A ​király átka (Rokonok háborúja 6.) (Plantagenet és Tudor regények 7.) 58 csillagozás

Philippa Gregory: A király átka

Plantagenet Margitot (avagy Margaret Pole-t) rokoni szálak fűzik az uralkodó Tudor-házhoz, de Artúr walesi herceg és Aragóniai Katalin tanácsosaként mindezt titkolnia kell. Artúr váratlan halálát követően Katalin férje utolsó akaratával egyezően hozzámegy VIII. Henrikhez. Margaret továbbra is Katalin királyné legfőbb bizalmasa marad, de az udvarban betöltött pozícióját mind Boleyn Anna felbukkanása, mind a Tudor-ház egyre valószínűbb bukása veszélyezteti. Hiába befolyásos és szent életű, Margaretnek választania kell: hűséget fogad a zsarnok királynak, vagy imádott királynéja mellett marad, és ezzel beteljesíti a Tudor-átkot…

Szerelem, ármány, hűség és árulás; Philippa Gregory vitán felül a királyregények királynője.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Libri, Budapest, 2015
662 oldal · ISBN: 9789633105092 · Fordította: Mihály Árpád
>!
Libri, Budapest, 2015
662 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633104521 · Fordította: Mihály Árpád

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Plantagenet Margit


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A király átka

Philippa Gregorytól már megszokhattam volna, hogy rengeteg gondolat lapul a fejében, amikor egy regényt ír. Viszont ez talán még nekem is egy picit sok volt egyszerre. Jelen korunkban még VIII. Henrik előtt járunk, amikor Aragóniai Katalin Angliába érkezik, hogy hozzámenjen Artúr herceghez. Itt csatlakozhatna a történethez a Az állhatatos hercegnő kötet, ami Aragóniai Katalinról és az ő szemszögéből íródott.

Ebben a könyvben viszont megismerhetjük Katalin akkori barátját Margaret Pole-t, akinek valaha Plantagenet Margit volt a neve, még mielőtt férjhez ment. Titkolnia kell persze származását, viszont ez nem tartja vissza attól, hogy ismét az udvarba menjen és szolgáljon. Természetesen most sem maradhatunk el ármányok nélkül, rengeteg összeesküvés és játszma nélkül, ami az akkori urakat és hölgyeket nagyon is szórakoztatta.

Bővebben:https://konyvmania26.blogspot.com/2020/07/konyv-philipp…

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A király átka

PG megint nagyot írt. Méltó pont a rózsák háborúja ciklus végére. Új szemszögből láthatjuk Aragóniai Katalint, a lányát, Máriát. És valamennyi szereplőjét a kornak. A Tudor kor kedvelőinek kötelező regény!

soksokx P>!
Philippa Gregory: A király átka

Annak ellenére, hogy a főszereplő, Margaret Pole az egyik kedvenc történelmi alakom, és ez a regény nagyon jól fogta meg az alakját helyenként sok volt a szereplő. Tény, hogy Margaret hosszú kort élt meg, népes családja volt, sok gyermeke és persze mindnek fontos szerepe volt a történelemben, de néhol elég nehéz volt követni, hogy ki kicsoda. P.G. nagyon jól ábrázolta ezt a nőt aki egész életében alkalmazkodott, rejtőzködött, igyekezett nem szem előtt lenni, mert tudta, hogy a neve veszélyt jelent rá. Ennek ellenére fontos szerepe van az udvarban hiszen ő VIII. Henrik anyjának legjobb barátnője, Henrik gyermekkorában is nagyon fontos tényező. Majd férjhez megy és „elrejtőzik” Walesben, de a Tudorok elől ott sincs menekvés. Aragóniai Katalinnal kötött barátsága újból bajba sodorja, hiszen amíg Katalin királyné és Henrik imádott felesége, nincs semmi baj, de a válás mindent felborít. Margaret és fiai Katalinnal rokonszenveznek és a Henrikkel szembeni lázadásokban is részt vesznek. Ennek következménye pedig nem lehet más csak a bukás és a halál. Nehéz volt végigkövetni ennek a kivételes nőnek az életét. Annyi veszteség, bánat és fájdalom jutott neki, mégis mindenhez tudott alkalmazkodni, de végül nem volt hová menekülni. Méltó darabja ez a kötet P. G. Tudor sorozatának.
„Nem a lelkiismeretem vezérel. Én meghajlok a vihar előtt, mint egy rugalmas fűzfa. Ha eretneket, köpönyegforgatót vagy Júdást keresnek, akkor önként jelentkezem mindenekelőtt a saját biztonságomat nézve. Gyengének és hamis szívűnek neveltek; ez volt gyermekkorom fontos, fájdalmas tanulsága.”

Deszy P>!
Philippa Gregory: A király átka

Philippa Gregory abban még mindig nagyon jó, hogy élhetővé tegye a száraz történelmet, bár azért be kell vallanom, néha kicsit már besokalltam a sok szereplőből (főleg, hogy a címük alapján még akár a nevük is változik, de ilyenkor jól jönnek a könyvben található családfák) és a rengeteg cselszövésből, úgyhogy érdemes kisebb részletekben olvasni a történetet, hogy minél jobban befogadható legyen.

Részletesebben:
http://www.deszy-konyv.hu/2015/09/philippa-gregory-kira…

Lena430>!
Philippa Gregory: A király átka

Az egyik legjobb könyv, amit mostanában olvastam, ami nagy szó. Nagyon tetszett benne a sok családfa és térkép, ötletes volt, oda berakni, amikor kivégeztek valakit/valakiket, bár hiába történt meg a valóságban, sajnáltam, hogy a vége felé többet is beleraktak.
Margaret karakterét, ugyanúgy meg tudtam, szeretni, ahogy Katalint is a róla szóló könyvből, a Boleynek meg ebben is bosszantottak.
Az egyetlen, ami tényleg zavaró volt, az, hogy néhány szereplőt magyarosítottak, valakiket pedig nem, ennek mi értelme? Na meg…. a fülszöveg. Miért nem tud egyszer arra fókuszálni amről valóban szól egy könyv? Nem kell rá tömény ismertetése a sztorinak, vagy semleges ömlengés róla. Itt legalább egyik se volt igazán, csak egy kis szelet kiemelve a több, mint 600 oldalas könyvből. Tényleg annyira drága lett volna még odacsapni egy mondatot az igazi cselekményről?

Qedrák P>!
Philippa Gregory: A király átka

Nem ez a mű sikerült a legjobban Gregorytól. Nagy előnye, hogy a Rózsák háborúja sorozat többi darabjával szemben, ez a haláláig elkíséri a főszereplőt, viszont pont ezért kellett volna egy kicsit másképpen megközelíteni a karaktert, mert a sok-sok ismétlés helyenként kissé unalmassá teszi a történetet. A szerző viszont határozottan „York-mániában” szenved, Margaret mindig emlegeti a családját, hogy milyen remek figurák voltak, és hogy szerette őket mindenki stb., igaz, a saját rokonaikat ők is kinyírták, de ezt tudjuk be a főszereplő nézőpontjának. A Tudorok pedig igen sötét árnyalatokat kapnak, mind Margaret Beaufort, mind pedig a két Henrik, ami egy idő után elég nyomasztó volt. A sorozatnak abban a tekintetben jó lezárása, hogy a végére nem marad karakter, akinek a történetére igazán kíváncsiak lehetnénk a továbbiakban, de egy kevésbé terjengős és kissé árnyaltabb hősökkel operáló befejezés jobb lett volna.

csengettyű_úr>!
Philippa Gregory: A király átka

Gigászi ármány, szerelem, árulás és kaland! Ismét szerelem! :-)

Ms_Mississippi>!
Philippa Gregory: A király átka

Ez a könyv most nem igazán jött be, a legelejét és az utolsó kb 200 oldalt leszámítva, csak időhúzásnak éreztem. Persze értem, hogy nem lehet csak hip hop harmincvalahány évet ugrani, de akkor a köztes időt vagy érdekesebben vagy rövidebben kellett volna megírni. Végig csak azon ment a nyavalygás, hogy teológusokat kérdeznek arról, hogy a király legújabb döntése elfogadható e, és a parlamentben érvelnek ellene nyehh THE KING CAN DO AS HE LIKES! Annyira mindegy volt, hogy mit csináltak, úgyis Henrik ment a saját elképzelései szerint, nem hallgatott senkire… egy idő után igazán észrevehették volna.
És valahogy nem volt központi témája sem a történetnek, vagy valamiféle tanulsága a történelmi személy életének, akiről szólt. Jacquetta története nekem az önmagunkhoz való hűségről szólt, Anne története egy Anne Neville vs. A világ sztori volt, Margaret Beauforté pedig természetesen a hitről és az elszántságról (ami itt már rögeszmébe csapott át). Ezt szeretem annyira a P.G. könyveben, hogy a történelem tudás mellett valamiféle életút igazság is volt bennük, és ez itt most nem volt (ha csak nem az, hogy ne kényeztesd el a gyereked és, ha lehet ne legyél Plantagenet).
Persze azért nem volt egy szörnyű könyv, az utolsó 200 oldal, tényleg nagyon érdekes, és ott mutatják be a legjobban talán Henrik figuráját és teljes morális pusztulását.

Vikiwi>!
Philippa Gregory: A király átka

Ez egy igazi PG könyv volt. Nem olyan, mint például A vörös királyné és A másik királynő . Nem, végre újra egy élvezhető és szerethető Gregory könyv került a kezembe.
Szövevényes, romantikus és intirkával teli. Úgy, ahogy kell. Néha kissé talán túl vontatott, de ez a terjedelme miatt elnézhető.
Azonban a fordítás több, mint tragikus. Borzasztó. Sokat veszít íg ya könyv a színvonalából.

Habók P>!
Philippa Gregory: A király átka

Anglia történetéből a Tudor kor a kedvencem, és Gregory több könyvét olvastam már., így aztán nagy várakozással kezdtem el ezt a regényt is. De nagyot csalódtam. Túl sok volt a részlet, túlságosan ok esetben hangzott el, hogy a túlélésért mi mindent meg kell tenni. És elég sok volt a bírálat azok felé, akik szintén tettek meg ez-azt, csak az ő esetükben ez köpönyegforgatásnak minősült. És ilyen részletességgel ez már unalmas volt. És a magyar kiadás is rossz. Rossz fordítás (értelmetlen mondatok), csaknem használhatatlan családfa. Gregoryból egy időre elég.


Népszerű idézetek

Lalauda P>!

Vajon a búzaszemek tervezik-e, hogy beérnek idén, és vajon felségárulás-e ez?

572. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Plantagenet Margit
Lalauda P>!

Egy fösvény vad örömét érzem ilyenkor, aki látja a kincstárba befolyó aranyat. Többre tartok egy jó aratást, mint az összes tálat, amit ellophatnék egy apátságból. A lovamon ülve nézem, ahogy a bérlők dolgoznak, és mosolygok, amikor azt mondják, jó ez az év, jó mindnyájunknak.

528. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aratás · Plantagenet Margit
hmargit>!

Nem a lelkiismeretem vezérel. Én meghajlok a vihar előtt, mint egy rugalmas fűzfa. Ha eretneket, köpönyegforgatót vagy Júdást keresnek, akkor önként jelentkezem mindenekelőtt a saját biztonságomat nézve. Gyengének és hamis szívűnek neveltek; ez volt gyermekkorom fontos, fájdalmas tanulsága.


A sorozat következő kötete

Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Daisy Goodwin: Viktória
Paula McLain: Szerelmünk romjai
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Gárdos Péter: Hajnali láz
Alyssa Palombo: A velencei hegedűs
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken
Alison Weir: Boleyn Anna
Alison Weir: Lady Elizabeth
Alison Weir: Lady Jane