Hercegnők ​kézikönyve 15 csillagozás

Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

Florizella nem éppen hétköznapi hercegnő… Nem rabolja el a sárkány, és nem menti meg a herceg sem – mert előbb menti ő meg saját magát! Hozzá hasonlóan kalandvágyó barátaival pedig keresztül-kasul bebarangolja a birodalmat, hogy óriásokkal és farkasokkal küzdjön meg Gumicukor nevű lován.
Philippa Gregory nevével már eddig is gyakran találkozhattunk a nemzetközi és hazai sikerlisták élén. Bár a leginkább történelmi tárgyú regényeiről híressé vált szerzőnő ezt a könyvet elsősorban saját lányának és unokáinak szánta, most is otthonos pályán mozog: egy királyi udvarban.
A klasszikus mesevilág díszletei között íme egy vagány, minden ízében mai hercegnő, a fenséges regények koronázatlan királynőjétől a jövő uralkodóinak!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2020
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377092 · Fordította: Horváth M. Zsanett · Illusztrálta: Chris Chatterton

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

wzsuzsanna P>!
Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

Bár eddig is ismertem Philippa Gregory nevét, korábban még semmit se olvastam tőle, mivel a történelmi romantikus műfaj eléggé távol áll tőlem. Ugyanakkor amikor megláttam, hogy egy új, gyerekeknek szóló kötete fog megjelenni, egyből tudtam, hogy mindenképpen el szeretném olvasni, kíváncsi voltam, milyen lehet egy Hercegnők kézikönyve címmel ellátott könyv egy olyan szerzőtől, aki szinte egész életében hercegnőkről írt. A vonzalmam felébresztésében sokat segített a mesebeli, gyönyörű borító is, ami már előre sejteti, hogy egy klasszikus elemeket magába foglaló, mégis modern mese vár ránk. Fejest ugrottam tehát Florizella hercegnő kalandjaiba, és egy cseppet sem bántam meg!
A könyvben összesen három történetet találunk, melyek viszonylag egyenlő arányban oszlanak el. Az első, Florizella hercegnő című mese amolyan bevezető jellegű, ebből ismerjük meg főhősünket, a világot, amiben barangolunk, illetve ebből tudhatjuk meg, hogy Florizella mitől is más, mint a többi hercegnő. Már az első lapokon kiderül, hogy Philippa Gregory nagyon jól bánik a humorral, a mese hangulata, nyelvezete sokszor vicces és szórakoztató, de mégsem túl modern. Abszolút alkalmas tehát arra, hogy a mai gyerekeket (és felnőtteket) egy pillanat alatt magába szippantsa. Az első dolog, ami igazán szembeötlő Florizellával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem illenek rá a hagyományos, hercegnős sztereotípiák. Szeret lovagolni és a természetben lenni, az ilyen tevékenységeket sokkal többre tartja, mint a haja fésülgetését és az órákon keresztül tartó öltözködést. Ráadásul már most biztos benne, hogy egyhamar nem akar férjhez menni, és ha egyszer mégis, akkor sem megmentésre váró, passzív hercegnőként, hanem a férje mellett egyenrangú társként uralkodó, erős nőként. Na de ez még odébb van, éppen ezért kár a hercegnő szüleinek aggodalmaskodnia, amikor Florizellát meghívják egy szomszédos királyság báljába. A hercegnő már jó előre kijelenti, hogy ő bizony csak szórakozni akar, nem pedig férjet fogni magának. (…)
(…) Nekem nagyon tetszett a kötet stílusa, az, hogy a történet folyamatosan megidézi a klasszikus mesék világát, mégis tud valami pluszt hozzátenni. A nemi szerepekkel kapcsolatos üzenetek miatt mondhatjuk éppen feminista mesekönyvnek is, de amikor ilyesmit leírok, mindig arra gondolok, hogy jó lenne már ott tartani a világban, hogy az ilyesmi teljesen természetes legyen anélkül, hogy címkéket ragasztunk rá. Szerintem nagyon egészséges és követendő példa egy olyan hercegnő, aki nem nyafka módon és passzívan várja a megmentőjét, hanem olyan személyiség, akinek vannak céljai és értékei, ráadásul Florizella többször is tanúbizonyságot tesz arról, hogy empatikus, érzékeny, józan és bátor ifjú hölgy, aki hercegnői mivoltát nem arra használja, hogy kiváltságokhoz jusson, hanem arra, hogy segítsen a barátainak és a népének. Mindemellett persze tinilányhoz illően habókos, szeleburdi, eleven, de alapvetően helyén van a szíve és nagyon könnyű vele azonosulni. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2021/01/hercegnok-kezik…

