A ​fehér hercegnő (Rokonok háborúja 5.) (Plantagenet és Tudor regények 5.) 108 csillagozás

Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A ​Tudorok anyjának döntenie kell, melyik oldalra álljon. Választania kell a vörös és a fehér rózsa között. A rokonok háborúja-sorozat legújabb kötete a fehér királyné lányáról, Elizabeth yorki hercegnőről szól. Amikor Tudor Henrik felemeli az angol koronát a bosworthi csatatér sarából, már tudja, hogy feleségül kell vennie az ellenséges York-ház hercegnőjét, Elizabethet, hogy ily módon egyesítsék a csaknem húsz éve folyó háború által megosztott országot. Csakhogy a menyasszony még mindig Henrik meggyilkolt ellenségébe, III. Richardba szerelmes, az anyja pedig – akárcsak fél Anglia – az eltűnt York-örökösről ábrándozik, akit annak idején biztos helyre menekített a fehér királyné. Az új király átvette ugyan a hatalmat, de a nép szívéhez nem tud közel férkőzni. Titkon sokan azon mesterkednek, hogy előkészítsék a York-ház diadalmas visszatérését. Henrik attól retteg a leginkább, hogy valahol egy herceg rejtőzködik, aki előbb-utóbb ellene tör, és magának követeli a trónt. Amikor pedig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2013
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102596 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Woodville · Yorki Erzsébet · VII. Henrik · Margaret Beaufort


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Az általam eddig olvasott Philippa Gregory könyvekhez képest ez nem tetszett annyira. Nagyon szeretem alapvetően a könyveit, eddig mindegyik nagyon tetszett. Soha nem éreztem azt, hogy a történelmi tények sérülnének, viszont ez a kötet érzésem szerint több fikciót tartalmazott. Többször végiggondoltam, hogy vajon mennyire történhetett meg ez így, mert olvasva sokszor kételyeim támadtak, sok volt a meseszerű rész. A szerző jegyzete – amellett, hogy kiemelte, hogy ez a verzió a tényeken alapuló fikció – több dologra is rávilágít, amik abba az irányba tereltek, hogy bár meseszerű a megmenekülő herceg története, de akár lehetséges is lehet.

A másik dolog, amin ki voltam borulva Yorki Erzsébet karaktere. Azt a sok nyavalygást, önsajnálatot, örökös „nem tudom”-okat… Szeretném hinni, hogy nem ilyen volt. Az előző könyvekben az édesanyja és a nagyanyja karaktere után nagy csalódás volt egy kevésbé okos és tevékeny nő, aki gyakorlatilag csak sodródott az árral. Mivel az ő szemszögén keresztül ábrázolták az eseményeket, így sok helyen unalmas volt a könyv. Értem, hogy a legtöbb nő ilyen helyzetben volt abban az időben, sőt még rosszabban, de az előző karakterekhez képest őt semmiképpen nem éreztem kiemelkedő személyiségnek. Olyan érzésem volt, hogy csak egy töltelékszereplő a sorozatban, és nem biztos, hogy megért egy egész könyvet az ő szemszöge.

Emellett persze tisztában vagyok vele, hogy milyen speciális helyzetben volt. Nehéz lehetett, hogy a férje az ellenségei közül került ki, hogy az anyja feláldozta volna őt is és a gyerekeit is az öccsével szemben és egy ilyen anyós… Hűha! Margaret Beaufort karakteréből meg lehetett volna tölteni még három könyvet a A vörös királynén kívül. Az a kötet nagyon tetszett, az egyik legerősebb eddig a sorozatból Jacquetta regénye mellett.

Várom a következő részt, remélem jobban fog tetszeni ennél a kötetnél.

felícia97>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Nos az az igazság,hogy én erről a könyvről egy héttel ezelőtt még csak nem is tudtam,hogy létezik.A neten random bukkantam rá egy Fehér hercegnő nevű sorozatra,és amikor láttam hogy könyv alapján készítették,tudtam hogy utána kell járnom a dolgoknak.Philippa Gregory neve nem volt ismeretlen számomra,és bizony rá kellett jönnöm magával a rózsák háborúja ciklussal sem most találkozom először,függetlenül attól hogy egy részét sem olvastam.Végül az előzmények pontos ismerete nélkül kezdtem bele VII.Henrik és Yorki Elizabeth történetébe ami mindig is érdekelt,különösen annak fényében hogy sok általam olvasott történelmi romantikus könyv játszódott az ő uralkodásuk időszakában,így meglehetősen kíváncsi voltam.Összességében nem csalódtam viszont aki rózsaszín szerelmi történetre vágyik akkor ez nem az ő könyve.A Fehér hercegnő sokkal inkább szól az akkori udvari politika bemutatásáról,az uralkodók és családok küzdelméről a trónért,mindenek előtt pedig Yorki Elizabeth sorsáról,élettörténetéről.Nyilván én is sokszor szívesebben olvasok 100%-ig boldogan végződő romantikusokat és ezért részben kicsit keserű szájízzel csuktam be a könyvet,de ugyanakkor sose vetek meg egy jó kis történelmi alapokon nyugvó történetet,már pedig ez esetben bizony számolni kell azzal hogy nem mindig csillogás és happy end a vége.Ugyanakkor mindennek ellenére tetszett a könyv,rendkívül érdekes volt és cselekményekben gazdag,így néha kellett egy kis szünetet tartanom hogy rendezni tudjam magamban az eseményeket,viszont végig korhűnek éreztem mind az írás stílust és magát a történetet is,és bizony ha végén megtekintjük a felhasznált irodalom listáját,akkor azt is láthatjuk hogy ez nem egy légből kapott sztori.Természetesen az írónő a saját elképzelése és ötletei szerint írta meg a könyvet,de azért én reálisnak érzem ezt a bemutatást.Elizabeth végig szimpatikus hősnő,akinek kíváncsian követtem végig az életútját,és szomorú tény hogy végül szeretett családja miatt nem lehetett igazán nyugodt és boldog házassága.Mindenesetre örülök,hogy elolvastam,mert kellemes és maradandó emlékként marad meg bennem erről az érdekes korszakról,és ha időm engedi valószínűleg az előzménykötetekkel is megismerkedem.Na meg ezek után megnézem a sorozatot is,ami remélem hogy a könyv után nem lesz csalódás. :))

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Amennyire ellenségesnek és bolondnak éreztem a A fehér királyné kötetben Yorki Erzsébetet, most kivételesen tetszett a karaktere. Ahogy döntései által egyre jobban királynévá válik, hiába húzza a szíve eleinte még III. Richárd fele. A kötetből készült sorozatot még nem láttam ugyan, de nagy eséllyel hamarosan sort kerítek rá. Utána meg jöhet az Aragónai Katalin történet feldolgozó.
Viszont még mindig soknak érzem a rizsázást. Vagy csak én vagyok inkább a pörgősebb történetekhez szokva.

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Nagyon érdekes történet. Itt már nem olyan motiváló tényező a monda világ, mint az előző két részben, inkább a történelemé a főszerep. Nagyon jól jellemzi VII. Henrik személyiségzavarát és az anyja hatalom vágyát. Yorki Erzsébet számomra végig egy szeretni való jellem.

tgorsy>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A könyv középső harmadánál úgy éreztem, hogy akkor én ezt most abbahagyom. Unalmas, érdektelen, a sztorit ismerem és tele van a hócipőm Henrik örökös rettegésétől. Aztán elkezdtem más szemmel olvasni. Nem tudom, hogy az írónőnek szándéka volt-e bemutatni a nők életének halálos unalmát, de én ezt értékelem a legjobban. Nem is csoda, ha az értelmesebb nők intrikákat szőttek, gyilkosságokat, mindenféle szemétséget terveztek.

Dr_Szöszi>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A történet hűen tükrözi az adott korszakot, amiről eddig csak annyit tudtam ami történelemórára kellett még annak idején a gimiben, de a könyvnek hála jobban megismertem és tetszett is. Nagyon megkedveltem Yorki Erzsébetet is, szívesen olvastam róla. Margaret Beufortot viszont nagyon nem bírtam. A többi személy pedig eléggé semleges volt a számomra.

annie55>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Képtelen vagyok erre a könyvre öt csillagnál kevesebbet adni. Philippa Gregory ismét megmutatta, hogyan kell egy jó történelmi regényt írni, a témaválasztása (a Towerben eltűnt hercegek sorsa) pedig különösen érdekes volt.
Bővebben:http://anniekonyvesblogja.blogspot.co.at/2015/10/philip…

soksokx P>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A sorozat eddigi tagjai mellett ez a könyv sajnos egy elég gyengécske sereghajtó lett. Sokkal több a fikció, mint a tény és a fikció ráadásul nem is annyira érdekes. Legalábbis nekem. Elizabeth annyira vérszegény a két matróna – az anyja és az anyósa – mellett, hogy semmi részvétet nem tudtam érezni iránta. Nem nagyon izgatott, mi lesz vele. Tudor Henrik ábrázolása szintén nem volt a kedvemre való, nem ilyennek képzeltem. Az viszont tetszett ahogy Elizabeth felnő és igazi, erős akaratú királynévá válik aki hajlandó félretenni a szívét, hogy megtegye amit kell az ország és gyermekei érdekében.

