A ​fehér királyné (Rokonok háborúja 2.) (Plantagenet és Tudor regények 2.) 161 csillagozás

Philippa Gregory: A fehér királyné Philippa Gregory: A fehér királyné

Philippa Gregory, „a királyregények királynője” bemutatja az Angliában dúló halálos viszálykodás, a „Rózsák háborúja” közepette játszódó új sorozat első darabját.

A fehér királyné egy rendkívüli szépségű és becsvágyú nő történetét meséli el, aki magára vonja a frissen megkoronázott ifjú király figyelmét, majd titokban feleségül megy hozzá, és a királyi méltóságig emelkedik. Miközben Elizabeth felnő magas pozíciója követelményeihez, és családja sikeréért küzd, két fia olyan rejtély központi alakjává válik, amely évszázadok óta zavarba hozza a történészeket: ők a londoni Tower eltűnt hercegei, sorsuk a mai napig ismeretlen.

Philippa Gregory kutatói szenvedéllyel és utánozhatatlan mesélőkészséggel vezeti tovább hűséges olvasóit az angol történelem évszázadaiban, egyúttal gyarapítva a legyőzhetetlen nők portréinak sorát.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Libri, Budapest, 2015
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633104439 · Fordította: N. Simonyi Ágnes
>!
Palatinus, Budapest, 2010
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632740867 · Fordította: N. Simonyi Ágnes

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Woodville · Luxemburgi Jacquetta · IV. Edward


Kedvencelte 13

Most olvassa 6

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Philippa Gregory-ról mindenki példát vehetne, aki törtélemi regényt szeretne írni. Pontosan így kell keverni a tényeket a legendákkal és a fikcióval, ahogyan ő teszi a könyveiben. Elég sok szerzőtől olvastam már törtélemi regényt, és mindig az volt a bajom, hogy bár lézető személyről, esetleg megtörtént eseményekről szólt, de a fiktív rész mindig végtelenül hatásvadászra sikerült, és sokszor el is ferdítette a tényeket azzal a címszóval, hogy így érdekesebb, meg izgalmasabb a cselekmény. Na ez a hozzáállás nekem nagyon nem jön be!

Gregory könyveit mindig úgy olvasom, hogy amikor felmerül egy érdekes esemény, egy új szereplő kerül a képbe, akkor segítségül hívom gugli barátomat, és elolvasom, hogy mit lehet tudni az adott eseményről/személyről. És az írónő esetében mindig megdöbbenek, hogy ennek is annak is van valóságalapja, ez is meg az is így történt, ahogy leírja (persze nem biztos, hogy így történt, de ezt örökítette meg a történelem). Amit még imádok benne, hogy a történelmi hézagokat olyan művészi pontossággal egészíti ki, hogy fel sem tűnik, hogy ez pedig a fikció rész.

Imádatom következő pontja a karakterábrázolás és -választás. Nincsenek kidolgozatlan, semmitmondó karakterek a könyveiben, mindegyikük egy valódi egyéniség érzésekkel, érzelmekkel, indíttatásokkal. Ez az, ami hozzám közel hozza a történeteit. Nincsenek jók és rosszak, hanem emberek vannak, akik a saját érdekeik szerint cselekszenek. (Ebben George R.R. Martinhoz hasonlítanám.) Az írónő által választott erős, céltudatos, de mindenképpen érdekes női karakterek pedig elvarázsolnak. Megmutatják, hogy amikor egy nőnek nem lehetett beleszólása sem a saját életébe, sem a közéletbe, akkor ezek a nők hogyan irányítottak a háttérből. A száraz történelmet teszi érdekessé Gregory egy új női szemszögből, és ez engem megvesz kilóra.

