A ​Sötétség Rendje (A Sötétség Rendje 1.) 83 csillagozás

Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

1453, ​Róma. A fiatal és önfejű papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.

Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak – de vajon megbízhatóak-e?

Philippa Gregory új helyszínt választott legújabb regénye cselekményéhez: a középkori Itália útjait vándor szerzetesek, földesurak, keresztes lovagok, földművesek, apácák, mór… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2014
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662923 · Fordította: Szilágyi Zsófia

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Freize · Ishraq


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Ha ezzel a könyvvel kezdem, ma nem lennék PG rajongója. A stílus a régi, de a történet hagy némi kívánni valót. Nekem nagyon gyermeteg és néhol erőltetett.

anesz P>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Mindig is tudtam, hogy nincs tömegízlésem, de ez most végleg bebizonyosodott. Az értékeléseket olvasva, kicsit félve kezdtem neki a könyvnek, mert mindenki fanyalgott.De nekem nagyon tetszett.
Tény és való, hogy nem olyan komoly könyv, mint az írónő többi történelmi regénye, de nekem ez a szabadabb stílus jobban tetszett, hisz itt fiktív személyekről ír, nem valós alakokról, akiknek tettei erősen megszabják egy regény cselekményét. Az utószóból ítélve a szerző is élvezetét lelte ebben a szabadságban.
A történelmi háttér megfestésében itt is a szokásos magas színvonalat hozza az írónő, a részletek is nagyon korhűek. A krimiszál sem vontatott, az, hogy nem olyan bonyolult, nem baj, hiszen két- három rejtély egy ilyen viszonylag vékony köteteben elég pörgőssé teszi az eseményeket.
A főszereplők nagyon szerethetők, nem tökéletesek, de esetlenségükkel, makacsságukkal, hibáikkal szimpatikusak, mindegyik más jellem.
Az illusztrációk kifejezőek és hangulatosak.
Összegezve egy színvonalas történelmi kalandregényt kap az olvasó. Várom a következő kötetet!

Sipor P>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Tagadhatatlanul vannak hibái a regénynek, de azért a 76%-ot, amin jelenleg áll, nagyon alacsonynak érzem.

Én inkább egy kalandregényként tekintettem rá, nem vettem túl komolyan. Így szerethető volt.

Irreálisnak tartom viszont az inkvizítor felvilágosodott gondolkodását és nyitottságát. Valahogy csőlátásúnak, vallási fanatikusnak képzelek el egy inkvizítort, nem olyannak, mint Luca.
spoiler

Két hete fejeztem be a könyvet, de csak az egyik főszereplő nevére emlékszem. Ez elég sokat elárul a könyvről.

Nem volt kiemelkedően jó olvasmány, de egynek elment. Szórakoztató irodalom, nem világmegváltó, de élvezhető.

Babó_Buca P>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Nem dobtam el tőle az agyam, de ígéretesnek tűnik. Meggyőzött az írásmódja, a dialógusok és a tájleírások egyensúlya. Tetszett a kis papnövendék karaktere, tudásszomjával és matematika iránt érzett kíváncsiságával ígéretesnek bizonyult. A cselekmény felépítése azonban nem volt előnyös, mert a könyv közepe után egyszerűen leült, és nem sikerült feltápaszkodnia. Kedvencem egyértelműen Freize, a kuktából lett szolgáló majd szabad lovag. Megfűszerezi személyiségével a történetet.
http://egy-lany-blogja.blogspot.com/2016/04/az-ifju-ink…

szeptember99>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

A történet emlékeztetett A rózsa nevére, ami azért sokkal intellektuálisabb volt. A cselekmény itt könnyen követhető és emészthető, ezért is tetszik nekem A rózsa neve jobban, ha hasonlítanom kellene. A második vizsgálódás végeredménye érdekes és váratlan volt :)
Ez volt az első könyvem az írónőtől, ahogy láttam, mások jobban dicsérik a történelmi regényeket – ha alkalmam adódik, biztosan olvasok azt is. :)

vikiniki2>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Olvasmányos és érdekes könyv. Ha tíz évvel fiatalabb lennék, akkor most magamhoz ölelve visítoznék, hogy ez az új kedvencem.
De, nem vagyok tíz évvel fiatalabb. Így bármennyire is érdekes és olvasmányos a könyv, számomra nagyon sokszor volt kiszámítható. A két rejtély nagyon egyszerűen volt megoldható, és oldalakon keresztül csak pislogtam, hogy essen már le a tantusz a karaktereknek is.
Ami nagyon tetszett benne az a történelmi háttér. Ami nagyon nem tetszett benne, az a kiszámíthatóság.
Összegezve ez egy nagyon jó ifjúsági könyv, az öcsémnek majd oda fogom adni, hogy olvassa el, de én nem érzem úgy, hogy bármikor is újra akarnám olvasni.

zakkant>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Jó ifjúsági történelmi könyvet mostanság nem olvastam, így öröm volt végre olyan regényt a kezembe venni, ahol nincsenek „álomvilágok”, nincs túlzottan sok paranormális történés, se erőltetett szerelmi szál.

Itt mindenki a kornak megfelelően él, nem elrugaszkodottak a jellemek. A háttér és a történelmi hűség (bár nem vagyok töri tanár) szerintem nagyon hiteles, és nagyon jól érzékelteti az akkori kori embereket, és helyszíneket. Annyi a hátrány, hogy kiszámítható a cselekmény alakulása, de ez legyen a legkevesebb :)

Olvastatta magát A Sötétség rendje, egy szusza megvoltam vele és én szeretem az ilyen könyveket. A szereplők szerethetőek voltak, van benne érzelem, megfelelően ellensúlyozva a humoros és izgalmas részekkel. Egy kicsit több misztikumot, legendát, illetve régi babonát én még vártam volna, de mivel ott a folytatás reménye a könyv végén, remélem még lesz alkalmam tovább olvasni Luca és Isolde közös utazásairól.

Bővebben itt: http://zakkantolvas.blogspot.hu/2014/07/philippa-gregor…

Gika>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Szeretem Philippa Gregory könyveit, mert valós történelmi személyekről olvashatok, megtudhatok kis érdekességeket az adott korról, mindezt egy jó sztoriba foglalja bele. Hát itt most mindhárom hiányzott. Kitalált szereplőkkel dolgozott, akik jellemtelenek voltak, nem formálta meg őket eléggé. Volt egy csomó minden amit még zavart, pl hogy angolos neveket használt. A sztorivezetés is lassú volt, valamint elég lapos. Még gondolkodom, hogy megvegyem-e egyáltalán a folytatást. Viszont a borítója gyönyörű!

Lalauda P>!
Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Érdekes volt, de valahogy kicsit többet vártam az írónőtől. Ettől függetlenül azért szívesen olvasgattam. Ez is egy érdekes kor volt. Az első rejtély volt szerintem az érdekesebb, a másodiknál hamar rájöttem, hogy mi a megoldás. De nem csak a rejtvényben, hanem úgy történetileg is a vége már kicsit szerintem ellaposodott. Az eleje jól ki volt dolgozva, voltak benne izgalmas csavarok, aztán ehhez képest a vége olyan semmilyen lett szerintem. De azért szerintem elolvasom a következő részt is, ha megjelenik magyarul.


Népszerű idézetek

Sheila_7 I>!

[…] a szeretetnek nem lehet akadálya a csúnya külső […].

269. oldal (Cartaphilus, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Ishraq
Türkiz>!

Könnyű mondani, hogy ostoba vagyok, de nehéz bizonyítani – mondta Freize a lovának és az enyhén emelkedő útnak.

44. oldal (Cartaphilus, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Freize
Csinzi>!

Luca nem tudta levenni a szemét erről a lányról, akiről korábban azt sem tudta, hogy néz ki, mert fityulája mindig beárnyékolta az arcát, és elrejtette a haját. A felkelő nap aranyló fényében nézte őt, most első alkalommal. Nézte kék szemét, szép ívű barna szemöldökét, finom, egyenes orrát, csábító, meleg ajkait. Melléjük lépett Peter testvér, hogy megkötözze a lány csuklóját, és Luca újra megpillantotta véres kezét. Ráébredt, hogy ez a teremtés egy szépséges szörnyeteg, a legrosszabb, ami menny és pokol között létezik: egy bukott angyal.

123. Oldal

MezeiMarcsi>!

Ön túlságosan erős, túl határozott véleménye van mindenről, és túl büszke is a véleményére ahhoz, hogy bármilyen férfinak jó kedvese vagy felesége legyen. Úgy gondolom, nagyon is nagy az esélye, hogy aggszűzként feküdjön a hideg sírba. Hacsak meg nem égetik boszorkányként, ahogyan egyszer már akarták.

270. oldal (Cartaphilus, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Freize · Ishraq
Babó_Buca P>!

Létrehoztak egy számot a semmiből, így képesek a semmiig és azon túl is számolni.

19. oldal

Babó_Buca P>!

– A papságnak nincs szüksége olyan emberekre, akik saját gondolatmenetükben bolyonganak.

14. oldal

Babó_Buca P>!

– … Mit kell megtanulnunk?
– Megfigyelni. Ezt teszik ők is. Mindent megnéznek, mindent átgondolnak, ezért láttak ők olyan csillagokat az égen, amit mi sosem. Ezért tudnak olyan orvosságot készíteni növényekből, miről nekünk nem is volt tudomásunk. – … – Ezért fognak tudni legyőzni minket, hacsak meg nem tanulunk úgy látni, ahogyan ők látnak, úgy gondolni, ahogy ők gondolnak, és úgy számolni, ahogy ők számolnak.

20. oldal

Babó_Buca P>!

Apám meggyőződése szerint a nőknek éppen olyan jó értelmi képességeik vannak, mint a férfiaknak.

203. oldal


A sorozat következő kötete

A Sötétség Rendje sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom – Bűnös birodalom
Stephanie Garber: Finale
Emily J. Taylor: Hotel Magnifique
Stephanie Garber: A soha többé balladája
Fróna Zsófia: Démonok közt
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Soman Chainani: A király esztelen
Natalia Sherba: Az Órakép