Jumurdzsák ​gyűrűje (Jonathan Hunt Kalandok 1.) 208 csillagozás

A több évszázados legenda nyomában
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Egy hold és körülötte öt apró csillag…
Egy talizmán, amelynek bűvös ereje van…
A múlt és a jövő titkai…
Egy New York-i újságíró, aki e titkok nyomába ered…

Jonathan Hunt, a New York Times riportere a családi hagyatékban megtalálja az Egri csillagok egyik első kiadását, s a kötetben két furcsa levelet, melyben egy bizonyos Ábray professzor indulatosan magyaráz az időutazás lehetőségéről s arról, hogy bizonyítékai is vannak…

Jonathan Hunt a levelek nyomán Magyarországra, Egerbe indul, ahol egyre rejtélyesebb dolgok történnek vele. Mivel úgy tűnik, nem mindenki örül a felbukkanásának, elhatározza, mindenképpen a végére jár, hogy valóban létezett-e a gyűrű, amely Gárdonyi regényének is egyik kulcsmotívuma… Miközben a múltból hátrahagyott titkos üzeneteket próbálja megfejteni, a gyűrű évszázados legendája őt is megbabonázza…

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2014
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633575123
>!
Alexandra, Pécs, 2011
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632974712 · Illusztrálta: Pierrot, Csákovics Lajos

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Jonathan Hunt · Gárdonyi Géza

Helyszínek népszerűség szerint

Eger


Kedvencelte 33

Most olvassa 4

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Erősen gondolkodóba ejtett ez az időutazás. A célcsoport valószínűleg nem én vagyok, de! Jót szórakoztam rajta, érdekesen és roppant olvasmányosan tekeregtek a szálak.
Naívságait, itt-ott gyermetegségét félretéve is profin megírt. Ha kamasznak kerül a kezébe, vagy ifjú emberkének, még az olvasás szeretetét is elérheti.
Gyermeklelkű felnőtteknek pedig kiváló kalandozás és szórakozás.

4 hozzászólás
Bélabá>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Ennek a könyvtári könyvnek majdnem olyan különös története van, mint a címadó gyűrűnek. Na, jó azért ez túlzás. Csak egy másik olvasónak másik tagkönyvtárból kikért könyvét olvastam. :-) Jonathan Huntra térve, ez a történet veri az utolsót. Alapos kutatások után Szélesi Sándor egy rendkívül olvasmányos regényt varázsolt az olvasó kezébe. Külön érdekesség, hogy a kitalált figurákon túl Gárdonyit is beleírta a történetbe. Ez még jobban megdobta a regény korhangulatát, amely végig tökéletes volt. Remekre sikeredett az egri kalandozás, a város minden nevezetes pontjára eljut az olvasó és kincskereső nyomozás mellett Hunt társa, Juli – idegenvezető is egyben – segítségével. Nagyszerű történet, ami olvasmányos, pörgős és kellően érdekes. 5 csillagot ér nálam és 4,8 pontot. Bárki olvashatja, akit leköt egy történelmi kalandregény.

5 hozzászólás
anesz P>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Nem igazán szoktam elemezni a könyvek külalakját, csak ha nagyon kiemelkedik valamelyik irányban. Most azonban muszáj szólnom erről is egy-két szót. A címlap még nem árult el semmit. Viszont az oldalszámozás igazán egyedi, még nem láttam hasonlót. A fejezetek eleji képek a jelképes tárgyakkal is igazán ötletesek. Már csak ezek miatt az „apróságok” miatt is élmény a kezünkbe venni e kötetet. És akkor még nem is beszéltünk a regényről magáról.
Nekem nagyon tetszett. Maga a stílus szórakoztató, a rejtvényfejtés izgalmas. Unokatestvéreim laknak Egerben, ezért már nem egyszer jártam a városban. A könyv által azonban szinte keresztül- kasul bejárhatjuk, megismerhetjük. Nemcsak a várat, hanem a többi ismert vagy kevésbé ismert nevezetességet is. Gárdonyi Géza személye is közelebb került hozzánk. Az időutazás is érdekes aspektusokat vetett fel, mindamellett nincs túlhangsúlyozva.
Jonathan Hunt pedig igazán szimpatikus főhős. Köszönöm @Clio404 – nak, hogy februárra kiválasztotta nekem, különben ki tudja, még meddig porosodott volna a polcomon olvasatlanul?

2 hozzászólás
Nefi P>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Hm-hm. Ha csak emiatt olvastam volna most el az Egri csillagokat, most mérges lennék magamra. Úgy voltam vele, hogy ehhez a könyvhöz kell előzményként az Egri csillagok. Bevallom a 12 éves fejjel elolvasott és abból megmaradt „tudás” elég lett volna a könyvhöz. De az Egri csillagok ismét olyan csodával ajándékozott meg Gárdonyi Géza révén, hogy nem számít, hogy mi volt már számomra az indok, a könyv megérett az újraolvasásra:)
De nézzük a Jumurdzsák gyűrűjét… a magyar Da Vinci kódot… nem összemérhető a két mű. Ezért ezt a könyvet inkább önmagához mérem, ahogy meg is érdemli:)
Felemás érzéseim vannak.
A történet kb. 4 szálon fut, térben és időben ezt nagyon flottul összehozták, le a kalappal az írók előtt.
A történet magával ragadó, lendületes, néha még izgalmas is. De annyira vajpuhán fejti meg a főszereplő a rejtélyeket, hogy számomra ezzel vész el a varázs. Minden annyira következik egymásból, és „véletlenül” annyira szépen rakódik ki a puzzle, hogy az embert már-már frusztrálja.
Viszont a két könyv hatása nagyon pozitív. Az Egri Csillagok és a Jumurdzsák gyűrűje elérte, hogy ismét be akarjam járni Egert, hogy ismét látni akarjam együtt a múltat és a jelent. Ismét felébredt bennem az oltahatlan szerelem a történelem után, ami néha szép, mint ezekben a könyvekben.

2 hozzászólás
Shanara>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Akik ismernek itt a Molyon, azok tudják, hogy a mai magyar írók közül az én kedvencem Szélesi Sándor, vagy egyik írói álnevén Anthony Sheenard. Olvastam már tőle fantasyt, sci-fit. Kalandregényt eddig még nem, de most ez az idő is eljött. Bár ebben a könyvben csak az író szerepét töltötte be és az ötlet nem tőle, hanem Pierrot-tól származott. Pierrot honlapján olvastam azt, hogy a könyv, illetve előtte a PC játék úgy született meg, hogy Eger város megrendelt egy népszerűsítő kiadványt. Én örülök neki, hogy ez nem a hagyományos városbemutató film lett, hanem a játék, majd abból a könyv. Szerintem a történet nagyon jól kitalált és nagyon jól megírt. Sokkal nagyobb hatással volt rám, mint egy szimpla népszerűsítő kiadvány. Tényleg azt a hatást érte el, amire készült: el akartam és még el is akarok menni Egerbe és megnézni azokat a helyeket, amelyek a könyvben is említésre kerültek.
Olvasás közben felkeltette az érdeklődésem sok minden. Gárdonyiról számomra eddig ismerelen és érdekes információkat tudtam meg: titkosírást talált ki (Tibetűk – Tibetan grammar), ezzel készített egy kiadványt amelyben a tanácsait gyűjtötte össze és egy naplót (Mesterkönyv, Titkosnapló), valamint apró bölcsességeket is írt titkos nyelven(Morfiumcseppek). A titkosírást megfejtették. Ennek történetét is olvashatjuk a könyvben. Szóval hiteles történelmi tényeket is bőségesen tartalmaz a könyv, ezért különösen érdekes volt számomra.
Különösen tetszett, hogy az amerikai (bár félig magyar származású) főszereplő, Jonathan Hunt többször is olvasta az Egri csillagokat. Ez sajnos a legtöbb mai magyar fiatalról már nem mondható el. Talán ennek a játéknak vagy a könyvnek a hatására kézbe veszik majd.
Milyen is ez a könyv? Da Vinci-kód vagy Nemzet aranya stílus, csak itthon, hazai pályán. Olyan helyekkel, ahova el is juthatunk és a könyvet elolvasva nagyon nagy a késztetés, hogy ezt meg is tegyük. Ami nagyon felvillanyozott még, hogy ez csak az első kötet és a szerzők szerint folytatása következik. Vajon leragadunk Egerben vagy más város is sorra kerül? És ha igen, akkor hol keresünk legközelebb kincset: Miskolcon, Debrecenben, Szegeden vagy Sárváron, esetleg máshol? Mindegy is, én kíváncsi leszek rá.