/Fél csillag levonás az utolsó harmad esetenkénti vontatottsága miatt./

9 hozzászólás
Dorina_S>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Még nem volt szerencsém az írónőtől olvasni, bár régóta szert tettem már a Rózsák háborúja és a Tudorok sorozatára, mivel voltak olyan részek, amelyekhez szinte lehetetlen volt boltban hozzájutni. Egy két példányt, innen, molyról szereztem be és ennek köszönhetem moly-tagságomat és annak minden előnyét. :)
Mint már az nem titok imádom a történelmet és a történelmi regényeket, és ezek a korszakok, amelyekről az írónő ír a kedvenceim, ezért félve is kezdtem neki a Fehér királynénak.
A fehér királyné nem más, mint Elizabeth Woodville, az ő történetét meséli el a regény. Meg kell mondjam sokat olvastam e hölgyeményről, és a korábbi kutakodásaim és e mű alapján elmondhatom, hogy nála becsvágyóbb, hataloméhesebb nőszeméllyel eddigi olvasásaim során még nem igen találkoztam. Nekem nagyon ellenszenves volt, nem igazán tudtam együtt érezni és azonosulni vele, mivel annyira csak a saját, valamint családja érdekeit tartotta szem előtt, hogy az sokszor már visszataszító volt. Elhiszem én, hogy köznemesből lett királyné, de akkor sem tudtam elfogadni és egyetérteni a tetteivel, egyszerűen nem ment. A boszorkánysága, viszont érdekes és üde adalék volt a regényben.
Maga az írónő megjegyezte a külön jegyzetében, hogy a regény nagy része valós tényeken alapul, persze kitalációkkal kiszínezve. Ezek nagyon jól passzoltak egymáshoz.
A Rózsák háborújának egyik részvevője a York família volt. Edward, George és Richard, a három York fivér, akik felkelnek VI. Henrik ellen, aki a Lancaster dinasztia tagja, amit támogatói persze nem hagynak szó nélkül.
York-i Edward egy tipikus férfi főhős volt, akivel szemben semmilyen ellenérzésem nem volt, sőt, kedveltem a karakterét. Sok hibája ellenére szerethető volt. Viszont George öccse a tökéletes ellentéte, mivel egy elkényeztetett kis ficsúr, aki azt hiszi neki minden származása jogán jár. Idegesítő minden cselekedete. Pusztán érdekből tesz mindent, úgy mint Elizabeth.
Richard, a harmadik York fivér volt a legszimpatikusabb és legkomolyabb, akit viszont folyamatosan a háttérbe szorítottak, ezért és sok minden másért érthetőek a cselekedetei.
Abszolút nem kellett csalódnom, sőt. Olyan részletességgel és pontossággal megírt történetbe kaptam betekintést, mintha én is ott lennék az angol királyi udvarban. Minden karakter részletesen kidolgozott, persze a fő szerep a fehér királynénak jut és az ő szemszögéből látjuk az eseményeket, de még ebben az esetben is kitér az írónő sok minden egyéb másra is ezzel is színestíve az egyébként sem unalmas történetet.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a történelmi regényeket, és érdekli ez a korszak. Nem egy hagyományos történelmi romantikus regényt kap az olvasó, sokkal részletesebb és összefoglaló művet erről a zavaros intrikákkal és ármánykodással teli korszakról.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/2016/12/08/philippa_gregory_a_f… :)

9 hozzászólás
Janina13>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Teljesen más volt, mint az anyja története. Kicsit rövidebbnek és összecsapottabbnak éreztem ,de meg mindig nagyon jooooo!!!!!

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Láttam már a sorozatot, ami ebből készült. Kimondottan élvezetes volt, csatákkal, szerelemmel, minél jobba követve a történelmet. Ugyanakkor hasonló hibája van, mint a többi kötetnek. Jóval több benne néha a „rizsa”,mint kellene. Elizabeth Woodville karaktere tetszett a legjobban, a lányát, Elizabeth of York-ot annyira nem tudtam megkedvelni.

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

A történet jó, bár néhol meseszerű. A Tudoros sorozst jobban sikerült, szerinrem. Jobbak a karakterek, színesebb a történet szövése.

soksokx P>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Ismét egy remekmű a történelmi regények királynőjétől. Nagyon szeretem Gregory könyveiben, hogy remek arányban vegyíti a száraz történelmi tényeket a fikcióval, mindig csak annyit tesz hozzá, hogy a tényeket ne ferdítse el.
Ez a regény ott veszi fel a fonalat ahol a Folyók asszonya véget ér, Elizabeth gyermekei kezét fogva kiáll az útra, hogy bevárja végzetét. Egy gyönyörű szerelem történetét kapjuk jó nagy adag intrikával fűszerezve. Elizabeth nem csak gyönyörű, de okos is, ügyesen használja ki adottságait és hatalmát férje felett, hogy családját előnyökhöz juttassa. Ezzel azonban rengeteg ellenséget is szerez mind maga mind férje ellen.
A könyv végig izgalmas, fordulatos, én nagyon szerettem.

