Az ​elfeledett térképek boltja (Ulysses Moore 2.) 62 csillagozás

Az ókori Egyiptom földjén
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ókori Egyiptom, Punt földje. Jason, Julia és Rick átléptek az időkapun, és az Élet házába jutottak, egy hatalmas, labirintusszerű könyvtárba, ami telis-tele van papirusztekercsekkel, pergamenekkel és fatáblákkal, amik a világ legkülönbözőbb pontjairól származnak. Ezúttal egy titokzatos térkép felkutatására indulnak, amit valahol a legendás Seholsincs szobában rejtettek el. Csak az Elfeledett térképek boltjának álnok tulajdonosa adhat eligazítást nekik, hogy rátaláljanak a helyes útra…

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2013
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633701331 · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Alexandra, Pécs, 2007
256 oldal · ISBN: 9789633701331 · Fordította: Kotsis Orsolya · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Cleopatra Biggles kisasszony · Jason Covenant · Julia Covenant · Manfred · Maruk · Micerinó · Nestor · Oblivia Newton · Pepi · Rick Banner · Ulysses Moore

Helyszínek népszerűség szerint

Villa Argo


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Ha most durván akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy lebutított Riordan.
Mitológia, titkok, kincskeresés, rejtvényfejtés. Csak most van egy kis időutazás is.
Gyorsan olvasható, izgalmas, informatív, 9-11 éveseknek szerintem teljesen ideális kalandregény.
Sajnáltam a szereplőinket a vége miatt, de jön még kutyára dér :D

kratas P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Jutifali egy zúzós hét után.
Igazi gyerekkönyv, izgalmas, ismereteket ad át és kedves. Várom a következő részt öt nap múlva :)

brigi11 P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. Hőseink (és fő gonoszunk) végre átlépték az időkaput. Újabb nyomozás, újabb kalandok. Az író remekül oldotta meg a szereplő cserét és ezáltal azt, hogy több szálon fusson a cselekmény. Kíváncsian várom Nestor vallomását.

Erzsébet_Szászi>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Ez is meglehetősen izgalmas volt, mint az előző kötet. Tetszett a két szálon futó cselekmény, bár kíváncsi lettem volna, hogy spoiler. Néhol kicsit szájbarágósnak éreztem kultúrtörténeti információk történetbe rejtését. A spoiler viszont kifejezetten tetszett, erről nem hallottam korábban.
Az illusztrációk most is nagyon szépek.

anesz P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Mint az olasz gyermek- és ifjúsági könyvek, ez is nagyon igényes kiadás fantasztikus illusztrációkkal. Ezúttal az ókori Egyiptomba kerülünk, Punt földjére, ami nagyon titokzatos. Utánaolvasásra késztetett, ami motivációnak kiváló. Jó volt, hogy nem a lerágott csont Kairó és Giza volt a helyszín, hanem egy titokzatos föld, ahol az Élet Házába egy óriási ókori múzeumban kalandozhattak a fiúk elhagyott folyosókon. A rendszer, ahogy a mutatók megjegyezték az egyes tárgyak helyét, nagyon ötletes. Szerintem a megfejtések is fordulatosak voltak, kicsit betekinthettünk az egyiptomi mitológiába, a tarott-kártyák ősébe és verseltek illetve zenéltek is. Nagyon komplex volt az egész túlmagyarázások nélkül.
Nekem tetszett, hogy két szálon futottak az események, és Julia és Nestor jobban megismerhették egymást.
Várom a következőt!

