A ​másik Boleyn lány (A Tudorok 3.) (Plantagenet és Tudor regények 9.) 376 csillagozás

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​férfiereje teljében lévő VIII. Henrik szeme megakad az udvarába érkező szépséges Mary Boleynen, s a lányt is elkápráztatja a vonzó ifjú uralkodó. Csakhogy kibontakozó szenvedélyes románcuk jövője igen bizonytalan, mivel hataloméhes családja bábként kezeli Maryt. Amikor aztán a mohó és szeszélyes Henrik érdeklődése enyhülni látszik, nem is haboznak félreállítani az engedelmes lányt. Utasítják, hogy tanítsa meg nővérét – s egyben immár legfőbb vetélytársát –, miként teheti boldoggá a királyt. Henrik képtelen ellenállni a csábításnak: beleszeret a bódítóan csinos és páratlanul eszes Boleyn Annába. Ettől kezdve Mary tehetetlenül figyeli nővére csillagának emelkedését, és be kell érje azzal, hogy ő már nem több, csupán a másik Boleyn lány… Ám megismerkedik egy férfival, aki alacsony származása ellenére szembe mer szállni a trónra áhítozó Boleyn családdal, és szabad életet és őszinte, tiszta szerelmet kínál neki, távol az udvar lelket mérgező intrikáitól. De vajon lesz-e bátorsága… (tovább)

Eredeti mű: Philippa Gregory: The Other Boleyn Girl

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Palatinus, Budapest, 2007
718 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639651586 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Boleyn Anna · Aragóniai Katalin · Boleyn Mária · VIII. Henrik · William Stafford · George Boleyn


Kedvencelte 122

Most olvassa 23

Várólistára tette 217

Kívánságlistára tette 192

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Nita_Könyvgalaxis P
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

A felszínen mit lehet látni? Tánc, csevej, gazdagság, flört, pletykák, harc egy király szerelméért. Mi van mögötte? Emberek. Emberek, akik éreznek, akik se nem jobbak, se nem rosszabbak azért, mert a királyi udvarban élnek. Ők is szeretnek, félnek, gyűlölnek, meghalnak…
Ami a legnagyobb kegynek tűnhet, a király szerelme, az lehet a legnagyobb átok is, főleg ha az ember a középkori viszonyok között élt, ahol egy asszony szava mit sem számított a férjéé mellett… Jó asszonynak lenni, ez volt a legfőbb kötelesség. Ha ez valakinek nem tetszett, lehetett szajha, vagy ha túl sokat gondolt magáról, elbukott, és a hóhér pallosa várt rá…
Teljes mértékben el tudom képzelni, hogy olyan volt az élet a középkorban, mint ahogy az írónő ábrázolta, szóval a királyok és a középkor rajongóinak bátran merem ajánlani a könyvet. Nálam biztos helye van a kedvencek között.

21 hozzászólás
>!
Droci P
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Mondtam már, hogy történelem ide veled? Néha már-már sajnálom, hogy nem valami régészkutató vagy hasonló fejbe vágtam a fejszém, de üsse kő :)
A történelmi regények nagy kedvenceim, na meg a régi korabeli Anglia pótolhatatlan :) Azt azért hozzáteszem, hogy néha a kezem már belefájdult a könyv tartásába (az oldalszám miatt nem csoda, de megérte!!!) Újabb kedvencet avathattam végre :)
Boleyn Anna világa számomra igazi kincs, mindig szívesen nézek és olvasok a vele kapcsolatos témákról. Persze egy idő után már érdekes volt látni a különböző macska-egér viszonyt, de minden pillanatát élveztem az olvasásnak. Szerintem hamarosan újraolvasós is lesz, na meg filmnézős, mert ez ez áááááá…..:PPP :))

5 hozzászólás
>!
Bogas P
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Amikor kijött a film, @Bori_L meg én elmentünk megnézni, mert moziba akartunk menni, és ez jött szembe. Párbeszéd utána:
Bora: A kritikák azt írták, hogy VIII. Henrik valószínűleg soha nem nézett ki olyan jól, mint Eric Bana.
Borka: Szerintem mondjuk Eric Bana nem néz ki jól.
Most rápillantottam a szereplőgárdára, és jé, vannak nevek, de azt hiszem, nem szánnék még egyszer két órát erre a filmre.
Szerintem ez egy nagyon hosszú limonádé, és azt látom, hogy a szerző alaposan felkészült a korszakból, megírt egy korrekt, rendes sztorit, de egyetlen szemet gyönyörködtető, tisztességes tájleírást vagy kastélyleírást nem sikerült beletennie. Vagy bármit, ami gyönyörködtetné a szememet. Egy kicsit stílusban gazdagabb báljelenetet. Valamit. Az egy kicsit kevés volt a boldogságomhoz, hogy minden ötödik oldalon sokkot kapjak, hogy a nőket úgy adták-vették, mint a lovakat, és hogy mennyire kiszolgáltatottak voltak. spoiler Lehet, hogy inkább könnyed nyári olvasmánynak kellett volna választanom, nem tudom, mert minden erényét figyelembe véve is csak az fog megmaradni, hogy ja igen, ez volt az a regény, ahol a csipetnyi erotika és a jaj-a-lányok-milyen-értéktelenek váltogatta egymást szünet nélkül.

2 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Milyen jó visszatérni a történelmi regényekhez. 2011–2012-ben mást nem fogyasztottam, kicsit sok lett, de most… most erre volt szükségem. Henrik a kedvenc történelmi figurám, talán mert a legérdekesebb is a maga elmebajával. Ez a kötet csak súrolta Henrik egészségügyi állapotának romlását, ezért nem vagyok meggyőződve, hogy azok, akik nem ásták magukat alá a témába, is értik, hogy a Boleynek sorsát nem a király kicsapongása és szerelmi vágyai pecsételték meg, hanem a betegség.
No, annak ellenére, hogy nem egy történelmi dokumentáció, nagyon szerettem, elérte, hogy Boleyn Annára azt mondjam: JÓÓÓL VAN NEKED!

>!
EgyKönyvmoly
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Nagyon tetszett! Csakis ajánlani tudom!
Mindig is érdekelt VIII. Henrik magánélete a 6 feleséggel. Boleyn Anna és Aragóniai Katalin valamint Henrik hármasa mind közül a legizgalmasabb, és akkor ott van még a másik Boleyn lány is.

4 hozzászólás
>!
esztiyay
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

A 16. századi Európában talán legrosszabbul akkor járhatott egy nő, ha megakadt rajta VIII. Henrik szeme. Mondhatnám, hogy ez erős túlzás, legalábbis akkoriban még, amikor a regény játszódik, de nem hiába híres Henrik leginkább a feleségeiről, és csak utána az egyéb dolgokról (pl. a pocakos festményéről).

Azt hiszem, nevezhetjük biztonsági játéknak, hogy az első Philippa Gregory-könyvemnek a legolvasottabbat választottam, és nem mertem bepróbálkozni egy kevésbé ismert darabbal. De van előnye is a dolognak, meghozta a kedvem az írónő többi könyvéhez is, mivel ez eléggé tetszett. Úgy öt csillagosan :D

Gregory nagyon ügyesen találta meg azt ebben az eléggé ismert sztoriban, ami újdonság: ez lenne Mary Boleyn alakja. Mary nem azért jó főhős, mert versenyezni próbál a nővérével, mett mindenkinél jobban le van maradva az aktuálpolitikáról, vagy mert áldozatként tengődik hol itt, hol ott a királyi udvar intrikái és cselszövései között. Ezek pont azok a tulajdonságai, amik az őrületbe kergettek. De Mary jó ember, ez teszi jó főhőssé, és emiatt bocsátottam meg neki sok mindent.
Ugyan sokáig kellett várni arra, hogy végre a saját talpára álljon és ne a családja bábja legyen, de ez egy hosszú könyv, volt idő a fejlődésre. spoiler