estimese24>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A szokásos, jól bevált Philippa Gregory recept nekem most egy kicsit kevés volt.
A kor még mindig a kedvencem, a szereplők is, de valahogy ez most nem tetszett annyira. Néha már túl szájbarágósnak éreztem, nem kell négyszer leírni egy szereplőről, hogy kinek a kije. A kevesebb, néha több, szóval lehet jobb lett volna, ha nem ennyi oldalon keresztül taglalja a dolgokat. Az eleje nagyon jól indult de a végére már icipicit untam, hogy még mindig a fiú a téma, még vagyis már megint nincsenek jóba a királyi pár, a cselszövés és a titkolózás is nagyon sok volt. Összességében senkiben ne bízz meg.
DE ez is egy igazán érdekes, szórakoztató történelmi regény, bár volt már ennél jobb is az írónőtől.

Amilgade>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Ismét egy izgalmas korszak Anglia történelméből, ami kellően felkelti az olvasó kíváncsiságát. Philippa Gregory rutinosan nyúl a történelem összekuszált szálaihoz, amit megspékel néhány fiktív cselekménnyel. Az eredmény legtöbbször egy izgalmas regény, de most ez nem úgy sikerült, ahogy kellett volna.


Népszerű idézetek

ditke3>!

[…] senkinek nincs nagyobb hatalma a világon, mint annak a nőnek, aki tudja, mit akar, és elszántan halad a célja felé.

97. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
Sarah96>!

– Elizabeth, ugyanolyan jól tudod, mint én, hogy a fiatal nők ritkán mennek férjhez szerelemből.
– Te mégis megtetted – vágok vissza.
– Nekem volt annyi eszem, hogy az angol királyba szeressek bele.

55. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville · IV. Edward · Yorki Erzsébet
ditke3>!

Mindegy, hogy varázslatnak nevezed-e vagy eltökéltségnek […]. Mindegy, bűbájnak hívod vagy titkos tervnek. Ki kell találnod, mit akarsz, és bátran vállalnod kell a vágyaidat.

98. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
Dorina_S>!

A vörös és a fehér rózsa egyetlen, tövis nélküli rózsában egyesül.

37. oldal

Lalauda P>!

Az ifjúságát azzal töltötte, hogy várta, mikor szerezheti meg az angol trónt, az életét kockáztatta érte, és most látja, hogy a korona nem véletlenül lyukas középen: nincs szíve. Üres.

139. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik · Yorki Erzsébet
Dorina_S>!

– Számunkra egyszerűen nem lehet túl alázatos, kedvesem.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik
Dorina_S>!

A vörös a Lancasterek színe – mondom keserűen. – A vértanúk színe, a szajhák színe, a vér színe.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yorki Erzsébet
carol>!

– Úgy döntöttem, valamennyien jelen lehetnek az eseményen.
– Csakugyan jelen lehetek a saját esküvőmön?

90. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: esküvő · Margaret Beaufort · Yorki Erzsébet
Méá>!

Az aranyló naplamentéből mintha kezdenének elszivárogni a színek. Az est öröme is úgy enyészik el, ahogy a rózsás árnyalatok tűnnek el az égről.

380. oldal

ditke3>!

[…] ha olyan embert szeretsz, aki nem álmaid férfija, akkor el kell fogadnod, hogy az illető nem álomkép, hanem hús-vér ember. Olykor meg kell bocsátanod neki. Sőt, talán nem is csak olykor, hanem gyakran. De a megbocsátás többnyire meghozza a szerelmet.

281-282. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Rokonok háborúja sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Boleyn Anna
Alison Weir: Lady Elizabeth
Anne O'Brien: A szűz özvegy
Winston Graham: Demelza
Alison Weir: Lady Jane
Ken Follett: Az idők végezetéig
Alyssa Palombo: Firenze legszebb asszonya
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Anne Gracie: Tudorok