontjából, de ez az album tényleg rávilágít, mekkora bajban lennénk a kis fullánkosok nélkül. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/03/mehek.html

>!
estimese24
Piotr Socha: Méhek

Megérdemelte azt a sok díjat amit kapott, már eddig is.
A könyv viszonylag nagy méretű, de ezáltal nagyban mutatja be a méheket és világukat.
Hasznos, érdekes információkat tudhatunk meg a méhészetről, hogy a történelemben hogyan alakult ki ez a kultusz. Szerintem gyerekeknek és felnőtteknek is élvezet lesz a könyvet lapozgatni. Az illusztráció egyszerűen csodálatos.

>!
vudura06
Piotr Socha: Méhek

Sosem érdekeltek nagyon a méhet és a mézet sem szeretem annyira. Az egyetlen ok amiért haza hoztam a könyvtárból, az h nagyon tetszett a borító és az illusztráció. :)
Végül örülök, hogy elolvastam, mert érdekesnem találtam a könyvet. :) Az illusztrációk aranyosak és szépek voltak és nagyon hasznos „kis” könyvnek találom. A könyvek nem nagyon van korhatára, kicsi és nagy is egyaráng élvezheti a könyvet. :)

>!
kaede
Piotr Socha: Méhek

Igényes, tartalmas, hasznos.
Bővebben már kifejtették előttem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vidiczkiné Kelemen Mária: A szorgos méhecskék
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Helena Bechler: Mackó Maci hintázik
Adam Bahdaj: Pik-Pok, a kis pingvin
Czesław Janczarski: Fülesmackó kalandjai
Danyiil Harmsz – Samuil Marsak – Wiktor Woroszylski: Negyven tarka tengelice
Adam Bahdaj: A pilóta és én
Alfred Ledwig: Lolka és Bolka – Jeti, a hegyi ember
Joanna Kulmowa: Elalvókák
Jan Marcin Szancer – Zofia Szancerowa: Egy hiú kis gida kalandjai