A ​Boleyn örökség (A Tudorok 4.) (Plantagenet és Tudor regények 10.) 199 csillagozás

Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ki ​ne emlékezne George-ra, a mohó és csapodár udvaroncra, a gyönyörű, ám becsvágyó Anna királynéra, és Maryre, a másik Boleyn lányra, aki a három testvér közül egyedüliként élte túl VIII. Henrik kegyetlen bosszúját? A róluk szóló történet, A másik Boleyn lány nemcsak Angliában lett Az Év Romantikus Regénye, hanem világszerte nagy sikert ért el. 2008 májusától a regényből készült hollywoodi szuperprodukció már a hazai mozikban is látható.
Most pedig itt a történet folytatása, A Boleyn örökség. Újra VIII. Henrik udvarában vagyunk, pár év múlt csak el a sorsfordító és vallásújító események óta, s a király udvarában két újabb áldozat-jelölt tűnik fel: a német Klevei Anna és a csalárd Howard család méltó sarja, a kis fruska Katalin. Az ő elbeszélésükből ismerhetjük meg ezt a vészterhes időszakot. A regény harmadik főszereplője és narrátora a korábban sógornőjét és férjét elveszejtő, számító Jane Boleyn.
A Boleyn örökséget már negyven nyelvre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Palatinus, Budapest, 2008
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639651920 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

VIII. Henrik · Katherine Howard · Klevei Anna · Thomas Howard (Norfolk 3. hercege) · Jane Boleyn · Klevei Vilmos · Mária jülich-bergi hercegnő · Thomas Culpeper


Kedvencelte 23

Most olvassa 5

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Sok negatív véleményt olvastam a kötetről, olyat is, ami nem az írónő számlájára írja eme fantasztikus történet megszületését, mivelhogy megtörtént eseményekre alapulva íródott, de nekik innen üzenem, hogy keressenek egy alaptörténetet, és kreáljanak köré egy ilyen rendkívüli köretet, ahogy az írónő is tett, és megemelem a kalapom, ha sikerül, hiszem ehhez a könyvhöz rengeteg, de rengeteg türelem, ismeret és tudás szükségeltetett, hogy hű maradhasson a valósághoz, na és persze fantázia kellett, hogy mégis ilyen rendkívül szórakoztatóra sikeredjen.
Így születnek kérem a jó történelmi regények!
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/01/philippa-gregory-bo…

>!
Bleeding_Bride ISP
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Alapjáraton nagyon szeretem a Tudor- dinasztia körüli meséket, történeteket. Legyen az valós, vagy csak regény.
P. G. könyveiben azt szeretem, hogy olyan valósághűen tölti be a hézagokat, hogy az is, aki dokumentálódott a megtörtént események után simán elhiszi, hogy minden pont így alakult.
A 3 nézőpontot is zseniálisan alakította, már nem kellett megnéznem a fejezetcímet sem, a stílus, a jellemvonások, az elbeszélés milyenségéből egyből kattant, hogy most épp kinek a szemszögéből láthatom az eseményeket.

Volt egy pár évem, amikor szinte kizárólag történelmi regényeket olvastam… most ismét eszembe jutott, hogy miért is. Nagy a gyanúm, hogy a nyári szabadságot a múltban fogom tölteni. Megint.

>!
Narutofan98
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Másodjára fogtam bele a könyvbe. Elsőre nem ragadtam ott, bizonyára túl sokat olvastam akkoriban ebből a témából, és eluntam. Másodjára viszont odaszögezett a székemhez, és csak úgy faltam a sorokat, oldalakat.
Philippa Gregory mint mindig, most is alaposan utána járt minden részletnek, tökéletes képet kaptunk ismét a VIII. Henrik korabeli udvarról, ám most nem a kezdeti szakaszáról, amikor még a pompa és a kellem volt a hansúlyos. A király már közel az ötvenhez jár, Jane Seymour már meghalt gyermekágyi lázban, Henrik gyászévei már leteltek.

