Méhek 26 csillagozás

Piotr Socha: Méhek

Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034841 · Fordította: Kellermann Viktória

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

Hintafa P>!
Piotr Socha: Méhek

A Méhek minden szempontból megédesítették napjainkat. Alapos és nagyon tanulságos munka, amely bemutatja az alapokat: a mézgyűjtés folyamatát, a kaptár életét, a méhek fajtáit, a mézelő növényeket. Olyan különlegességekre is kitér mint a biomimetika, a méz jelentősége a történelemben.
Elég széles az átadott információk spektruma, a botanikától az entomológián át a történelemig és tovább. A modern technikai fejlesztések közben még a méztermelést is érinti. Mindezt rövid leíró részekkel és nagy, részletes, színpompás képekkel. A szerző nemcsak a karikatúraszerű orrokban csillogtatja meg tehetségét, hanem az arányérzékében is. A kellemesen kavargó sokszínű ismeretek nemhogy leterhelnék a gyerekek képzeletét, inkább felpezsdítik. Ennek köszönhetően idén külön odafigyelünk, hogy a kertben mézelő növényekkel járjunk új barátaink kedvében.

Bár elsősorban gyerekkönyv, engem legalább annyira elbűvölt és szórakoztatott, mint a fiaimat. Egyszóval igenis kijárt a méheknek egy ilyen impozáns, nagyméretű és mesésen gyönyörű album, amiből a méz és a méhek nemcsak az emberi történelemben betöltött szerepéről tanultak a fiúk, hanem arról is, hogy megbecsüljék, értékeljék és főleg óvják lakótársainkat.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/21/piotr_socha_mehek

wzsuzsanna P>!
Piotr Socha: Méhek

Szerencsére most már tagadhatatlanul elkezdődött a tavasz, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy melegebb van és az első krókuszok is kidugták a fejüket a földből, hanem abban is, hogy lassan megjelennek apró, zümmögő barátaink, a méhek is. Nem is tudok tehát alkalmasabb ráhangolódást az évszakra, mint Piotr Socha Méhek című csodálatos albumát, amit abban a pillanatban szerettem volna megkaparintani, hogy először megláttam.
A méhecskék gyakori szereplői különböző meséknek vagy történeteknek, ugyanakkor a többségünk viszonylag kevés igazi információval rendelkezik arról, hogyan is élnek és dolgoznak ezek a szorgalmas kis lények. Amellett, hogy a Manó Könyvek gondozásában megjelent kötet lenyűgözően gyönyörű és egyben humoros illusztrációkkal van ellátva, rengeteg érdekességet tartalmaz ezekről a rovarokról, és biztos, hogy még az avatottabb szakértőknek is tud újat mondani.
Formai szempontból is tekintélyt parancsoló ez a kötet, hatalmas, színes, szuper minőségű papírra nyomtatva. Beljebb kukkantva jól felépített, logikusan tagolt fejezetekben olvashatunk mindarról, amit a méhekről tudni érdemes, nem csak biológiai, hanem történelmi vagy kulturális vonatkozásban is. Megtudhatjuk, mikor jelentek meg először a bolygónkon, hogyan épül fel a testük, hogyan készítik a mézet, vagy milyen növények beporzásában segíthetnek. Olvashatunk a méhészkedés mesterségéről és az ehhez kapcsolódó eszközökről is, vagy arról, hogy a történelem során a különböző népcsoportok hogyan viszonyultak ezekhez a különös állatokhoz. Újra és újra rá kellett csodálkoznom, hogy látszólagos egyszerűségük ellenére mennyire bonyolult társadalom és hierarchia szerint élnek, és milyen jó technikáik vannak arra, hogy kommunikáljanak egymással. Persze az ember mostanában amúgy is sokat hall arról, hogy vigyáznunk kell a méhekre, mert nagyon fontosak a mezőgazdaság szempontjából, de ez az album tényleg rávilágít, mekkora bajban lennénk a kis fullánkosok nélkül. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/03/mehek.html

