A ​másik Boleyn lány (A Tudorok 3.) (Plantagenet és Tudor regények 9.) 482 csillagozás

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​romantikus történelmi szerelmes regényeiről ismert szerző első magyar nyelven megjelenő regénye VIII. Henrik udvarába kalauzolja el az olvasókat. A fiatal király erőtől, tettvágytól duzzadó férfi, ám asszonya, Aragóniai Katalin nem tud életképes fiúnak életet adni. Henrik türelmetlenül áhítja a fiú örököst, s mivel Katalin nem képes eme vágyát beteljesíteni, figyelme a fiatal udvarhölgyek felé fordul. A helyzetet kihasználva, a Boleyn család mindent elkövet, hogy Henrik szeme a már férjezett Maryn (a kevéssé ismert másik Boleyn lányon, Anna húgán) akadjon meg. Mary végül is szerelmes lesz Henrikbe, az erős, hatalmas férfit látja Anglia legnagyobb emberében, a királyban. S bár vígan lovagolnak, vadásznak, táncolnak s szeretkeznek, Mary úgy érzi, becsapta és ő maga is megalázta szeretett királynéját, Katalint. Ez a lelkiismeret-furdalás aztán örökre ott marad szívében. Időközben az addig a francia udvarban nevelkedő Anna is hazatér. Mindenben segíti testvérét, de már nem testvéri… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Libri, Budapest, 2019
774 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634335177 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2019
776 oldal · ISBN: 9789634332978 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Palatinus, Budapest, 2007
718 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639651586 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Boleyn Anna · VIII. Henrik · Aragóniai Katalin · Boleyn Mária · William Stafford · George Boleyn


Kedvencelte 135

Most olvassa 25

Várólistára tette 255

Kívánságlistára tette 192

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

A felszínen mit lehet látni? Tánc, csevej, gazdagság, flört, pletykák, harc egy király szerelméért. Mi van mögötte? Emberek. Emberek, akik éreznek, akik se nem jobbak, se nem rosszabbak azért, mert a királyi udvarban élnek. Ők is szeretnek, félnek, gyűlölnek, meghalnak…
Ami a legnagyobb kegynek tűnhet, a király szerelme, az lehet a legnagyobb átok is, főleg ha az ember a középkori viszonyok között élt, ahol egy asszony szava mit sem számított a férjéé mellett… Jó asszonynak lenni, ez volt a legfőbb kötelesség. Ha ez valakinek nem tetszett, lehetett szajha, vagy ha túl sokat gondolt magáról, elbukott, és a hóhér pallosa várt rá…
Teljes mértékben el tudom képzelni, hogy olyan volt az élet a középkorban, mint ahogy az írónő ábrázolta, szóval a királyok és a középkor rajongóinak bátran merem ajánlani a könyvet. Nálam biztos helye van a kedvencek között.

21 hozzászólás
JBollok92 P>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Döbbenetes élmény volt számomra, hogy mennyire más volt a könyv, mint a Portman-Bana-Johansson film. Utóbbi nagy kedvenc, többször is láttam, de a könyv is felkerült a kedvencek listájára. Mint ahogy általában, bővebben volt kifejtve a cselekmény, és a szereplők jellemét is jobban megismerhettük. Hát igen, mennyivel más idők jártak a XVI. században. Itt nem volt helye az igaz szerelemnek, a hatalom, az önkény, és persze az önös érdekek alakították az emberek sorsát. Persze megvolt a lehetőség, hogy valaki megpróbálja maga irányítani, de ez sosem vezetett jóra. A legjobban a karakterek emberi ábrázolása tetszett. A jövőben jöhet több ilyen témájú regény.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Nagyon érdekes történet volt VIII Henrik intrikákkal teli uralkodásának idejéből. Ez az uralkodó egyáltalán nem volt egy szimpatikus ember. Egy hiú, csapodár zsarnok volt, kihasználta a nőket, majd félre hajította, mikor nem sikerült fiú utódot szülni neki. Persze egyik-másik királyné is megérte a pénzét, ami azt illeti.
Ez a könyv viszont az idősebb és férjezett Boleyn lányról szólt, aki udvarhölgy és a szeretője lesz a királynak. Igen kalandos és ellentmondásos ez a szerelem, amit aztán el is sodor a történelem vihara, érkezik a hugi, aki eléri hogy királyné legyen belőle. VIII Henrik felfordítja a világot és új egyházat alapít, mindezt azért, hogy újabb és újabb felségekre tegyen szert. De mint tudjuk mindez sem hozza meg az életképes, egészséges fiú utódot.

Hirsch_Betti P>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Philippa Gregory, a romantikus történelmi szerelmes regények elismert írónője, ebben a könyvében a XV. századi Anglia királyi udvarába kalauzol minket. A történet középpontjában VIII. Henrik és Aragóniai Katalin házassága áll, melyet a fiú örökös hiánya árnyékol be.

