A ​folyók asszonya (Rokonok háborúja 1.) (Plantagenet és Tudor regények 1.) 195 csillagozás

Philippa Gregory: A folyók asszonya Philippa Gregory: A folyók asszonya

Egy ​szenvedéllyel és legendákkal átszőtt történet Bedford hercegnéjéről, aki még az árulástól sem riad vissza, hogy a Rózsák háborújában megnyerje a saját csatáját.

Miután Bedford hercege, Franciaország angol régense, John Lancaster feleségül veszi Jacquettát, bevezeti őt a tudomány és az alkímia rejtelmes világába. A népes udvarban az ifjú asszonynak csupán egyetlen barátja akad: a herceg pajzshordozója, Richard Woodville, aki akkor is támasza lesz, mikor a hercegné váratlanul megözvegyül. Egymásba szeretnek, majd titokban összeházasodnak és VI. Henrik király udvarába költöznek, ahol az új királyné bizalmas barátnőjévé fogadja Jacquettát.
Woodville-ék hamarosan a Lancaster-udvar életének központi szereplőivé válnak, bár Jacquetta közben érzi: Anglia népe elégedetlen, és riválisaik, a Yorkok egyre komolyabb fenyegetést jelentenek a királyi család számára.
Miközben az asszony elszántan harcol a király és a királyné oldalán, ráébred, hogy lányára, Elizabethre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Libri, Budapest, 2022
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040512 · Fordította: Todero Anna
Libri, Budapest, 2013
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102343 · Fordította: Todero Anna
Libri, Budapest, 2013
400 oldal · ISBN: 9789633102947 · Fordította: Todero Anna

Elizabeth Woodville · Luxemburgi Jacquetta · Jeanne d’Arc / Szent Johanna · Anthony Woodville · Eleanor Cobham · Humphrey of Lancaster, Gloucester hercege · John of Lancaster, Bedford hercege · Richard Woodville · VI. Henrik

Franciaország

gumicukor>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Imádtam ezt a könyvet! Nagyon olvasmányos, izgalmas és a történelmi hűségét illetően is kielégítő. A Tudor-sorozatból már olvastam könyveket, azokat is szerettem, de ez messze túltesz rajtuk.

Jacquetta karaktere lenyűgözött. Ha csak a fele igaz annak, ami itt le van írva, akkor egy különleges asszony volt, aki egy olyan korban irányította a családja és legfőképpen a saját életét, ahol a nőknek csönd volt a neve. Az ilyen nők ma is inspirálók, nekem mindenképpen. Az írónő szépen kidolgozta a szereplőket, mindegyiket, amelyiknek kicsit is nagyobb szerepe volt. Nagyon szeretem az írónőt, alig várom, hogy a többi részt is olvashassam.

Janina13>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Imádtam, ahogy van! Remekül ír P. G., nagyon olvastatta magát a könyv. A történet izgalmas volt, érdekes, kissé romantikus is. A sztori valósághű, kellő misztikummal, ahol arra volt szükség. Jacquetta egyszerűen imadnivaloooooo:) Őszintén megkedveltem.

Orsi_olvas>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Az értékelésig most jutottam el, pedig már a 4. könyvet is befejeztem, de sebaj, így legalább van összehasonlítási alapom, mikor azt írom, hogy az eddigi szereplők közül nekem egyértelműen Jacquetta volt a kedvencem.
Na de kezdem kicsit messzebbről: mikor elkezdtem olvasni a könyvet rádöbbentem, hogy csak nagyon ködös emlékeim vannak a Rózsák háborújáról, így rendesen beleástam magam a történelmi tényekbe, szép kis családfákat rajzoltam, hogy követni tudjam ki-kicsoda és mikor mi történik. Azt hiszem még gimiben, az érettségire készülve sem voltam olyan penge az angol örökösödési háborúkból, mint most.
A folyók asszonya Luxemburgi Jacquetta története, egy eget-földet megmozgató szerelem története, a mítosz, misztikum és vágy története. Egy elképesztően okos, erős akaratú, a sorsát formálni képes nő alakja rajzolódik ki előttünk a könyv lapjain, ami különösen figyelemre méltó egy olyan korban, mikor a nők árucikkek voltak, akik jobban tették, ha csendben maradtak és sorban szülték az utódokat. Jacquetta egy nagy és mágikus múltú családba született bele, a folyó istennő legendája átszőtte az ő és a teljes családja életét. Előérzetei rendre igazolást nyertek, így biztos kézzel vezette át a családját a háborúk tépázta Anglián, és közben társadalmilag is egyre csak emelkedtek, mindezt úgy, hogy másodszorra szerelemből ment férjhez, ami nem kis botrányt okozott az udvarban. Megérzéseit, látomásait, gyógynövény ismeretét sosem használta rosszra, hűséges volt a férjéhez és a királyhoz, királynéhez.
Okos, szenvedélyes, eltökélt asszony volt, és végtelenül kedves és gondoskodó anya, aki a háború zűrzavaros időszakában is meglátta, hogy a lánya, Woodville Elizabeth fogja felemelni a koronát és családja, vérvonala Anglia uralkodóit adják majd, akik alapvetően formálták Nagy Britannia történetét.
Nagyon szerettem az életéről olvasni, elképesztő asszony volt, és a történetét olvasva elmerülhetünk a Rózsák háborújának kibonatkozásában, megismerhetjük a korabeli társadalmi rendszert, értékrendet, hiedelmeket, babonákat. Azt hiszem a gimisek is szívesebben tanulnának, ha ilyen kalandos és érdekfeszítő módon lenne bemutatva számukra a történelem.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Nagyon szépen kidolgozott, felépített történet. Kicsit gyors léptekben haladó, néha részletekre kitérő, néha csak átsiklik az időn. Se szédítő magasság, se rémítő mélység. Könnyed kikapcsolódás, néhány könnyed délutánra.

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

A stílus a régi, vagyis profi. Egyedül a rózsák háborúja okozott nekem kavarodást. Ennek sem az írónő az oka, hanem a hiányos memóriám. Olvastam már erről a témáról Philippától is, és most megpróbáltam a szereplőket beilleszteni kisebb-nagyobb sikerrel. Maga a történet nagyon jó volt. Jacquetta életútja csodásan van kikerekítve.

Pumukli82 >!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Érdekesen indult, tetszik hogy női sorsokat akar bemutatni egy férfias világban. Érdekes volt olvasni, hogy a tudást sokszor rejteni kell, hogy a hatalom nem állandó, hogy a gyógynövények melyek egyszer segíthetnek lehetnek árulás okai is.
De aztán egyszer csak unalomba fulladtunk, gyerek szülés, udvar, intrika, harc, gyerekszülés, udvar, intrika, harc….Sajnálom mert érdekesen indult….

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Már értem, hogy annak idején nagymamám miért mondta azt, hogy nem kötötte le ez a könyv, és nem is sokáig bírta.
Szeretem Philippa Gregory írásait, de ez nagyon vonatott volt. Meg volt benne az a fajta történelmiség, az a sajátosság, ami az írónőt jellemzi, de valahogy nekem ez most nagyon szárazra sikeredett.

purplecloudlady>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Régen rengeteg Philippa Gregory-történetet olvastam, VIII. Henrik udvara az ő könyveit olvasva ragadott el teljesen, annnnyira izgi! Már évek óta nem akadt a kezembe tőle semmi, de A folyók asszonya méltó visszatéré volt, imádtam! Annyira izgalmas, és Jacquetta karaktere érdekes, szerethető, különleges. Imádtam, ahogy a történet végén az írónő kiegészítette a történelmi hátterével a történéseket, ettől még inkább a szívemhez nőtt. Különlegesen klassz érzéke van ahhoz, hogy a régmúlt történetet elhozza nekünk a 21. századba.
PS. A borítót is nagyon eltalálták, szépséges királylányt találtak rá. :)

Tessa_Linyssim>!
Philippa Gregory: A folyók asszonya

Érdekes, hogy a törit sose szerettem igazán a sok bemagolandó évszámmal, meg miegymás, a történelmi regények viszont vonzanak.
Mint ahogy ez a sorozat is felkeltette már egy ideje az érdeklődésemet. :) És örülök, hogy megszereztem A folyók asszonyát, mert nagyon tetszett. :)
A könyv legelején ott van Jaquetta családfája, valamint a történet idejében fontos szerepet játszó nemesek családfája, akik persze mind rokonok bizonyos szinten. Van még térkép is, melyen a Rózsák Háborújában történt különböző csaták helyszínei meg vannak jelölve évszámmal együtt, meg hogy éppen ki nyert. :) Már ezek nagyon tetszettek, és olvasás közben is vissza-visszalapoztam, hogy csekkoljam, éppen hogy is állnak akkor a dolgok.
Nagyon megszerettem Jaquetta történetét, ahogy ifjú hajadonból feleség, özvegy, majd újra feleség, és anya lesz, miközben a királyi udvarban lassan egyre nagyobbá válik a káosz…
Érdekes volt, hogy első férje utáni rangja még az újraházasodás után is kijárt neki, és emiatt is lehetett olyan sokat a királyné társaságában. Ő adott neki tanácsot, és próbált meg neki segíteni a nehéz időkbenspoiler.
Nagyon tetszett, ahogy Jaquetta és Richard kimutatták, mennyire szeretik egymást. Még tíz gyerek után is úgy incselkedtek egymással, mintha friss házasok lennének. :D
Jó könyv, muszáj leszek beszerezni a folytatást is, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy Jaquetta lánya, Elizabeth milyen kihívásokkal szembesül, míg királyné lesz belőle, meg persze utána is. ;)

Lalauda P>!

A Szerencsekerék a magasba emelhet, de a mélybe is taszíthat. Azt sugallja, hogy mind a győzelmet, mind a vereséget fogadd egykedvűen, mert a szerencse forgandó.

Kapcsolódó szócikkek: Luxemburgi Jacquetta
Lalauda P>!

– Csakugyan hangokat hallasz? – kérdezem tőle.
– Te nem?
A kérdés olyan megdöbbentő, hogy a lányok egyszerre mind felém fordulnak, és rám szegezik a tekintetüket. Elpirulok, mintha valami szégyenletes dolgot követtem volna el.
– Dehogyis!
– Hanem?
– Hogy érted ezt?
– Mit hallasz? – kérdezi, mintha magától értetődő volna, hogy mindenki hall valamit.
– Hát, nem beszél hozzám senki, az biztos – mondom.
– De mit hallasz?
Hátrapillantok, mintha attól félnék, a vízből kibukkanó halak kihallgatják a szavaimat.
– Ha valaki a családomból a halálán van, akkor valami különleges hangot hallok – mondom.
– Miféle hangot? – kérdezi az egyik lány, Elizabeth. – Erről nem is tudtam. Én is hallhatom?
– Te nem tartozol a családomhoz – vetem oda bosszúsan. – Hogyan is hallhatnád? Ahhoz kellene, hogy az őseid… Egyébként meg, erről egy szót se, soha senkinek! Nem is volna szabad hallanotok, amit mondok. Nem is volna szabad beszélnem róla.
– Miféle hangot? – ismétli meg a kérdést Johanna.
– Mintha énekelne valaki – mondom, és látom, hogy bólint, mintha ő is hallott volna már ilyen énekszót.
– Azt mondják, ez Meluzina hangja, a Luxemburg-ház ősanyjáé – suttogom. – Meluzina vízi istennő volt, azután kijött a szárazföldre, és feleségül ment a házunk első hercegéhez, de nem tudott halandó asszonnyá válni. Időnként visszatér, és olyankor elveszett gyermekeit siratja.

ZsúésKrisz_Olvas>!

-Olykor hiába tesz meg mindent az ember, mégis hallja,
amit nem akar hallani és látja, amit nem akar látni…

Szelén>!

