Moulin ​Rouge 290 csillagozás

Henri de Toulouse-Lautrec életregénye
Pierre La Mure: Moulin Rouge Pierre La Mure: Moulin Rouge Pierre La Mure: Moulin Rouge

Toulouse-Lautrec élete – aki gyermekkorában nyomorékká vált, s aki csak mérhetetlen akaraterejének és szívósságának köszönhette, hogy kivételes művészi képességeit ki tudta bontakoztatni – valóban hálás téma a regényírónak. S Pierre la Mure kezén nem sikkad el az a lehetőség, amelyet témája nyújt: színes meseszövés, jó karakterábrázoló készséges, éles szeme, amely felfedezi a századvégi párizsi élet jellegzetes vonásait, együttérzése, melyen nyomon kíséri könyve hősének küzdelmes fejlődését – mindez biztosítja, hogy az olvasó érdeklődése nem lankad. A Montmartre, a műtermek, az éjszakai mulatók életét – amelynek művészi ábrázolása oly döntő hangsúllyal szerepel Toulouse-Lautrec életművében – a könyv szerzője a regényíró eszközeivel állítja elénk. De eközben módot talál arra is, hogy az akkori párizsi művészeti élet egyes kiemelkedő alakjai – Vincent von Gogh, Oscar Wilde, Yvette Guilbert, Sarah Bernhardt, Emile Zola és mások – itt-ott felbukkanjanak a könyv lapjain.

Eredeti megjelenés éve: 1950

Róla szól: Henri de Toulouse-Lautrec

Tartalomjegyzék

>!
Vince, Budapest, 2001
422 oldal · ISBN: 9639323349 · Fordította: Vermes Magda
>!
Kulturtrade, Budapest, 1992
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637826114 · Fordította: Vermes Magda
>!
Corvina, Budapest, 1979
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631303519 · Fordította: Vermes Magda

5 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Henri de Toulouse-Lautrec · Jane Avril

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Montmartre


Kedvencelte 103

Most olvassa 20

Várólistára tette 218

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
kozmano
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Abszolút kedvenc. Miután elolvastam (bármi áron is) Párizsba repültem, végigjártam a helyszíneket, megkerestem a Lautrec házat…. Csodás volt!
Montmartre várj meg! Még visszatérek….

2 hozzászólás
>!
Niki_
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Annyira szívfacsaró Henri de Toulouse-Lautrec élettörténete, hogy azt nem lehet szavakkal kifejezni. Nagyon jószívű, segítőkész, tisztelettudó férfi volt, akiben hatalmas volt a szerelem utáni vágy és a megfelelés. Szomorúnak tartom, hogy a testi adottságai mögé senki se nézett, egy nő se tudott beleszeretni. Nagyon igazságtalan sorsnak tartom ezt az élettől. Más ütötte-verte, prostituáltat csinált a „szerelméből”, a nő mindig megbocsátott és visszament ehhez az alakhoz, ő elhalmozta minden földi jóval, az odafigyelésével, szeretetével az épp aktuális „szerelmét” és a végén mindig pofára esés lett belőle, mert „te csúnya vagy, törpe vagy, gnóm vagy, undorító vagy”. Nagyon szomorú, igazságtalan és annyira mindennapi. :o(
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2016/07/pierre-la-mure-mouli…

>!
Szösszenet 
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Nagyon régen, valamikor gimnazista koromban olvastam ezt a regényt,( életrajz és kórrajz is egyben ) aztán ismét előkerestem. Sok részletre már nem emlékeztem, de az érzésre igen, amit a könyv olvasása során kaptam.
A francia festő életrajzába ágyazva képet kaphatunk a párizsi művészek, arisztokraták, grófok és nem utolsó sorban az egyszerű emberek életébe, melyet e város erkölcsös és kissé erkölcstelen lehetőségei tudtak nyújtani.
Minden megtalálható ebben a regényben, ami nagyon megfogott. A művészek Párizsában az éjszakai és mulatós események mögött azonban megnyílvánul a szegénység, a nyomor, a léha élet, a siker, az álmok valósággá válása – vagy feladása. Sorolhatnám.
Lautrec művészi tehetsége , sikere nyomorékként és Párizs fényűzése , nyomora párhuzamba állítható.
A festő élete valóban megért egy szép regényt, hisz a torz külső igen nagy emberi értéket érzékenységet rejt magában. Művészi és emberi szemmel látja – éli meg a való életet, annak viszontagságait. Csodálatos és egyben szívszorító, mert önhibáján kivül le kell mondania a szenvedélyes szerelemről, a házasságról és apjával való szoros kötelékéről is.
Ebben a műben vannak sikerek, megalkuvások, tragédiák, fájdalmak, lemondások sorozata és kudarcok,felszínes és tartalmas barátságok és ott a végérvényes elmúlás , gyász is.
Számomra ez a könyv a „ letehetetlen és újra elolvasandó ” kategóriába tartozik. Érett, felnőtt fejjel még több a mondanivalója, tanúlsága. Ajánlom mindenkinek.

