A ​szűz királynő szeretője (A Tudorok 7.) (Plantagenet és Tudor regények 13.) 153 csillagozás

Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A másik Boleyn lány, A Boleyn örökség és A királynő bolondja szenvedélyes történetei után Philippa Gregory tovább lép a történelmi időben. 1558 őszén Angliaszerte harangok hirdetik, hogy Erzsébet királynő lett. Csak egyetlen asszony hallgatja e hírt rémülettel: Amy Dudley tudja, hogy férje, Sir Robert Erzsébet trónra lépésével visszatér a ragyogó Tudor-udvarba, a harangok diadalittas zúgása a férfit ismét a hatalomba – és egy érzéki, fiatal királynő mellé – hívja. Dudley a lehetetlent tervezi: félreállítani szerető hitvesét, hogy Erzsébetet feleségül vehesse.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Palatinus, Budapest, 2009
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632740607 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

I. Erzsébet · Robert Dudley


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride IP>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Az a jó ebben a sorozatban, hogy részről- részre ahogy elkezdem, tudom mi vár rám és sosem csalódok.
Philippa Gregory stílusa engem megvett kilóra.
A szűz királyné épp annyira nem volt pörgősen izgalmas, mint a VIII. Henrik életét követő epizódok, de azért a lánya se kutya. Még ebből a történetből is kisüt, hogy minden porcikája igazi Tudor volt, semmi kétség.

1 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Az általam olvasott Philippa Gregory könyvek közül – és ez már a 12. könyvem a szerzőtől, szóval van összehasonlítási alapom – ez a kötet volt a leggyengébb.
Sir Robert Dudley egy végtelenül ellenszenves, törtető alak. Az a fajta macsó spoiler bunkó, aki simán elmenne bármelyik NA könyv főhősének… Számomra végtelenül megvetendő a törtetése, a felsőbbrendűségi komplexusa, hogy midenen és mindenkin átgázol, még azokon is, akiket elvileg szeret: testvér, feleség, szerető…
Amy karakterét nagyon sajnáltam. Igazán kedves, jószívű és hűséges asszony lehetett. Ugyanakkor sokszor azt éreztem, hogy szívem szerint jól megráztam volna, hogy: „Csajszi ne már! Legyen benned egy kis józan ész és önbecsülés!” Abban igaza volt Dudley-nak, hogy nála jobb feleséget kívánni se tudott volna magának. Hogy pontosan mi is történt Amy Dudley-val a mai napig nem derült ki, ugyanakkor Philippa Gregory egy logikus és meglehetősen valószínű magyarázatot kínált számunkra.
Erzsébet pedig… hát… a könyv elején azt hittem, hogy a karaktere valamiféle vicc, paródia. Vagy hogy valami nagyon komoly karakterfejlődést fogunk majd látni tőle, de nem. Erzsébet egy döntésképtelen, buta, hisztérikus libának van lefestve. Nem tudja, nem meri, nem bírja, nem akarja. Jajj de idegesített! Aragóniai Katalin régens volt és visszaverte, sőt legyőzte a skótok seregeti. Boleyn Anna gyors észjárású, művelt és végtelenül kitartó nő volt, aki rávett egy királyt, hogy hagyja el a feleséget, az egyházat – érte. Klévei Anna okos asszony volt, aki igazságos és jóságos uralkodó lehetett volna. Parr Katalin mögött mind műveltségben, mind kitartásban elbújhatott volna.
És a Dudley-val való viszonya… mi erre a jó magyar kifejezés, mert csak a lovesick puppy jut eszembe. Talán a társfüggőség lenne rá jó szó. Se dönteni, se létezni, se levegőt venni nem tud a pasi nélkül…
Huh nagyon szenvedtem vele…

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Kissé untam a történetet pedig az Erzsébet-kor közel áll a szívemhez. Valahogy nem tudott lekötni sem Amy sem a férje. Amy-t kissé hisztisnek éreztem, míg a férje idegesített. Annyira egyértelmű volt, hogy a férje jóval közelebbi kapcsolatban van és lesz Erzsébettel, hogy meglepődni sem lehetett rajta.
Jobban élveztem volna a kötetet, ha mondjuk egy Vörös királyné stílusban, Erzsébet szemszögéből lett volna megírva a történet.

Paulina_Sándorné P>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Annyira nem vagyok ott az angol történelemben, hogy azt meg tudjam ítélni, hogy történelmileg mennyire korrekt. Ezt leszámítva egy érdekes történetet kaptam, elég fura szereplőkkel. Amy nagyon idegesítő volt, spoiler. Szerette a férjét, de valahogy nem mindig éreztem, hogy mellette áll. Robert hát a szimpátiámat nem nyerte el. Egy kapzsi, utálatos ember szerintem. Ő nem szeretett senkit, csak saját magát, a hatalomért mindenre képes volt. spoiler Erzsébet fura egy királynő volt. Az angol udvar is tele volt intrikával, pletykával és cselszövéssel. Nem lehetett egyszerű ott élni.

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Érdekes volt. Történelmi hűsége nem hagy kivetnivalót. Maga a téma ma is rejtély. Igazából Amy Dudley halála is egy történelmi talány, amire az írónő egy reális magyarázatot talált. Lehet vitatkozni a nézetek külömbségén, de a tény maga egyelőre rejtve marad.
A Tudor kedvelőknek kihagyhatatlan olvasmány, de mindenkinek csak ajánlani tudom.

Anheszenamon>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Maga a történet nagyon tetszett, magával ragadott. Már csak azért is, mert nagyon érdekel ez a korszak. Viszont a főszereplők rettentően ellenszenvesek voltak számomra. Ami persze nem baj, ha tényleg a valóságban is ilyenek voltak. Bár azt nem tudom elképzelni, hogy Erzsébet, Anglia egyik legnagyobb, legjelentősebb uralkodója ennyire ostoba, élvhajhász lett volna, ahogy a regényben bemutatták. Szinte „tüzelő szuka”-ként viselkedett a szeretője, Robert Dudley jelenlétében, aki képtelen parancsolni vágyainak. Dudley még Erzsébetnél is utálatosabb figura: amint lehetőséget lát az erőlelépésben, nyomban eldobja magától hűséges feleségét, Amy Robsartot, csakhogy meghódítsa a királynőt. A férfinek nem kevesebb a célja, mint hogy Anglia királya legyen. És ezért bárkin átgázol. Gátlástalan, hataloméhes és hűtlen. Apját és nagyapját felségárulásért végezték ki.
És végül a kis Amy Robsart, a megcsalt és megalázott feleség. Számomra bosszantó volt, hogy ennyire szolgalelkű, bár tudom, abban a korban a nőktől feltétlen engedelmességet várt el a férjük, aki minden értelemben a család feje volt. A nők dolga a háztartás vezetése, a gyerekek nevelése és az alázat volt.
Végig drukkoltam, hogy Dudley tervei ne sikerüljenek, reméltem, hogy előbb-utóbb ő is elnyeri méltó büntetését.
Szerintem a regénynek történelmi értéke is van, hűen mutatja be I. Erzsébet hatalomra jutását, és uralkodásának első éveit. Olvashatunk az egyház kérdésről, a franciák elleni háborúról és a spanyol kapcsolatról, valamint a skótok ügyéről is.

4 hozzászólás
MezeiMarcsi>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Ez az első könyvem P.G.-től,de biztos nem az utolsó.Amikor az ember teljesen el van fáradva,semmihez nincs kedve,energiája,akkor pont jókor jön ez a könyv.Engem is akkor talált meg:)Teljesen kikapcsol.Nagyon tetszett,nagyon történelem hű,és eltudom képzelni hogy valóban ez,és így történt.Az angol történelmet jobban kedvelem,ismerem (bár erre nem vagyok túl büszke) mit a sajátunkat.Nagyon sajnáltam a szereplőket,Erzsébetet éppúgy mint Amy-t,mert áldozatai voltak mindenféle cselszövéseknek,és nem találták meg a boldogságukat,csak átmenetileg.Anglia védelme mindenáron.Minden idők legerősebb királynője nem is biztos hogy olyan erős volt,csak a miniszterei jól irányították.Visszatérve a könyvre,nagyon sok kutató munka állhatott a megírása elött,és alá is támasztja igazukat azzal,hogy forrásait felsorolja.Keresni fogom még P.G. írásait.

Fiona_Jones>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Sokszor és sokat gondolkodtam már Erzsébeten, több film és sorozat, könyv van már a hátam mögött vele kapcsolatban. Általában arra jutok, hogy nagyon szeretett volna férjhez menni a szerelméhez, de az egyeduralkodást jobban szerette, vagyis jókora adag önzés is párosult egy céltudatos, de azért esendő lány és nő személyiségéhez.
Mindezt azért tartottam fontosnak leírni, mert ebben a regényben kiválóan van ábrázolva mindaz, amit gondolok. Csak azt sajnálom, hogy időnként úgy éreztem, kicsit már túlcsordult a romantika, és hajlamos a szöveg elfeledtetni, hogy ez nem egy kitalált történet, hanem történelem.

2 hozzászólás
piciszusz>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Ezek a könyvek annyira nekem valóak, higy ihaj. Imádtam az egészet úgy, ahogy volt. Most már lassan meg is kéne vennem a sorozat többi részét is. Ide mindet :)

Principino>!
Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Még mindig nagyon szeretem az írónő könyveit, és a stílusát. Ebben a könyvben is elérte nálam sokszor a körömrágásos periódust! :) Imádtam az első lapjától az utolsóig!


Népszerű idézetek

mazsolafa>!

Egyedül uralkodni elviselhetetlen, a trónt megosztani képtelenség. Hogyan bízhatna ekkora hatalmat a férjére egy uralkodó? Nincs férfi, aki ha trónra ül, az asszonya kezében hagyná az irányítást.

32. oldal

Szelén>!

– […] Lekötelezel, ha ezt az asszonyt és a gyermekét is magaddal viszed. Elveszítette az otthonát Calaisban, és egy időre Angliában kell menedéket találnia.
– Nem és nem! – vágta rá Amy ellenségesen. – Mit számít nekem ez a nő? Mit számít neked?
– A királynő bolondja volt régen – válaszolta Robert. –Hannah Green. És hűséges, engedelmes szolgám, jó barátom, pedig a legtöbb barát elhagyott. Kérlek Amy, vidd magaddal Chichesterbe.

Kapcsolódó szócikkek: Hannah Verde
Szelén>!

Végre megpillantotta. Az árboc mellett állt, mint akinek csöppet sem sietős, hogy mielőbb meglássa Angliát, a pallóhoz igyekezzen, és találkozzon a feleségével. Két civil állt mellette, és egy asszony, sötét hajú kisbabával a karján; de az öccse, Henry nem látszott sehol.

Kapcsolódó szócikkek: Hannah Verde
jmolnar>!

Nem a barátsága hiányzik – mondta Erzsébet nyíltan. – Hanem ő maga. A személye. A jelenléte. Az árnyéka a falról, az illata. Nélküle nem tudok enni, nem tudok államügyekkel foglalkozni. Ha könyvet olvasok, vele akarom megosztani, ha szép dalt hallok, neki akarom elénekelni. Ha nincs velem, a világ élettelen, színtelen, hideg. Nem egy barátot hiányolok, Kat. Hanem a szemeimet, mert nélküle nem látok, nélküle megvakulok.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Erzsébet
delila>!

A tinó ritkán osztja a mészáros nézeteit, és ön, barátom, a vágóhídra tart.

351. oldal

Vikiwi>!

Egyedül uralkodni elviselhetetlen, a trónt megosztani képtelenség.

32. oldal

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

A gazdagság, a hatalom pompája kell
a népnek. És az, hogy amikor személyesen is látják a királynőt, akkor elérhető, megköze-
líthető, megnyerő legyen. A nép dédelgetett kedvence.

1558 ősze

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

– Merész, de bölcs –
mondta halkan. – Ön nemcsak uralkodó, de fiatal nő is. Szíve is van, nem csak koronája.
És a választottja olyan legyen, aki a vágyainak is megfelel, nem csupán az ország érdekei-
nek. Önnek nem való a szenvedélyek nélküli élet, a kihűlt ágy, Erzsébet. Ne házasodjon
pusztán politikából. Olyan férfira van szüksége, akit szeret, akiben megbízik. Nekem elhi-
heti. Én ismerem Önt.

1558-59 tele


A sorozat következő kötete

A Tudorok sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Lady Jane
Alison Weir: Lady Elizabeth
Alison Weir: Boleyn Anna
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Winston Graham: Demelza
Marina Fiorato: A Mandulaliget Madonnája
Anne O'Brien: A szűz özvegy
Anne Gracie: Tudorok
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme