A ​vörös királyné (Rokonok háborúja 3.) (Plantagenet és Tudor regények 3.) 137 csillagozás

Philippa Gregory: A vörös királyné

Az ​1400-as évek második felében járunk, angol földön javában zajlik a rózsák háborúja. A trónért két család verseng: a Yorkok és a Lancasterek, vagyis – jelképeik alapján – a fehér és a vörös rózsa. Margaret Beaufort, a Lancaster-ház örököse nőként nem is álmodhat arról, hogy felkent uralkodó legyen belőle, ám nem is magának akarja megszerezni a trónt, hanem fiának, Henrynek. A Yorkok már készen állnak arra, hogy kihasználják a király betegségéből adódó bizonytalan helyzetet, csakhogy az uralkodó felesége, Anjou Margit keményen ellenáll. S ezzel megkezdődik a rózsák háborújának újabb fejezete, amelyben idővel Margaretnek is jelentős szerep jut. Nem is csoda, hiszen akár egyetlen igaz szerelmét is hajlandó kockára tenni, hogy isteninek hitt küldetését beteljesítse, és Henryt királlyá koronáztassa.
A másik Boleyn lány szerzőjének, a romantikus történelmi regényeiről világszerte ismert Philippa Gregorynak újabb lenyűgözően izgalmas, életteli kötete azt a szerelmekkel,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632661995 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

VII. Henrik · Margaret Beaufort · Sir Henry Stafford


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride ISP>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Azért szeretem Philippa Gregory köteteit, mert a lapokon felelevenedő karakterek megítélése minden esetben alátámasztja amit, amit az adott személyről a történelmi ismereteim alapján kialakítottam. Margaret Beaufort mindig is egy kettősséget váltott ki belőlem. Tiszteletreméltó az elhivatottsága és a kitartása, de azontúl egy kilőni való, számító hárpia lehetett. Ugyanezt éreztem ki a kötetből is. Azt sem felejthetjük el, ami ebben a regényben meg időben még nincs beékelve, hogy ez a nő nevelte VIII. Henriket is azzá, amivé vált.

Narutofan98>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Már nem is tudom hányadjára olvasom újra a könyvet. Még a molyos regisztráció előtt elolvastam kétszer, utána talán még egyszer… most meg még egyszer. Szóval nagyjából negyedjére olvasom újra.
De egyáltalán nem bánom. Első Philippa Gregory könyvem volt, és a mai napig kedvencemként tartom számon. Szeretem, ahogy a törtélem és a regény találkozik egymással. Pörgős, érdekes és hihetetlenül levesz a lábamról valahányszor elolvasom. Eltátom a számat, valahányszor rájövök, hogy mennyire szeretnék is meg nem is élni ebben a korban.
Tetszik a stílus, a puritán lét, maga a nyelvezet, viszont az, hogy lányként nem dönthetek a magam ügyeiről, férfiként meg esélyes, hogy késsel a torkomon ébredek – már ha nem ölnek meg álmomban –, az annyira azért nem vonz.
Kezdésnek ajánlom mindenkinek, aki még csak most kacsingat Philippa regényei felé.

gumicukor>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Margaret Beaufort már A fehér királynében is felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagyon örülök, hogy ez a könyv az ő szemszögéből mutatta be a már ismert történetet. Érdekes személyiségként festi le az írónő Margaretet, egy kegyetlen asszonyként, aki a saját becsvágyától nem lát semmit, és a saját játszmáit a hit köntösébe csavarja, hogy azokat morálisan elfogadhatóvá tegye. Ugyanakkor nem retten vissza semmitől, csak hogy a fiát a trónra ültesse, átgázol bárkin és bármin azt hirdetve, hogy Isten akaratát teljesíti.

Gregory többi könyvéhez hasonlóan ebbe is beleszerettem, imádtam minden sorát. Megint rendkívül jól választott fő karaktert, és a rengeteg kutatómunka is látszik minden fejezeten. Alig várom, hogy olvashassam a következő részt.

