A ​fehér királyné (Rózsák háborúja 2.) (Plantagenet és Tudor regények 2.) 130 csillagozás

Philippa Gregory: A fehér királyné Philippa Gregory: A fehér királyné

Philippa Gregory, „a királyregények királynője” bemutatja az Angliában dúló halálos viszálykodás, a „Rózsák háborúja” közepette játszódó új sorozat első darabját.

A fehér királyné egy rendkívüli szépségű és becsvágyú nő történetét meséli el, aki magára vonja a frissen megkoronázott ifjú király figyelmét, majd titokban feleségül megy hozzá, és a királyi méltóságig emelkedik. Miközben Elizabeth felnő magas pozíciója követelményeihez, és családja sikeréért küzd, két fia olyan rejtély központi alakjává válik, amely évszázadok óta zavarba hozza a történészeket: ők a londoni Tower eltűnt hercegei, sorsuk a mai napig ismeretlen.

Philippa Gregory kutatói szenvedéllyel és utánozhatatlan mesélőkészséggel vezeti tovább hűséges olvasóit az angol történelem évszázadaiban, egyúttal gyarapítva a legyőzhetetlen nők portréinak sorát.

Eredeti mű: Philippa Gregory: The White Queen

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Libri, Budapest, 2015
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633104439 · Fordította: N. Simonyi Ágnes
>!
Palatinus, Budapest, 2010
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632740867 · Fordította: N. Simonyi Ágnes

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Woodville · Luxemburgi Jacquetta · IV. Edward


Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Philippa Gregory: A fehér királyné

Philippa Gregory-ról mindenki példát vehetne, aki törtélemi regényt szeretne írni. Pontosan így kell keverni a tényeket a legendákkal és a fikcióval, ahogyan ő teszi a könyveiben. Elég sok szerzőtől olvastam már törtélemi regényt, és mindig az volt a bajom, hogy bár lézető személyről, esetleg megtörtént eseményekről szólt, de a fiktív rész mindig végtelenül hatásvadászra sikerült, és sokszor el is ferdítette a tényeket azzal a címszóval, hogy így érdekesebb, meg izgalmasabb a cselekmény. Na ez a hozzáállás nekem nagyon nem jön be!

Gregory könyveit mindig úgy olvasom, hogy amikor felmerül egy érdekes esemény, egy új szereplő kerül a képbe, akkor segítségül hívom gugli barátomat, és elolvasom, hogy mit lehet tudni az adott eseményről/személyről. És az írónő esetében mindig megdöbbenek, hogy ennek is annak is van valóságalapja, ez is meg az is így történt, ahogy leírja (persze nem biztos, hogy így történt, de ezt örökítette meg a történelem). Amit még imádok benne, hogy a történelmi hézagokat olyan művészi pontossággal egészíti ki, hogy fel sem tűnik, hogy ez pedig a fikció rész.

Imádatom következő pontja a karakterábrázolás és -választás. Nincsenek kidolgozatlan, semmitmondó karakterek a könyveiben, mindegyikük egy valódi egyéniség érzésekkel, érzelmekkel, indíttatásokkal. Ez az, ami hozzám közel hozza a történeteit. Nincsenek jók és rosszak, hanem emberek vannak, akik a saját érdekeik szerint cselekszenek. (Ebben George R.R. Martinhoz hasonlítanám.) Az írónő által választott erős, céltudatos, de mindenképpen érdekes női karakterek pedig elvarázsolnak. Megmutatják, hogy amikor egy nőnek nem lehetett beleszólása sem a saját életébe, sem a közéletbe, akkor ezek a nők hogyan irányítottak a háttérből. A száraz történelmet teszi érdekessé Gregory egy új női szemszögből, és ez engem megvesz kilóra.

/Fél csillag levonás az utolsó harmad esetenkénti vontatottsága miatt./

9 hozzászólás
>!
Dorina_S
Philippa Gregory: A fehér királyné

Még nem volt szerencsém az írónőtől olvasni, bár régóta szert tettem már a Rózsák háborúja és a Tudorok sorozatára, mivel voltak olyan részek, amelyekhez szinte lehetetlen volt boltban hozzájutni. Egy két példányt, innen, molyról szereztem be és ennek köszönhetem moly-tagságomat és annak minden előnyét. :)
Mint már az nem titok imádom a történelmet és a történelmi regényeket, és ezek a korszakok, amelyekről az írónő ír a kedvenceim, ezért félve is kezdtem neki a Fehér királynénak.
A fehér királyné nem más, mint Elizabeth Woodville, az ő történetét meséli el a regény. Meg kell mondjam sokat olvastam e hölgyeményről, és a korábbi kutakodásaim és e mű alapján elmondhatom, hogy nála becsvágyóbb, hataloméhesebb nőszeméllyel eddigi olvasásaim során még nem igen találkoztam. Nekem nagyon ellenszenves volt, nem igazán tudtam együtt érezni és azonosulni vele, mivel annyira csak a saját, valamint családja érdekeit tartotta szem előtt, hogy az sokszor már visszataszító volt. Elhiszem én, hogy köznemesből lett királyné, de akkor sem tudtam elfogadni és egyetérteni a tetteivel, egyszerűen nem ment. A boszorkánysága, viszont érdekes és üde adalék volt a regényben.
Maga az írónő megjegyezte a külön jegyzetében, hogy a regény nagy része valós tényeken alapul, persze kitalációkkal kiszínezve. Ezek nagyon jól passzoltak egymáshoz.
A Rózsák háborújának egyik részvevője a York família volt. Edward, George és Richard, a három York fivér, akik felkelnek VI. Henrik ellen, aki a Lancaster dinasztia tagja, amit támogatói persze nem hagynak szó nélkül.
York-i Edward egy tipikus férfi főhős volt, akivel szemben semmilyen ellenérzésem nem volt, sőt, kedveltem a karakterét. Sok hibája ellenére szerethető volt. Viszont George öccse a tökéletes ellentéte, mivel egy elkényeztetett kis ficsúr, aki azt hiszi neki minden származása jogán jár. Idegesítő minden cselekedete. Pusztán érdekből tesz mindent, úgy mint Elizabeth.
Richard, a harmadik York fivér volt a legszimpatikusabb és legkomolyabb, akit viszont folyamatosan a háttérbe szorítottak, ezért és sok minden másért érthetőek a cselekedetei.
Abszolút nem kellett csalódnom, sőt. Olyan részletességgel és pontossággal megírt történetbe kaptam betekintést, mintha én is ott lennék az angol királyi udvarban. Minden karakter részletesen kidolgozott, persze a fő szerep a fehér királynénak jut és az ő szemszögéből látjuk az eseményeket, de még ebben az esetben is kitér az írónő sok minden egyéb másra is ezzel is színestíve az egyébként sem unalmas történetet.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a történelmi regényeket, és érdekli ez a korszak. Nem egy hagyományos történelmi romantikus regényt kap az olvasó, sokkal részletesebb és összefoglaló művet erről a zavaros intrikákkal és ármánykodással teli korszakról.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/2016/12/08/philippa_gregory_a_f… :)

9 hozzászólás
>!
Janina13
Philippa Gregory: A fehér királyné

Teljesen más volt, mint az anyja története. Kicsit rövidebbnek és összecsapottabbnak éreztem ,de meg mindig nagyon jooooo!!!!!

>!
Lazacc
Philippa Gregory: A fehér királyné

Már régóta vártam, hogy elolvashassam ezt a könyvet, és nem csalódtam benne. Elgondolkodtató, hogy mi lett volna, ha néhány dolog – mondjuk egy-egy csata vagy szövetség – máshogy alakul. A másik nagyon érdekes dolog pedig a nők mesterkedése, akiknek a férfiakhoz képest csak csekély befolyásuk és hatalmuk volt, még is sok szövetség és csata dőlt el ezek miatt. Ami különösen tetszik az az, hogy a boszorkányság és a családi legenda is bele került a regénybe.

>!
Bur3sz P
Philippa Gregory: A fehér királyné

A történet jó, bár néhol meseszerű. A Tudoros sorozst jobban sikerült, szerinrem. Jobbak a karakterek, színesebb a történet szövése.

>!
MezeiMarcsi
Philippa Gregory: A fehér királyné

Annyi volt a csavar, és a kavarás, a ki-kivel házasodjon, a ki az aktuális köpönyegforgató, hogy teljesen elment a kedvem, és most az egyszer nem tudott lekötni a történet.

>!
Catherine_Devereux
Philippa Gregory: A fehér királyné

Nem is tudom… Kezdett végre ismét egy pofásabb történet lenni, de a végére megint a téboly… Úgy érzem Philippa Gregory miután megcsinálta a szerencséjét A másik Boleyn lánnyal, ami kifejezetten jó lett, visszaesett a színvonal. Ott kimerített már mindent. Szerintem már itt másról nem szólhatott a dolog, mint a profitról. Sajnos… Többet ki lehetett volna hozni belőle.
Sőt. Azért elég viccesre sikeredett az, mikor az írónő káromkodni próbált… Egy mondatban ki is merül ez a fajta „tudása” vagy éppen próbálkozása..

>!
Demóna
Philippa Gregory: A fehér királyné

Ismét egy jó könyvet olvashatunk az írónőtől! Nekem tetszett, bár az első fele azért izgalmasabb volt mint a második.Néha a csatákat untam, hogy semmi nem történt csak csata, csata és újra csata. Ami nem tetszett, hogy úgy éreztem a főszereplőn kívül a többiek jelleme nem volt rendesen kidolgozva . Mindezek ellenére nem bántam meg, hogy kiadtam rá 3800 Ft, bár a borítóval sajnos még most sem sikerült kibékülnöm.

2 hozzászólás
>!
Filippino P
Philippa Gregory: A fehér királyné

Hihetetlen, hogy Philippa Gregory ismét mit tudott kihozni egy oly kevés adattal rendelkező korból! Félelmetes, hogy mindezek az események megtörténtek valaha. Mondhatnám, hogy Elizabeth Woodville, az igazi Regina micsoda egy karakter volt, de nem. Ő igazi, élő személy volt, akinek leszármazottai ma is élnek. Csodálatos asszony: okos, megfelelően becsvágyó, őszinte szerelmes, feleség és anya.
A mai napig megoldatlan rejtély esetében szeretnék az írónővel egyetérteni, hinni benne, hogy úgy történtek az események, ahogyan itt olvashattuk, és nem úgy, ahogy a hivatalos álláspont írja.
Érdekes volt a javát zuhogó esős időben olvasni, mintha Meluzina idáig elért volna.

>!
Amilgade
Philippa Gregory: A fehér királyné

Egy szerelmes királyné a Rózsák háborújában, már ez a tény is sok emberben megütközést keltett az akkori világban. Ha még azt is hozzátesszük, hogy ez a királyné Meluzina leszármazottja, azaz „boszorkány” vér folyik az ereibe, az ellenszenv még nagyobb lesz. Pedig csak egy egyszerű asszony volt, aki megpróbálta megvédeni a gyermekeit.
Izgalmas történet a Rózsák háborújáról, érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
apple_pie

Meluzina tragédiája – bármilyen nyelv beszélje is el, bármilyen dallam énekelje is meg – az, hogy egy férfi mindig többet ígér, mint amennyit tenni képes egy nőért, akit nem tud megérteni.

7. oldal

>!
Catherine_Devereux

Bolond az, aki semmitől sem fél. Az a bátor férfi, aki ismeri a félelmet, és szembeszáll vele.

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville · IV. Edward
>!
hmargit

(…) az a döbbenet lett rajta azonnal úrrá, amelyet némely férfi érez, amikor megérti, talán első alkalommal, hogy egy nő csakugyan „más”. Nem fiú, bár gyenge, akár egy fiú, nem is bolond, bár látta őt, amikor úgy remegett az érzelemtől, mint egy bolond. Nem gonosztevő, csak mert képes hosszan neheztelni, és nem is szent a fel-felvillanó nagylelkűségével. Nincs benne semmilyen férfitulajdonság. Nő. Teljesen különbözik a férfiaktól.

>!
Dorina_S

Amint a férfiaknak harcolniuk kell, úgy a nőknek várni és tervezni.

434. oldal

>!
Dorina_S

Ha van elegendő szeretet, akkor semmi – sem a természet, sem maga a halál – nem állhat azok közé, akik szeretik egymást.

438. oldal

>!
apple_pie

Még most sem jön rá, hogy bár a férfiak mennek a háborúba, a nők szenvednek – tán mindenkinél jobban.

99. oldal

>!
ditke3

A törvény az, amit a hatalommal rendelkező férfiak mondanak ki.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
>!
apple_pie

Semmi sem betegít meg jobban egy országot, mint amikor saját népe tagjai harcolnak egymás ellen.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: IV. Edward
>!
Dorina_S

A York-ház el fog bukni, akármit teszel te, vagy teszek én, mert önmagukat fogják felfalni.

271. oldal

>!
Dorina_S

Ez a háború a kuzinok háborúja volt. Most a kuzinok megbékélésének kell következnie.

120. oldal


A sorozat következő kötete

Rózsák háborúja sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne O'Brien: A szűz özvegy
Alison Weir: Lady Jane
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Fábián Janka: Emma szerelme
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Conn Iggulden: Vérvonal
Daisy Goodwin: Viktória
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Ken Follett: A tűzoszlop