Sippancs P>!
Piotr Socha: Méhek

Az ember lánya kicsit szívja a fogát, amikor meglátja ennek a könyvnek az árát (7490 Ft), de ha van könyv, ami ennyi pénzt megér, az biztosan ez. Egyrészt méretét tekintve hatalmas, nagyobb némelyik albumnál is, másrészt olyan gyönyörűen illusztrált, hogy én egy felületes lapozgatás alkalmával is teljesen beleszerettem. És akkor még nem szóltam a beltartalomról, ezekről a zümmögő, kis sárga-barna lényekről, amikről szinte mindent megtudhatunk, egészen 100 millió évre visszamenőleg.
Éljenek – még sokáig – a méhek!

adrienn_szucs P>!
Piotr Socha: Méhek

Első blikkre lesokkolt a könyv a hatalmas alakjával.
Egyébként borzasztóan vicces, informatív, az illusztráció pedig szemet gyönyörködtető és mosolyt csal az ember arcára.
Egyetlen negatívumként azt említeném, hogy a rajzok sokszor elcsúsztak a leíráshoz képest, így vissza- vagy előre kellett közben lapozgatni.

lenne P>!
Piotr Socha: Méhek

Gyönyörűen kivitelezett, hasznos és vicces könyv mindenkinek. Ha lehetne, 10 + csillagot adnék rá! Lengyel kiadása megérződik a rajzokban és a néhol katolikus tartalomban, de ez egyáltalán nem zavaró, csak még sokoldalúbbá teszi ezt a hihetetlenül igényes óriás lapozót. Méhészeti ismereteimmel nem hogy nem unatkoztam, hanem még gazdagítani is tudott. Remekmű!

dianna76 P>!
Piotr Socha: Méhek

Ezt a könyvet régebben már várólistáztam, aztán egy könyvtári bepillantás alkalmával mégsem hoztam haza, sőt eltávolítottam a listámról. Viszont egy molytárs annyira szép képeket rakott fel belőle, és olyan jókat írt róla, hogy végül több mint egy év után levadásztam. Háát, én ömlengeni nem tudok róla. Engem zavart pl. a könyv hatalmas mérete, és a szöveg sem kötött le maradéktalanul, annak ellenére, hogy tartalmas, sok mindenre kitérő. Mindenesetre a méhek a természet egyik leginkább csodálatra méltó lényei. Fegyelmezettek, szorgosak, összetartóak és adott rendszerben élnek. Mindenki tudja mi a dolga! Ez jó!! Mi emberek példát vehetnénk róluk! A folyamat tetszett a legjobban, ahogy a virágporból végül előállítódik a méz, ami az asztalunkra kerül. S nem hiányozhat soha itthonról. Ezentúl, mikor mézet fogyasztok, nem csak azon csodálkozom el, hogy mennyi fajta létezik, és mennyi különféle csodás ízt kapok általuk, hanem azon is, hogy milyen fáradtságos munkával állítják elő nekünk ezek az apró kis lények. Éljenek a méhek!

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034841 · Fordította: Kellermann Viktória
estimese24>!
Piotr Socha: Méhek

Megérdemelte azt a sok díjat amit kapott, már eddig is.
A könyv viszonylag nagy méretű, de ezáltal nagyban mutatja be a méheket és világukat.
Hasznos, érdekes információkat tudhatunk meg a méhészetről, hogy a történelemben hogyan alakult ki ez a kultusz. Szerintem gyerekeknek és felnőtteknek is élvezet lesz a könyvet lapozgatni. Az illusztráció egyszerűen csodálatos.

marsey>!
Piotr Socha: Méhek

A bájos rajzokat rendkívül informatív, rövid szövegecskék egészítik ki, ezért felnőtt fejjel is nagyon érdekesnek találtam a könyvet.
Ami viszont szemet szúrt, hogy az Egyiptomról szóló részben az egyiptomban szót véletlenül kisbetűvel írták, a XI. táblán pedig valamit jogosan éreztek a méhek, de azt már az olvasó fantáziájára bízzák, hogy mit: „A méhek jogosan érezhették, hogy ták őket, de…” (Ötleteim: kihasználták, kifosztották, át… – ezt nem írom le, mert nem tűr nyomdafestéket. :D) Ettől eltekintve öt csillag.

vudura06 >!
Piotr Socha: Méhek

Sosem érdekeltek nagyon a méhet és a mézet sem szeretem annyira. Az egyetlen ok amiért haza hoztam a könyvtárból, az h nagyon tetszett a borító és az illusztráció. :)
Végül örülök, hogy elolvastam, mert érdekesnem találtam a könyvet. :) Az illusztrációk aranyosak és szépek voltak és nagyon hasznos „kis” könyvnek találom. A könyvek nem nagyon van korhatára, kicsi és nagy is egyaráng élvezheti a könyvet. :)

kaede>!
Piotr Socha: Méhek

Igényes, tartalmas, hasznos.
Bővebben már kifejtették előttem.


