A ​sötétség kora I-II. (Vörös lázadás 5.) 125 csillagozás

Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Egy ​évtizede már annak, hogy Darrow forradalmat robbantott ki a Társadalom ellen. Most, a saját maga által alapított Köztársaság kitaszítottjaként elkeseredett háborúba kezd a Merkúron annak reményében, hogy még mindig megvalósíthatja Eó álmát. A nyomában azonban csak halál és pusztulás jár, ezért felvetődik a kérdés: ő még mindig ugyanaz a hős, aki egykor letörte a láncait, vagy a helyét hamarosan át kell vennie valaki másnak?

Lysander au Lune, a Lune-ház száműzetésben lévő örököse visszatért a Magba. Eltökélt célja, hogy helyreállítsa a rendet, és ismét elhozza a békét az emberiségnek. Ehhez azonban előbb az irányítása alá kell vonnia – vagy legalább egyesítenie – a Mag hűtlen Arany családjait, majd szembe kell néznie Darrow-val a rettenetbe borult Merkúr ege alatt.

De a világ jövője nem csak az ő sorsukon múlik.

Virginia, a Köztársaság uralkodója egyesíteni próbálja a házakat, és felsorakoztatni őket Darrow mögé. Vajon képes-e megmenteni őt, miközben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 21 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
892 oldal · ISBN: 9789634195115 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
892 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195108 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Kobold, Sevro au Barca · Arató, Lykosi Darrow, Darrow au Andromedus · Musztáng, Virginia au Augustus · Victra au Julii · Cassius au Bellona · Lysander au Lune · Ephraim ti Horn · Daxo au Telemanus · Kavax au Telemanus · Volga Fjorgan · Holiday ti Nakamura · Kalindora au San · Lagalosi Lyria · Nero au Augustus · Orion xe Aquarii · Pax · Publius cu Caraval · Sefi Volarus · Valdir


Kedvencelte 9

Most olvassa 16

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Kotlottam a csillagozáson egy darabig, mert alapvetően a regény nagyobbik részét élveztem, ugyanakkor voltak olyan részei amiket kissé untam.
Kezdeném a legnagyobb bajommal, szerintem a regény szimplán túl hosszú. Már az előző résznél is érződött, hogy picit megszaladt Pierce barátunk pennája, bár ott betudtam a világépítésnek és az elmúlt tíz év felvázolásának, de ennél a kötetnél már szerintem lehetett volna húzni. Ráadásul míg az előző résznél nagyjából mixelte a nézőpontkaraktereket, itt inkább tömbösítve kaptuk őket, pl. a könyv első része lényegében csak Darrow és Lysander szálát viszi, a többiekről szó sincs. Aztán így tovább, néha bizony előre is kellett lapoznom, hogy hol is hagytuk előzőleg a sok-sok oldal után újra szereplő karaktert.
A nézőpontkaraktereket illetően ráadásul bővültünk, hisz az előző rész négyese mellé bejött Virginia is. Darrow szála továbbra is rendben volt, hozta a megszokott harcolós-moralizálós-filozófálós vonalat. Ephraimot az előző rész elején nem igazán kedveltem, de a kötet végére megbarátkoztam vele és ennél a résznél is élveztem az ő fejezeteit, rajta keresztül belepillanthattunk az Obszidiánok ügyes-bajos dolgaiba. spoiler Lyriával hadilábon állok. Bár a fejezetei nem voltak épp unalmasak, de a sokkoláson és brutalitáson spoiler kívül nem teljesen látom, miként is fognak ezek szerepet játszani a nagy egészben. Lyria karaktere a kötet során elindult egy irányba, meglátjuk ebből mi sül ki.
No, jöjjön a két problémásabb eset. Lysandert annyira már az előző részben sem kedveltem, de a sztori vitte a hátán az ő szálát, itt viszont nem igazán csipáztam. Kis barátunk visszakerül az aranyak közé, szóval a kötet elején kapunk némi aranyakra jellemző szerszámméregetést, aztán elküldik szépen a Merkúrra csatázni. Mondanom sem kell, ha már Merkúr, akkor inkább Darrow szála érdekelt, nem az, hogy mit szerencsétlenkedik az egykori uralkodó unokája… Voltak pillanatok, amikor már-már kezdett szimpatikus lenni, de aztán mindig csinált valami olyat, amivel sikeresen elvágta nálam magát spoiler.
Virginia szála hivatott megmutatni, hogy mi történik a politikai színpadon. Ezzel nem is volt gond, érdekes volt belelátni az ő nehéz napjaiba. Aztán jön egy durva és meglepő fordulat, aminek a végén megtudjuk, hogy ki szervezkedett már az előző kötetben is a háttérben, és ez volt az a rész, ami nekem nem csúszott, és a legutóbbi Star Wars-ra emlékeztetett Palpatine visszatérésével, ami azért nem a legjobb ajánlólevél. Szóval kiderült, hogy minden mögött nem más áll, mint a spoiler klónja. Most komolyan? Ennél jobbra nem tellett? Hozzuk vissza a bejáratott ellenfelet? Ez a klón téma eddig nem (nagyon?) volt emlegetve, de ennyi erővel bármelyik karakter feltámasztható, mit számít, hogy meghalt? A halálokkal egyébként is érdekesen bánt Pierce, volt akiket brutálisan nagy totálban kivégzett, de akit nem „mutatott”, ott bizony kétes, valóban elpatkolt-e az illető. Gondolok itt jelen kötetben pl. spoiler aki egy fél kötettel később újra szerepel, na de az is elég egyértelmű volt, hogy spoiler nem halt meg az előző részben.
Így a kötet végén úgy érzem, kissé sok felé indult el a sztori, van kb. 3-4 nagyobb szál, amit nem tudom, hogy fog Brown egy kötetben összefűzni és lezárni. Az biztos, hogy méretes könyv lesz a végeredmény.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
892 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195108 · Fordította: Török Krisztina
12 hozzászólás
Nuwiel P>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Röviden és szabadszájúan összefoglalva, szarveretesen hosszú és véres és gyomorforgató volt, egy lángHajóval kellett volna a felét elégetni, tölteléknek ez túl sok volt így, és olyan olcsó megoldásokat használ, hogy még a bolhapiacon is kiröhögnék. Hosszabban lásd lentebb, ha van még merszed.

