A ​Maskarák szigete (Ulysses Moore 4.) 42 csillagozás

Hívatlan vendégek
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jason, Julia és Rick készen állnak egy újabb utazásra. Peter Dedalus – az egyetlen ember, aki segíthet nekik meglelni az Első kulcsot – átment az időkapun, és most a 18. századi Velencében bujkál. A gaz Oblivia Newton már a nyomában van, ezért a gyerekeknek sietniük kell. Elsőként meg kell tudniuk, ki is az a titokzatos Fekete Gondolás. Úgy tűnik azonban, még csak a nevét sem hallotta senki… Az időkapu, Az Elfeledett térképek boltja és A Tükrök háza után ez Ulysses Moore negyedik könyve.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2013
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633704813 · Fordította: Falvay Dávid · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Alexandra, Pécs, 2007
288 oldal · ISBN: 9633704813 · Fordította: Falvay Dávid

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Black Vulkán · Jason Covenant · Julia Covenant · Leonard Minaxo · Oblivia Newton · Penelope Moore (született: Penelope Sauri) · Peter Dedalus · Rick Banner · Ursus Marriet

Helyszínek népszerűség szerint

Velence


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Ezt most sokkal gyorsabbnak éreztem, mint az eddigieket.Olyan pikk-pakk történtek dolgok.
A végére azért kiderült néhány titok. A fényképnél dobtam egy hátast, kíváncsi vagyok, mi lesz. Oblivia is tartogathat még titkot, pláne most, hogy előkerült a párja. Viszont nem tudom, hogy fogják eltávolítani a szülőket.

brigi11 P>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

A cica rúgja meg, amiért nincs nálam a folytatás!
Ez a könyv nemcsak belülről az eddigi legszebb, a történet is remek. Velence, álarcok, titkok, titkok és titkok. Nagyon meg kell dicsérnem az írót, mert ahogy haladunk a történetben nemhogy laposodna a sztori, hanem sokkal több a titok és a szereplő. Ciki vagy nem ciki, de én ezt a sorozatot legalább annyira szeretem, mint a Harry Pottert vagy a Narniat.
Ja, és akarok egy saját Metiszt és Villa Argót Nestorral, persze Oblivia nélkül :-)

kratas P>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Ez a rész nekem kicsit laposabbnak tűnt, mint az eddigiek. Hiába lépett be a toronyőr a történetbe, kellene valami izgalom…

Kek P>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Bevallom: nem írtam meg rögtön az értékelést a könyv olvasása után, hanem rögtön nekikezdtem a következő résznek, így már nehezebb felidézni, hogy melyik mozzanat, szereplő melyik részben is került elő. :) Örülök, hogy egyszerre több részt hoztam ki a könyvtárból – és hogy időm is volt e luxus szórakozásra, hogy naponként újabb köteteket vehettem elő a sorozatból és folytathattam azonnal. Egyetértek @brigi11 értékelésével (https://moly.hu/ertekelesek/3760544), így nem ragozom tovább. Bővül a kulcsok, szereplők száma, a történet kellőképpen izgalmas ahhoz, hogy részről részre fenntartsa, sőt felcsigázza a kíváncsiságot. Tetszett, hogy a fényképezőgépet, kapucsengőt azért nem lehetett időutazás révén visszavinni a 18. századi Velencébe, ha már más extrákat igen…

Hollóhát>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

A Kilmore Cove-i kalandok után ismét egy időutazós rész következik. Nem nagyon tudnék mibe belekötni, sokkal jobbra sikerült, mint az egyiptomi kiruccanás. Ügyesen adagolta az információkat, új oldalát láttuk a „főgonosznak”, jók voltak a rejtvények. Komolyan, a harmadik, negyedik részre érett össze igazán a sorozat. Minél többet tudunk meg a kulcsokról, Ulysess Moore személye annál rejtélyesebb lesz. Szép lassan körvonalazódik a régi baráti kör, akik Moore úrral együtt ismerték a kapuk titkát.

anesz P>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Ebben a kötetben kissé lassan indulnak be az események, de a vége igazán izgalmasra sikeredett. Még jó, hogy itt van nálam a folytatása is!
Velencének ismeretlen részében kalandozunk. Megtalálják az órásmestert a gyerekek, de semmi sem úgy alakul, ahogy elképzelték. Ráadásul a címszereplők is bekavarnak, így bonyolódnak a szálak. A falubeli pletykagépezet is beindul. Végre megismerkedhetünk a világítótorony őrével is. Mogorvasága ne riasszon el senkit!
Most is izgalmas, kalandos, fordulatos időutazásban vehettem részt. Jöhet a következő!

ribizli0414>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Ha ez előző rész végén úgy gondoltam, hogy már nem lehet jobban fokozni az izgalmat vagy a minőséget, akkor hatalmasat tévedtem! Ez a rész is egy csoda volt, gyönyörű csoda. Hogy miért? Az értékeléseket olvasva nem csak én gondolom úgy, hogy ez a kötet bizony a leggyönyörűbb kiadás az ifjúsági könyvek között. Szinte minden! oldal illusztrált, a külső borítót levéve a kemény lapos borítás is elképesztően kidolgozott – mintha egy titkos kódexet tartana a kezében az ember –, a fejezetek közül pedig a Velencében játszódóak sárgás, óhatást kaptak, a rengeteg kép és „nyom” pedig… csodálatos munka, nem is láttam még szebb kiadást.
A történet izgalmai pedig a tetőfokra hágtak, olyan titkokkal és csavarokkal volt megspékelve ez a kötet, hogy csak ámultam. A gyerekek a 18, századi Velencébe utaznak nem minden gond nélkül, és ebben a titokzatos városban, ahol mindenki álarc mögé bújik derítik fel a kirakós következő darabkáit. Egyszerűen annyira izgultam értük, mert a második rész óta megfordult a kocka és Oblivia mindig egy lépéssel előttük jár. Néhol nehezemre esik elhinni, hogy 11 évesek volnának, mert a gondolkodásmódjuk, rátermettségük, bátorságuk idősebbnek mutatja őket. spoiler
Összességében csak azt tudom mondani, hogy olvassátok. Nem tudom, mihez hasonlítani a sorozatot, a három gyerek főszereplő ne tévesszen meg senkit, nem hajaz az égvilágon egyik ismert sorozatra sem, sőt, annyira egyedi a hangulata, a világa, az időutazás módja, hogy páratlan élmény lesz, meglátjátok! :)

Kicsibogár P>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Ezeknek a könyveknek nemcsak a tartalma izgalmas, hanem a belseje is gyönyörűen díszített!
Remelem nemsokara kiadjak a többi reszt is, ami meg hianyzik a sorozatbol, mert ha a 12ik kötetnek is olyan függovege van, mint altalban a többinek, akkor jó lenne tovabbolvasni!
Kívancsi leszek, hova lehet meg ezt az idoutazast es kincskeresest fokozni?

2 hozzászólás
Annabet>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Észre vettem, hogy a legtöbb kaland regényben egy lány és két fiú van, és az egyik fiú szerelmes a lányba (pl.: Percy Jackson, Idődetektívek) Ugyanez a helyzet itt is.

Chris>!
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete

Az én szememben most vált igazán izgalmassá az egész történet. Jó látni, hogy Moore nem csak úgy ad hoc módon bánik a szereplőivel, hanem mindent eltervezett előre, így a történet felépítése végig logikus. Persze, ifjúsági regényről lévén szó, a gyerekszereplőknek igazi jellemük nincs, de ez itt egyáltalán nem zavart, mert csak a kalandokra és az izgalomra figyeltem. A kiadás pedig az egyik legszebb, amit valaha is olvastam.


Népszerű idézetek

Habók P>!

…az olyan régi házakban, ahol szellemek szoktak rejtőzni, szinte mindig akad egy titkos szoba, ahová csak egy titkos átjárón keresztül lehet bejutni. Na, és ezt a szobát úgy lehet megtalálni, hogy kívülről meg kell számolni az ablakokat.

minialoe>!

Csupán az álmok matrózai vagyunk,
S nem vagyunk horgony, naszád, sem kapitány.
Egyszerű hajósinasként dolgozunk,
Sose tudjuk meg, mi lesz az útirány.

198. oldal

Kek P>!

A barlangba rengeteg sirály és mindenféle egyéb madár fészkelte be magát, akiket felzavartak, ezért most riadtan rebbentek fel, és menekültek kifelé.

177. oldal

Kek P>!

– Azt akarja mondani, hogy a Kilmore Cove-i irattárban egy olyan masina működik, amelyet Peter szerkesztett?
– Naná: mégpedig a Vén Bagoly! Percek alatt nyálazza át az egész irattárat, és úgy szedi elő a megfelelő iratot, hogy soha még csak egy lap sem vész el. Ez a mechanika és a régi vágású nyomdászat valódi műremeke. A számítógépek meg egyéb elektromos ketyerék a nyomába sem érhetnek. A Vén Bagoly rugókkal és fogaskerekekkel dolgozik, és sötétben, áram nélkül is működik.