Kek P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Meglepett, hogy a nővérem ismerte ezt a sorozatot… Azt mondta, az első rész még tetszett neki, de aztán a többi unalmas volt. No, ilyen bevezető után tényleg negatívumokból indult nálam a könyv, de mire végre pénteken rá is szántam az időt, éppolyan könnyen átolvastam és még élveztem is, mint az első részt. Szóval, ha nem is volt annyira jó – azért semmi gond nem volt ezzel. Egyiptomból ugyan nem sokat kaptunk, inkább csak e modern kor gyerkőceiből és a tolvajok kortalan mindenütt levőségéből, de azért nyomozás, izgalom akadt. Szerencsére a folytatásokat is kihoztam a könyvtárból és máris nekilendülhettem.
Ja, és már 2 időkapu + 6 kulcs van. :)

Hollóhát>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Végre tényleg átkelünk az időkapunk, és meglátjuk, mit tartogat számunkra az ókori Egyiptom. Kivételesen nem a hagyományos turistalátványosságokon van a hangsúly, végre!, mert a helyszín a titokzatos Punt földje. A Villa Argó régi tulajdonosa itt rejtett el egy térképet, a következő kis kenyérmorzsát Kilmore Cove rejtélyének megfejtéséhez.

Tetszett, hogy nem az unalomig ismert nevezetességeken rohantunk keresztül, viszont végig úgy éreztem, hogy lehetett volna egy kicsit informatívabb. Mármint Egyiptommal kapcsolatban. Ennek ellenére a rejtvények ötletesek voltak, és változatosabbak is, mint az első részben.

Most már kezdtem megkedvelni a gyerekeket, bár Juliát még mindig nem tudom hová tenni. Nagyon meglepődtem, hogy a másik oldalon hagyták, így csak a két fiú vágott neki a tényleges időutazásnak. Úgy tűnik, kellett valaki, aki segít Nestornak megvédeni a Villát. Viszont az a jelenet, spoiler Ez egy kicsit erős volt. Értem én hogy gonosz, meg úgyis túléli, de biztos akadt volna más megoldás…

altagi P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Sajnos a második rész szerintem gyengébb lett, és csak az nem talál benne hibát, aki nem keresi…
Mindettől függetlenül a hangulata nagyon izgalmas, kalandokkal teli. Egy kicsit jobban ismerkedhetünk a gonosz szereplőkkel, és a „jó” oldal egyik főhőséről, Nestor úrról is egyre többet tudhatunk meg. A fiú szereplők (Jason és Rick) kicsit nagyobb szerepet kapnak az elején, de nekem Julia lett a kedvencem ebben a kötetben, nagyon bátor lány, nagyon helyén van a szíve.
A helyszín, Punt városa utánolvasós, ami szerint volt egy kis tévedés az expedíciót indító egyiptomi fáraó személyét illetően is, mert a Wikipédia szócikk szerint Hatsepszut küldött hajóexpedíciót a városba. spoiler
Tetszettek az új szereplők is, és a rejtély, amit a fiúknak meg kellett oldani. Ulysses Mopre világa elég lassan bontakozik ki, de még van hátra 10 része a sorozatnak, biztos vagyok benne, hogy mindegyikre jut valami információ, mire a végén összeáll a teljes kép.

szklaudi>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Szerintem, ha ezt a könyvet egy kicsivel hamarabb olvasom, jobban lekötött volna.
Hiányoltam belőle a vicceket. És szívesen megismertem volna jobban Juliát. spoiler
Érdekes volt olvasni. Kíváncsi voltam, mi is lesz a végén.
Szerettem a rajzokat benne, ami a fejzetek előtt voltak.

Takkancs90 P>!
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja

Éppen az egyik saját kihívásomhoz olvastam a könyvet, de még így is igen csak nyögve-nyelősen ment… Az alapsztori tényleg remek, a karakterek is jól ki vannak találva, van benne kaland és akció bőven. De nem felnőttként :'D Gyerekeknek tényleg csak ajánlani tudom, ők biztosan végig tudják izgulni. Második olvasatra már kevésbé kötött le.


Népszerű idézetek

minialoe>!

Az utazáshoz mindig kell, hogy legyen egy álló pont az életedben, egy pont, ahonnan elindulsz, és ahová visszatérsz, hogy felkészülj a következő útra.

65. oldal

szklaudi>!

Ha nem tudod, mit kell tenned, fuss! Ez a legjobb módja, hogy friss oxigén juson az agyadba.

102. oldal

Habók P>!