Bővebben:https://konyvmania26.blogspot.com/2019/11/konyv-philipp…

>!
Panni777 P
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Ebben a könyvben VIII. Henrik újabb feleségeket fogyaszt el jó étvággyal, miközben mindenki hajbókol őfelsége előtt és szemet huny gyerekes viselkedése és napról-napra váltakozó döntései felett. Nem kétséges számomra, hogy nehéz lehetett az udvari életben jól lavírozni, ennek ellenére elítélem Klevei Anna kivételével az összes szereplőt. Engem sosem érdekelt a hatalom és mindig is előbb kap helyet prioritási kérdésekben a lelkiismeretem. Nem tudom megérteni azt, amit tettek – mégha a „család” érdekében tették is – itt a norfolki hercegre gondolok.
Sajnos az a könyv tanulsága számomra, hogy amíg nem talàlják fel az igazságszérumot, addig a bírósàgi ügyintézés a középkor szintjén marad. Az emberek hazugok, önzők és megvesztegethetőek. Sajnálom, ami Howard Kittivel történt, de nem volt àrtatlan sem ő, se Henrik, egyedül Klevei Annában volt tartás.

>!
Bur3sz
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Ennek a regénynek a vége tetszett nagyon. Főleg az, amikor a kis Howard Kitti vergődését írja le az írónő. Nagy átéléssel ábrázolja egy butuska kislány naívságát. Mikor az ítélet kihirdetésekor sem érti, h halál a jussa… Megrázó.
A történelem kevés adatot őrzött meg Clevei Anna és Howard Katalin életéből. Ezt a keveset színezte ki Philippa Gregory megkapó őszinteséggel, keltette életre a két asszony figuráját.a maga lendületes stílusával.
A Tudor kor szerelmeseinek kihagyhatatlan mű!

>!
ArnoDorian
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Akár egy szóval is tudnám jellemezni az egész könyvet (történetet): Nagyszerű. :)
Olyan volt, mint amit el is vártam az írónőtől. ;) Nagyon nehezen tudtam letenni a könyvet, meg kell hogy mondjam. Nagyon szeretem a történelemnek ez a korszakát, így ez a könyv sem maradhatott ki. Az írónő, mint mindig, most is nagyon hűen tárta fel a történelemnek ezt a világát. :)

>!
piciszusz
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Abszolút ötcsillagos, abszolút kedvenc lett. Tetszett, hogy a három lány szemszögéből látjuk az udvar mocskát, az alakoskodást. Kitti ha itt állna előtte, jól felpofoznám, hogy milyen ostoba és csak a hülye ruhákra meg ékszerekre, meg táncra tud gondolni állandóan. Meg is kapta az örökségét, amit érdemelt. Anna lehetett volna a legjobb királynő Katalin óta, benne legalább volt méltóság, még ha az elején nem is tudott angolul, és nem értett meg mindent. Szerencsére túlélte. Csóri Henrik meg áá inkább nem is mondok semmit… Mostanában amúgy is rá vagyok kattanva a Tudorokra, már csak Véres Máriásat kéne előkerítenem, hogy időrendben jól haladjak.:) Köszi az írónőnek ezt a könyvet.

>!
Kovács_Heni
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Hej, gondoltam magamban olvasás közben, ezeknek a Boleyneknek nem jött be az élet. Persze, önmagában biztos szép teljesítménynek nevezhetjük, hogy adtak néhány királynét, örököst és udvarhölgyet az angol trónnak, de hogy a végén valahogy mindig porba hullt a fejük vagy elmenekültek… nyújtsa fel a kezét, aki szívesen cserélne velük!