Lahara IP>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Ilyen már nagyon régen volt, hogy ugyanazzal a könyvvel feküdtem, ugyanazzal keltem, egész nap le nem tettem, olvastam reggelihez, ebédhez, mosáshoz, teregetéshez. Talán, ha Budapesten játszódik, akkor nincs ekkora hatása, ellenben Egerben játszódott, ahol… ha nem Londonban élnék, akkor Egerben laknék, talán.
Nem csupán mert időutazós, nyomozós, történelmi rejtélyes, valahogy megmagyarázhatatlanul megragadott. Ráadásul, a „jelen” részek 2005. szeptemberében játszódtak, úgy éreztem, ez bizony nekem íródott, mert én pont akkor kezdtem el Egerben tanulni. Nem is értem, miért vártam ilyen sokat, hogy végre elkezdhessem. Nagyon tetszett, hogy olyan helyen játszódik, amit ismerek, így teljesen magam előtt láttam a várost, ahogy kinéz, vagyis inkább, ahogy pont kinézett akkoriban. (Nyilván az 19. és 16. századi Eger már más kutya.)
Különben valahogy nekem a Da Vinci-kód jutott eszembe erről a könyvről. Ahhoz hasonlít.
Majd egyszer a folytatásokat is elolvasom, most már tudom, hogy ez ilyen érdekes, lehetetetlen, és ha olvasási válságban leszek, akkor pont jól fognak jönni.

1 hozzászólás
Citrompor P>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Erről a könyvről lehetetlen objektív értékelést írnom, mivel erőteljesen befolyásolt végig az, hogy Egerről szól, ahol születtem, felnőttem és ahová ma is visszavágyom. Biztos vagyok abban, hogy sokkal szigorúbban pontoztam volna, ha ez nem így van, de a könyv minden egyes sora honvágyat keltett bennem, ráadásul még szórakoztató és izgalmas is volt.

Hogy miért adnék kevesebb pontot, ha nem lennék „beszámíthatatlan” az értékelésben?
– Már-már nevetségesnek találtam eleinte az alapötletet, spoiler. Abszurd, kissé gyerekes, amit nagyon könnyen el lehetett volna rontani és ezzel a történetet komolytalanná tenni.
– Tartottam a színpadias párbeszédektől, féltem, hogy olyan zamata lesz, mint a magyar filmek többségének szokott, már elnézést…
– Kissé gyanakodtam, és a városmarketing titkos és ravasz húzásait kerestem a sorok között.