A Vörös lázadás-trilógiával ha eredetit nem is, de valami frisset, valami erőteljeset alkotott Brown, amiért rajongani tudtak a tömegek, rajongani tudtam én is. Habár a Hajnalcsillag nem varrt el minden szálat maga után, mégsem kiáltott folytatásért. Brown azonban tizenkilencre lapot húzott, és nyert: A káosz évei minden félelmem ellenére kiváló indítása volt egy új érának (lásd spoiler), azonban a sikerszéria úgy tűnik, most megbicsaklott. Ismétlés következik, az alábbi gondolatokat mások is leírták már, de ha Brownnak szabad önmagát ismételnie, akkor én másokat fogok.

A könyv rettentő mértékben túlírt, elég csak megnézni az oldalszámokat. Míg az alaptrilógia legvaskosabb része a 600 oldalt sem éri el, az új éra rögtön annyival nyit, majd rádob még 300 oldalt. A történések mennyisége nem indokolja ezt a szószátyárságot, ennek sokkal inkább az az oka, hogy míg egyes eseményeket egy-két mondattal elintéz, addig a párbajokat, csatákat és egyéb véres jeleneteket az utolsó kis ínszalag és hajszálér átvágásáig részletekbe menően ábrázolja. Ez a Vörös Nász-szindróma (copyright by @Dyta_Kostova) egyben kiszámíthatóvá is teszi az írót: ha valakit egy-két mondattal intéznek el, akkor biztosan meghalt, és soha többet nem találkozunk vele, vagy oldalakon keresztül részletezi, hogyan kínozzák meg, teszik tönkre, intézik el párbajban, hogy azután biztosan életben maradjon, a sebészek pedig némi túlórával tökéletesen rendbe hozzák. Emellett abban is biztos lehettem egy idő után, hogy ha épp kezdenének jobban alakulni a szereplők dolgai, nemsokára történni fog valami, ami a feje tetejére állít mindent, ők azonban mégis kimásznak valahogy a bajból. Nem lehet izgulni értük, nem lehet aggódni, hogy életben maradnak-e, mert tudjuk, hogy igen. A végén már annyira belefullad a könyv ebbe, hogy az egyik érzelmi csúcspontnak szánt jelenet semmilyen katarzist nem vált ki, csak egy menj már a fenébe Pierce! felkiáltást. spoiler