AniTiger P>!
Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

Mindhárom történet hosszabb lélegzetvételű, fordulatokban gazdag és nagyon olvasmányos! Valahogy sosem az történik a főszereplőinkkel, amit az olvasó várna, nincsenek üresjáratok vagy lapos részek, plusz a mesék vége felé mindig van egy extra meglepetés, egy váratlan fordulat vagy egy szórakoztató eset, ami még rádob az egész olvasásélményre. Még nem olvastam az írótól, de abszolút pazar ez a mesekönyv. Érdekesek a karakterei, jó hangulatúak a történetei, és teljesen szembe megy minden hercegnős/herceges sztereotípiával, amitől igazán egyedivé válik. (Talán egyetlen dolog nem tetszett a mesekönyv történeteiben, mégpedig az apuka visszatéri „Garantálom! Gargalizálom!” felszólalásai… Nem is értem…)

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/01/philippa-…

Liliane>!
Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

A Hercegnők kézikönyvét pont az online megtartott ProKari után (a Prológus karácsonyi eseménye, amin megajándékozzuk egymást) kezdtem el és így számomra ez a mesei kötet ünnepivé vált. Ezért is választottam a Winter Wonderland projektbe, de ez most mindegy is.

A könyvecske három mesét tartalmaz Florizella hercegnőről, amikben megláthatjuk, hogy a lány milyen bátor, mennyire nincs híján a könyörületességnek és hogy jól oldja meg a problémákat, vagyis bebizonyítja mennyire méltó arra, hogy egyszer uralkodhasson. Partnere ebben Benett, akivel a képességeik (nem mágikus) kiegészítik egymást.

És még nem is beszéltem arról, mitől különleges ez a könyv: a humorától (parodisztikusan viszonyul a tipikus, unalomig ismert mesékhez) és Florizella egyediségétől. Hiszen Ő csak a saját útját hajlandó követni, nem holmi kézikönyv szerint akar élni.

Én nagyon szerettem ezt a kötetet és ajánlom, ha szereted Philippa Gregory műveit, a humort és az erős, nem meghunyászkodó karaktereket.

zsebibaba007>!
Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

Hát ez nagyon cuki volt. Örömmel olvastam Florizella kalandjait, amik szerencsére nem félénk, nyafizós hercegközpontú történetek voltak. A három történet közül talán a farkasos volt a kedvencem, de igazából nem tudnék egyet kiemelni :)


Népszerű idézetek

ライジーア>!

Semmi sem zaklatja fel jobban a pórnépet, mint amikor az uralkodó család tagjai csecsemőket zabálnak fel.

114. oldal

Lalauda P>!

Ahogy ott hevert a földön döbbenten és tehetetlenül ("Amatőr! – kiáltott fel a király. – Nem megmondtam? Ez egy bumburnyák!"), a sárkány fölkapta, és mindenféle bonyolult csomókkal egy fához kötözte, majd leült mellé, hogy a Sárkányszakszervezet előírásainak megfelelően kivárja a negyvennyolc órát – hivatalosan ugyanis ennyi ideig jöhet a felmentő sereg –, azután felfalja a herceget, méghozzá szőröstül-bőröstül, leszámítva talán a görbe kardját.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Holly Webb: Mazsi elszökik
Bella Swift: A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni
Harriet Muncaster: Holdas Hanna és a lámpaláz
Rudyard Kipling: A magányosan sétáló macska
Margery Williams: A bársony nyuszi avagy a játékok életre kelnek
Bella Swift: A láma, aki koszorúslány lett
J. M. Barrie: Peter Pan és Wendy
David Melling: Apu, hová tűnt a puszim?
Alex T. Smith: Santa Claude