Encyclopédie ​de l'Utopie, des voyages extraordinaires et de la science fiction 1 csillagozás

Pierre Versins: Encyclopédie de l'Utopie, des voyages extraordinaires et de la science fiction
>!
L'Age d'Homme, Párizs, 1984
1040 oldal · keménytáblás · ISBN: 2825129658

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Babramorgó>!
Pierre Versins: Encyclopédie de l'Utopie, des voyages extraordinaires et de la science fiction

Egy átlagos könyvtárban leginkább négyféle könyv van: amit már olvastunk, amit épp olvasunk, amit el fogunk olvasni és a „munkakönyvek”, lexikonok, szótárak, enciklopédiák, szorgos munkások, akiket nem a szó szoros értelmében vett olvasásra használunk, hanem előkapjuk őket, ha a szükség úgy hozza. Van egy ötödik fajta könyv is: a könyv, amelyet csak azért veszünk meg, mert valahol, valamikor láttuk, egy filmben, esetleg egy másik könyvben, újságban, képen, és olyan nyomot hagyott bennünk, ami miatt egyszerűen muszáj volt beszereznünk, kerül amibe kerül. Az én egyik ilyen könyvem ez. Gyerekkoromban olvastam először róla, a Galaktika 38. számában (Szoboszlai Margit: Hogyan készítsünk enciklopédia-csemegét?), azóta szerettem volna megszerezni. Akkor, 1980-ban ez persze lehetetlen volt, ma viszont már, az internet korában megoldhatóvá lett, és most -azaz egész pontosan olyan öt éve- itt van a polcomon. De elég ennyi szerintem, a bevezetés így is túl hosszú lett, beszéljünk a könyvről.

A vaskos könyv -1040 oldal, négy kiló- teljes címe magyarul: Az utópia, a csodálatos utazások és a tudományos-fantasztikus irodalom enciklopédiája. Enciklopédia a lehetetlenről, eleve kudarcra ítélt rendszerezési kísérlet a rendszerezhetetlen rendszerezésére. Versins 25 éven át dolgozott a köteten, s az eredmény: a világ legmegfoghatatlanabb, egyben legszórakoztatóbb munkája. Keresni benne? Lehet, de felejtsd el: ugyan szócikkekből áll, tehát életrajzokat könnyen találhatsz, de magadtól megkeresnéd pont ebben a könyvben mondjuk az Igeragozás szócikket? Vagy a Változó élőhely-et? Ásványtant? Nomádizmust? Bélyeggyűjtést? Nem, persze, hogy nem. Ez a könyv tanulmányozásra alkalmatlan, lexikonszerű használatra is. Bárhol felüthető, olvasható, kimeríthetetlen forrása a szórakoztató, sokszor teljesen haszontalan információknak. Kicsit olyannak érezheted magad olvasás közben, min Lem egyszemű rablója, akinek szeme elé a másodfajú démon végtelen mennyiségű információt öntött (nem tudod mi ez a hasonlat? nem baj, úgyis egyre kaotikusabb, amit írok, de erről a könyvről nem nagyon lehet máshogy írni).

Ha tudod, szerezd be ezt az „enciklopédiát”. Nem tudsz franciául? Sebaj. Vedd meg valahonnan -ebook, pdf nem ér!- tedd be a könyvtárad valamelyik sarkába, így csempéssz egy kis káoszt a rendbe. Néha vedd elő, olvass bele, Google Translate a barátod, ha elakadsz, a lényeg átjön úgyis. Szeretni fogod ezt a könyvet. Nagyon.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Boichi: Hotel (francia)
Lois Lowry: L'Élue
Dave Wolverton: Premières armes
Bernard Werber: Les Thanatonautes
Alejandro Jodorowsky: L'incal lumière
Lois Lowry: Le Passeur
Thierry Cailleteau – Olivier Vatine: Aquablue – Nao
Ann Leckie: La justice de l'ancillaire
Andy Weir: Seul sur Mars
Kass Morgan: Retour