A szereplők emellett inkább csetlenek-botlanak, mint cselekednek. Darrow helyzete nyilván nem sok esélyt ad neki másra, azonban így is elég visszás, hogy többnyire tépelődik, és csak akkor igazán önmaga, amikor egy-egy menthetetlen helyzetben a tetőfokára hág az adrenalin, és ki kell vágnia magát. Lysander végig szerencsétlenkedik az egész könyvön, nagyjából annak köszönheti az életben maradását, hogy ő Octavia unokája, és sokak állnak mellé a neve miatt, pedig tíz éves volt, amikor utoljára látták. Lyria, a menekültből a Telemanusok szolgálójává avanzsált vörös lányka most olyan kommandós képességekre tesz szert, hogy Schwarzenegger is elégedetten csettintene, Virginia pedig nagyjából azért van, hogy legyen rálátásunk arra, mi is történik a Holdon. Ephraim az egyetlen, akinek a fejezeteit tényleg vártam, akiért szorítani tudtam. spoiler

Olcsó megoldások, most már csak felsorolásszerűen: spoiler, spoiler, spoiler, és spoiler.

A sötétség évei egy töltelékkötet, azonban a rosszabbik fajtából. Nem vagyok benne biztos, hogy egy könyvön belül le lehet-e zárni a végjátékot 1000 oldal alatt, vagy önmaga csapdájába esik az író, és soha nem ér véget Darrow és a Lázadás története.

14 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Haladunk előre a történetben és egyszerűen kilencszáz oldalon át nem ér más, csak szenvedés. Megterhelő élmény – eddig sem voltak épp vidám olvasmányok Brown regényei, de szerintem még sosem volt ilyen töménységű és ilyen mennyiségű a fájdalom. Nem egy olyan jelenet van a kötetben, ahol sokaknak kell majd abbahagyni kicsit az olvasást; mintha Brown oldalról oldalra önmagát próbálta volna túllicitálni.
Bizonyos értelemben A sötétség kora tipikus második rész: folytatja az előző kötettel megkezdett utat, olyan kilátástalan állapotba vezeti a cselekményt, hogy lehetetlennek tűnik a boldog befejezés, ugyanakkor valójában csak véglegesíti a sakktáblán a figurákat és lényegi előrelépés nem történik. Emiatt – no meg mivel Brown döbbenetesen sötéten látja ezt a világot – minden korábbinál nehezebb olvasmány A sötétség kora.
Bővebben: http://ekultura.hu/2020/02/14/pierce-brown-a-sotetseg-kora

Fallen_Angel P>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

A sorozatot eddig egyértelműen szerettem, de A sötétség kora nem nagyon esélyes a legjobb rész címre. A majdnem kilencszáz oldalas könyvvel rendesen megküzdöttem, az első kétszáz oldalt majdnem három hétig olvastam, annyira nem tudott lekötni. Aztán a maradék hétszázat alig három nap alatt kivégeztem, bár nem mondhatnám, hogy minden pillanatát élveztem.

A legnagyobb problémám az, hogy spoiler

Kétségtelen, hogy a szerző nagyon jól előkészítette a folytatást, ebből valami egészen zseniálisat ki lehet hozni. Nagyon remélem, hogy tényleg így lesz, mert annak ellenére, hogy így megszenvedtem ezzel a könyvvel (vagy éppen azért), nagyon várom a következő részt.

2 hozzászólás
Dyta_Kostova IP>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Pár napja forgatom a fejemben, mit írhatnék egy olyan sorozat következő darabjához, amit nagyon szerettem…eddig.
Egy olyan példával élve, amit a 90-es évek gyerekei megéltek, a később születettek pedig hallottak már róla: ebben a duplakötetben többször kapott el az az érzés, mint a Dallasban, amikor a halottnak hitt Bobby egy reggel kijön a zuhanyzóból. Halottnak hitt (sőt, a történet elején halottként is emlegetett spoiler szereplők jönnek vissza így vagy úgy, az árulóból szövetséges lesz, a szövetségesből áruló. Az egész regényfolyam arról szól, hogy a nagy ellenségnél mindig van egy még nagyobb, és a világ is olyan szinten kinyílik, hogy most már a legapróbb iói porceláncsészéig bemutatásra kerül minden eleme, és olvasás közben bizony fárasztó mondatonként legalább két különböző tárggyal, fegyverrel, eszközzel, technozsargonba öltöztetett valamivel találkozni. Nekem legalábbis az volt, megtörte a lendületet, hiszen mindent azonnal el kellett képzelnem valahogy. Nem mondom, hogy ez a fajta aprólékos tervezettség rossz, inkább azt, hogy ebből a szempontból nagyon tömör volt (a sorozat első két részében ez még nem volt ilyen mértékben jelen), viszont a bő 900 oldalas sztorit úgy érzem, ezek az apróságok duzzasztották fel, töltötték ki annyira, hogy közben ellaposodik a cselekmény, vagy üres politikai fecsegésbe megy át a mondanivaló.
Sajnos azt kell mondanom, hogy ez már nekem is irtózatosan túlírt, ráadásul szerintem nagyon rossz megoldással lett kínálva a sok nézőpontkarakter. Nem a megszokás miatt, hanem a logikusság és az egymásba kapcsolhatóság vagy épp az időbeli párhuzamosság miatt sokkal jobban jött volna ki, ha igenis váltakoznak azok a nézőpontkarakterek, ha már vannak. (Itt jelezném, hogy nekem kevésbé tetszik az E/1-es elbeszélői mód, itt pedig minimum ötféleképp kell belehelyezkedni emiatt egy-egy karakter bőrébe.) Ez a helyszín- és karaktertömbösítés azt eredményezte, hogy napokra, de volt egy időszak, amikor hetekre le kellett raknom a könyvet, mert bár érdekelt volna, mi történik majd egyik-másik szereplővel, kicsit előrelapozva láttam, hogy addig még túl kell verekednem magam egy harmadik fejezettömbjén, és ettől annyira elment a kedvem, hogy inkább olvastam mást.
Tudom, hogy ez teljesen egyéni, de mégis úgy vélem, hogy a kevésbé kedvelt karakterek jeleneteit is sokkal jobban át lehet pörgetni akkor, ha két érdekesebb szál közé vannak betoldva.
Na és akkor arról is illik még pár szót írni, hogy most már létezik, és kezd elcsépeltté válni a Trónok Harca – Vörös nász-jelenség. A fontosabb szereplők megölése, sőt, brutális halála csak addig meglepő, amíg nem kezd el minden könyvből ez zuhogni ránk. P. Brown még az elsők egyike, aki ezt így bevállalja, de félek, hogy ha a frissen írt, frissen megjelent könyveknél ez lesz az új divathullám, akkor elveszti sok történet a varázsát és azt a kellemes bizsergést, amivel izgulunk ugyan a szereplőkért, de tudat alatt mégis tisztában vagyunk vele, hogy nem fognak hirtelen elpatkolni. Azonosulni, kedvencet választani és miatta továbbolvasni akkor lehet, ha az a szereplő él, vagy legalább eleget él. Ha mostantól az lesz a trend, hogy jól bevezetett és bejáratott karaktereket hirtelen kinyírnak a szerzők, mégis mihez fogunk mi tapadni, kapcsolódni, némileg széplelkű olvasók? Ez bizony már a Bobby Ewing-eset: nem feltétlenül a (túlírt) világ miatt olvassuk el (nézzük meg) a folytatásokat, hanem mert tudni akarjuk, milyen sorsra jut a kedvencünk. És amikor ilyesmi történik, mint itt a könyvben, persze hogy önmagát generálja a „hozzátok vissza a következő részre (évadra)” című felháborodás, ami pedig klónozásos újjászületésekhez, nem-is-meghalt szereplőkhöz vezet, és máris oda jutunk, hogy egy helyben forgunk körbe-körbe, a történet meg áll, csak azokat a rohadt iói teáscsészéket kavargatják a teljesen érdektelen mellékszereplők.
Nyilván el fogom olvasni a végét, nyilván nem adok iszonyú rossz csillagozást most sem, de a korábbiakhoz képest ez most szenvedés volt, és fárasztó, kötelességszerű olvasás.