Anna, ő Anna. Voltaképpen sajnálatra méltó volt sok helyen, mégse volt túl szerethető a karaktere, ezzel szemben George-ot kedveltem, bár nem kevésbé volt gátlástalan ő sem. Lehet, azért, mert míg Anna jóformán csak gúnyolódni tudott és hisztériázni, George szinte mindig vidám volt. Emellett ő is – mint Mary – rájött egy idő után, mennyire nincs rendjén, hogy mindenki életét az a bizonyos egy ember befolyásolja, akit egész álló nap szórakoztatniuk kell, attól függetlenül, jókedvűen vagy bal lábbal kelt -e fel. És mennyire nincs rendjén, hogy nem szerethetünk azt, akit akarunk.

Sosem szerettem Henriket, mint történelmi alakot, de ez nem feltétlenül kell azt jelentenie, hogy a regényben sem tudom megkedvelni. A regénybeli énje azonban ugyanilyen ellenszenvessé vált. Ahogy Mary is utalt rá többször, egy elkényeztetett nagy gyerek, aki csak saját magával van elfoglalva, iszonyúan önző és ehhez még babonás és hirtelenharagú is. Ezt az egyet nem tudtam megérteni Maryben, hogy mit látott benne fiatal korában, azon kívül, hogy ő a király, és óriási hatalma van.

Tetszett, ahogy az írónő diszkréten itt-ott elszórta a szövegben a kor jellegzetes vonásait, legyen szó életmódról, gyereknevelésről vagy szexualitásról. Ez sosem volt tolakodó, vagy túl hosszadalmas – nézzétek, én ezt is tudom, jó sok szakirodalmat elolvastam!! –, és így tette minél inkább történelemhűvé a regényt. Emellett viszont végig romantikus is volt, és engem lepett meg a legjobban, hogy ez nem sosem zavart. Soha nem volt nyálas a történet, és soha nem esett át a ló túloldalára – a romantika műfaja sosem szorította háttérbe a történelmet.

Összességében felkeltette az érdeklődésemet Gregory, és remélem, ha további regényeket olvasok tőle, azok is tetszeni fognak, ha nem is érnek fel A másik Boleyn lány szintjére.

>!
Panni777
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Hogy miért, azt nem tudom, de vonz VIII. Henrik udvara! Az ármánykodást és a politikát szívből gyűlölöm, de a ruhák, a szerelmes versek és a szempilla-rebegtetés teljesen magával ragad (az operettekért is rajongok).
Már olvastam Boleyn Annáról más könyvet is, lenyűgözött a személyisége. Most inkább az árnyoldalát, az önzőségét és a nagyravágyását láttam. Feltűnően okos nő volt, de sajnos lehetett volna bölcsebb is. VIII. Henriket szinte lehetetlen volt megtartani, Anna csak az esze miatt juthatott el ilyen magasságokba, de természetesen fontos volt a Boleyn-Howard név is.

>!
mazsof P
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

A másik Boleyn lány volt az első Philippa Gregory könyvem, de remélem nem az utolsó! Imádom a VIII. Henrikről szóló regényeket, az egyik kedvenc történelmi alakom. Örülök, hogy többet megtudhattam Mary-ről, hiszen a hangsúly mindig Annán van, a többség még csak nem is hallott Mary-ről. Eseménydús, izgalmas könyv, tetszik Gregory stílusa is, úgyhogy remélem mihamarabb hozzá jutok egy új regényhez. :)

>!
icu79 P
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Ez egy eszméletlen jó könyv. Nagyon olvasmányos, izgalmas. Teljesen el tudott repíteni a XVI. századi Anglia világába, ami eddig nem érdekelt annyira, de ezek után keresni fogom az ilyen témájú könyveket, regényeket, főleg, ha azokat Philippa Gregory írta. Bár eleinte kissé zavart a túl szabatos megfogalmazás, időnként olyan szavak szerepeltek, amiket kötve hiszem, hogy használtak abban az időben. De ettől még élvezhető volt. Kedvenc lett! :) Ajánlom mindenkinek!

2 hozzászólás
>!
FruzsinaRacz
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

Meglehetősen hosszú 750 oldal volt ez.
Rövidebb is lehetett volna, de csak hogy lássam jól emlékeztem- e, végigolvastam, sőt faltam
.
Szerintem a cselekmény túlságosan el lett aprózva, kár érte.
Hogy van – e történelmi hűség, nem tudom, mindenesetre, ha tényleg ilyen hárpia volt ez a Anna, illetve ennyire hiú volt ez a Henrik, nem csoda hogy annyi embert megihlettek.
Érdekes volt a Mary szemszöge, talán azokat jobban szerettem, mint Anna mindennapjait.
Ez a nagy taktikázás és cselszövés meg kellőképpen belefészkelte magát a fejembe.
Talán tovább olvasom a sorozatot, mert I. Erzsébetre kíváncsi vagyok, de kicsit hagyom leülepedni.


Népszerű idézetek

>!
Nita_Könyvgalaxis P

Ebben a családban csak akkor figyelnek az emberre, ha bemászik a király ágyába. Nálunk szajhának kell lenni, ha szeretetre vágysz.

166. oldal

>!
Nita_Könyvgalaxis P

– Ha majd kígyókat avatnak, neked is lesz névrokonod – ígértem.

210. oldal

4 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P

Ha a halálára gondoltam, egyszerre éreztem őszinte fájdalmat és felajzottságot. Nélküle üres lenne a világ; kettőnknek együtt kevés ez a világ.

11. oldal

>!
Szelén

Mi Howardok sosem nézünk vissza. Nem vesztegetjük az időt megbánásra és visszakozásra. Ha egy tervünk kútba esik, ha eltörik a kezünkben a fegyver, találunk másikat. Ha beszakad előttünk egy lépcsőfok, átlépjük és folytatjuk az utunkat fölfelé. A Howardok mindig előre és fölfelé néznek (…)

66. oldal

>!
Szelén

Mindig a legjobbnak lenni, ez az egyetlen mód, amit ismerek.

328. oldal

>!
Algernon +SP

– Hagynod kell, hogy ő közeledjen hozzád – mondta. – Hogy egyre csak közeledjen, de ne higgye, hogy te is közeledsz őhozzá. Zsákmányul akar ejteni, nem pedig csapdába esni. Ha választhatsz, hogy közeledsz vagy elfutsz, mint az előbb… akkor mindig fuss el.
(…)
– Csak ne fuss túl gyorsan! – intett Anna. – Ne felejtsd el, utol is kell érnie.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Boleyn Anna
>!
Csilll

– A riválisodnak születtem – mondta egyszerűen. – Te meg az enyémnek. Hiszen testvérek vagyunk, nem?

207. oldal

>!
Sziszandria

Ezen a világon, ahol a nőket úgy adják-veszik, mint a lovakat, én találtam egy férfit, akit szeretek; és szerelemből mentem hozzá. Sosem lettem volna képes azt állítani, hogy hibát követtem el.

559. oldal

>!
Sziszandria

Henrik örömujjongással fogadta Annát, fölkapta és megcsókolta. Az ember azt hihette volna, sosem volt Sir Hűséges Szív az ő Katalinja mellett. Azt lehetett volna hinni, a legnagyobb ellensége halt meg, és nem egy asszony, aki huszonhét éven át hűségesen szerette és a halálos ágyán is az ő nevét áldotta. Henrik odahívatta az udvari játékmestert, hogy haladéktalanul szervezzen ünnepséget, műsorral, táncmulatsággal. Az angol királyi udvar szórakozni fog, mert egy nő, aki életében nem ártott senkinek, meghalt magányosan, távol a leányától, elhagyatva a férjétől.

604. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragóniai Katalin · Boleyn Anna · VIII. Henrik
3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Tudorok sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Lady Jane
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Alison Weir: Boleyn Anna
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Vanora Bennett: Hölgy mókussal és seregéllyel
C. J. Sansom: Az uralkodó
Alison Weir: Lady Elizabeth
Barbara Kyle: Az udvarhölgy
H. M. Castor: VIII. Henrik
Mark Twain: Koldus és királyfi