A ​titkos város (Ulysses Moore 7.) 37 csillagozás

Pierdomenico Baccalario: A titkos város

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Velence. Egy titokzatos ház padlásán Anita Bloom, aki restaurátor édesanyjával érkezett a lagúnák városába, különleges könyvecskét talál. Amikor belelapoz, olyan érzése támad, mintha valaki figyelné. Aztán a rajzok megelevenednek… A könyvet ugyanolyan rejtélyes írásjelekkel írták, mint amilyeneket Ulysses Moore naplóiban használtak. Csak egy módon tudhatja meg, hogy mit jelent a szöveg, és mi a kapcsolat a könyv és a Kilmore Cove-i szerző között. El kell jutnia az eldugott cornwalli faluba, hogy Juliától, Jasontől és Ricktől kérjen segítséget…

Az időkapu, Az Elfeledett térképek boltja, A Tükrök háza, A Maskarák szigete, A szikla őrei és Az első kulcs után ez Ulysses Moore hetedik könyve.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2009
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632970783 · Fordította: Falvay Dávid, Köhler Ágnes · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Anita Bloom · Bloomné · Flint testvérek · Forbice fivérek · Jason Covenant · Julia Covenant · Malarius Voynich (kritikus) · Morice Moreau · Mr. Bloom · Nestor · Rick Banner · Tommi (Tommaso Ranieri Strambi)

Helyszínek népszerűség szerint

Velence · Árkádia · Ca' degli Sgorbi (Pacák háza) - Velence · Haldokló Falu


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

Ez most megint tetszett, jót tesz a sorozatnak a vérfrissítés. Mind szereplőkben, mind cselekményben, nekem ugyanis már kissé unalmasba és kiszámíthatóba ment át a történet, de most felcsillant a remény, hogy van még tovább.

Hollóhát>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

Az új gyerekek egyelőre nem rosszak. Kettesben még kevéskék ahhoz, hogy elvigyék a történetet, de a régi csapatba illesztve szerintem működni fog a dolog. Kellett a vérfrissítés, több képzeletbeli utazó, más portálokkal, meg minden. Bár eddig nem sokat láttunk az egészből, leginkább az előkészületeket. Ahogy az első könyvben nem lépték át az időkaput, most ugyan úgy nem jutottunk közelebb a címben szereplő titkos városhoz. Kivéve persze, ha a titkos város alatt mégsem a haldokló falut értették, hanem Kilmore Cove-ot, mert oda szerencsére visszataláltunk. Mondjuk kicsit túlbonyolította a dolgokat, hogy Anita és Tommi elolvasták az előző Ulysses Moore könyveket, és azért tudták hová kell menni. Ettől a könyv a könyvben kavarástól eddig is idegenkedtem, pedig ennyi rész után igazán megszokhattam volna.

Kicsibogár P>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

No kérem, lehet itt még az izgalmakat fokozni. Kicsit szokatlan indítás, pár kitérő, de a jól megszokott helyszín és szereplők nem maradnak el, csak újabbakkal bővülnek. A „titkos könyvek” ötlete zseniális, és persze nemcsak az, hanem az egész könyv hangulata, szóhasználat, leírása, egyszóval minden. A függővége pedig csak arra sarkall, hogy minél előbb kezdjem el a következő kötetet.

2 hozzászólás
Erzsébet_Szászi>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

Teljesen új történet kezdődik. A régi ismerősök, Julia, Jason, Rick és Nestor mellé új szereplők is érkeznek. Egyelőre nem tudom, hányadán állok Anitával és Tommival. Az új kaland is izgalmasan indul, ezért ez a függővég meglehetősen bosszantó. Mindenképp el kell olvasnom a következő rész(eke)t.

ribizli0414>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

Mindegyik rész után elfog az érzés, hogy ez valami fantasztikus egy sorozat. Itt tartunk a 7. résznél, és habár az első 6 rész után jött egy álzárlat, a történet folytatása egy cseppet sem veszített az izgalmakból, pedig egy új szálon folytatódik a történet. Baccalario az előző részeket olyan elképesztő csavarral csatolta az új történetszálhoz, hogy az agyamat majdnem eldobtam. Még mindig zseniális a történetvezetés, egyszerűen imádom.
Több új szereplőt is megismerünk, akik mind nagyon szimpatikusak és az „ellenség” is pont annyira taszító, amennyire lennie kell. A velencei és a cornwall-i helyszínek még mindig csodálatosak és bár a kezdeti triónk Jason, Rick és Julia kevesebbet szerepeltek, az a gyanúm, hogy a következő részben annál többet fognak.
És a borító… Akihez eljut ez az értékelés, biztosan megjegyzi, hogy már megint a borítóról áradozok, de EZ! *-* Ez felülmúlta az eddigieket. Egy kedves moly hívta fel rá a figyelmem, mert elképzelhető, hogy amennyire vigyázok rájuk, nem veszem észre; ezek nélkül olvasom és csak a végén szoktam tüzetesebben áttanulmányozni. spoiler

Caladril>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

A legrosszabb rész eddig ebben a sorozatban. Elképzelni nem tudom, mi történt, de mintha nem is ugyanaz az ember írta volna ezt a könyvet, mint az előző hatot. Többnyire rém unalmas volt, néhol sejlett fel csak az eddig megszokott izgalom árnyéka. Az új szereplők a régiek közelébe sem érnek, de hogy ezt ellensúlyozza, az író őket is totál kiforgatta önmagukból. Szinte rájuk sem ismertem! Ha az előző kötetekben így viselkedtek volna, a 2. részig sem jutok el soha.. A gonoszok is az eddigi legbénábbak, valahogy nekem nagyon nem passzolnak ebbe a történetbe.
Az egész egy nagy plötty. Nem indulunk sehonnan, és nem is jutunk sehova. Totál megszakította az eddigi cselekményfolyamot, és nem a jó értelemben. Jaj! Pedig úgy megszerettem ezt a sorozatot.. :/

H_Anita>!
Pierdomenico Baccalario: A titkos város

Sok mindent már nem tudok írni a könyvsorozatról. Igazából mind érdekes, mi ezért, mi azért, és, hogy ne spoilerezzem el a dolgokat, nem tudok sokat írni. Csak annyit, hogy Velence <3 és, hogy az új szereplő a névrokonom. :))


Népszerű idézetek

Kek P>!

Rovarok zümmögtek és szálltak virágról virágra. A kertész szigorúan nézte a nyüzsgést.
– Túl kevés a méh – morgolódott az öreg, miközben a talicskát tolta. – Túl kevés a méh.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: méh
Eszter_Fanni>!

Velencében a házszámok rejtélyes sorrendben követték egymást, valami titkos kód szerint, amit csak a postások ismerhettek.

13. oldal

Kek P>!

Bloomné betette a könyvjelzőt oda, ahol éppen tartott, s kezével a kislámpa felé nyúlt, hogy lekapcsolja végre.
– Kérdeztél valamit. Kiről beszéltél?
– A francia illusztrátorról.
– Morice Moreau-ról?
– Igen, róla. Milyen ember volt?
[…]
– Nagyon eredeti egyéniség volt, semmiféle elvárásnak nem akart megfelelni – felelte anyja, és nyakig betakarózott. – Gyerekkönyveket illusztrált.
– Tényleg? Milyen gyerekkönyveket?
– Főleg olyanokat, amelyek utazásról szólnak. Például a Gulliver utazásait. Ismered?
– Amelyikben Lilliput van, meg az óriások szigete?
– Igen. És Mandeville lovag utazásaihoz is készített rajzokat, meg Marco Polo útleírásaihoz.
– Ő az a velencei utazó, aki járt Kínában.
– Pontosan!

38-39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anita Bloom · Bloomné · Morice Moreau
Kek P>!

     A mozdony útjáról hírt adott a southamptoni UFO Today című diáklap is, amely a következő címmel közölt cikket az esetről: A földönkívüliek vonaton érkeznek?
     Az álnéven publikáló újságíró szerint tucatnyi személy egybehangzó vallomása alapján csütörtök éjjel három óra harminc és négy óra között rendkívüli jelenségeket lehetett megfigyelni. Először távoli fenyegető füttyszót hallottak, majd antracit színű gőzfelhőt láttak, végül a semmiből előbukkant egy ősi, legalább hatvanéves, száguldó mozdony.

285-286. oldal

Kek P>!

A fordító bekapta az utolsó falat fánkot is, összegyűrte a zsíros szalvétát, aztán keresett egy szemetest. Amikor visszajött, levette a csuklójától a karóráját, és átnyújtotta Anitának.
     Nagyon könnyű volt. A számlapja közepére egy baglyot és a P. D. kezdőbetűket vésték.
– Erre szükségetek lesz – mondta szinte suttogva –, hogy Kilmore Cove-ba jussatok.

91. oldal

Kek P>!

– Mire van szüksége egy Képzeletbeli Utazónak?
– Mit tudom én. Bőröndre?
A kertész felnevetett.
– Nem. Képzeletre. Ls mi a képzelet?
– Fantázia?
– Megint csak nem. A képzelet „mozgásban lévő kép”. Ahhoz, hogy el tudjon indulni, a Képzeletbeli Utazónak be kell indítania valamit, amit nem talál meg… önmagában. Ismeri azt a helyet, ahová el akar jutni, még mielőtt az első lépést megtenné. Ott van a kép a fejében. Látja, elképzeli. Tudja, hogy létezik. Meg van róla győződve. És ekkor, és csak ekkor… ha úgy dönt, hogy elindul, és megvan, amire szüksége van… akkor ér célba.

191-192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Képzeletbeli Utazók Klubja
1 hozzászólás
Kek P>!

Különlegesnek látta a dolgokat.
Akkor is, ha mások gyakran mondták neki, hogy téved. Meg hogy bizonyos dolgok nincsenek.
De azon az estén a macskája tényleg nem volt sehol.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anita Bloom
Kek P>!

A festmények miatt a velenceiek csak Ca' degli Sgorbinak, vagyis Pacák házának hívták az öreg épületet. Dorsoduróban, a város legdélibb negyedében állt, ott, ahol a velenceiek szerint már csak helybéliek éltek.

9-10. oldal

Kek P>!

Nestor elmosolyodott, és kinyitotta a könyvet, majd gyorsan újra becsukta.
– Tisztán emlékszem rá. Gyermekfejjel olvastam: Morice Moreau. Azok az akvarellek, rajzok, és különösen… azok a megfejthetetlen írások… csodálatosak voltak. Minden éjjel azon gondolkodtam, hogy mit is jelenthetnek. Aztán… apránként… elkezdtem megérteni. És lefordítani. És lassan rájöttem, mi is valójában az a könyv, amiről annyit álmodoztam.
     Rick már nem bírta elviselni az újabb hatásszünetet.
– Tehát?
– Ó, igazán egyszerű – mosolyodott el Nestor, és végre leült.
– Nem más, mint a Képzeletbeli Útikönyv, amelynek segítségével el lehet érni a Haldokló Falut.

188-189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Morice Moreau · Nestor · Rick Banner

A sorozat következő kötete

Ulysses Moore sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Rick Riordan: Az elveszett hős
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Maggie Stiefvater: A hajsza
Kathryn Littlewood: Bliss – A varázslatos pékség titkai
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Christopher Paolini: Örökség
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Nyulász Péter: Ciprián