ViveEe P>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Elolvasva néhány értékelést, féltem, hogy nagyon fogom utálni ezt a részt, és bár a csillagozás lehet ezt sejteti, nem így van.
Szimplán az előző részekhez képest tetszett kevésbé.
Én nem szeretem a hosszú könyveket nagyon kevés kivétellel.
És itt sem zavart, bár tényleg lehetett volna rövidebb. Már Musztáng szemszögéből is olvashatjuk az eseményeket, aminek nagyon örülök.
Mivel egyre több a szál, és az író erősen blokkosítja az egyes szereplők részeit, ha nem viszonylag egyben olvassa az ember a könyvet, lehet elveszti a fonalakat. Velem most nem így volt, de megértem azokat, akik így jártak.
És maga a történet. Darrow a legfontosabb emberei többségétől megfosztva, bekerítve próbál kitörni, Musztáng próbál a politika hullámain lovagolni, miközben keresi a fiát, és Darrown is segítene, Lysander csatába veti magát, hogy Arany becsületet szerezzen, Ephraim az obszidiánok tanítója lett, és Lyria pedig próbál nem megőrülni a fogságban. Sevro pedig felkoncolja az alvilágot a gyerekek után kutatva.
És Victra sem tétlenkedik.
Szétszóródtunk rendesen. Valahol mindenki szála érdekes volt most, én Musztángét élveztem talán a legjobban.
Viszont alakulnak meglepő szövetségek, amik nagyon bejöttek.
És beszélnünk kell a talán legtöbbet említett dologról a könyvvel kapcsolatban. A brutalitás.
Az első 2-300 oldalig azt hittem mindenki túloz. Milliók halnak meg itt is, de ez már az első trilógiában se nagyon volt másképp. Aztán megindult a lavina a Lunán történtekkel kezdve.
A Trónok harcát megszégyenítő mennyiségű karakter hal meg olyan szintű kínokkal, hogy nem hittem el. spoiler
Az egész önmagában megdöbbentő volt, és ami bosszantott, hogy ez a vérengzés elég egyoldalú lett szerintem a „jók” rovására. Még Lysander is olyan pálfordulást vett, hogy rögtön elvesztette a kezdeti szimpátiám.
Úgyhogy aki ezt olvassa valóban elég sötét korra készüljön fel. Nem is tudom mit tervez kihozni ebből lezárásként. Mindenesetre jó lenne, ha már meglenne és olvashatnánk.
De nem csak a brutalitás és a hossz viszi le a csillagokat. Néhány az én szememben nagyon gagyi, és nem hiszem el elem is belekerül a könyvbe. Az egyik borzasztó klisé, és igazából mindenki számított rá spoiler, a másik meg egyszerűen az én szememben nevetséges spoiler. Nem tudom mit akar majd ezzel a karakterrel, meglátjuk.
Még mindig jó sorozat ez, csak ezt a részt a helyén kell kezelni és olyan időszakban olvasni, amikor elbírod a „fény” hiányát.

4 hozzászólás
Ananiila>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Remek lett, pedig nem úgy indult. Az első 200-300 oldal alatt kiolvastam 3 másik könyvet, mert akkora volt a káosz és a tempó, amit akkor nem tudtam befogadni. Fogalmam sem volt ki kicsoda és mit akar.
Aztán szépen lenyugodott a történet és ismét elvarázsolt Brown alkotta világ.
Itt is fokozottan érvényes a „ne szeress meg senkit”, mert az író úgyis kinyírja. Ennél csak az a rosszabb, amikor egy, már szívedben eltemetett karakter mégis felbukkan. Az ilyen szösszenetek és a túlírtság miatt legalább egy csillag mínusz járna, de az az igazság még mindig el tud varázsolni ez a regényfolyam.
Ez a rész arra szolgált, hogy elhelyezze a szereplőket a térképen, hogy megindulhasson a végső leszámolás.
Remélem az író összeszedettebb lesz a finálé megírásakor és méltó lezárást kap ez a fantasztikus sorozat.

buzavirág>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Miután elolvastam a könyvet megfogalmazódott bennem, hogy a sorozat továbbra sem laposodott el és újra meg tud döbbenteni ez az űrre szabott brutális „Isteni színjáték”.
Továbbra is felváltva olvashatunk a főbb karakterekről, Arató részei nagyon nehézkesek, a sok harcot még olvasni is kimerítő, de Ephraimnak szánt oldalak olyan szinten üdítőek legalábbis eleinte hogy sikerül kitölteni az űrt, amit Sevro hiánya okozott. Az Obszidiánok között töltött idő a regény egyik fő helyszíne, ezáltal még jobban megismerhettem az ott élő harcosok életét, hagyományait és a két gyerek (Pax és Electra) kiemelkedő fejlődését.
A sötétség korát egyértelműen a nők uralják, elképesztő szenvedések árán írja most a Mars és a többi ház történetét Victra, Virginia, Volga és Lyria.
Egy biztos, meglepetésben, drámában még bőven lesz részünk, hiszen ezzel még nincs vége, az új szereplők berobbanásával és sajnos a régiek elvesztésével új fejezet kezdődik, talán egy jobb világ felé, ahol Arató végre megpihenhet és boldog lehet.