Minden embernek megvan a maga térképe, fiatalúr, és minden embernek megvan a maga ösvénye, amire rá kell lelnie…

minialoe>!

Csak ha megállsz egy pillanatra, akkor eszmélsz rá igazából, mennyi ember rohangál megállás nélkül, fölöslegesen.

65. oldal

Arianrhod P>!

Rick hangosan olvasni kezdett.
A tarot-kártya ötvenkét kis arkánumra és huszonkét nagy arkánumra osztható. Az 52 kis arkánumban négyféle szimbólum található: kehely, érme, kard, bot… pont, mint a falfülkék jelei.
Míg a 22 nagy arkánum… – folytatta Jason hangosan – huszonkét figurából áll, melyek jelentése függ az elhelyezkedésüktől. Például a 21-es nagy arkánum a Világ, a 12-es az Akasztott Ember, a 13-as nagy arkánum pedig a Halál.

Az Akasztott ember és a Halál szobra állt a csillagos mennyezetű szobában.

– Így már érthető, hogy miért szerencsétlen szám a 13… – mosolygott Rick, és felállt.

108. oldal

Arianrhod P>!

Amikor a porfelhő lassan elült, Jason egy kőből faragott kutyafejet vett észre, ami fenyegetően meredt rá a téglafal túloldaláról. Nem kellett sok idő hozzá, hogy felismerje benne Anubiszt, a sakálfejű egyiptomi istent. Egész pontosan a halottak istenét.

2 hozzászólás
Kek P>!

– Kezdem azt hinni, hogy az a mi sorsunk, hogy állandóan kulcsokat meg ajtókat keressünk – mosolygott Jason Rickre.

198. oldal

Kek P>!

– Néha úgy lehet a legjobban elrejteni valamit, ha oda tesszük mindenki szeme elé!

189. oldal

Kek P>!

– Ő utazó volt – szakította félbe a kertész. – Az utazók nem rohangálnak. Ők utaznak. Az utazáshoz mindig kell hogy legyen egy álló pont az életedben, egy pont, ahonnan elindulsz, és ahová visszatérsz, hogy felkészülj a következő útra. Nem létezik kör középpont nélkül. És nem létezik utazás hazatérés nélkül. Legalábbis ő mindig ezt mondta… Még a legfontosabb útja előtt is. Ugye érted, mit akarok mondani?
– Úgy érted, a halála előtt – bólintott Julia.
– Igen, úgy. A halála előtt.
– Mégis milyen ember volt a régi tulajdonos?
Nestor elgondolkozva vakarta meg a feje búbját.
– Nagyon karakán ember volt, és nagyon okos. Mindennél jobban szerette ezt a házat. Ezt a házat és a feleségét.
– És Penelope?
– Édes volt, segítőkész, jószívű és egy igazi áémodozó.
– És te? Te mióta vagy itt?
Nestor megvonta a vállát.
– Ki emlékszik már arra? Olyan, mintha mindig itt lettem volna. Pontosabban ott… ott kint… a kerti lakban. Bár több időt töltöttem ebben a házban, mint ott. Itt voltam minden alkalommal, mikor ők ketten útnak indultak az időkapun át…

65-66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julia Covenant · Nestor · Ulysses Moore
Kek P>!

Úgy érezte magát, mintha ezer apró darabra zúzták volna, de úgy tűnt, valójában semmije sem tört el.
Lehunyta a szemét, majd megint kinyitotta.
A jobb keze sajgott és tiszta vér volt. Megdagadt ujjai között valamit szorongatott. Ahhoz, hogy kiegyenesítse őket, a másik kezét kellett használnia.
Még egyet köhögött, majd elmosolyodott.
Manfred még mindig ott szorongatta a kezében a régi kulcsot. A kulcs végét egy oroszlánforma díszítette.

258-259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Manfred

A sorozat következő kötete

Ulysses Moore sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A vörös piramis
Póli Matilda: Futó tűz
Christopher Paolini: Örökség
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Nyulász Péter: Ciprián
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli
Tamora Pierce: Az álruhás lovag
Angie Sage: Medicina