Szörnyek ​a szobádban 8 csillagozás

Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban

A ​gyermeki fantázia fejlődésével egy időben megjelennek a szimbolikus félelmek. Mivel a gyermeknek kévés információja van a világról, a hézagokat a képzelete segítségével tölti be. Hároméves kor körül minden gyermek elkezd félni a sötéttől, az árnyaktól, és ami megjelenik a képzeletében, az kivetül a nagy feketeségbe. Bár szülőként szeretnénk teljesen megkímélni gyermekeinket a félelemtől, ez nem lehetséges, és nem is volna célravezető. Ha azt mondjuk egy gyereknek, hogy nincs mitől félned, akkor egyedül hagyjuk félelmeivel. Fantáziájában mindenképpen megjelennek negatív szereplők, hiszen az életben is sok ijesztő, kellemetlen, fájdalmas belső és külső élménnyel találkozhat, s nekünk szülőként folyamatosan rendelkezésre kell állnunk, hogy segítsünk neki ennek feldolgozásában. A mese, a mesélés, a félelmek megszelídítésének egyik legfontosabb eszköze. Meséljünk neki Cidriről, aki nyikorgatja az ajtót, Gézangúzról, aki esténként megfogja a gyermek lábát, Motyorgóról, aki sutyorogva… (tovább)

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638945037 · Illusztrálta: Orosz Annabella

Enciklopédia 1


Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

csucsorka IP>!
Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban

Bűbájos hangvételű, tökéletes mondatokból felépített, jó tempójú, édes és okos történetek – szóval igazán nem vonhatok le egy negyed csillagot sem amiatt, hogy az én szívemet már elrabolta egy bizonyos szörnyeket felsorakoztató gyerekkönyv, mert erről a Pifkó Célia nem tehet. Arról talán tehet, hogy miért kellett szegény főszereplő kislány Zinának elnevezni, de ez is ízlés dolga. Meg az is ízlés dolga, hogy az előszót megíró Kádár Annamáriát nem igazán szívlelem (de ebben a bolhabetűvel szedett előszóban most kivételesen szimpatikus volt és minden mondatával egyet is értek).

Orosz Annabella illusztráció újra meg újra lenyűgöznek, különösen mikor aprólékos könyvespolc-rajzolásba kezd (gerincekre írt címekkel és mindenféle csecsebecsével) – padlótól a babaházig mindent szerettem az általa rajzolt környezetben.

Továbbra is éljen minden gyerekkönyv, ami nem hülyének nézi a gyereksereget, hanem néven nevezi a szörnyeiket – és ha már mind egybegyűltek, együtt megszelídítik őket. A padlót nyikorgatót, könyvespolc mögött pusmogót, ruhásszekrényt széttúrót és talpakat csikizőt (de szigorúan nem felfalót!) … hát szóval egyszerűen minden szobaszörnyet bemutattak (és nagyon-nagyon megszerettettek), aki csak felbukkanhat egy gyerekszobában villanyoltás után.

off

dianna76 P>!
Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban

Kedves és szerethető történetek a félelem elűzésére. Mégpedig a sötétben megjelenő, éjszakai életet élő szörnyektől való félelemére. Mert van belőlük pár! Olyanok is, amikre nem is gondoltam. Kedvencem Gézangúz, a csápos csiklandó lett, de Sezlony is nagyon aranyos, és egyáltalán nem félelmetes. A szöveg tele van humorral, ami még jobban segíti a félelem feloldását. A szörnyfigurák ötletesek, ahogy a köréjük épített fejezetek is. Orosz Annabella pedig nagyon jól megformálta őket a képeken.

>!
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638945037 · Illusztrálta: Orosz Annabella

Népszerű idézetek

dianna76 P>!

– Csomózzanak csipketerítőt a csápjaimból, ha csalok!

17. oldal

csucsorka IP>!

– Bárki is vagy, nem kell tőlem félned! Én aztán biztos nem foglak bántani. Zina vagyok, kislány, és enyém ez a szoba. Te ki vagy?

7. oldal

dianna76 P>!

– Megcsikland egy szőrös kacsó, s tele lesz a pizsigatyó!

14. oldal

dianna76 P>!

– Most legalább láthatod, hogy aki másnak vermet ás…
– Annak izomláza lesz! – vágta rá Gézangúz, és egycsapásra visszatért a jókedve.

18. oldal

csucsorka IP>!

– Mi olyan érdekes a csillagokon, hogy ennyire nézed őket? – kíváncsiskodott a kislány.
– Óóóó, ők az én barátaim. Mindüket jól ismerem! – mondta bársonyosan meleg hangján Ibolya.
– Jól ismered őket? De hát nekem olyan egyformának tűnnek – felelte Zina.
– Méghogy egyformák! Mindnek külön személyisége van! Ott van például Csucsor – mutatott vézna ujjaival egy fényesen ragyogó csillagra. Zina a szemét meregette. – Ő a legkerekebb a csillagok között. Mindig éhes. Néha attól tartok, hogy felfalja a Holdat.

37. oldal

csucsorka IP>!

– Csupi néni. Mexikóban lakik és igen barátságos szörnyeteg, de teljesen alkalmatlan szobaszörnynek. Mindenkit a keblére akar ölelni, csak hát a szaga, az épp olyan, mint a karácsonyi tojásos karfiolnak, amit húsvétkor találsz meg.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mexikó
csucsorka IP>!

Erre már Zina is nagyot kacagott.
– Na ugye, így már sokkal jobb! – húzta ki magát elégedetten Gézengúz. – Mindig tudtam, hogy egyszer sikerül mosolyt csalnom az arcodra!
– Hogyhogy mindig? kérdezte csodálkozva a kislányt.
– Régóta figyeltelek már. Kezdetben azt hittem, hogy ez a lábkidugós-behúzós egy játék, és az a feladat, hogy észreveszem-e, hogy mi lóg ki, és akkor jól megcsiklandozhatom.
– Nem igazán ez volt a cél.

16-17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Izmindi Katalin: Szörnyifalvi mesék
Tomanné Jankó Katalin (szerk.): Szörnyek az Űrlények ellen
Mézes Judit: Vigasztaló mesék
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Kertész Erzsi: NEM mese
Christine A. Adams: Hogyan légy jó barát
Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén
T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Varga Tamásné (szerk.): A Hollókirály és más mesék
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?