De! A fenti gyanakvásból és félelemből semmi sem igazolódott be, mert:
– Miért ne írhatnának magyar szerzők könnyed kalandregényt, ami még jó is?! Sikerült nekik, egyáltalán nem lett nevetséges. Jó szórakozás gyereknek és felnőttnek egyaránt.
– A párbeszédek nem voltak erőltetettek, több helyen olyan jól mulattam rajtuk, hogy csak na! :) Volt benne humor, például a mangalica említése*, a magyarok borozgatása, a másnaposság kúrálása a Törökfürdőben, vagy apró elszólások**. Nekem ezektől valóságosabb volt.
– Városmarketing ide vagy oda, olyan jól működött, hogy rá kellett döbbennem, hogy hány helyen nem jártam még, amit ideje pótolni! Például a Rókus temetőben, de az sem tűnt fel eddig, hogy a Kis Dobó téren van egy palóc népművészeti gyűjtemény. Vagy tudtam róla, csak elfelejtettem? Szégyen! Mivel van mit pótolnom „bennszülöttként” is, nyári szabadságom alatt el is látogattunk a Gárdonyi házba, amely nagyon nagy élmény volt számomra, különösen a könyv olvasása közben!

A könyv igényes kiadás volt, tetszetős betűtípussal, mérettel, szép tördeléssel, különleges, a fejezeteket bevezető képekkel. Csak a borító hagyott számomra némi kívánnivalót maga után a kukucskáló Görög Lászlóval … :P

@encus625, nagyon szépen köszönöm a meglepetést! Azóta vágytam rá, hogy elolvassam, mióta egyszer tombolán nyertem egy Jumurdzsák gyűrűje számítógépes játék demo-t. Sajnos a demo nem működött az operációs rendszerünkön, évekkel később le lett selejtezve. Akkoriban nem igazán jártam utána, mihez is készült. Nagy hiba volt, de legalább jóvátettem. :)

Végszó legyen az, hogy azóta más szemmel nézek a megszokott helyekre, mindenütt a múlt üzeneteit vélem felfedezni. :)

* http://moly.hu/idezetek/530124
**http://moly.hu/idezetek/539573

Uzsonna>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Izgalmas időutazás ez a regény, melynek szálait az a bizonyos gyűrű fogja össze. Hogy hogyan, arról nem lehet spoiler mentesen írni, de annyi tény, hogy ügyesen lettek megcsavarintva, szellemesen összekötve múltat, jelent. Az izgalmas események közben bejárhatjuk Eger utcáit, tereit, megismerhetjük nevezetességeit: aki volt már ott, emlékeit idézheti fel, aki pedig nem, remélem kedvet kap odautazni, hogy saját szemével láthassa azokat. (Jó magam utazás előtt, alatt és után olvastam a könyvet.)
Érdemes elolvasni a könyvet kicsinek, nagynak, Egri csillagok előtt, után bármikor. Megkockáztatom, akár még helyette is lehet ajánlgatni, mivel garantáltan meghozza a kedvet a Gárdonyi regény elolvasásához! :-)

>!
Alexandra, Pécs, 2011
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632974712 · Illusztrálta: Pierrot, Csákovics Lajos
5 hozzászólás
regulat>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Keresem a jelzőt, hogy milyen is a könyv… Profi. Nem tudok rá jobb jelzőt.
Végig izgalmas, pontosan adagolt rejtvénnyel, akcióval, szerelemmel.
Igazából két dolog miatt vártam már, hogy elolvassam. Egyrészt mit lehet kihozni „Gyomorzsák” amulettjéből, mi újat lehet kihozni az Egri Csillagokból? Másrészt mennyire lesz gamer a könyv, mennyire látszik majd a játékfejlesztő keze munkája rajta.
Na az utóbbiról gond nélkül elárulhatom, hogy nagyon. Egy fejezet, egy küldetés. Lépésről lépésre haladunk előre a főhőssel, mint egy számítógépes játékban. Én élveztem.
Szeretek játszani, bár az időt sokszor sajnálom rá… Hát most Pierrot és Szélesi játszottak helyettem, nekem csak mozizni kellett. Pont erre volt szükségem.

És, hogy mekkorát csavartak az Egri Csillagokon?
Ugyan már! Mondtam én, hogy spoiler is lesz az értékelésben?