3 hozzászólás
BBetti86 >!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Közel 800 oldal háború és veszteség. Mindig azt hiszem, hogy Brown ennél rosszabb helyzetbe már nem tudja a szereplőit hozni, de mindig van lejjebb, ahogy látom.

Ha csak a háborút nézem: hatalmas túlerővel néznek szembe kevesek, és ugyan Darrow maga tud lenni a Háború, egymaga nem végezhet több összevont sereggel. A szerző pedig nem szívbajos, megkedveltet szereplőket – legyenek azok régi ismerősök, vagy az új trilógiában színre lépett alakok – aztán végez velük. Van két különösen fájó veszteség ebben a részben. Bár, szimpátiától függően másnak lehet több és kevesebb is.
Mondanom se kell, milyen lelki állapotba kerültem a könyv után. Még rosszabb, mint a 2. kötet után, pedig az megint hatalmas mélyponton hagyott minket kérdésekkel annak idején.

Egy ilyen vastag könyvnél fura, hogy ezt írom, de néha annyira gyorsan történnek benne a fordulatok, hogy szívesen vettem volna még plusz oldalakat, hogy legyen időm felfogni, mi is történt és mennyi mindent jelent ez. Visszatérő szereplők, olyan titkok korábbról, amelyek egy pofonnal felérnek és a szereplők is tudnak menet közben nagy meglepetéseket okozni. Annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnik a cselekmény: háborúznak, sok minden van benne és meglepő a kötet. Még akkor is, ha nekem egy ponton sok is volt a csata meg a tényleges harcok.

A szereplők – mondjam azt, hogy nem tudom, melyik kezembe harapjak? Már az első trilógiában megszerettem Lysandert, és most nagyon bajba vagyok azzal, amilyen ember kezd lenni. Még mindig tudom sajnálni, ahogy nyomorultat kihasználják és bántják: most a menyasszonya, korábban a nagyanyja. Túl sokat vesztett már. Ugyanakkor nem kell félteni őt sem, olyan arany kegyetlenség van benne, ami ritka. Amit Alexandar kap tőle… Jó vagy rossz figura? Belőle lesz a trilógia szörnyetege? Hát, nem ő az egyetlen jelentkező a címre, de határozottan bejelentkezett rá, sajnálatomra.

Darrow, Virginia és a régiek hozzák a formájukat, és egy-egy ponton még fejlődnek is. Darrow most kénytelen szembenézni azzal, hogy a köztársaság építése közben mit vesztett, mint férj és apa. Az, hogy látja, mi hova vezetett és mennyit érnek az áldozatai, csak még fájóbbá teszi a történetét. A fia, Pax, ő is izgalmas alak kezd lenni. Még csak gyerek, de a két szülője tökéletes kis ötvözete. Megvan benne az anyja esze, de az apja tettre hívó haragja is.

Hosszú könyv, néha bele is kezdtem fáradni, de akkor mindig jött egy olyan fordulat, ami visszarántott. Hát, roppantul érdekel, hogy lesz ennek vége. Újfent azt tudom csak írni, hogy el nem tudom képzelni, hova vezet még a történet, de érdekel.

A_Nagy_Levin P>!
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.

Tudom, hogy minden egyes résznél zsörtölődök és utána elolvasom a következőt is. Ez jelzi, hogy Brown szórakoztató történetet tud írni, csak nem olyan történetet, ami belátásokat hoz magamról és másokról. Azt hiszem, ez a sorozat a minőségi fast foodhoz hasonlatos.
Ez a rész ráadásul csupán egy célt tűnik szolgálni: mindenki a helyére kerüljön a végére. Mert történés nem sok van benne – az is igaz, hogy nehéz megfogalmazni, mit is várok történésnek. Hiszen jönnek-mennek benne, csatáznak, elárulnak, meghalnak és túlélnek. De mindez kevés. Kevés van ezekből a történésekből, talán azért, mert a sorozat rég eljutott arra a pontra, amikor önismétlővé válik, és azt nézem, hogyan rakja össze ugyanazt a néhány elemet az író újra meg újra, más és más sorrendben. Mert jellemfejlődés nincs, a karakterek nem változnak, a világ eseményei meg sem karcolják őket. És ezt épp arra alapozom, hogy a szereplők szinte minden mondata arról szól, mennyire megkeseríti őket a világ. Ha ez így lenne, akkor nem kellene ennyit fecsegni róla.
Szóval, egyre hangosabban, egyre színesebben, egyre élesebben jön ugyanaz. Mi, vásárlók, pedig megvesszük. Működik. Mindegy, hogy társadalomnak, vagy köztársaságnak nevezzük :).

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Razor P>!

– Fussatok, bolondok! – üvölti felénk.

I. kötet, 331. oldal, 31. Virginia: A vörös galambok napja

Kapcsolódó szócikkek: Daxo au Telemanus
5 hozzászólás
bobo1019>!

Röhej, mit meg nem teszünk azokért, akik még csak nem is fogják megtudni, hogy megtettük értük.

123.

Kapcsolódó szócikkek: Lysander au Lune
Razor P>!

– Hol van Sevro, amikor szükség volna rá? – morgom. Harnasszosz kérdőn vonja fel a szemöldökét.
– Mi van? Azt hiszi, a semmitől van folyton halszaga? – kérdi Thraxa.
– Én a magam részéről azt a szagot nedveskutya-szagnak érzem – mondom.
– Jó, hát fontos, hogy épp esik-e vagy sem.

II. kötet, 164. oldal, 58. Darrow: Sevro palotája

Razor P>!

Gyűlölöm a teát – morogja a fejünk felett a magasban egy torzított gép hang. – Pisis kávé szimpla kávé helyett.

I. kötet, 280. oldal, 27. Virginia: Falka

Razor P>!

– Grarnir, itt az idő – harsan a hátunk mögül, hogy mindketten összerezzenünk. Egyikünk se vette észre, ahogy Ozgard mögénk sunnyogott. Kivételesen komor a sámán, a szeme köré hamut mázolt. – A kjr a Kjrdakan előtt gyülekezik. Te vagy aefe, neked is köztünk a hely.
– A mije a minek a mi előtt? – pislogok.

I. kötet, 419. oldal, 40. Ephraim: Kjrdakan

Kapcsolódó szócikkek: Ephraim ti Horn
1 hozzászólás
bobo1019>!

Gyáva az,aki ráébred, hogy a bátorság nem több legendánál, amellyel az öregek igyekeznek rávenni az ifjakat, hogy önként menjenek a vágóhídra?

123.

Razor P>!

– Dejah Thoris, itt a Phobosz parancsnoksága. Érkezési irányod tökéletes. Üdvözlégy itthon, Uralkodónk!

II. kötet, 440. oldal, 91. Virginia: Bosszú vagy menekülés

Kapcsolódó szócikkek: Dejah Thoris · Musztáng, Virginia au Augustus
12 hozzászólás
SzRéka P>!

– […] Van kérdés?
Tompán merednek rám.
– Ephraim – köszörüli meg a torkát Ozgard.
– Igen, Ozgard?
– Felejtettem mondani. Csak felük beszél Közöst.
– De utállak – hunyom le a szememet.

Kapcsolódó szócikkek: Ephraim ti Horn
Razor P>!

– Tudják, hogy nőket is megütök, ugye? – néz rám higgadtan Sevro.

I. kötet, 284. oldal, 27. Virginia: Falka

agi452>!

Valaha úgy véltem, hogy a háború legnagyobb bűne az erőszak, de tévedtem. A legnagyobb bűn az, hogy jó emberektől is gyakorlatias döntéseket kíván.


Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Marie Lu: Legend – Legenda
Amy Ewing: A fekete kulcs
Neal Shusterman: Kaszás
Orson Scott Card: Ender árnyéka
V. E. Schwab: Viszály
Patrick Ness: Soha nincs vége
A. M. Aranth: Propheta
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve