Az ​első kulcs (Ulysses Moore 6.) 41 csillagozás

Az igazság pillanata
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs

Ez az igazság pillanata. A gyerekek végre választ kapnak a kérdéseikre… Az időkapu, Az Elfeledett térképek boltja, A Tükrök háza, A Maskarák szigete és A szikla őrei után ez Ulysses Moore hatodik könyve.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Alexandra, Pécs, 2008
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633708750 · Fordította: Falvay Dávid · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Calypso kisasszony · Leonard Minaxo · Miss Stella · Nestor · Peter Dedalus · Phoenix atya · Rick Banner

Kilmore Cove · Salton Cliff-szikla · Villa Argo

kratas P>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

És a végén minden és mindenki a helyére kerül. Vagy majdnem. Kedves kis sorozat volt ez, de egy darabig nem szeretném folytatni, elég volt. Néhol kicsit elnagyoltnak éreztem, máshol meg túl részletesnek.

Erzsébet_Szászi>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Végre elérkezett az igazság pillanata. Elég sok kérdésre választ kaptunk, felmerült néhány eléggé megdöbbentő információ is. Itt-ott azért erősen kellett koncentrálnom, hogy ki hol van, és mit csinál éppen. De a sorozat többi részéhez hasonlóan ez is nagyon tetszett. Örülök, hogy az eddig megismert szereplők mellé igazán kedvelhető új emberek is csatlakoztak.

Hollóhát>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Hat rész kellett hozzá, de végre lelepleződött Ulysses Moore! Mondjuk mostanra már nem lehetett meglepetés, hogy kit takar ez a név. És hogy életben van-e. Ismét rettentő sok minden történt, sok választ kaptunk, és legalább annyi kérdés marad nyitva a folytatáshoz.

Az időkapun túli részek talán egy picit furcsábbak voltak a megszokottnál, de valószínűleg azért éreztem így, mert János pap kertje eléggé megfoghatatlan hely. Sosem hallottam róla, és nem igazán tudtam hova tenni. Látszik, hogy az időkapuk nem a szokásos turista látványosságokhoz vezetnek (Velence félig kivétel volt, de azért ott is túlléptünk az átlag nevezetességeken). János pap kertjét viszont kifejezetten nehéz volt megragadni. Ettől függetlenül azért remélem, hogy a többi időkapu mögé is benézünk majd, hiszen van egy halom kipróbálatlan kulcsunk. És azt sem hiszem, hogy Obliviát most láttuk utoljára.

Az aktuális kedvenceim Leonard Minaxo és Calypso kisasszony voltak. De Alvajáró Fred is tartogatott meglepetéseket a végére.

Mira_Skywalker>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Mint a sorozat többi része, ez is kalandos, vicces és tele van feltáruló titkokkal. Bár van még további hat kötet, ez is egyfajta lezárásként szolgál a sorozatban. Voltaképppen elég ritka, hogy egy sorozat 6 része egyenletes színvonalat tartson fenn, de ez itt elég jól sikerült. Egy megjegyzésem azonban van: off
Ajánlom a sorozatot könnyed, kalandos regényt keresőknek, elsősorban a 12-14 éves korosztályból, de tulajdonképpen bárki élvezheti. Én most szerintem egy kicsit pihentetem a sorozatot, mielőtt nekiugranék a második hat kötetnek.

ribizli0414>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Félidőnél járok; ez a hatodik rész a tizenkettőből és egyik szemem sír, hogy máris elfogyott a hatodik rész utolsó lapja, a másik pedig örül, hogy még ugyanennyi vissza van.
Sok mindenre fény derül ebben a részben, és habár János pap birodalma annyira nem fogott meg, inkább a mellékszereplők szálait találtam izgalmasnak. Még az is lehet, hogy nem is mellékszereplők… Calypso, Alvajáró Fred, annyi titok van még mindig felfedezetlenül, ami várat magára!
Amit imádok ebben a sorozatban, hogy az ifjúságot a lehető legromantikusabb formában tárja elénk; a kíváncsiság, kalandvágy, utazás, felfedezés, rejtélyfejtés mind ennek a korosztálynak az életfeladata és az író egy olyan világot épített ezek kibontakoztatására, ami a lehető legjobban közvetíti ezeknek a dolgoknak az értékét és izgalmát, amellyel nem csak az ifjúság tud azonosulni, hanem mindenki, aki emlékszik, milyen volt akkor.
A gyerekek továbbra is a kedvenceim, és meglepődtem magamon, hogy Oblivia és Manfred irányába is megenyhültem. Holnap kezdem is a folytatást! :)

Caladril>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Véglegesen és teljesen beszippantott Kilmore Cove világa! Annyira varázslatos, titokzatos, egyszerűen képtelenség ellenállni neki!
A sorozat első két részénél még úgy gondoltam, hogy a 39 kulcs jobb. Most? Áhh, hagyjatok békén!
Nagyon megszerettem a szereplőket, és legnagyobb meglepetésemre, nem csak a „jókat”, hanem még Obliviáékat is.
Ez a rész tele volt izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokkal, és a gyerekek is egyre komolyabb galibákba kerülnek. A könyv felénél hangosan felnevettem, mert úgy összekuszálódtak a dolgok, hogy az egy szappanopera javára vált volna. Tetszik, hogy mindenki kapcsolódik valahogyan a kulcsokhoz, a kapukhoz.
Jó pár kérdésre kaptunk választ, köztük néhány igen megdöbbentőt (Oblivia, Calypso, Fred?), ugyanakkor még mindig több szál maradt nyitva, mint amennyit el tudnék viselni. Érződik rajta egyfajta lezártság, ha jól tudom, az is lett volna, mégis örülök, hogy nem így lett, mert egyáltalán nincs kedvem kikeveredni ebből a világból!

Kicsibogár>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Még mindig nagyon szeretem ezt a sorozatot. Választékos nyelvezet, humoros, és minden oldalon újabb és újabb kalandok várnak hőseinkre, no meg az olvasókra is. Ha megoldódik egy rejtély, kettő újabb lép a helyére. El sem tudom képzelni, mi lesz még itt, épp ezért fogom elolvasni. És mióta nem idegenkedem az angol nyelvű olvasástól, no meg az amazontól, azt hiszem nem lesz gond, hogy a történet végére érjek (egyszer majd).

icetea>!

Jó könyv volt.
Tettszett.
És ajánlom mindenkinek.

Katyesz>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Tele van izgalmakkal, új információkkal, jó és rossz szereplőkkel, üdítő olvasmány de ezzel csak az előző értékeléseimet ismételgetném. Kiderült, hogy a negatív hősök is szerethetőek, és még sokminden más is a helyére került. Hihetetlen, hogy eddig egyik kötet se volt unalmas. Mindegyik más és más, hasonlóság csak a kulcsok miatt van. Néhány helyen már szinte detektívnek éreztem magam :D

LEM>!

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs Az igazság pillanata

Elég pörgősre sikeredett ez a kötet. Nekem ez tetszett az első 6 közül a legjobban.

minialoe>!

Ha a rejtély feltárul a végén,
El ne mondd senkinek a titkokat.
Kérlek, barátom, hallgatag légy,
S Kilmore Cove szabadnak megmarad.

Kek P>!

A következő híradás arról szólt, hogy tizenkét kilométerre nyugatra Kilmore Cove-tól egy vén bálna sodródott partra. Kilökte magát a homokos fövenyre, és ott lassan kimúlt. A hatalmas állatról készült képeket az összes cornwalli lap leközölte. Akkora volt, mint a fél Salton Cliff-szikla, és óriási szomorú szeme valami idők kezdete előtti élőlényt juttatott az emberek eszébe. Rengeteg önkéntes tódult oda, akik vízzel próbálták locsolni, meg visszavonszolni a mélybe – de mindhiába.
     A bálna egyre lassabban lélegzett, és bőre egyre jobban megkeményedett a napon. Szíve tompa dobbanásokkal egyre lassabban vert. A faluból sokat mentek oda, köztük rengeteg gyerek, hogy megnézzék, megsimogassák érdes bőrét, és hogy vigasztaló szavakat sugdossanak a fülébe.
     Mikor az állat kiszenvedett, a tetemet egy izlandi bálnavadászra bízták, akit direkt ezért hívtak a helyszínre.

Kapcsolódó szócikkek: bálna · Kilmore Cove · Salton Cliff-szikla
Kek P>!

Még Calypso járt hozzájuk néha, már amikor nem sakkoztak éppen.
– Sakkoztak?
– Ez volt a kedvenc időtöltésük.És azt is be kell vallanom, hogy néha én is felmentem a Villa Argóba vagy éppen a Peter által tervezett forgó házba egy-egy partira. De nem ez az a történet, amit el akarok neked mesélni, Rick – fűzte hozzá Phoenix atya, és letette a kanalat. – Ez a csapat valósággal megszállottan próbálta felfedezni a falu összes titkát. Az összes kaput. Az összes kulcsot. És ahogy apránként felfedezték a kapuk gyönyöreit, úgy jöttek elő a borzalmak is. A hét kapu közül némelyik félelmetes és veszélíes helyekre vezetett. Olyan helyekre, ahonnan nem volt szabad megengedni, hogy bárki is átjöjjön errefelé. Raymond, a távoli előd, és fia, william őrizték a kapukat, és már sok-sok évvel ezelőtt megpróbálták eltüntetni az összes kulcsot…

Kapcsolódó szócikkek: sakkjáték
Kek P>!

Rick lassan megnyugodott. Kezdte megérteni, hogy Ulysses Moore és barátai miért maradtak ilyen szoros kapcsolatban annyi éven keresztül: csak a gyerekkorban kötött barátságok tartanak egy életen át.

Kek P>!

– … Megtréfáltuk Miss Stellát, a tanítónőnket.
– Engem is ő tanít – jegyezte meg Rick.
– Hát, úgy tűnik, vannak állandó dolgok az életben – mosolyodott el Leonard.

Kapcsolódó szócikkek: Leonard Minaxo · Miss Stella · Rick Banner
Kek P>!

– Már megbocsáss, de szerinted mire való tulajdonképpen az Örök ifjúság kútja?

Kek P>!

Leparkolt a templomtéren, és a sekrestye felé vette útját, ahonnan még világosság szűrődött ki. Felnézett.
Az eresz alatt néhány galamb békésen turbékolt, fázósan bújtak össze a gyorsan hűvösödő estében.

Kek P>!

Kettesével szedve a fokokat robogott lefelé, míg el nem jutott a bezárt kijáratig. Ott sarkon fordult, és egyenesen a szemben lévő ajtóhoz lépett.
Az igazgatói iroda volt az, melynek ajtaján ott szomorkodott sárga, fényes keretben Ursus Marriet neve.

Kek P>!

Amikor Jason nagy fújtatva begördült a Villa Argo kertjébe, azt látta, hogy Rick és Julia úgy bújik össze, mint két galamb.

Kek P>!

A kínai titkárnő újra meghajolt.
– Megyek csomagolni.
     Amikor a férfi egyedül maradt, egy kivételével sorban elfújta a gyertyákat. Elhúzta a falikárpitot, benyúlt egy falba mélyesztett fülkébe, s óvatosan, hogy a csapdákat kikerülje, kiemelt egy aranyberakással díszített fadobozt. A zománczár felpattant.
     Állatformákkal díszített kulcsok sorakoztak a dobozban. Négy azonban hiányzott a sorból: a ló, a nyúl, az iguána és a jaguár.
     A férfi meghökkent.
– Hát ez meg hogy lehet? – értetlenkedett, és még egyszer ellenőrizte a kulcsokat.
     Választ azonban senkitől sem kapott, így elfújta az utolsó égő gyertyát is, és eltűnt a sötétben.

Ulysses Moore sorozat · Összehasonlítás