5 hozzászólás
>!
Manni
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Mikor elkezdtem olvasni, azt vártam, hogy ez a könyv tele lesz vidámsággal, szerelemmel, vággyal, zenével, tánccal és nagyképű festőkkel. Nem ezt kaptam, mégse mondhatnám, hogy csalódtam. Ez volt az egyik legszebb történet, amit eddig olvastam. A főszereplő szánalomra és szeretetre méltó nyomorék, akit becsülök, akire felnézek, mert van tehetsége, amit ki is használ, hogy valami újat, valami eredetit alkosson. Magányos, szeretetre éhes, ami miatt sok bánat és csalódás éri.
Ez a könyv egy kicsit közelebb hozta hozzám ezt a kort, magam előtt láttam a 19. század második felének Párizsát, Montmartre-ját. Emberebbé tette a híres festőket, írókat és költőket. Sokkal jobb úgy megnézni egy festményt, hogy tudjuk, vagy legalábbis tudni véljük mi keletkezésének háttere. Nom de Dieu , milyen sokat adott nekem ez a könyv, még mindig a hatása alatt vagyok.

14 hozzászólás
>!
The_General
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Mélyen megható, nagyszerű könyv. Nagyon sok mindent találtam benne saját magamról. Olyannyira a hatása alatt voltam, hogy teljesen átvettem Lautrec jellemét, és sikerült is összeveszni a körülöttem levőkkel, ha segíteni akartak. „Megy ez nekem egyedül is, nem kell a szánalmatok”. Gyakorlatilag hibátlan könyv.

2 hozzászólás
>!
Andrew_N_Bagman P
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Nom de Dieu! Micsoda könyv. Micsoda élet és micsoda sors chéri.
A Moulin Rouge vöröslő árnyékában és azon túl is. Szomorú, meghökkentő és elképesztő. Talán nem is olvastam, még olyan könyvet, amiben minden szó, minden kifejezés ennyire emberi, ennyire életszerű lenne. Jómagam mindig azt mondtam, remek költők vannak, pazar írók, de életünk telis-tele vannak olyan érzésekkel, olyan csodákkal, és olyan lelki vívódásokkal, amiket lehetetlenség szavakba önteni. Erre 400 forintért kezembe akad (Dieu merci!) ez a kötet, amiben oly mértékig pozitívan csalódok, hogy most is ámulok.
Henri képei között leltem néhány igazán zseniális alkotást is, amikor utánanéztem munkásságának. Nos bátran állítom, a könyv szerzője legalább olyan mesterien bánik a szavakkal, mint az egykori Monsieur Lautrec az ecsettel és minden eszközzel, amivel csak alkotni tudott. Pierre La Mure a szavakkal festett mérhetetlenül maradandót (mesterművet, mon cher) – és az értékéből tulajdonképpen cseppet sem von le, hogy a szórakozóhely, mely a nevét kölcsönözte a kötetnek, csekély szerepet kap az egész történetben. Tudjuk, a festő élete összefonódott egy rövid ideig a Moulin Rouge-al, de megannyi más személlyel, hellyel és dologgal is, amitől az ő sorsa és pályafutása figyelemre méltó lehet.
Megrázó, de felemelő is sokszor. Az egyik legjobb könyv amit valaha olvastam :)

3 hozzászólás
>!
pepege MP
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Miért van az, hogy a művészek élete mindig ilyen viszontagságos? Már több életrajzi regényt olvastam zenészekről, festőkről, de egyiknek sem volt vidám élete. Henri szenvedései akkor kezdődtek, mikor gyermekkorában – törés miatt – a lábai megálltak a növekedésben. Emiatt fura testalkata lett, mert idővel a felsőteste nőttön-nőtt, de a lábai nem. Mindehhez az is társult, hogy nem volt éppen jóképű. Egész életében arra vágyott, hogy szeressék, de sosem kellett igazán senkinek. Erről szólt az egész élete: a szeretet kereséséről. Na meg a festményekről.
Semmi extra, de lendületes, gyorsan olvasható, eseménydús. Akik szeretik az életrajzi regényeket, azoknak mindenképpen érdemes kézbe venni.

