Mona ​Lisa magánélete 51 csillagozás

Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

„…Kapjuk ​el őt! Svonarolát! Ezer torok visszhangozta a kiáltást. A közeli istállóból szalmát halmoztak fel a kolostor ajtaja elé. A kert falához létrákat támasztottak. A tetőről a barátok cserepeket zúdítottak a támadókra. Amikor leszállt az éj Firenzére, megkezdődött a kolostor ostroma. Hajnali háromig tartott, és több mint száz áldozatot követelt. A támadók átmásztak a kolostor kerti falán, végigcsörtettek az épületen és a cellákon. A szerzetesek feszületekkel és égő fáklyákkal harcoltak. Üvöltő emberek rohangáltak, hajuk és ruhájuk lángokban. Volt, akit épp Fra Angelico csodás freskói előtt mészároltak le. Az ellenállás fokozatosan gyengült. Sok szerzetesnek sikerült az ablakhoz erősített kötélen biztonságosan leereszkednie, mások titkos alagúton keresztül távoztak. Végül feltépték a kápolna ajtaját, és a támadók az oltárra vetették magukat, ahol Savonarola papi díszben imádkozott.” A szerző a világhírű művei közül a „Moulin Rouge” (Toulouse-Lautrec életrajza) jelent meg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Vince, Budapest, 2001
386 oldal · ISBN: 9639323357 · Fordította: Dobos Lídia
>!
Corvina, Budapest, 1983
394 oldal · ISBN: 9631316572 · Fordította: Dobos Lídia

Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sárhelyi_Erika I
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

A szerző regényes életrajzként aposztrofálja, és valóban az. Na, meg szórakoztató történelemkönyv is, főleg azoknak, akik szétunták magukat anno a töriórákon. Sok mindent megtudtam Mona Lisáról, a korról, amelyben élt, és persze Leonardóról – bár a könyv terjedelméhez képest viszonylag későn jelenik meg az életrajzban. Számomra érdekesebb volt, mint modelljének az élete. És anélkül, hogy bármit elárulnék, annyit mondhatok, ha ez a pali (mármint DaVinci) ma élne, folyamatosan sitten ülne csalásért – de csak azt követően, hogy jó néhányan ellátták a baját :)

>!
vigili
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

Az igazság az,hogy többet vártam tőle,de azért végigbukdácsoltam rajta.

>!
Fapicula
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

Nagyon magával sodró történet arról, hogyan is készülhetett el Leonardo híres festménye. Noha a könyv jelentős része az író fantáziájának agyszüleménye, érdekes részleteket sző bele a korabeli Firenze szokásairól, kulturális és magánéleti szokásairól.

>!
Bekyly
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

Nagyon tetszett a korabeli Olaszországba való betekintés!

>!
Alcyone P
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

Pierre La Mure stílusát szeretem, ezért ez a könyv is tetszett – attól függetlenül, hogy tudom, a könyv tartalmának 95 %-a kitaláció. :)

>!
juice
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

Mona Lisa utóéletéről írtam szakdolgozatot, ez a könyv sokat segített!

>!
monalisa
Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete

Volt egy olyan szakasz, amikor szinte nem bírtam letenni, aztán volt olyan is, amikor meg inkább mást vettem a kezembe helyette… Eredeti elképzeléseimhez képest könnyedebb stílusa volt és számomra elég spekulatív tűnik. De összességében a könyv is azt sugallja, hogy Mona Lisát olyan titokzatos légkör veszi körül, melyet lehetetlen megfejteni. :)


Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) milyen nehéz egyszerre bölcsnek és gazdagnak lenni, míg ahhoz, hogy szegény maradjon az ember, még ész sem kell.

98. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

1509 júniusában Pisa megadta magát, és végre véget ért a tizenöt éves háború. (…)
– Hála az égnek – jegyezte meg Giocondo –, a harmincadik születésnapodat békében ünnepeljük meg. Nemes asszonyom, minek örülnél a legjobban ebből az alkalomból?
– Annak, ha mindenki elfelejtkezne róla – felelte Lisa.

361. oldal

3 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I

Valaha azt hittem, hogy a világ két részre oszlik, gazdagokra és szegényekre, fiatalokra és öregekre, gyengékre és erősekre. Tévedtem. Csak betegek és egészségesek vannak.

150. oldal

>!
fülcimpa

A tizenötödik században ritkaságszámba ment az óra, sokba került, és mivel csak egy mutatója volt, pontatlanul mutatta az időt.

(első mondat)

>!
Pity

A tenger irdatlan nagy, kék víztömeg, teli furcsa halakkal, polipokkal, sellőkkel és pikkelyes farkú sárkányokkal. Vihar idején megzöldül, és folyékony, habod tarajú hegyekké dagad, amelyek elnyelik a hajókat és velük együtt a tengerészeket.

>!
Sárhelyi_Erika I

Caterina otthon szorgalmasan tanulmányozta a Dalla Famigliát, és megtanulta, hogy a jó feleség mindig nevet a férje tréfáin, még akkor is, ha semmi tréfásat nem talál bennük, vagy ha már ezerszer hallotta is őket; ellesi, mi a kedvenc étele, és úgy intézkedik, hogy gyakran kerüljön az asztalra; magát kívánatosan és tisztán tartja, mert különben férje megundorodik tőle, és a fürdőházi fehércselédek társaságát keresi majd.
Ne gerjessze haragra fecsegésével, ha ura azt kívánja, hogy csendben legyen, és ne lógassa az orrát, ha férje vidámnak kívánja látni. A szerelemben legyen szerény, legalábbis látszólag – úgy hogy a férfinak „egy kis szeretetteljes erőszakot” kelljen alkalmaznia. Más: A férfiak, különösen a férjek, szeretik magukról azt gondolni, hogy nagyszerű szeretők. A tökéletes feleség sohasem rombolhatja le ebben a kérdésben férje illúzióit. Tapintatosan dicsérje férje szerelmi képességeit, s az igen kedvelni fogja majd ezért.

42. oldal

>!
bogi_ca

Maestro Bernardotól Lisa megtanulta, hogy a nap a föld körül kering, a föld pedig kerek és lapos, mint a palacsinta. Ha az ember elindul vagy elhajózik egy irányba, akkor egyszer csak leesik róla, és vége lesz."

>!
bogi_ca

Perpetua nővér elmesélte Lisának, hogyan ment Jézus Jeruzsálembe, ahol megkorbácslták, tövissel koronázták, leköpdösték, és végül keresztre feszítették. Lisa úgy érezte, hogy mindez nem történt volna meg vele, ha otthon marad, de egy szót sem szólt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Zöllner: Leonardo da Vinci összes festménye és rajza
Claudio Pescio (szerk.): Leonardo
Berkovits Ilona: Signorelli
Berzeviczy Albert: A Cinquecento festészete és szobrászata
Lyka Károly: Leonardo Da Vinci
Lyka Károly: Raffaello
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Marina Fiorato: A Botticelli-titok
Ludwig Tieck: Vittoria Accorombona