Egy kicsit jobban örültem volna, ha az írónő komolyan veszi ezt a könyvet és sikerül hozni azt a színvonalat, mint A másik Boleyn lány esetén, de úgy érzem, nemigen fog hasonlóan jó regényt írni (az Aragóniai Katalinról szóló rész már a „rossz” kategóriába esik). Lassan azt sem hiszem el, hogy mindhárom könyvet ugyanaz írta, olyan hullámzó a teljesítménye.

A könyv egyetlen szimpatikus szereplője Kleve-i Anna volt, habár a könyv felénél már kezdett megkopni a fénye, mert nemigen maradt más szerepe, mint néha megerősíteni a király rossz hírnevét, kicsit rettegni és a reformistákról beszélni. Howard Katalin elbeszélései nagyon pocsékra sikeredtek – értem én, hogy szegény leányzó nem az eszéről volt híres, de túlzásnak éreztem a bugyutaságát. Azt nem tudtam megállapítani, hogy Jane Seymournak milyen megítélést szánt, az elején igyekezett áldozatnak beállítani, a végén rossznak. Ráadásul az írónő ebben a könyvben sem tud megszabadulni attól a borzasztó szokásától, hogy mindent túl akar dramatizálni, ennek érdekében pedig újra és újra és újra elismételgeti ugyanazokat a mondatokat és gondolatokat. Jane jóformán minden fejezetében megemlékezett Annáról és George-ról, de körülbelül olyan formán, mintha egy kutyától vették volna el a csontját.

Összességében szórakoztatónak nevezném a regényt, tökéletes a kikapcsolódáshoz, de nem kell sem irodalmi magaslatot, sem ámulnivaló karakterábrázolást várni tőle. A történet viszi a hátán a könyvet, habár azt az élet írta, nem Gergory.

>!
MezeiMarcsi
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Letehetetlen. Pörgős, csavaros, követhető, izgalmas. Nagyon bejön az írónő stílusa, de biztos sok múlt a fordító munkáján is.
Bevallom,a felénél, megkérdeztem a barátomat, Wiki(pédiá)t, vajon Anna túléli-e? Annyira akartam,hogy túlélje.
Most már elolvasnám Henrik nézőpontjából is történetet.

>!
hmargit
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Philippa Gregory megint hozta amit szokott. Izgalmas történelmi regény, a sorozat előző részeihez képest újabb nézőpont. Várom a sorozat következő részét!


Népszerű idézetek

>!
piciszusz

Macskát fogok tartani, és nem félek attól, hogy boszorkánynak hisznek, táncolni fogok, és nem félek attól, hogy szajhának neveznek. Kilovagolok, és arra megyek, amerre tetszik. Messze szállok, mint a sólyom. Élem az életemet, és örömömet lelem benne. Szabad leszek végre.
Nem csekélység ez egy nőnek – a szabadság.

541. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Klevei Anna
>!
MissJo

És mitől vonzzák a Howardok a Tudorokat, mint a mágnes? Már-már alkímiai jelenség; úgy hatnak rájuk, mint a lekvár a darazsakra.

342. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Jane Boleyn
>!
Erzsébet_Szászi

Én vagyok az első asszony, aki túlélte a királlyal kötött házasságot. Ez nagyobb teljesítmény Angliában, mint túlélni a pestist. A pestis megtámad egy várost, és a legrosszabb nyáron, a legszegényebb vidéken talán tíz asszonyból egyet megöl. De a király négy felesége közül csak egy maradt épségben, egészségben: én.

>!
Ydna

Rémségesen lassan telnek a napok, pedig későn világosodik, és korán sötétedik. Még szerencse, hogy a szenvedés nemesít, mert különben kész időpocsékolásnak tűnne az egész.

510. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Katherine Howard
>!
Ydna

Együgyű, léha teremtés, de eszes a buta lányok módján, mivel – mint minden buta lány – csak egy dologra gondol szüntelenül, így annak nagy szakértője lett. És hogy mi az a dolog? Nos, Howard Kitti örökösen, minden nap minden pillanatában Howard Kittire gondol.

200. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Katherine Howard · Klevei Anna
>!
Lolita

– Anna – szólal meg.
A végzetes név torkára akasztja a szót, megdermed. Megértem, hogy kimondta az ő nevét, az első Annáét, a szerelméét, hogy most őrá gondol, a kedvesére, aki az őrületbe kergette, és akit megöletett féltékeny dühében.

139. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Boleyn Anna · Klevei Anna · VIII. Henrik
>!
Szelén P

Hagyom magam sodródni az árral, a királyi szeszély hullámain hányódom, mint egy darab uszadékfa. Igyekszem a víz fölött tartani a fejem, és sajnálni azokat, akik elmerülnek mellettem. De az igazat megvallva a víz alá nyomok bárkit, ha ezzel a felszínen tarthatom magam, és elszippanthatom a másik levegőjét.

282. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Jane Boleyn
>!
Ydna

Az ártatlansága nem mentség. A vád képtelensége nem mentség. A Tower alatti pokoli kamrákban kegyetlen emberek végzik szörnyű munkájukat. Akit megkínoznak, az bármit beismer. Az emberi test nem bírja elviselni az általuk okozott fájdalmat. A király engedélyével lábakat szaggatnak ki a foglyok testéből, karokat a vállukból. Ebben az országban eddig ismeretlen volt az ilyen barbárság; de most, hogy a király lassan már igazi szörnyeteggé válik, már lehetséges.

276-277. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Klevei Anna · VIII. Henrik
>!
Ydna

Születésem óta engedelmes voltam, először apámhoz, aztán az öcsémhez, és az utolsó pár hónapot arra tékozoltam, hogy a király kívánságait lestem, de soha nem értékeltem azt a kis szikrát önmagamban, ami csakis én vagyok, ami az enyém. Ehelyett minden vágyamat, minden gondolatomat a férfiak kívánságainak rendeltem alá. Ha igazán az a sólyom lettem volna, akinek apám becézett, akkor elszálltam volna messzi vidékre, és fészket raktam volna egy magányos, hideg helyen, és szabadon repültem volna a széllel. De én kalitkában töltöttem az életemet, megkötve, néha sötét lepel alatt. Örök fogolyként, és sokszor vakon.
Isten a tanúm: ha túlélem ezt az éjszakát, ezt a hetet, akkor a jövőben megpróbálok hű lenni magamhoz. Ha Isten megkíméli az életemet, igyekszem majd azzal meghálálni, hogy önmagam leszek; nem pedig valaki testvére, lánya, felesége. Könnyű fogadalom, mert aligha lesz alkalmam teljesíteni. Nem hiszem, hogy Isten megkímél, nem hiszem, hogy Henrik megkímél. Nem hiszem, hogy megérem a jövő hetet.

287. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Klevei Anna · VIII. Henrik
>!
Ydna

– Csak ennyi: csók, jó éjt, és csók, jó reggelt.
(…)
– Nem tud csinálni több – tör ki belőle.
Látom, hogy az arca mélyvörösre színeződik, szegényke belepirul a szégyenbe. Egyből elmúlik a zavarom, annyira megsajnálom; hiszen ezt legalább olyan nehéz lehetett kimondani, mint hallani. Sőt neki rosszabb lehetett kimondani, mint nekem hallani, mert neki be kell vallania, hogy a férje nem érez iránta semmi vágyat, és hogy nem tudja, mit tegyen. Ráadásul ő nagyon félénk, nagyon szemérmes nő; én meg bizony a legkevésbé sem.

179. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Katherine Howard · Klevei Anna

A sorozat következő kötete

A Tudorok sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Boleyn Anna
Alison Weir: Lady Jane
Robin Maxwell: Boleyn Anna titkos naplója
Elizabeth Massie: Végzetes játszma
Barbara Kyle: A királynő játszmája
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
C. J. Sansom: A bosszú nyilai
Terry Deary: Vérvörös és színarany