A fiatal Henrik király türelmetlenül várja az fiú trónörökös érkezést, ám Katalin nem képes megadni ezt a vágyat. A Boleyn család azonban ravasz szálakat sző.
A történet fókuszában a királyi udvar színfalai mögött zajló intrikák és a nők egymás közötti rivalizálása áll, kiválóan ábrázolva a hatalomért vívott küzdelmeket.
A történet főszereplője, Mary, aki először szerelmes lesz Henrikbe, de hamar ráébred, hogy a kapcsolatuk nemcsak boldogságot, hanem lelkiismeret-furdalást is hoz. Anna, a francia udvarból hazatért, pedig ambícióval törekszik Henrik szeretőjévé és későbbi királynéjává válni.
Maryt a királyt gyermekkel ajándékozza meg. A történet érdekessége, hogy Anna, aki komoly ambícióval rendelkezik, Mary ellen harcolva lesz végül Anglia királynője.
A regény tele van izgalmakkal, feszültséggel és történelmi részletekkel, melyek gazdagítják a cselkményt. A karakterek életre kelnek, és a szerző ügyesen fonja össze a történelmi eseményeket a személyes drámákkal, létrehozva egy színvonalas és élvezetes olvasmányt.

Sipor P>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Korábban már láttam a filmet, így nem volt ismeretlen előttem a cselekmény. Ennek ellenére így is nagyon élveztem a könyv olvasását. Eddig az írónő könyvei közül ezt találtam a legjobbnak. Megjegyezném azért, hogy nagyon izgalmas, érdekes alapanyaggal dolgozott.
Nagyon tetszett a Boleyn Anna és Henrik közötti kapcsolat bemutatása, a vibráló feszültség és a szenvedély, ami köztük volt. Azért magamnak nem szeretnék ilyen kapcsolatot, szerintem rettentő egészsegtelen ez az örökös veszekedés, féltékenykedés.
Maryt igazán kedveltem. A regény alapján jó embernek tűnt, aki viszont a családjára való tekintettel megkerdőjelezhető dolgokat tett. Örültem, hogy a könyv végén spoiler
Nagyon áthatotta a regényt a középkor szellemisége, az alá-, fölé rendelt viszonyok az emberek között. Nagyon kellemes olvasmány volt, szeretném majd újraolvasni egyszer.

Droci>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Mondtam már, hogy történelem ide veled? Néha már-már sajnálom, hogy nem valami régészkutató vagy hasonló fejbe vágtam a fejszém, de üsse kő :)
A történelmi regények nagy kedvenceim, na meg a régi korabeli Anglia pótolhatatlan :) Azt azért hozzáteszem, hogy néha a kezem már belefájdult a könyv tartásába (az oldalszám miatt nem csoda, de megérte!!!) Újabb kedvencet avathattam végre :)
Boleyn Anna világa számomra igazi kincs, mindig szívesen nézek és olvasok a vele kapcsolatos témákról. Persze egy idő után már érdekes volt látni a különböző macska-egér viszonyt, de minden pillanatát élveztem az olvasásnak. Szerintem hamarosan újraolvasós is lesz, na meg filmnézős, mert ez ez áááááá…..:PPP :))

5 hozzászólás
Bogas>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Amikor kijött a film, @Bori_L meg én elmentünk megnézni, mert moziba akartunk menni, és ez jött szembe. Párbeszéd utána:
Bora: A kritikák azt írták, hogy VIII. Henrik valószínűleg soha nem nézett ki olyan jól, mint Eric Bana.
Borka: Szerintem mondjuk Eric Bana nem néz ki jól. Most rápillantottam a szereplőgárdára, és jé, vannak nevek, de azt hiszem, nem szánnék még egyszer két órát erre a filmre. Szerintem ez egy nagyon hosszú limonádé, és azt látom, hogy a szerző alaposan felkészült a korszakból, megírt egy korrekt, rendes sztorit, de egyetlen szemet gyönyörködtető, tisztességes tájleírást vagy kastélyleírást nem sikerült beletennie. Vagy bármit, ami gyönyörködtetné a szememet. Egy kicsit stílusban gazdagabb báljelenetet. Valamit. Az egy kicsit kevés volt a boldogságomhoz, hogy minden ötödik oldalon sokkot kapjak, hogy a nőket úgy adták-vették, mint a lovakat, és hogy mennyire kiszolgáltatottak voltak. spoiler Lehet, hogy inkább könnyed nyári olvasmánynak kellett volna választanom, nem tudom, mert minden erényét figyelembe véve is csak az fog megmaradni, hogy ja igen, ez volt az a regény, ahol a csipetnyi erotika és a jaj-a-lányok-milyen-értéktelenek váltogatta egymást szünet nélkül.

2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Emlékeim szerint egyszer láttam egy filmet VIII. Henrikről. Az az ábrázolás megmaradt a fejemben, és a könyv sorai alapján sem tudtam elképzelni valami normális férfinak. Ehhez képest, csak úgy csüngtek rajta a nők. Mary érdekes nő volt. Nem igazán tudtam megérteni, hogy hogyan tudta a családja ennyire irányítani, bár rajta sem vette nagyon észre, hogy zavarja. Azt viszont már nem igen vette be a gyomrom, hogy neki kellett spoiler Mondjuk Anna is megérte a pénzét. spoiler Intrika, cselszövés, ármány – nem semmi lehetett ebben a korban élni.

Kisördög >!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Végre egy történet Boleynekről, ahol nem Anna a főszereplő:) A könyv régóta várólistás volt, de a gyatrán sikerült filmváltozat miatt sokáig halogattam. És milyen rosszul tettem! Mert a könyv remek, de sajnos ebben az esetben is a forgatókönyvíró és a rendező a remek könyvalapanyagból silány filmet fabrikált. Philippa Gregory nagymestere a történetmesélésnek, a történelmi hézagokat olyan tartalommal töltötte ki, amely letehetetlenné tette a könyvet. Boleyn Mária karaktere szívemhez közel állt, lehet, hogy egy butuska kislány volt a Boleynek politikai játszmában, de kétségtelenül ő volt a legemberibb Gregory történetében.A Boleynek rajta kívül mind hataloméhes, érzéketlen személyenként lettek ábrázolva, György és Anna esetében legfeljebb az a pozitívum, hogy testvérként volt egy véd-és dacszövetségük. Anna és Mária viszonyát viszont a testvérféltékenység és Anna nagyratörése határozta meg, bár a család is tett róla, hogy a két nővér inkább rivális legyen.

Bleeding_Bride IP>!
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Milyen jó visszatérni a történelmi regényekhez. 2011–2012-ben mást nem fogyasztottam, kicsit sok lett, de most… most erre volt szükségem. Henrik a kedvenc történelmi figurám, talán mert a legérdekesebb is a maga elmebajával. Ez a kötet csak súrolta Henrik egészségügyi állapotának romlását, ezért nem vagyok meggyőződve, hogy azok, akik nem ásták magukat alá a témába, is értik, hogy a Boleynek sorsát nem a király kicsapongása és szerelmi vágyai pecsételték meg, hanem a betegség.
No, annak ellenére, hogy nem egy történelmi dokumentáció, nagyon szerettem, elérte, hogy Boleyn Annára azt mondjam: JÓÓÓL VAN NEKED!


Népszerű idézetek

Nita_Könyvgalaxis>!

Ebben a családban csak akkor figyelnek az emberre, ha bemászik a király ágyába. Nálunk szajhának kell lenni, ha szeretetre vágysz.

166. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

– Ha majd kígyókat avatnak, neked is lesz névrokonod – ígértem.

210. oldal

4 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

Ha a halálára gondoltam, egyszerre éreztem őszinte fájdalmat és felajzottságot. Nélküle üres lenne a világ; kettőnknek együtt kevés ez a világ.

11. oldal

Szelén>!

Mindig a legjobbnak lenni, ez az egyetlen mód, amit ismerek.

328. oldal

Algernon P>!

– Hagynod kell, hogy ő közeledjen hozzád – mondta. – Hogy egyre csak közeledjen, de ne higgye, hogy te is közeledsz őhozzá. Zsákmányul akar ejteni, nem pedig csapdába esni. Ha választhatsz, hogy közeledsz vagy elfutsz, mint az előbb… akkor mindig fuss el.
[…]
– Csak ne fuss túl gyorsan! – intett Anna. – Ne felejtsd el, utol is kell érnie.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Boleyn Anna
Sziszandria >!

Ezen a világon, ahol a nőket úgy adják-veszik, mint a lovakat, én találtam egy férfit, akit szeretek; és szerelemből mentem hozzá. Sosem lettem volna képes azt állítani, hogy hibát követtem el.

559. oldal

Csilll>!

– A riválisodnak születtem – mondta egyszerűen. – Te meg az enyémnek. Hiszen testvérek vagyunk, nem?

207. oldal

Szelén>!

Mi Howardok sosem nézünk vissza. Nem vesztegetjük az időt megbánásra és visszakozásra. Ha egy tervünk kútba esik, ha eltörik a kezünkben a fegyver, találunk másikat. Ha beszakad előttünk egy lépcsőfok, átlépjük és folytatjuk az utunkat fölfelé. A Howardok mindig előre és fölfelé néznek […]

66. oldal

Sziszandria>!

Henrik örömujjongással fogadta Annát, fölkapta és megcsókolta. Az ember azt hihette volna, sosem volt Sir Hűséges Szív az ő Katalinja mellett. Azt lehetett volna hinni, a legnagyobb ellensége halt meg, és nem egy asszony, aki huszonhét éven át hűségesen szerette és a halálos ágyán is az ő nevét áldotta. Henrik odahívatta az udvari játékmestert, hogy haladéktalanul szervezzen ünnepséget, műsorral, táncmulatsággal. Az angol királyi udvar szórakozni fog, mert egy nő, aki életében nem ártott senkinek, meghalt magányosan, távol a leányától, elhagyatva a férjétől.

604. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragóniai Katalin · Boleyn Anna · VIII. Henrik
3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Tudorok sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Lady Jane
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Alison Weir: Lady Elizabeth
Jeffrey Archer: Gondold meg, mit kívánsz!
Francine Rivers: Kimondatlanul
Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó
Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Schmöltz Margit: Botticelli szerelmei
Susanna Leonard: Madame Curie és a teremtő álmok