A ​káosz évei (Vörös lázadás 4.) 43 csillagozás

Pierce Brown: A káosz évei

A ​Vörös lázadás-trilógia hőseként felemelkedett Darrow-t mostanra sokféle néven ismerik bolygószerte. Van, aki apának hívja. Más felszabadítónak. Megint más hadvezérnek. S vannak, akik Aratónak. Ő azonban mindennek ellenére ismét fiatal fiúnak érzi magát, miközben nehéz szívével a sápadt kék bolygó felé zuhan vörös páncéljában, hatalmas seregével. A háború tizedik, Darrow életének harminckettedik évében járunk.

Egy évtizeddel ezelőtt Darrow volt annak a forradalomnak a hőse, amitől azt remélték, hogy majd felszabadítja a Társadalmat. Béke és szabadság helyett azonban végtelen háború dúl a világokban. Darrow-nak ezért egy újabb, elkeseredett küldetésre kell most indulnia, mellyel kockára tesz mindent, amiért eddig harcolt. Továbbra is hisz abban, hogy megmenthet mindenkit, de vajon képes lesz-e arra, hogy közben ne változzon át borzalmas szörnyeteggé?
A különböző bolygókon átívelő útját ráadásul olyan új szereplők fonják körbe, akik örökre megváltoztatják a… (tovább)

Eredeti mű: Pierce Brown: Iron Gold

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
608 oldal · ISBN: 9789634194736 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
606 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194682 · Fordította: Török Krisztina

Kapcsolódó zóna

!

Vörös lázadás

40 tag · 36 karc · Utolsó karc: 2018. június 7., 19:07 · Bővebben


Kedvencelte 2

Most olvassa 22

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 90


Kiemelt értékelések

>!
Fallen_Angel P
Pierce Brown: A káosz évei

A sorozat harmadik része volt az, ahol végképp rákattantam a sztorira, mert érdekes és fordulatos volt. A káosz évei pont ugyanolyan izgalmas és legalább annyira letehetetlen.
Bár az elején voltak kétségeim, hogy kell-e (lehet-e) még egy bőrt lehúzni a történetről, ez hamar, alig egy-két fejezet alatt elmúlt. Pierce Brown kitűnően játszik az olvasó idegeivel váltogatja a nézőpontokat, a régiek mellett új szereplők is megjelennek és jót tesz a sztorinak az évtizednyi ugrás is, hiszen így más helyzetben találjuk az Aratót és embereit. A felnövekvő új nemzedék is érdekesnek ígérkezik.
Nagyon várom a Dark Age-t, remélve, hogy az Agave ugyanilyen hamar kihozza, mint a negyedik részt (de lehet, hogy nem tudom kivárni és inkább elolvasom angolul, amint megjelenik. :D).

5 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir 
Pierce Brown: A káosz évei

Úgy érzem, megosztó lesz A káosz évei. Persze a trilógia egyes részei is újítottak, de ezúttal a számomra nem annyira szimpatikus irányba ment – ami azért nem azt jelenti, hogy ne élveztem volna vérveretesen egyes részeit. Amikor az adrenalin a csúcson, és hirtelen mindenkinél valami érdekes történik, az most is olyan erős, mint korábban, csak most sokkal kevesebb összességében az ilyen időszak.
Főként mert túl soknak tűnt ez a négy nézőpont. Azon még viszonylag hamar túlléptem (vagy csak megszoktam?), hogy mindannyian úgy beszélnek, mintha éppen egy városnyi Arany előtt szónokolnának, de nem éreztem azt, hogy mindig mindenki egyformán érdekes lett volna. Ugyanakkor jó, hogy vannak: rajtuk keresztül a világ is jobban kitágul (így például nekem most tűnt fel, hogy mennyire cyberpunk-szerű ez az univerzum), ráadásul az általános reménytelen-depresszív-megtörtént hangulat is nagyon működött.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-05-12+…