4 hozzászólás
>!
zsakai_peter
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Remek, olvasmányos életrajzi regény. Mintha a szerző minden pillanatában Lautrec mellett lett volna, olyan részletesen és valóságosan meséli el életének történetét, kapcsolatait, sikereit, csalódásait, bemutatja a kortárs művészekhez való kapcsolódását, a korabeli párizsi életet. Segít átérezni, milyen nehéz fogyatékkal, szeretet és szerelem után sóvárogva, magányosan leélni az életet. Minden szereplő és minden mozzanat hitelesnek tűnik. Nem is tudom eldönteni, hogy mennyi lehet benne a fikció. Az olvasás további varázsát adta számomra, hogy rákerestem egy-egy szóban forgó személyre, festményre és ezek mind-mind léteznek/léteztek. Akinek tetszett Irving Stone Van Gogh élete vagy Dallos Sándor Munkácsy regénye, ebben sem fog csalódni.

>!
Dün SP
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Egy ilyen név predesztinál a különlegességre. A regény ugyebár Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec Monfa életének története, mégpedig nem is akárhogyan megírva. Nagyon szeretem az olyan regényeket, amelyekben kortársak hosszú sora vonul fel. Volt itt Van Gogh, Oscar Wilde, Zola, és maga a helyszín, a Moulin Rouge, elmaradhatatlan velejáróival: tánc, alkohol, szerelem, züllés… Mindez megspékelve a művészi élettel, színekkel, képekkel és Henri életének jellegzetességeivel: fájdalom, megaláztatás és barátság… Kerestem a festőről képet is, furcsa, de így sok év távolából sem látom őt visszataszító törpének (sic!)…

2 hozzászólás
>!
mokata I
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Hogy lehet, hogy ez a kötet nem csíkos könyvként jelent meg? Ja igen, hősünk életmódja nem épp csíkos könyvbe való… A stílus, melyben életrajza íródott, viszont mindenképpen. Visszasírom a régi időket: a minőségi fordítások, a tisztességesen lektorált szövegek, a rendesen összerakott könyvek idejét. Talán egy kicsit kevesebb negéd, meg kacskaringó nagyobb összhangban lett volna Toulouse-Lautrec életével. De összességében élvezetes olvasmány. Arról nem is beszélve, hogy kamaszkorom egyik hőse. Vajon minden kamaszlányt megvesz kilóra az impresszionizmus meg a szerencsétlen sorsú festők és költők?


Népszerű idézetek

>!
ludovika

„Ne várj a nevetéssel, amíg boldog leszel, mert meghalsz anélkül, hogy valaha is nevettél volna.”

189. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Kapcsolódó szócikkek: nevetés
13 hozzászólás
>!
Mary

Ennyi csak, mi tudható: szeretni kell, és szeretve lenni jó.

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

1 hozzászólás
>!
ludovika

A művészet valóban felülmúlja az életet. Az egyetlen, ami megállítja az időt.

404. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Kapcsolódó szócikkek: művészet
>!
gyurmapok

Mondd neki, hogy meghaltam. Mondd, hogy meghaltam! Biztosan vesz valamit, ha azt hiszi, nem élek. Egy halott festő tízszer annyit ér, mint egy élő.

289. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

2 hozzászólás
>!
legrin P

A könyv hű barát, tartós boldogság forrása.

56. oldal (Corvina, 1968)

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
ludovika

A házasság olyan buta étkezés, ami a csemegével kezdődik.

305. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Kapcsolódó szócikkek: házasság
1 hozzászólás
>!
gyurmapok

– Soha ne féljenek attól, hogy túlságosan hízelegnek egy nőnek – fejezte be Cormon. – Ez egyszerűen lehetetlen.

71. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Kapcsolódó szócikkek: nők
>!
ludovika

A szerelmes ember nem méltányos, még csak nem is értelmes. A szerelmes a szívével gondolkozik és nem az agyával, kegyetlen, önző, eszelős bolonddá válik. A szív a vérkeringés izma, nem arra való, hogy gondolkozzanak vele…

354. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

1 hozzászólás
>!
Manni

Vajon miért van az, hogy a nem intellektuális emberek annyira igyekeznek kinevetni a műveltséget és feldicsérik a tudatlanságot, mintha az valami nagyszerű teljesítmény volna?

34. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

>!
Manni

A magányosság emlékekből szövődik.

162. oldal

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Kapcsolódó szócikkek: magány
3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Joseph Joffo: Egy marék játékgolyó
Anatole France: Az istenek szomjaznak
Juliette Benzoni: A szökevény
Anatole France: A Lúdláb Királynő
Victor Hugo: A nyomorultak
Émile Zola: Hölgyek öröme
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata
Irving Stone: Michelangelo