A ​hermetikus beavatás 1 csillagozás

Pierre de Lasenic: A hermetikus beavatás

Pierre de Lasenic műve bevezeti az olvasót a hermetika elméleti és gyakorlati titkaiba. Hermész Triszmegisztosz tanait értelmezve, miszerint az ember köztes lény Ég és Föld között, s mivel mindent megtehet, bármivé válhat, ezért „kis világ”-nak nevezhetjük, ebből következik, hogy mindaz, ami megvan a „nagy világ”-ban, lehetőségében fellelhető a kicsiben is. Ez az univerzális és az analógiatörvény alapja.

A szerző megismerteti a különböző szimbólumrendszerek és a hermetikus terminológia lényegét, a mikro- és makrokozmosz közötti összefüggéseket, valamint a kozmológia, a teurgia, a spagíria és az alkímia titkos nyelvét.

>!
Hermit, Miskolc, 2015
166 oldal · ISBN: 9786155342158

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

bratan P>!
Pierre de Lasenic: A hermetikus beavatás

Ha egyetlen szóval kéne értékelnem: zagyvaság.

Félreértések elkerülése végül: nem a technicista szóhasználattal van bajom (imádom az ilyen szövegeket), és azt sem gondolom, hogy az hermetika ezoterizmusával nem tudtam mit kezdeni. De ezzel a könyvvel (amit Lasenic tanítványai előadásai alapján raktak össze) valami nagyon nem stimmel. Olvastam már Titus Burckhardt-ot, akinek szintén nehéz volt a szövege, de látszott rajta, hogy tudja miről beszél. Pierre de Lasenic (pontosabban: Petr Kohout, lásd: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pierre_de_Lasenic) sokkal inkább úgy tűnik, mint aki „felszívott” speciális kifejezéseket és ezekkel megspékelte előadásait, amiket azonban valójában ő sem értett. Vagy esetleg: olyan buták voltak a tanítványai, hogy képtelenek voltak visszaadni a tanítását.

Megítélésem szerint, aki hermetikával, tarot-val, alkímiával stb. akar foglalkozni, nyugodtan kihagyhatja ezt a könyvet.


Népszerű idézetek

bratan P>!

A hermetikus törvény kimondja, hogy univerzális Igazság csak egy van, és azok az ábrák és elnevezések, amelyekkel azt a különböző vallások bemutatják, csak módosulásai az univerzális vallási rendszernek, amelyhez bármelyik nemzet vagy faj intellektuálisan alkalmazkodik. Ez egy olyan rendszer, mely tiszta hagyományai révén felfoghatatlan az exoterikus tömeg fejletlen intellektualitása számára.

39-40. oldal

bratan P>!

Összefonódva saját szövevényes elméleteikkel, dogmáik labirintusával, lázas vízióikkal és ólomnehéz álmaikkal, eszközök és közegek révén létrehoztak egy olyan száraz, emészthetetlen, céltalan és felesleges tudományt, amely az embernek Istent ad – ahelyett, hogy felhasználnák vizsgálódásaikhoz és a szintetikus megismeréshez.

112. oldal

bratan P>!

Ha valakinek azt színlelnénk, hogy az összes ember elérte belső fejlődésének kulminációs pontját, és hogy ezen a világon a szellemi műveltség szintje és az összes népréteg tudása egységes, akkor biztosan bolondnak tartanánk minket. Ha azonban ez nem igaz, akkor léteznie kell az emberi szellem csoportosításának. A modern kor tehát mi jogon állítja, hogy a kasztrendszer az ókor csökevénye, és hogy a kasztok manapság már nem léteznek? […] Az egyenjogúság pusztán a született ostobák megnyugtatására szolgáló jelszó. Az egyenjogúság fantasztikus dolog, jól hangzik, és képtelen téma a népi énekek gyűjtői számára, melyeket himnuszoknak nevezünk és kényszerű társadalmi hazugságoknak, ahogyan minden mást, mely nélkül manapság az emberek nem tudnak meglenni.

108. oldal

bratan P>!

A hermetikus tudományok érthetetlen összetettségének bűnéért legnagyobb részt az önjelölt hermetikusok a felelősek, akik képtelenek voltak eljutni a szintézis és az analízis jellegéhez, csakúgy mint a munkamódszerekhez. Azok, akik felfogták a képek és rituálék értelmét és szellemét, melyekkel a beavatott igyekezett tudását ehhez a világhoz közelíteni, azok voltak, vannak, és mindig körülveszik őket az ostobák falkája, akik szó szerint magyarázzák a holt szöveget, és analitikus mérgükkel örökkén-örökké marják az örök igazság képét.

111-112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen Paul Thomas: A csend kezdete
Popper Péter: Az Istennel sakkozás kockázata
Alexander C. Rae: Blöff kalauz
P. D. Ouspensky: Egy ismeretlen tanítás töredékei
White Eagle: Lelki fejlődés III.
Mallász Gitta: Az angyal válaszol
Arthur E. Powell: Az éterikus test
John Edward: Egy médium naplója
Max Heindel: A rózsakeresztesek világnézete
Massimo Scaligero: A fény