2 hozzászólás
>!
Ivenn P
Pierce Brown: A káosz évei

Először is szeretnék gratulálni Pierce Brownnak, mert ebben a kötetben sikerült megteremtenie a (számomra) legszórakoztatóbb karaktert az egész sorozatban, akit egyszerre utálok és imádok, felváltva sírok és nevetek rajta és csak azt kívánom, hogy még még MÉG. Nagyon szeretnék többet belőle! spoiler
Pierce munkásságában azt hiszem, hogy számomra mindig is a karakteralkotás volt az egyik legerősebb és legmeghatározóbb tényező: a fickónak hihetetlen érzéke van hozzá, hogy érdekes, színes és magával ragadó szereplőket vonultasson fel, akiket nem lehet szimplán jónak vagy rossznak titulálni, gyűlölni vagy szeretni. A kötetben ez a motívum csak még inkább felerősödik, hisz ezúttal már nem csak Darrow nézőpontját követhetjük nyomon, hanem három további szereplőjét is – ez a döntés pedig nem csak hogy plusz árnyalatokat és rétegeket dobott a már jól ismert szereplőkre, de lehetőséget adott Pierce-nek, hogy kibővítse a világát és bebizonyítsa nekünk, hogy bőven van még miről mesélnie.

Bevallom, hogy eléggé féltem, hogy mit lehet egy lezárt trilógia után ebből még kihozni, de a szerző szerencsére talált egy olyan ösvényt, ami adott egy új, különleges ízt a történetnek. Nem mondanám, hogy teljesen tökéletes volt ez az ösvény, de valahol a történet közepe tájékán úgy éreztem, hogy igen, én ebbe a sorozatba szerettem bele és igen, köszönöm, hogy meg lett írva a folytatás.
Számomra az új szereplők adták az igazi sava-borsát a történetnek, hihetetlenül jól ki lettek találva, de a régieket sem kell félteni: a középpontban továbbra is Darrow áll, akinek ezúttal olyan kihívásokkal is meg kell küzdenie, mint az apaság vagy a család és a háborúskodás közötti ingázás nehézsége; de természetesen kapunk egy jó nagy adagot Sevróból és kedvenc Vonító brigádunkból is. A cselekmény talán kicsit lassabban indul be ezúttal, mint a kezdeti kötetekben (ez a több nézőpontnak is köszönhető), viszont egy ponton szépen összeállnak a szálak, az események pedig pillanatok alatt eldurvulnak.

Összességében szerettem ezt a kötetet és a legutolsó pillanatig fogalmam sem volt, hogy kinek szurkoljak igazán vagy kinek van igaza. Ebben a részben minden megkérdőjeleződik, nincsenek rosszak vagy jók, csak egyéni perspektívák és sorsok. Izgatottan várom a folytatást, ezt a részt pedig bátran ajánlom a rajongóknak!

U.i.: Azért javaslom, hogy előtte olvassatok bele megint a régebbi kötetekbe, mert itt aztán olyan családfák és nevek zúdulnak az emberre, hogy nehéz elsőre kibogozni a szálakat. :'D

9 hozzászólás
>!
agi452
Pierce Brown: A káosz évei

Ismét visszatértem Arató világába! És milyen jó volt!!! A Vörös lázadás trilógia immár saga-vá nőtte ki magát, hiszen Pierce Brown újabb könyvvel lepett meg bennünket Darrowról, társairól és ellenségeiről. A 4. rész 10 évvel a Hajnalcsillag történései után kezdődik. Itt jegyzem meg, akinek van ideje, érdemes felfrissítenie emlékeit a szereplőkről, színekről és Házakról, mert az író annyi, de annyi információval áraszt el bennünket már a kezdetektől, hogy képben kell lenni. Én csak úgy belevágtam a negyedikbe, így egy kis időbe telt, mire felvettem a fonalat.
Ez a rész merőben más, mint az eddigiek. Míg az eddigi három könyv cselekményeit Darrow szemszögéből ismerhettük meg, addig a negyedikben mindjárt négy szemszöget is kapunk! Darrow mellett három, a történet szempontjából fontos szereppel bíró karakter szemén keresztül láthatjuk a világot, ahol még mindig dúl a háború, és akik bizony mondhatni, nem szimpatizálnak Darrow-val. Pierce mesterien bánik a szavakkal, szinte éles pengék a papíron! A történet nem ül le, hajt bennünket végig a fejezeteken, és bizony van, hogy tépjük a hajunkat egy-egy fejezet végén, mert úgy, de úgy fejezi be… aztán jön a következő karakter szemszöge. Mi pedig tűkön ülve várjuk, hogy visszatérjünk az előzőhöz. De nem is! Hiszen a másik karaktert is lógva hagyjuk a fejezet végén! Mit művel velünk az író??? Áh, imádom!
A regény mit sem vesztett komorságából, sőt, inkább még sötétebb, még véresebb, még kétségbeejtőbb helyzetben kell helyt állniuk a karaktereknek. Szimpatikus húzás volt az írótól, hogy Arató árnyoldalait is megmutatja, beleláttat a lelke, belső pokla legmélyébe, szinte megkérdőjelezteti velünk, hogy vajon helyes-e minden, amit tett, tehetett. És vajon megtett-e mindent, amit lehetett és kellett? Egyszerűen brilliáns a regény! Letehetetlen, magával ragadó, és egyértelműen látszik, nem véletlenül nyerte el az író a Goodreads szavazásokon az összes első helyet a maga kategóriájában és évében mindhárom esetben! Nem kétséges, hogy bármit is ír, arannyá válik a kezei alatt. Olvassátok! Szeressétek!

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Pierce Brown: A káosz évei

Kicsit szorongva kezdtem neki.Féltem hogy csak egy újabb felesleges folytatás lesz, főleg 600 oldalon.
Na szerencsére nem így lett , nagyon jól elkapta a fonalat, izgalmas és kelőképen kemény folytatást sikerült összehozni, hiába nyertek elvileg a jók de a béke és nyugalom nem jött el a birodalomban.
Vannak még javában olyanok aki vissza szeretnék hozni a régi világot, vagy csak bosszúra vágynak és ezért képesek megint lángban és vérbe lobbantani az egész galaxist .
Van itt minden harc, árulás, cselszövés de legfőként kő kemény politika . Olvasás közben azon gondolkodtam hogy kinek is szurkoljak igazán mert ebben a kötetben nem volt senki igazán jó vagy rossz .

>!
Dyta_Kostova
Pierce Brown: A káosz évei

A cselekményt négy nézőpont összessége adja ki, ami négy hullámzó, de egyéni hangú szöveget eredményez. A történet gerincét továbbra is a marsi Vörös fiúból lett Arany hadúr és szabadságharcos, ellenfelei által „Rabszolgakirálynak” csúfolt Darrow-szál, valamint a bukott uralkodó unokájának, Lysander au Lune-nak kibontakozó jellemfejlődése, revansvágya adja. Rajtuk kívül sajnos nem mindegyik karakter olyan érdekes, nem minden esemény olyan fontos, hogy tényleges tartalommal töltse meg az értékes oldalakat. Előrevisz ugyan minden mozzanat, mégis olyan érzés alakulhat ki sokakban, hogy itt-ott (főleg a Lyria- és Ephraim-fejezeteknél) a regény túlírt. Különösen Lyria, a fiatal marsi Vörös lány lóg ki a sorból, akinek valódi szerepe mindössze annyi, hogy akaratlanul is segédkezik egy túszejtő akcióban. Minden más, az egész élete, előtörténete, jelenetei feleslegesek. A korábbi kötetek olvasói bizonyára észre fogják venni, hogy Brown ebben a női alakban mintha csak be szeretné pótolni a korábban mellőzött gyengéd, de nemes szívű nőalakokat. Mintha csak vezekelne a túl korán megölt, de ezzel a Lázadást útjára indító lykosi Eo-ért. A funkciótlanná vált karakter némileg gyengíti így a fejezetek közötti koherenciát, de azért nem okoz olyan nagy zűrt, hogy a történet további részeit ne tudnánk élvezettel követni.
Akadnak más töltelékszereplők is, akiknek egyetlen feladatuk, hogy szemléltessék a Színek keveredését, bemutassák a Társadalom eltiprása után kialakult törékeny demokráciát, ahol nem számít, ki vagy, mi a színed, honnan jöttél, de helyed van az emberek lakta világokon. Ez az üzenet tökéletesen reflektál a nemi-, faji-, vallási egyenlőséget hirdető, liberális társadalmakra, ugyanakkor épp ezeknek a tipizált karaktereknek a segítségével érthetjük meg leginkább ennek a politikai álomnak a hibáit is. Mert hiába hívják már Köztársaságnak, a jelképes hatalmat még mindig egy Uralkodónak szólított, Arany főnemes birtokolja, a Szenátusban hiába ülnek ott a Színek, ha a régi felső kaszt tagjai továbbra is összetartanak. Ugyan körvonalazódik már egy „aljaszín” frakció is, ami a Vox Populi, vagyis a Nép Hangja nevet viseli, ám az újabb belső lázadásra, a várható „színháborúra” még a következő kötetig várni kell.