52. oldal

Kek P>!

Rick némi csodálattal bámulta: Phoenix atya azon kevés emberek egyike volt, akik mindig azzal foglalkoznak, ami éppen adódik, és sosem panaszkodnak.
Folyton mosolygott, kedélyes volt, mindenkihez volt egy jó szava, és mindenki számára szakított egy kis időt, hogy bármiben tanácsot adjon. S tanácsai ráadásul általában telitalálatnak bizonyultak.

31. oldal

Kek P>!

– Megállni! – kiáltott rá az igazgató, aki éppen kilépett az irodájából. – Hát te meg ki vagy?
– Jason Covenant-nak hívnak – fordult vissza kedvetlenül a gyerek.
Egy nagyon magas férfi állt előtte. Magas volt és sovány, mint egy fekete gólya, és csillogó cipőt hordott. Szigorú kinézetét alaposan lerontotta az a röhejes pöttyös csokornyakkendő, amely az ingnyakán díszelgett. Jason beharapta az ajkát, hogy el ne nevesse magát.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ursus Marriet
Kek P>!

– Mit akart?
– Mit tudom én. A'sszem, csak kérdezősködni. Ciki, hogy még a neve sem jutott eszembe…
– Marriet úr. Ursus Marriet. De nem szabad Ursusnak szólítani, mert megvadul tőle.
– Ursus? – dünnyögte Julia. – Ebben a faluban senkinek sincs normális neve?
– Anyámnak például normális neve van – válaszolt Rick, anélkül hogy lassított volna.
– És az mi?
– Anya.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ursus Marriet
Kek P>!

– Julia? Mi van veled? – súgta Rick a lánynak, kissé hátramaradva. – Mióta visszajöttetek az emeletről, olyan furcsa vagy.
– Naná, Rick! Neked nem tűnt fel valami? – válaszolta halkan.
– Minek kellett volna feltűnnie?
– Penelope egy olyan család utolsó sarja, amely 1751-ben kihalt…
Julia nem folytatta a mondatot, hagyta, hogy Rick végiggondolja, és megértse.
Amikor leesett neki, majdnem elájult. Hát persze, hiszen ha a Sauri család kihalt 1751-ben, az azt jelenti, hogy Penelope a 18. században született.
Magyarán: Ulysses Moore ideutazott az időben, hogy elvegye feleségül.

125. oldal

Kek P>!

– Miért küldött Nestor?
Jason legszívesebben mindent azonnal elmesélt volna, de úgy döntött, jobb az óvatosság:
– Azt mondta, barátok vagytok.
– Nem hiszem, hogy ezt a szót használta. – Leonard kezét és izmos karját mosta a jeges vízzel. – Egykor barátok voltunk. De… hogy versben válaszoljak: Így újra éledne öregkorod, s forrna véred, bár érzed: megfagyott.
– Nem értem…
– Ez Shakespeare, kölyök. Azt jelenti, hogy néha azért emlékezel a barátaidra, hogy emlékezz a fiatalságodra. Még sosem olvastál Shakespeare-t, ugye? Mit olvasol te egyáltalán?
– A Mesmero kapitányt – válaszolta Jason, majd pontosította: – Ez egy képregény.
– És csodálkozol, hogy itt tart a világ?

135. oldal

Kek P>!

– Mi legyen, becsöngessünk?
– Hogyan? Nem rémlik, hogy a 18. században lett volna már kaputelefon…
– Valami hasonló csak lesz.
Rick odament a bejárathoz, és a bronz kopogtatóra mutatott.
– És utána mihez kezdünk?
– Majd rögtönzünk – vetette fel Rick.
És lendületesen bezörgetett.
A kopogtató tompa, messzire visszhangzó hangot adott ki.

106-107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jason Covenant · Julia Covenant · Rick Banner

A sorozat következő kötete

Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei Visszatérés a kezdetekhez

Ulysses Moore sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Rick Riordan: Az elveszett hős
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Michael Peinkofer: A griffek visszatérése
Lois Lowry: Hírvivő
Maggie Stiefvater: A hajsza
Kathryn Littlewood: Bliss – A varázslatos pékség titkai
Póli Matilda: Futó tűz
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Christien Boomsma: Boszorkányvér