A meleg köpeny alatt a hasamra vándorol a keze.
– Igazi kincs vagy, Jacquettám. Egy nemes lelkű feleség többet ér, mint egy marék rubintkő. Ismét gyermeket vársz.
– Igen – felelem.
– Nyári gyermek lesz! – örvendezik. – A Rivers család újabb tagja. Szinte már különálló nép leszünk. Nem is a folyóról kellett volna elnevezni a családunkat, hanem a tölcsértorkolatról, a tóról, a tengerről.

Szelén>!

Richard magához szorít a köpeny alatt.
– Tetszik a gondolat, hogy te vagy a tiszteletreméltó asszony mintaképe, szerelmem.
– Nagyon is tiszteletreméltó, kilencgyermekes anya vagyok – emlékeztetem. – Sőt nemsokára tízgyermekes, ha Isten is úgy akarja.
– Te jó ég, micsoda illetlenség, hogy ilyen érzésekkel viseltetem egy tízgyermekes anya iránt! – jegyzi meg, aztán megfogja a kezemet, és a nadrágjához szorítja.
– Isten bocsássa meg nekem, hogy így érzek egy nős férfi iránt, aki ráadásul tízgyermekes apa! – vágok vissza, és hozzásimulok.
A fedélzetről kiáltás hallatszik.
– Mennem kell – mondja kelletlenül. – Ki kell hajóznunk a dagállyal. Szeretlek, Jacquetta, és hamarosan hazatérek.
Szenvedélyesen megcsókol, aztán hátralép és felszalad a hajóhídon.

Szelén>!

Aznap éjjel az ágyban azon kapom magam, hogy szégyenlős lettem. Félek, hogy Richard úgy találja, megváltoztam – eltelt egy újabb év, s egy újabb szüléstől lett szélesebb a csípőm, vastagabb a derekam –, de ő gyengéd hozzám és kedves, úgy szeret, mintha még mindig pajzshordozó volna, én pedig az ifjú hercegné.
– Olyan ez, mint a lantjáték – suttogja bugyborékoló nevetéssel a hangjában. – Amint az ember kézbe veszi a hangszert, rögtön tudja, hogyan is kell rajta játszani. Az ész kihagy olykor, de a test nem felejt.
– És jól szól az öreg hangszer? – kérdezem tettetett sértődöttséggel.
– Ha az ember rátalál a tökéletes zeneszerszámra, akkor nem cseréli le többé – mondja lágy hangon. – Én pedig már akkor tudtam, amikor először láttalak, hogy soha életemben nem kell nekem másik nő – súgja, aztán meleg vállához von, szorosan magához ölel, és álomba merül.

Catherine_Devereux>!

Ez a kártya azt sugallja, hogy igenis bíznunk kell a jövőben, a nagy dolgok igenis elérhetők, bátran kell járnunk az utunkat, még akkor is, ha bolondság a részünkről, hogy reménykedjünk.

Törökmogyoró>!

„-A varázslat, az ima egyenlő azzal, hogy az ember tudatában van a vágyainak – magyarázom. – Ha elvesztek valami értékeset, aztán elmegyek a kápolnába, letérdelek Szent Antal kis üvegablaka előtt, és imádkozom hozzá, hogy segítsen megtalálni, amire szükségem van, nem teszek mást, mint emlékeztetem magamat, hogy elvesztettem valamit és szeretném visszaszerezni. Megerősítem, hogy szeretném visszakapni azt a dolgot. És ezzel voltaképpen visszahívom magamhoz. Gyakran előfordul, hogy ima közban hirtelen eszembe jut, hol is hagytam, azután visszamegyek érte, és csakugyan ott találom. Ez most annak a jele, hogy az imám meghallgatásra talált, vagy varázslat? Vagy egyszerűen csak tudatosítottam magamban, mit akarok, és megkerestem? Az ima ugyanolyan, mint a varázslat, és a varázslat ugyanolyan, mint ha az ember tudja, mire vágyik, s ezáltal előbb az elméjébe idézi azt, majd tárgyi valójában is rátalál. Nem igaz?”

szeklarka>!

Lovasanna>!

Én úgy hiszem , hogy a kívánság az ima és a varázslat ugyanaz .

Rokonok háborúja sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás