Tyúkeszűek-e ​a madarak? 5 csillagozás

Madárbölcselet 22 tételben
Philippe J. Dubois – Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak?

Természettudományos ​kutatások és etológia, szociológiai vizsgálatok sora igazolja azt, ami ősidők óta megjelenik irodalmi és mitológiai példázatokban: a madarak tükröt tartanak a Homo sapiens elé.
Milyen a szerelmi életük? Hűségesek vagy poligámok? Nyugodtak vagy féktelenek? Egyesek miért megveszekedett vándormadarak, mások miért megrögzött otthon ülők? Mi jobb, sokáig nevelni a fiókákat, vagy hagyni, hogy mielőbb kirepüljenek, és maguk boldoguljanak? Miért van, hogy a gerlepár igazságosan felosztja a házi munkát, a pajzsoscankó (más néven veszekedő sneff) hímje viszont rémes egy macsó? Milyenek a madarak mindennapjai? Hogyan viselik a hideget, esőt, szelet, sötétet, mit jelent nekik a hold s a csillagos éj, igaz-e, hogy elrejtőznek, amikor a halálukat érzik?
A legfrissebb kutatási eredményekre és a magunk tapasztalatára támaszkodtunk, és arra jutottunk, hogy okulásunkra szolgálhatnak e légies teremtmények, és nem árt, ha ebben-abban példát veszünk róluk.
(tovább)

>!
Park, Budapest, 2019
144 oldal · ISBN: 9789633555804 · Fordította: Bognár Róbert
>!
Park, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554654 · Fordította: Bognár Róbert

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Fejes_Valentin
Philippe J. Dubois – Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak?

Szeretek gyönyörködni a könyvborítók látványában, tüzetesebben tanulmányozni azokat az esetlegesen megbúvó apró, elsőre korántsem feltűnő (elő)jelek, rejtett utalások után kutatva. Ugyan erre most nem akadt példa, mégis elgondolkodtatott. De miről van szó pontosan? Adott Kércz Tibor fényképe (a 2017-es esztendő legviccesebb természetfotója, a Segítség!), amin három faágon ücsörgő kuvik látható – egyikük szemlátomást (és kivételesen szó szerint) tényleg nincs a helyzet magaslatán. Az efféle jelenetek láttán szinte azonnal felmerülhet bennünk a kérdés, mely az aktuálisan bemutatott kötet címe is egyben: „Tyúkeszűek-e a madarak?”

A teljes bemutató a linkre kattintva érhető el: https://smokingbarrels.blog.hu/2019/04/25/konyvkritika_…

>!
marsey
Philippe J. Dubois – Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak?

Aranyos borító, figyelemfelkeltő cím, érdekes fülszöveg és minőségi fordításban közreadott madárbölcselet 22 tételben – egy mondatban így lehetne összefoglalni ezt a könyvet.

Két-három óra alatt kiolvasható, viszont olyan sok érdekességet tartalmaz, hogy érdemes akár többször is elővenni, és ismét fellapozni. Az alcímhez hűen valóban 22 rövid fejezetre oszlik, amelyekben az író párhuzamba állítja a madarak és az emberek életét, többek között a tájékozódás, a család fogalma, a bátorság, a szeretet, a szabadság, a boldogság, élet és halál témakörében. A rövidke eszmefuttatások minden esetben érdekfeszítőek tudnak maradni, mert nem száraz ornitológiai leírások segítségével ismertet meg minket az író a madarak sokszínű világával, hanem egy-egy jellemvonásukon keresztül.

Bátran ajánlom mindenkinek, mert valóban van még mit tanulnunk a madarakról és a madaraktól. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Schmidt Egon – Bécsy László: A kertek lakói
Schmidt Egon – Bécsy László: Magyarország legszebb madarai
Schmidt Egon: Madárlexikon
Jim Robbins: Azok a csodálatos madarak
Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról
Schmidt Egon – Bécsy László: Tavasztól tavaszig
Demeter László: Madarak
Tóthárpád Ferenc: Kútkávára magot teszek
Tóth Tamás: Keselyűk Magyarországon
Klaus Janke – Bruno P. Kremer – Josef H. Reichholf: Tengerek és tengerpartok