>!
Alexandra, Pécs, 2011
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632974712 · Illusztrálta: Pierrot, Csákovics Lajos
Emerencia P>!
Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Igazi "magyar ízű"történelmi kalandregény. A három történelmi kor között tett utazás és az alaptörténet nagyszerűsége feledtette velem a humor hiányát. A kalandokban bővelkedő mű pozitív és negatív karakterei is jól megalkotottak voltak. Gárdonyi Géza személye és az Egri csillagok némi retro érzést kölcsönöztek. Eger városa pedig kapott a történetben egy kellemes hangulatot ,ékszerként csillogott ,szinte vonzott a történelmi hátterével.Jók voltak a fejezetek elején a pár soros előzetesek is. Úgy vagyok ezzel a könyvvel,mint a csokoládéval…jöhet a következő falat.


Népszerű idézetek

Shanara>!

Eltűnt, mint cigány mellől a bor.

109. oldal (Alexandra, 2011.)

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

6 hozzászólás
Shanara>!

Az ember bele sem gondol, hogy mennyi információt, adatot elveszít az évek múlásával, mert nem ír le semmit.

271. oldal - MÁSODIK RÉSZ, Ötödik fejezet, 4. _Szarvaskő, 2005 szeptembere_ (Alexandra Kiadó, Pécs, 2011)

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

3 hozzászólás
Emerencia P>!

– Ha mindenki olvasna, és senki sem írna, nem lenne mit olvasni – válaszolta az író szelíd derűvel.

40. oldal

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

AgiVega IP>!

Gárdonyi látta, hogy a test, lélek, szellem hármas harmóniájából a jóisten csak kettőből szerencséltette a legényt, de cserébe a hiányosságért, az egyikből duplán.

108. oldal

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

1 hozzászólás
Shanara>!

– Az egri regényedben akadtál el?
– A Gergő diákban. Vagy miben…
– Mondtam mindig, hogy válassz valami becsületes kétkezi munkát. Ácsmunkában ritkán akad el az ember. Jók azok a könyvek, de nem írni, hanem olvasni kell őket.
– Ha mindenki olvasna, és senki sem írna, nem lenne mit olvasni – válaszolta az író szelíd derűvel.

40. oldal (Alexandra, 2011.)

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Pöfivonat>!

Jonathan pedig csak állt a sír felett, földbe gyökerezett lábbal.
„Csak a teste” -olvasta a feliratot a fakereszten, a sír fejénél.
Gárdonyi Géza sírján.
– Igaza van – mondta Jonathan komolyan. – Az emberi élet véges, de a szellem halhatatlan.

400. oldal

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

3 hozzászólás
encus625 P>!

Elment a Széchenyi utcai mozi előtt, és megnézte, mit vetítenek. Persze leginkább amerikai filmeket. Charlie és a csokigyár Johnny Deppel, A sziget Ewan McGregorral. És a Batman: Kezdődik! Christian Bale főszereplésével.

77. oldal

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

TáboryElemér>!

A doktor letérdelt melléjük.
– Mi történt?
Gárdonyi egy pillanatra elvesztette a kívülálló szerepét.
– Ítélje meg maga, doktor! Nem őszi meghűlés, és nem kecske öklelte fel!
– A robbanásban sérült meg?

45. oldal

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

Shanara>!

Ismerd már meg a mostani Egert is! Van ez is olyan szép, mint a történelem.

256. oldal (Alexandra, 2011.)

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában

AgiVega IP>!

A tudósok felelőssége a társadalom lelkiismeretének fokmérője.

22. oldal

Pierrot – Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje A több évszázados legenda nyomában


A sorozat következő kötete

Pierrot – Gábor Endre: Az ördög köve A magyar Faust titkos hagyatéka

Jonathan Hunt Kalandok sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán
Frei Tamás: 2015
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Bán Mór: A Csillagösvény hídja
Wéber Anikó: Az ellenállók vezére
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A tudósító