>!
Nate 
Pierce Brown: A káosz évei

Amikor egy viszonylag kerek történet tovább bővül, akkor mindig egy kicsit felhúzom a szemöldökömet, mert sok esetben nem szokott jól elsülni. Pierce viszont talált egy olyan utat, amivel tágítja a felépített univerzumát, és mellette érdekes kérdéseket tesz fel. (A Könyvfesztiválon beszélt is a “vajon mi történik ezzel a karakterrel, ebben a szituációban?” megközelítésről.) Nem elég, hogy nagyobb volumenben gondolkodott, mellé több új nézőpontot is beemelt. Darrow továbbra is központi figura, az ő nézőpontja a legfontosabb, és vele párhuzamosan érkezik még 3 új nézőpont, akik ráadásul különböző társadalmi csoportból valóak. Ez adja a történet egyik legérdekesebb mélységét, mert megmutatja, hogy milyen hatással volt/van rájuk a társadalmi átrendeződés. Természetesen Pierce nem felejtett el jó akciójeleneteket megkomponálni, és fordulatokkal is bőven szolgál, de látszik az is, hogy képes úgy nyúlni az általa teremtett világhoz, ami által egy politikai szálat is érdekessé tud tenni. Ezzel a húzással, és az előző kötethez viszonyított 10 éves ugrással, maximálisan levetkőzte a YA író jelzőt, ha egyáltalán megérdemelte. Szerintem nem.

>!
HoneyMimoza
Pierce Brown: A káosz évei

Huha, azt a ****, egy újabb kis csodát kaptam.

Megmondom őszintén: az előző részek annyira eseménydúsan teltek, annyira faltam az oldalakat, hogy kb csak végigrohantam az egészen, a könyvek elérték céljukat, de totális megemésztésükre képtelen voltam. Ez a rész viszont lassít a tempóval, ami nekem felüdülés volt! Ez pedig az új szemszögeknek köszönhető. Amiktől eleinte féltem, de óriási ötlet és újítás volt Brown részéről, amit csodálatosan használt fel a történet továbbvitelére. Mindegyik „új” karakter/szemszög egyedi és varázslatos és vérlázító, mert ők koppintanak a tökéletesség és tündérmeseszerűhappyendek orrára. Annyi elgondolkodtató koncepció és kérdés feszül egymásnak, amik azért ott lebegtek a korábbi részekben is, de itt már a mi arcunkba is bele lett loccsantva.

Szóval szarveretesen jó eszközökkel, szarveretesen jól felépített eseménysorozat figyel itten. Ha ilyen szinten hozzá továbbra is az író, akkor még többet kérek!!!

>!
No_Exist
Pierce Brown: A káosz évei

Sokat gondolkodtam azon, hogy tudnám finoman kifejezni a csalódottságom, de végül nem találtam semmi használhatót. Már a Hajnalcsillag értékelésemben is kifejtettem, hogy mennyire aggódom amiatt, hogy Pierce Brown Cassandra Clare szindrómába esik, és sajnos A káosz évei nem győzött meg azzal kapcsolatban, hogy érdemes volt folytatni a sorozatot.
A négy szemszögből, egy teljesen felesleges, a másik kettő nem érintett mélyen, főleg a tini drámás részek. Istenem, Lyriát és Lysandert lapáttal ütném annyira irritáltak, előbbi egy női Darrow, utóbbi egy hülye kis p_cs aki miután látott egy p_ncit azonnal a f_rkával kezdett gondolkodni. Utáltam minden egyes jelenetét, azért meg pláne ami miatta történt.
Darrow fejezetei úgy ahogy tetszettek, sajnos sokat felejtettem már az első három rész olvasása óta, ezért sok szereplőről azt se tudtam kicsoda, csak annyi volt meg, hogy valahonnan ismerni kéne őket és sajnos maga a történet sem volt valami eseménydús.
Az egyetlen dolog ami tetszik a könyvben az Darrow megismerése mások által, én most konkrétan ott tartok, hogy nem tudom eldönteni, hogy ki a jó és ki a rossz, kinek az oldalán is kell most állnom? Részemről ez mentette meg a könyvet, meg az a kb.: 50-60 oldal amiben történt is valami említésre méltó.
Pierce Brown azt mondta, hogy bár ez a könyv folytatása az eredeti trilógiának azok is élvezhetik akik nem olvasták az előző könyveket, mert egy kerek különálló történetként is megállja a helyét. Ezért én hű maradok magamhoz és ahogy a Vörös lázadást 3 csillaggal értékeltem ennek sem adok többet és csak remélem, hogy a következő könyvekkel úgy fejbe leszek kólintva, mint korábban. Egyébként meg Pierce Brown továbbra is fantasztikusan ír és nagyon nagyon bízom abban, hogy lesz bátorsága kiszakadni ebből a világból még mielőtt túlságosan beszippantja.

>!
Peter_Parker
Pierce Brown: A káosz évei

Kicsit féltem, milyen lesz visszatérni ebbe a világba, de Pierce Brown ismét egy baromi jó könyvet írt (és ráadásul hihetetlenül jófej fazon, jó volt vele találkozni a Könyvfesztiválon).


Népszerű idézetek

>!
agi452

Még meg sem ismertelek, már szerettelek. És szeretni is foglak, míg csak el nem pusztul a Nap. És ha az is bekövetkezik, a sötétben szeretlek tovább.

588. oldal

>!
agi452

A fájdalom emlék. Élni fogsz, küzdeni, és megtalálod a boldogságot. És az utolsó lélegzetedig emlékezni fogsz a családodra, mert a szeretet soha nem halványul el. A szeretet csillag, amelynek fénye még a halál után is hosszasan ragyog.

158. oldal

>!
agi452

Hívják őt apának, felszabadítónak, hadúrnak, Hajnalcsillagnak, Aratónak. De ahogy rettentő serege élén vörös páncélzatában és nehéz szívvel a sápadtkék bolygó felé zuhan, kisfiúnak érzi magát.

14. oldal

>!
agi452

A becsület nem az, amit mondunk. Hanem az, amit teszünk.

585. oldal

>!
agi452

Nagyanyám gyakran mondogatta, hogy a szájukat jártatókat leköti a nevetséges mesélőkedvük, és még azt sem veszik észre, ha szorul a nyakukon a hurok. A tanulás, a hatalom és a végső szó lehetőségének a titka, hogy az ember mindig figyeljen. Még ha dúl is a lelkedben a vihar, ne kösse le az összes energiádat a kavargás és a szél, mindig tudd, mi a célod.

364. oldal

>!
Near

…a szegénység igája épp olyan nehéz és viselhetetlen, mint a zsarnokságé.

>!
Near

Sose feledd, hogy te is csak egy vagy a halandók sorában.

>!
agi452

Minél jobban ismerem, minél több emléken osztozunk, annál jobban szeretem, és ezt a szerelmet a valaha volt fiú, aki voltam, soha nem ismerhette. Eo láng volt, szélben lobogó. Próbáltam elkapni őt. Megtartani. De ő nem arra született, hogy megkössék.
A feleségem azonban nem szökik, mint a láng. Ő maga az óceán. A kezdetektől fogva tudom, hogy soha nem birtokolhatom, nem szelídíthetem meg, viszont én vagyok az egyetlen vihar, amely a legmélyebb mélységeit is felkavarja, mozgatja árapályait. Nekem ez több mint elég.

39. oldal

>!
agi452

Odahajolok a nyakához, ajkam könnyedén cirógatja bőrét, érzem a parfümje alkohol- és szantálkeserűjét. Lassan, lágyan szívom magamba a szerelem mámorát, élvezem, ahogy az űrtenger, ami eddig elválasztott bennünket egymástól, semmivé mállik. Immár képtelenségnek tetszik, hogy valaha is olyan távol álltunk egymástól. Hogy volt idő, amikor ő létezett, és én nem voltam mellette. Minden porcikája, az illata, íze, bőre tapintása az én otthonomat jelenti. Hazataláltam.

39. oldal

>!
agi452

Ne hagyd, hogy a félelem megérintsen. A félelem olyan, mint az áradat. A dühöngve száguldó folyam. Hiába is igyekeznél küzdeni vele, te maradnál alul, és belefutnál. De ha meglovagolod, látod és érzed, akkor kedved szerint irányíthatod folyását.

86. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Dan Simmons: Hyperion
Kim Stanley Robinson: 2312
Veronica Roth: Négyes
Philip K. Dick: A végső igazság
Dave Eggers: A Kör
Elan Mastai: Felbolydult napjaink
John Scalzi: Bezárt elmék
Mur Lafferty: Hat ébredés
Orson Scott Card: Fhérgek