MezeiMarcsi>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Annyi volt a csavar, és a kavarás, a ki-kivel házasodjon, a ki az aktuális köpönyegforgató, hogy teljesen elment a kedvem, és most az egyszer nem tudott lekötni a történet.

Catherine_Devereux>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

Nem is tudom… Kezdett végre ismét egy pofásabb történet lenni, de a végére megint a téboly… Úgy érzem Philippa Gregory miután megcsinálta a szerencséjét A másik Boleyn lánnyal, ami kifejezetten jó lett, visszaesett a színvonal. Ott kimerített már mindent. Szerintem már itt másról nem szólhatott a dolog, mint a profitról. Sajnos… Többet ki lehetett volna hozni belőle.
Sőt. Azért elég viccesre sikeredett az, mikor az írónő káromkodni próbált… Egy mondatban ki is merül ez a fajta „tudása” vagy éppen próbálkozása..

BerAnna>!
Philippa Gregory: A fehér királyné

„Gregory még mindig tud írni, igazán olvasmányos a könyve, ezzel sosem volt gond és szerencsére most sem. Mégis hiányérzettel fejeztem be, mert a sorozathoz képest semmi többet nem tudott számomra nyújtani. Nem gyakran mondok ilyet, de szerintem A fehér királynő tévésorozat sokkal jobb és összetettebb lett, mint maga a könyv, amiből készült. Lehet, hogy azért mert a sorozat három könyvet dolgoz fel, ami mindenképp jó ötlet volt, nem tudom. A fehér hercegnőt, Yorki Lizzy könyvét még el fogom olvasni, de a könyvsorozat többi része sajnos nem nagyon érdekel. Egyszeri olvasmánynak jó volt, de a Tudorok könyvsorozat ezt messze kenterbe veri.”
Bővebben:
https://beranna232.blogspot.com/2018/11/philippa-gregor…


Népszerű idézetek

Catherine_Devereux>!

Bolond az, aki semmitől sem fél. Az a bátor férfi, aki ismeri a félelmet, és szembeszáll vele.

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville · IV. Edward
apple_pie>!

Meluzina tragédiája – bármilyen nyelv beszélje is el, bármilyen dallam énekelje is meg – az, hogy egy férfi mindig többet ígér, mint amennyit tenni képes egy nőért, akit nem tud megérteni.

7. oldal

hmargit>!

[…] az a döbbenet lett rajta azonnal úrrá, amelyet némely férfi érez, amikor megérti, talán első alkalommal, hogy egy nő csakugyan „más”. Nem fiú, bár gyenge, akár egy fiú, nem is bolond, bár látta őt, amikor úgy remegett az érzelemtől, mint egy bolond. Nem gonosztevő, csak mert képes hosszan neheztelni, és nem is szent a fel-felvillanó nagylelkűségével. Nincs benne semmilyen férfitulajdonság. Nő. Teljesen különbözik a férfiaktól.

apple_pie>!

Még most sem jön rá, hogy bár a férfiak mennek a háborúba, a nők szenvednek – tán mindenkinél jobban.

99. oldal

Dorina_S>!

Ha van elegendő szeretet, akkor semmi – sem a természet, sem maga a halál – nem állhat azok közé, akik szeretik egymást.

438. oldal

Dorina_S>!

Amint a férfiaknak harcolniuk kell, úgy a nőknek várni és tervezni.

434. oldal

ditke3>!

A törvény az, amit a hatalommal rendelkező férfiak mondanak ki.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
Kasztór_Polüdeukész >!

A férfi lova fújtat, a fejét rázza, de lovasa szoborként ül magas hátán. Rám néz, én
pedig rá, és olyan csönd támad, hogy meghallok egy rigót a fejem fölött lévő
tölgyfaágak közül. Hogy énekel! Istenem, olyan
az éneke, mint a dicsfény egy fodra,
mint a hangba öntött öröm. Még sosem hallottam madarat így énekelni, akárha
öröméneket dalolna.

1464 . tavasz

juhasz_dorika>!

…könnyebb egy országot háborúba vinni, mint elérni, hogy békében éljen…

114. oldal

Dorina_S>!

A York-ház el fog bukni, akármit teszel te, vagy teszek én, mert önmagukat fogják felfalni.

271. oldal


A sorozat következő kötete

Rokonok háborúja sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Lady Elizabeth
Alison Weir: Boleyn Anna
Winston Graham: Demelza
Daisy Goodwin: Viktória
Alison Weir: Lady Jane
Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Anne O'Brien: A szűz özvegy
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában