A ​fehér hercegnő (Rokonok háborúja 5.) (Plantagenet és Tudor regények 5.) 96 csillagozás

Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A ​Tudorok anyjának döntenie kell, melyik oldalra álljon. Választania kell a vörös és a fehér rózsa között. A rokonok háborúja-sorozat legújabb kötete a fehér királyné lányáról, Elizabeth yorki hercegnőről szól. Amikor Tudor Henrik felemeli az angol koronát a bosworthi csatatér sarából, már tudja, hogy feleségül kell vennie az ellenséges York-ház hercegnőjét, Elizabethet, hogy ily módon egyesítsék a csaknem húsz éve folyó háború által megosztott országot. Csakhogy a menyasszony még mindig Henrik meggyilkolt ellenségébe, III. Richardba szerelmes, az anyja pedig – akárcsak fél Anglia – az eltűnt York-örökösről ábrándozik, akit annak idején biztos helyre menekített a fehér királyné. Az új király átvette ugyan a hatalmat, de a nép szívéhez nem tud közel férkőzni. Titkon sokan azon mesterkednek, hogy előkészítsék a York-ház diadalmas visszatérését. Henrik attól retteg a leginkább, hogy valahol egy herceg rejtőzködik, aki előbb-utóbb ellene tör, és magának követeli a trónt. Amikor pedig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2013
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102596 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Woodville · VII. Henrik · Yorki Erzsébet · Margaret Beaufort


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

felícia97>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Nos az az igazság,hogy én erről a könyvről egy héttel ezelőtt még csak nem is tudtam,hogy létezik.A neten random bukkantam rá egy Fehér hercegnő nevű sorozatra,és amikor láttam hogy könyv alapján készítették,tudtam hogy utána kell járnom a dolgoknak.Philippa Gregory neve nem volt ismeretlen számomra,és bizony rá kellett jönnöm magával a rózsák háborúja ciklussal sem most találkozom először,függetlenül attól hogy egy részét sem olvastam.Végül az előzmények pontos ismerete nélkül kezdtem bele VII.Henrik és Yorki Elizabeth történetébe ami mindig is érdekelt,különösen annak fényében hogy sok általam olvasott történelmi romantikus könyv játszódott az ő uralkodásuk időszakában,így meglehetősen kíváncsi voltam.Összességében nem csalódtam viszont aki rózsaszín szerelmi történetre vágyik akkor ez nem az ő könyve.A Fehér hercegnő sokkal inkább szól az akkori udvari politika bemutatásáról,az uralkodók és családok küzdelméről a trónért,mindenek előtt pedig Yorki Elizabeth sorsáról,élettörténetéről.Nyilván én is sokszor szívesebben olvasok 100%-ig boldogan végződő romantikusokat és ezért részben kicsit keserű szájízzel csuktam be a könyvet,de ugyanakkor sose vetek meg egy jó kis történelmi alapokon nyugvó történetet,már pedig ez esetben bizony számolni kell azzal hogy nem mindig csillogás és happy end a vége.Ugyanakkor mindennek ellenére tetszett a könyv,rendkívül érdekes volt és cselekményekben gazdag,így néha kellett egy kis szünetet tartanom hogy rendezni tudjam magamban az eseményeket,viszont végig korhűnek éreztem mind az írás stílust és magát a történetet is,és bizony ha végén megtekintjük a felhasznált irodalom listáját,akkor azt is láthatjuk hogy ez nem egy légből kapott sztori.Természetesen az írónő a saját elképzelése és ötletei szerint írta meg a könyvet,de azért én reálisnak érzem ezt a bemutatást.Elizabeth végig szimpatikus hősnő,akinek kíváncsian követtem végig az életútját,és szomorú tény hogy végül szeretett családja miatt nem lehetett igazán nyugodt és boldog házassága.Mindenesetre örülök,hogy elolvastam,mert kellemes és maradandó emlékként marad meg bennem erről az érdekes korszakról,és ha időm engedi valószínűleg az előzménykötetekkel is megismerkedem.Na meg ezek után megnézem a sorozatot is,ami remélem hogy a könyv után nem lesz csalódás. :))

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Nagyon érdekes történet. Itt már nem olyan motiváló tényező a monda világ, mint az előző két részben, inkább a történelemé a főszerep. Nagyon jól jellemzi VII. Henrik személyiségzavarát és az anyja hatalom vágyát. Yorki Erzsébet számomra végig egy szeretni való jellem.

tgorsy>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A könyv középső harmadánál úgy éreztem, hogy akkor én ezt most abbahagyom. Unalmas, érdektelen, a sztorit ismerem és tele van a hócipőm Henrik örökös rettegésétől. Aztán elkezdtem más szemmel olvasni. Nem tudom, hogy az írónőnek szándéka volt-e bemutatni a nők életének halálos unalmát, de én ezt értékelem a legjobban. Nem is csoda, ha az értelmesebb nők intrikákat szőttek, gyilkosságokat, mindenféle szemétséget terveztek.

Dr_Szöszi>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A történet hűen tükrözi az adott korszakot, amiről eddig csak annyit tudtam ami történelemórára kellett még annak idején a gimiben, de a könyvnek hála jobban megismertem és tetszett is. Nagyon megkedveltem Yorki Erzsébetet is, szívesen olvastam róla. Margaret Beufortot viszont nagyon nem bírtam. A többi személy pedig eléggé semleges volt a számomra.

annie55>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Képtelen vagyok erre a könyvre öt csillagnál kevesebbet adni. Philippa Gregory ismét megmutatta, hogyan kell egy jó történelmi regényt írni, a témaválasztása (a Towerben eltűnt hercegek sorsa) pedig különösen érdekes volt.
Bővebben:http://anniekonyvesblogja.blogspot.co.at/2015/10/philip…

estimese24>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A szokásos, jól bevált Philippa Gregory recept nekem most egy kicsit kevés volt.
A kor még mindig a kedvencem, a szereplők is, de valahogy ez most nem tetszett annyira. Néha már túl szájbarágósnak éreztem, nem kell négyszer leírni egy szereplőről, hogy kinek a kije. A kevesebb, néha több, szóval lehet jobb lett volna, ha nem ennyi oldalon keresztül taglalja a dolgokat. Az eleje nagyon jól indult de a végére már icipicit untam, hogy még mindig a fiú a téma, még vagyis már megint nincsenek jóba a királyi pár, a cselszövés és a titkolózás is nagyon sok volt. Összességében senkiben ne bízz meg.
DE ez is egy igazán érdekes, szórakoztató történelmi regény, bár volt már ennél jobb is az írónőtől.

Amilgade>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Ismét egy izgalmas korszak Anglia történelméből, ami kellően felkelti az olvasó kíváncsiságát. Philippa Gregory rutinosan nyúl a történelem összekuszált szálaihoz, amit megspékel néhány fiktív cselekménnyel. Az eredmény legtöbbször egy izgalmas regény, de most ez nem úgy sikerült, ahogy kellett volna.

benhargreeves>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Nehéz erről a könyvről bármit is momdanom, mert összességében nem váltott ki belőlem heves érzelmi reakciót sem pozitív, sem negatív értelemben. Az egyetlen, amin valóban sikerült felhúznom magam az ezúttal is Elizabeth és nagybátyja viszonya volt, ami véleményem szerint – azon kívül, hogy visszataszító – teljes ellentétben áll Richard karakterével és teljesen értelmetlen. Nem hiszem, hogy valaha is megbékélek ezzel a dologgal, s főleg az zavar, hogy az írónő nem volt hű egyik karakteréhez. A főszereplő, Elizabeth nem tett rám mély benyomást, sőt, sokszor támadt az az érzésem vele kapcsolatban, hogy ő tulajdonképpen csak egy mesélő, mert nem igazán aktív részese a cselekményeknek. Nincs meg benne anyja eltökéltsége, hogy bármi áron megszerezze, amit akar, nem szövetkezik emberekkel, nincsenek igazán barátai, Henry nem társként tekint rá, ő pedig nem befolyásolja férjét vagy az udvarban élőket. A Tudor dinasztia csinos kis bábja, emiatt pedig nem tudtam őt megkedvelni vagy csodálni, legfeljebb sajnálni. Henry Tudor állandó rettegése és a lehetséges trónkövetelők folyamatos veszélye a történet során ugyan mindvégig jelen volt, azonban még ez sem szolgáltatott kimondottan sok izgalommal. Egyedül Elizabeth Woodville cselszövéseit találtam valóban szórakoztatónak. Az a nő még egy apátságból is sok borsot tört a király orra alá. Henry rémesen tudatlan, mint uralkodó, s tulajdonképpen nem is ő, hanem anyja irányítja Angliát, hiszen mindenben csakis rá hallgat. Intézkedéseiket tekintve cseppet sem csodálom, hogy mennyien nem szívlelték őket. A könyv befejezése, jobban mondva, annak milyenkéntje Henry trónkövetelők miatti üldözési mániáját figyelembe véve teljesen logikus, bár számomra mégis hirtelen jött.

>!
Libri, Budapest, 2013
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102596 · Fordította: Todero Anna
bszgabi>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Szeretem Philippa konyveit. Megelevenedik a mult. Ez a konyve szamomra kulonosen erdekes volt, nem nagyon olvastam eddig az angol tortenelem ezen idoszakarol. Mindazonaltal ugy ereztem hogy a regeny 2. fele eleg vontatott. Nem nagyon tortenik benne semmi. Nem volt olyan sordro mint a konyv eleje.

Vikiwi>!
Philippa Gregory: A fehér hercegnő

Sokáig nyúztam ezt a könyvet, mert a világért sem ment az olvasása(pedig én akartam, tényleg!). Egyes részei érdekesek voltak, azokkal gyorsan haladtam, azonban ennek ellentétei is – sokszor – előfordultak, ott viszont szenvedtem rendesen.
Elizabeth egy szimpatikus szereplő, csodáltam is, hogy végre van egy olyan királynő PG könyveiben, akit kedvelek :)
Nem volt rossz, de idő az kell hozzá.


Népszerű idézetek

Sarah96>!

– Elizabeth, ugyanolyan jól tudod, mint én, hogy a fiatal nők ritkán mennek férjhez szerelemből.
– Te mégis megtetted – vágok vissza.
– Nekem volt annyi eszem, hogy az angol királyba szeressek bele.

55. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville · IV. Edward · Yorki Erzsébet
ditke3>!

(…) senkinek nincs nagyobb hatalma a világon, mint annak a nőnek, aki tudja, mit akar, és elszántan halad a célja felé.

97. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
ditke3>!

Mindegy, hogy varázslatnak nevezed-e vagy eltökéltségnek (…). Mindegy, bűbájnak hívod vagy titkos tervnek. Ki kell találnod, mit akarsz, és bátran vállalnod kell a vágyaidat.

98. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
Dorina_S>!

A vörös és a fehér rózsa egyetlen, tövis nélküli rózsában egyesül.

37. oldal

Dorina_S>!

– Számunkra egyszerűen nem lehet túl alázatos, kedvesem.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik
Méá>!

Az aranyló naplamentéből mintha kezdenének elszivárogni a színek. Az est öröme is úgy enyészik el, ahogy a rózsás árnyalatok tűnnek el az égről.

380. oldal

Lalauda P>!

Az ifjúságát azzal töltötte, hogy várta, mikor szerezheti meg az angol trónt, az életét kockáztatta érte, és most látja, hogy a korona nem véletlenül lyukas középen: nincs szíve. Üres.

139. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik · Yorki Erzsébet
ditke3>!

(…) ha olyan embert szeretsz, aki nem álmaid férfija, akkor el kell fogadnod, hogy az illető nem álomkép, hanem hús-vér ember. Olykor meg kell bocsátanod neki. Sőt, talán nem is csak olykor, hanem gyakran. De a megbocsátás többnyire meghozza a szerelmet.

281-282. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Woodville
1 hozzászólás
Dorina_S>!

– Ön a hadizsákmány része.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik
carol>!

– Úgy döntöttem, valamennyien jelen lehetnek az eseményen.
– Csakugyan jelen lehetek a saját esküvőmön?

90. oldal (Libri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: esküvő · Margaret Beaufort · Yorki Erzsébet

A sorozat következő kötete

Rokonok háborúja sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Boleyn Anna
Anne Gracie: Tudorok
Anne O'Brien: A szűz özvegy
Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Alison Weir: Lady Jane
C. J. Sansom: Sötét tűz
Ken Follett: A tűzoszlop
H. M. Castor: VIII. Henrik