Emlékezet ​és történelem között 1 csillagozás

Pierre Nora: Emlékezet és történelem között

Napjaink ​Franciaországának egyik legjelesebb történésze a történeti emlékezet és a nemzet fogalmának összefüggéseiről szerkesztett kötetsorozatot. Az eredeti nyelven hét kötetre rúgó mű, a Lieux de memoire (Az emlékezet helyei), amely több mint százharminc történész munkája, az utóbbi évtized legismertebb és leghivatkozottabb irodalma, így a magyar történészek polcain is ott a helye. A 6000 oldalas szövegrengetegből, melyben a szerzők a legkülönbözőbb társadalmi, kulturális, szimbolikus témákat érintették, olyan tanulmányokat választottunk ki, melyek kifejezetten szervesen kapcsolódnak a Lieux de memoire problémavilágához és céljához.
Ami itt kap az olvasó, több, mint tanulmánykötet, de kevesebb, mint a Lieux de memoire-ból készült reprezentatív válogatás. Arra törekedtünk, hogy az eredeti munka kontextusát, szellemi, tárgyi, módszertani tágasságát, sokszínűségét megőrizzük, részben ezt a feladatot látja el az utószó is, amely a szövegek koherenciájának megteremtésében… (tovább)

>!
Napvilág, Budapest, 2010
408 oldal · ISBN: 9789639697539

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Népszerű idézetek

encsy_eszter>!

A michelet-i történelem felélesztése – mely óhatatlanul a Proust által oly szépen megírt elvesztett szerelem ébredésére emlékeztet – tehát az a pillanat, amikor a szenvedély rögeszmés hatalma végre feléled, s ahol a valódi szomorúságot az okozza, hogy nem szenvedhetünk többé attól, amitől annyit szenvedtünk, s amit a jövőben már nem érthetük meg a szív esztelenségével, csak az ész érveivel.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hanák Péter: A Kert és a Műhely
Szekfű Gyula: A magyar állam életrajza
Pach Zsigmond Pál: Történetszemlélet és történettudomány
Hanák Péter – Nagy Mariann – Katus László: Híd a századok felett
Jean Bodin: Az államról
Robert Darnton: Lúdanyó meséi / A nagy macskamészárlás
John Lukacs: A történetírás jövője
Kisantal Tamás (szerk.): Narratívák 8.
Sallai István – Sebestyén Géza: A könyvtáros kézikönyve
Anthony Grafton: A lábjegyzet