A ​királynő bolondja (A Tudorok 6.) (Plantagenet és Tudor regények 12.) 174 csillagozás

Philippa Gregory: A királynő bolondja

A Tudor-udvarba érkezik Hannah, az inkvizíció elől menekülő zsidó lány: kémkedni küldték Mária hercegnő, Edward király trónjának elfeledett örököse után. Hannah-nak meg kell találnia a biztonságos utat olyan időkben, amikor a lélekbelátás képessége egyenlő a boszorkánysággal, s amikor a más vallás és az igaz szerelem a halált jelentheti.

A másik Boleyn-lány és A Boleyn-örökség nagy közönségsikere után újabb Philippa Gregory-regény is elbűvölheti az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Palatinus, Budapest, 2008
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632740300 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

I. Erzsébet · Robert Dudley · Daniel Carpenter · Hannah Verde · I. Mária angol királynő · John Dee · Will Somers


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Olvastatta magát a könyv. Philippa Gregory könyveit egy jó ideje szeretem, bár akadt egy-két olyan könyve az elmúlt idők folyamán, amik annyira nem lopták be magukat a szívembe. Ilyen például a Három nővér, három királyné és a A folyók asszonya. Ezenfelül viszont nagyon szeretem a regényesen megírt, asszonyok szemszögéből vizsgált Tudor-kori és a Rózsák-háborújának köteteit.

Az a szerencse viszont, hogy nem a főkarakterek szemszögén keresztül látjuk a történéseket. Értem ez alatt, hogy például jelen esetünkben is, nem Mária, Aragóniai Katalin lányának szemén át látjuk azt, miként is zajlik le az a kor, amelyben él, amikor az öccse uralkodik, hanem inkább egy kívülálló, Hannah szemén át látjuk a történéseket.

Bővebben: https://konyvmania26.blogspot.com/2020/07/konyv-philipp…

Paulina_Sándorné P>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Összességében nem volt rossz, de ennyi oldalnyi intrika, ármánykodás, cselszövés most egy kicsit sok volt. A mi történelmünk sem volt semmi, de az angoloké se kutya. Nem mondanám, hogy megkedveltem Hannah-t. Érdekes személyiség volt, érdekes képességgel. Udvari bolond, nem semmi titulus. A viselkedése, a stílusa nekem kiábrándító volt. Daniel sem nyert meg magának, bár sajnáltam sokszor, ahogy Hannah viselkedett vele. Mária és Erzsébet kapcsolata nem volt nekem szimpatikus, nem szépen viselkedtek egymással.

fülcimpa>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Amikor nem szépirodalmi alkotást olvasok, enyhén lelkiismeret furdalás nyomja a bensőm. Aztán megnyugtatom magam. Végül arra jutok, hogyha megérem a nyugdíjas kort, akkor kell ilyeneket olvasnom a hintaszékemben, orromra tolt olvasószemüvegben, kutya a lábamnál, meghittség, nyugalom, megérdemelt öregkor :)
Sodró volt, sodródtam vele, ezzel nem volt gond, írhatom azt, hogy tetszett, meg azt is, hogy bejött a dolog, de egy szó nem hagyott nyugodni. Magasztos. Ez az a szó. Olyan volt. Néha nem tűnt természetesnek. Pedig lehetett volna. Természetesebb.
Az viszont óriási erénye, hogy belefeledkeztem a történelmi háttérbe, nekiiramodtam az életrajzi leírásoknak, végigszáguldottam Anglia történelmén, képben vagyok. Csak ne teszteljetek :)
Ha folytatni akarom P. G. regényeinek olvasást, akkor mindenképpen tovább haladnék, a Tudoros korszak előzményei nem kellenek már, követném a kronológiát.

2 hozzászólás
Bur3sz>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Egy egészen más vonulata I. Mária korának, mint amivel eddig találkoztam. Érdekes megközelítése a véres kezű királynőnek, mint érző szívű, megtört asszony. Mindezek ellenére érdeklődve olvastam Hannah történetét a vérzivatarban. Philippa Gregory mestere a történelem megelevenítésének. Örülök, h kezembe vehettem az írásait. Aki szereti a középkor történelmét, ne hagyja ki!

kiccsillag7>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Első könyvem volt az írónőtől A királynő bolondja, de hamar rájöttem, hogy nem az utolsó lesz. „Philippa Gregory: a királyi regények királynője.” Nem véletlenül. Regényei tanulságos és hiteles történelmi tükröt tárnak elénk, lebilincselően izgalmas történetekbe ágyazva. Olyannyira izgalmas, hogy magammal vittem mindenhová ezt a több száz oldalas kötetet, és olvastam, ahol csak lehet. Aztán a fodrászomnál, mikor a búra alatt üldögélve mohón faltam a sorokat, megkérdezte naivan a vaskos könyvet látva: „Te, Erika, és emlékszel is még egyáltalán miről szól az eleje?!” Túljutva első döbbenetemen elgondolkodtam, hogyan tehet fel valaki ilyen kérdést. Aztán rájöttem a válaszra, és azért döbbentem le: ő nem szokott olvasni. Az eset után szabályosan missziónak tekintettem, hogy beszélgessek vele a könyvek világáról, az olvasásról, és hogy mindig legyen a búra alatt egy könyv a kezemben, amely mások számára is inspiráló lehet. :) A kérdésére pedig csak most, egy év múlva válaszoltam: „Még mindig emlékszem az elejére.” :)

geszti>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

A három könyv közül talán ez tetszett a legjobban. Alig várom, hogy újabb könyve jelenjen meg az írónőnek.

piciszusz>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Imádat ez a könyv! Végig lekötött, izgultam a butácska, bolond Hannahért, Dánielért, Máriáért, néha még Erzsébetért is persze tudtam, hogy nem lesz baja. Hannah butácska, akaratos, naív lánykából érett, okos nővé lett az évek során. Ez a könyv kell nekem itthonra a polcomra, hogy sokszor olvashassam még.

Lady_Hope I>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Hannah a bolond, aki annyira nem is bolond..
Megnyerő történet, letehetetlen könyv, ellenszenves, és szimpatikus szereplőkkel egyaránt. Végig türtőztetnem kellett magam hogy ne nézzem meg a Wikipédián mi lesz velük. De a kedvencem Will volt, és a megnyerő tréfái. Az a versenyfutás a békával.. eszméletlen. :D
A Lady Jane után találtam még egy nagyon jó kis könyvet a Tudorokról. :)
Szeretettem. :)

Amadea>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

A leggyengébb rész az eddigiek közül, néhány Hannah-val történt dolog az agyamra ment.

szedini>!
Philippa Gregory: A királynő bolondja

Egyik kedvenc Philippa Gregory könyvem, az első, amit olvastam tőle. Könyveiben mindig jó a történelmi háttér megteremtése, oda tudjuk képzelni magunkat abba a korba, életmódba.


Népszerű idézetek

Türkiz>!

– Hogyhogy, hát hány éves vagy? […]
– Egyidős vagyok a nyelvemmel, és csöppet sem idősebb a fogaimnál – felelte.
– Nem, komolyan.
– Harminchárom. Miért, hozzám akarsz jönni?
– Nem én, köszönöm.
– A legszórakoztatóbb bolond lenne a férjed.
– De én nem leszek egy bolond felesége.
– Pedig elkerülhetetlen. Egy bölcs férfi nem nősül meg.
– Hát engem nem tudsz megnevettetni – ugrattam.
– Á, te lány vagy. A nőknek semmi humorérzékük nincsen.
– Nekem van! – torkoltam le.
– Jól ismert tény, hogy a nők, mivel nem Isten képére teremtették őket, nem tudják, mi mulatságos, mi nem.

39. oldal, 1552-53 tele (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Hannah Verde · Will Somers
csilla0923>!

Úgy festett, mint egy beteg nőt játszó beteg nő.

232. oldal, 1554 tele (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: I. Erzsébet
blzita>!

– Te meg én meglehetősen haszontalan összeesküvők vagyunk – mondta kedvesen. – Mert nekem meg mindegy, ki ül a trónon, ha megengedi, hogy az emberek szabadon választhassák meg a vallásukat.

346. oldal, 1555 tavasza és nyara (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: John Dee
Narutofan98 P>!

Erzsébet gondolataiban a trón és a vesztőhely mindig közel volt egymáshoz.

Narutofan98 P>!

– Igen – felelte. – Ne nézz olyan csúnyán. Nem tehetek róla.
– Többnyire a férfiak tehetnek a nők szenvedéséről.

blzita>!

Ami engem illet, azért imádkozom, hogy eljöjjön a nap, amikor nem választ el bennünket, embereket a hit, amikor összeköt bennünket az igazság.

63. oldal, 1552-53 tele (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: John Dee
blzita>!

Az élet lényege a kételkedés, a tudás halála az, ha elfogadunk rég elporladt válaszokat, és még azt sem kérdezhetjük: miért?

342. oldal, 1555 tavasza és nyara (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: John Dee
blzita>!

Megrázta a fejét. – Én a Teremtőben hiszek, a világ teremtőjében, de a nevét nem tudom. Csak az embertől kapott neveit ismerem. Miért lenne egyik név jobb a másiknál?

63. oldal, 1552-53 tele (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: John Dee
blzita>!

– Köszönöm neked, és boldog lennék, ha a halálom óráján imádkoznál értem. Honfitársaim zömével ellentétben engem nem érdekel, milyen Istenhez szól az ima. Elég nekem, ha szívből jön, és a tiéd igen meleg szív.

217. oldal, 1554 tele (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Hannah Verde · Robert Dudley
blzita>!

– Nem üzenek semmit. Úgyis vége. Azt hiszem, igen hamar viszontlátom társaimat a mennyországban. Vagy mégsem – attól függően, melyikünk látja helyesen Istent.

217. oldal, 1554 tele (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Robert Dudley

A sorozat következő kötete

A Tudorok sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Sebag Montefiore: Vöröslő ég a Don felett
Alison Weir: Lady Jane
Alison Weir: Lady Elizabeth
Francine Rivers: Kimondatlanul
Robert Merle: A bálvány
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Robin Maxwell: Boleyn Anna titkos naplója
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Prosper Mérimée: Szent Bertalan éjszakája
Sue Monk Kidd: Vágyak könyve