Népszerű idézetek

Citrompor P>!

Repülés közben a méh másodpercenként akár 230 szárnycsapást végezhet, és óránként körülbelül 30 kilométeres sebességgel halad.

II. tábla

Kapcsolódó szócikkek: méh · repülés
Citrompor P>!

A méhek jól meg tudják különböztetni a színeket, bár eltérő módon, mint az emberek. Nem látják a vörös színt, ám érzékelik a számunkra láthatatlan ultraibolyát.

II. tábla

Kapcsolódó szócikkek: méh
Citrompor P>!

A méhcsalád több tízezer együtt élő és egymással rokonságban álló méh csoportja. Kiválóan szervezett társadalmat alkotnak, amelyben mindenkinek megvan a maga pontosan körülírható feladata.

III. tábla

Citrompor P>!

100 millió év! Nagyjából ennyi ideje jelentek meg a méhek, vagyis akkoriban, amikor a Földet a dinoszauruszok uralták.

I. tábla

Kapcsolódó szócikkek: méh
Citrompor P>!

A méhanya általában 2-4, de néha akár 7 évig is elélhet.

IV. tábla

Citrompor P>!

A dolgozók takarítóként kezdik életüket – ők tisztogatják és rendezgetik a lépsejteket. Később az álcák etetőivé lépnek elő. Ezt követően sokkal testreszabottabb feladatokat osztanak rájuk: a nektár és virágpor átvétele a gyűjtögetőktől, a viaszkészítés, lépsejtek építése vagy a kaptárbejáró őrzése. Végül aztán a szabadba küldik őket, és a nektár, virágpor és víz beszerzéséért felelős gyűjtögetőkké válnak. Ezt a munkát végzik egész hátralévő felnőtt életükben, mely általában nagyjából öt hétig tart. Egyedül azok a dolgozók élnek tovább, akik épp a nyár legvégén jönnek világra – ők akár az egész telet is túlélhetik a kaptárban.

III. tábla

Citrompor P>!

Sokkal könnyebb ennél a hím méhek, vagyis a herék élete. Nem dolgoznak, nem gyűjtögetnek élelmet, még táplálékkal is a nőstény dolgozók látják el őket. Nem csoda, hogy a lustálkodó, tétlen emberre is a „here” szót használjuk.

III. tábla

Citrompor P>!

A felderítők adta jelre az egész raj új helyre költözik, és ott alapít családot. Eközben a régi méhlakás különleges sejtjeiben új anyák növekednek. Az első, aki a világra jön, fullánkjával lemészárolja a vetélytársait, majd átveszi a család felett az uralmat.

V. tábla

Citrompor P>!

Az egyetlen feladatuk az apaság, vagyis hogy a méhanya megtermékenyítésével részt vegyenek az utódok létrejöttében. Sajnos amint ennek eleget tesznek, a herék el is pusztulnak. A többiek valamivel tovább élhetnek, de ősszel a dolgozók mindenképpen elkergetik a heréket a kaptárból – ők pedig éhen halnak.

III. tábla

lenne P>!

Fullánk hadművelet

A középkorban előfordult, hogy a méheket harcászati célokra használták. Ostrom idején megesett, hogy a védők a várfalról méhkasokat hajítottak a rájuk támadó seregre. A dühös méhek állítólag a lovasság ellen voltak a leghatásosabbak -a fájdalmas szúrásokat követően a ló nem engedelmeskedett többé lovasának.

32. oldal, Zümmögő

Kapcsolódó szócikkek: · méh

Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Milner: A méhek világa
Andrea Quigley – Pau Morgan: Méhek
Christina Braun: Méhek
Sabine Steghaus-Kovac: Méhek, darazsak és hangyák
Kósa Csaba: Mézesváros
Jakob Streit: Méheskönyv
Traudel Hoffmann: Zümzüm
Uri Orlev: Sziget a romok között
Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
Jerzy Broszkiewicz: Egész héten esni fog?