Janina13>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Ez a nő engem kicsinált :-D viszont jo volt ebből a szemszögből is megismerni a dolgokat, jöhet Anne Neville:)

Baba082>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Le a kalappal Margaret Beaufort előtt. Irigylésre méltó kitartása, türelme, és folyamatos undorító áskálódása csak elég lett ahhoz, hogy ő lehessen VIII. Henrik nagyanyja. Életébe nyert bepillantás után, cseppet sem lehet csodálkozni rossz hírű unokájának viselkedésén, ilyen nagyanyóval más se lett volna normálisabb.
Kicsit kettős érzelmeket vált ki belőlem ez a Margaret, mert egyrészről tényleg csodálom az erős akaratú nőket, de ugyanakkor az álszent keresztényeket ki nem állhatom. Hát ő az volt, ízig vérig! Ifjúkori énjét még sajnáltam is, hogy lehet egy 13 éves gyereket egy felnőtt férfi ágyába dobni, majd alig 14 évesen gyereket vállaltatni vele, laza kézlegyintéssel, hogy ha a baba és az ő élete közt kell választani, a bábák a picit mentsék. Persze láttunk már ilyet, de maradjunk annyiban, hogy ez nem normális dolog.
Na de aztán belelendült a híres Tudor jellemvonásba, ennyire szívtelen, merev, igazi angol nem lehet valaki, mint ő, ráadásul Isten nevében, és sugallatára ennyi mocskot összehordani is szép teljesítmény. De hát, van az a mondás, hogy a cél szentesíti az eszközt. Ezt biztosan egy keresztény találhatta ki…
Nem csalódtam Philippa Gregoryban most sem, jól írta meg ezt a könyvét is. Izgalmas, történelmi tényekre alapozott regénye élethűvé varázsolja a sárgult történelem személyeit, így sokkal inkább meg lehet érteni a rózsák háborúját, és az esős Anglia fénykorában történt eseményeket. Amilyen jó Druon a francia történelemben, annyira jó Gregory az angol történelemben. Mindenképp levadászom még azokat a köteteket, amiket nem olvastam tőle, és erre tudok minden történelem rajongót is biztatni.

lettielena>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Előbb láttam a sorozatot, de a sztorit nagy vonalakban már ismertem. No de nem ilyen részletesen! Imádtam! És hogy miért nem az első résszel kezdtem? Az ok egyszerű: kedvenc szereplőm Margaret volt már a sorozatban is. Az is maradt. Nagyon tetszett a regény és örülök, hogy kicsit közelebbről is megismerhettem a rózsák háborúját. Sajnos egyszer sem tanultam olyan részletesen Anglia történelmét, mint amennyire szerettem volna, szóval ittam minden szavát ennek a könyvnek. bár tudom, hogy nem minden 100%-osan így történt. Honnan tudjuk biztosan, hogy bármi is úgy történt a történelemben, ahogyan írva vagyon?

Vikiwi>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Imádom a történelmi romantikusokat, azon belül pedig kiemelkednek tartom PG könyveit. Ezt viszont nagyon nem találta el az írónő. Csalódtam.
Nem is a történettel van a gond, mert azt még lehetne élvezni, de viszont a szereplők jelleme!
Egyetlen szimpatikus karakter volt az egész regényben, ő pedig nem mást, mint Sir Henry.
Margaret beképzelt, nagyképű, bigott és ájtatos. Nem mostanában utáltam ennyire főszereplőt, az bizonyos.
A történet első felét még élveztem, azonban a másodikkal megszenvedtem rendesen.
Gregory-tól nem ezt a színvonalat vártam.

2 hozzászólás
Catherine_Devereux>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

A történet jó. Legalábbis, amit a történelem írt és Philippa Gregory kiszínezett. A végére a harc elég jóra sikeredett, bár érezni lehet rajta, hogy írónő keze van a dologban. Sőt, az is elég erősen kiérződik a dologból, hogy elég Tudor ellenes. Vagy legalábbis Margaret ellenes…

Lehet, hogy emiatt alakulhatott ki bennem a következő kép az egész könyvről, mint regény aspektusában vizsgálva. Margaret rettentően idegesítő, sekélyes, álnok és mégis egyszerre küldetéstudattal, istenkomplexussal és sok-sok vakbuzgó hittel megáldva. Száraz, karót nyelt karakter, aki csak a saját igazát akarja. Második férjével rettentően ostobán viselkedett, viszont mikor Stanley megjelenik a képben… Na az a férj mindent megér.
Történelem vizsgák előtt javasolom ezt is olvasásra, könnyebben megjegyezhetővé válik egy elég kusza és tőlünk távol álló esemény/eseménysorozat.

Esmeralda P>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Mától kezdve Philippa Gregory rajongó vagyok. A hiányzó köteteket beszerzem angolul, mert azóta bármit nyitok ki, csalódottan teszem néhány oldal után félre…
Végre okos és szerethető lányos könyvek!

cinegér>!
Philippa Gregory: A vörös királyné

Érdekes volt a könyv, mégis nehezen haladtam vele, mert nem volt benne szimpatikus szereplő.
Margaret Beaufort olyan öntelt, olyan álszent és néha olyan hisztis volt, hogy én lefejeztettem volna, de sajnos egyik király sem tette. Annyira mérges voltam rá amiért nem értékelte Henry Stafford béke iránti szeretetét.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Vikiwi>!

– Látja, hogy megy?
– Két lábon – feleli savanyú ábrázattal Sir Henry. – Egyiket rakja a másik után. Csodálatos.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort · Sir Henry Stafford · VII. Henrik
Baba082>!

Meg kell mondjam, most, hogy megtapasztaltam a vajúdást, már nem tesz rám akkora hatást a keresztre feszítés. Elképzelhetetlen, hogy létezne ennél szörnyűbb kín. Persze átérzem a Mi Urunk szenvedését. De ha nem volt része egy nehéz szülésben, nem is sejtheti, mi az igazi fájdalom.

53. oldal, 1457 januárja Carta Light 2011

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort
Lomax>!

A belső termek sötétjéből kilépve elvakít az ég ragyogása

(első mondat)

ditke3>!

…nem vagyok szép és nem értek a boszorkánymesterséghez – nekem becsületesen és gyorsan kell végeznem a dolgomat.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort
ReniK>!

Tudom – ki tudná nálam jobban, hiszen egész életemben semmibe vettek? –, hogy a lelki gazdagságot manapság nem sokra becsüli a világ.

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort
ditke3>!

Engem senki sem ismer. Olyan virág vagyok, amelynek illata belevész a sivatagi szélbe.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort
Belle_Maundrell >!

Olyan, mintha beledermedtem volna a magány és a csönd telébe, miközben a világ többi része új lehetőségekre, új bűnökre éled.

319. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort
Dorina_S>!

Én leszek az angol királyné, így írom majd alá a nevemet: Margaret R., azaz Margaret Regina.

24. oldal

Dorina_S>!

És imádkozz Istenhez azért is, hogy ne szenvedjen halasztást az esküvőd és a nászéjszakád. mert a York-ház becsvágya nem ismer határt.

31. oldal

Dorina_S>!

Lánynak születtél, és a lányoknak nincs választásuk. Még a férjedet sem választhatod meg, hiszen a királyi család tagja vagy. Mindig mások fogják eldönteni, kihez menj feleségül. A királyi vérből valók nem házasodhatnak kedvük szerint. Ezt te is tudod. és végül, a Lancaster-ház tagja vagy. nem döntheted el, ki mellé állsz. A házadat, a családodat és a férjedet kell szolgálnod.

35. oldal


A sorozat következő kötete

Rokonok háborúja sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Boleyn Anna
Anne Gracie: Tudorok
Anne O'Brien: A szűz özvegy
Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Alison Weir: Lady Jane
H. M. Castor: VIII. Henrik
C. J. Sansom: Sötét tűz
Lytton Strachey: Erzsébet és Essex