Mindig sok lehetőséget rejt magában az, ha egy szerző a disztópiák irányába mozdul el. A sci-fi műfajnak számomra leghatásosabb verziója ez az írásmód, ahol a jelen korunk széthullása utáni negatív jövőkép az irodalmi keret, melyben a mű születik. Izgalmas kérdés, vajon hol tartunk, van-e “lehetőségünk” beteljesíteni az adott jövőt vagy sem. Piia Leino Ég című műve egyszerűen ráhúzható világunkra, ijesztő könnyedséggel juthatunk el oda az elkövetkezendő években, ahova a szerző megálmodta a világunkat.
A történet 2058. Helsinkibe küldi az olvasót, ahol egy egészen felborult világgal találjuk szembe magunkat. Itt már megtörtént a társadalmunk széthullása, az új világrend alapjait lerakták, az emberek ebben az újfajta létállapotban tengődnek: életük szürke, vágyaktól, álmoktól mentes, kiüresedett lelküket nem tölti meg semmi. Nincsenek valódi emberi kapcsolatok, nincsenek többé gyermekek, csak az egyhangú, egyenes irányú út a halálba, a szükségszerű elmúlásba.
Egyetlen dolog van csupán az embereknek, ami kizökkenti őket ebből a szürkeségből: az Ég nevű virtuális valóság, amellyel minden arra jogosult ember beléphet a régi világba, mely a technológiai fejlettségnek köszönhetően szebb és jobb is, mint a letűnt világ valaha is volt. Az ebben a világban való kóborlás teszi ki az emberek mindennapjait, egyetlen vágyuk és céljuk minél hosszabb égidőre való jogosultságot szerezni.
A történet főszereplője Akseli és Iina, akik az Égben találkozva megváltoztatják egymás sorsát és jövőjét, mely változás végül a világra is kihat majd.
Számomra nagyon erőteljes volt a regény által ábrázolt világ, az oldalakról átjött a szürkeség, a letargia, a reményeit vesztett világ sivársága. Az elbeszélésmód ennek ellenére egyáltalán nem volt szürke, teljesen befogadható írás, inkább mélyen elgondolkodtató volt néhány fejtegetés, hogy milyen is az ember valójában.
Az Ég mint virtuális valóság, mely a világunkat felforgatja, szerintem egyáltalán nem elérhetetlen valóság. Ijesztő belegondolni, mit tud tenni az emberrel a technológia, egy képzeletbeli kreálmány milyen korlátlanul képes átvenni az uralmat az ember valódi világa felett. Gondoljunk csak a közösségi média térnyerésére: számottevően kevesebb a kontakt emberek közt, rengeteg kapcsolódást felváltott az online világunk, önként és dalolva mondunk le a személyes találkozásokról. Hogy mindez majd a jövőben hova fog kifutni, rejtély. Addig is érdekes utazást biztosítanak a regények ezekbe a jövőképekbe. Ha másra nem is jók, lehet, kicsit tanulunk belőlük. Vagy nem.
Szeretném még kiemelni, mennyire gyönyörű kiadást hozott össze a Scolar Kiadó, a könyv borítója egyedülálló alkotás. A külső borító egy tapintásában is érdekes, zsírpapírszerű anyagból van, melyen átsejlik a könyv belső borítója. Amúgy ez a megoldás az eredeti regény teljes másolata. Gratulálok a készítőknek, igazán szép lett.
Én ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, szerintem érdekes volt. Ha nem is rengeti meg az olvasó világát, de mindenképp továbbgondolásra késztet. Vágjatok bele!