A ​Boleyn örökség (A Tudorok 4.) (Plantagenet és Tudor regények 10.) 239 csillagozás

Philippa Gregory: A Boleyn örökség Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Jane ​Seymour halála után VIII. Henrik ismét házasodni készül. A kiszemelt ara a protestáns Klevei Anna hercegnő, mert a klevei hercegség hasznos szövetségese lehet Angliának a német-római császárral folytatott területi vitában.

Anna kedves, őszinte fiatal nő, aki igyekszik beilleszkedni az udvar nyüzsgő életébe, ahol mindenki árgus szemmel figyeli. Az elhízott, kiszámíthatatlan, férfierejét vesztett zsarnok király azonban hamar kiábrándul belőle, és nem sokkal a házasság után már szemet is vet Anna egyik udvarhölgyére, Katherine Howardra. Így a gyönyörű, hamvas lányt, aki nem fukarkodik a hízelkedéssel és a kacér pillantásokkal, hamarosan Katalin királynéként rajongják körül az udvaroncok.

Lady Jane Boleyn rangidős udvarhölgyként már a korábbi két királynét is szolgálta, s mindenről tud, ami az udvarban történik. A lelkét óriási teher nyomja: az ő közreműködésével ítélték halálra sógornőjét, Boleyn Annát, és a tulajdon férjét, George Boleynt. Most ismét hasonló… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Libri, Budapest, 2023
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636042820 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2020
576 oldal · ISBN: 9789634338512 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2020
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337515 · Fordította: Gázsity Mila

1 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

VIII. Henrik · Klevei Anna · Katherine Howard · Thomas Howard (Norfolk 3. hercege) · Jane Boleyn · Klevei Vilmos · Mária jülich-bergi hercegnő · Thomas Culpeper


Kedvencelte 23

Most olvassa 7

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Sok negatív véleményt olvastam a kötetről, olyat is, ami nem az írónő számlájára írja eme fantasztikus történet megszületését, mivelhogy megtörtént eseményekre alapulva íródott, de nekik innen üzenem, hogy keressenek egy alaptörténetet, és kreáljanak köré egy ilyen rendkívüli köretet, ahogy az írónő is tett, és megemelem a kalapom, ha sikerül, hiszem ehhez a könyvhöz rengeteg, de rengeteg türelem, ismeret és tudás szükségeltetett, hogy hű maradhasson a valósághoz, na és persze fantázia kellett, hogy mégis ilyen rendkívül szórakoztatóra sikeredjen.
Így születnek kérem a jó történelmi regények!
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/01/philippa-gregory-bo…

Bleeding_Bride IP>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Alapjáraton nagyon szeretem a Tudor- dinasztia körüli meséket, történeteket. Legyen az valós, vagy csak regény.
P. G. könyveiben azt szeretem, hogy olyan valósághűen tölti be a hézagokat, hogy az is, aki dokumentálódott a megtörtént események után simán elhiszi, hogy minden pont így alakult.
A 3 nézőpontot is zseniálisan alakította, már nem kellett megnéznem a fejezetcímet sem, a stílus, a jellemvonások, az elbeszélés milyenségéből egyből kattant, hogy most épp kinek a szemszögéből láthatom az eseményeket.

Volt egy pár évem, amikor szinte kizárólag történelmi regényeket olvastam… most ismét eszembe jutott, hogy miért is. Nagy a gyanúm, hogy a nyári szabadságot a múltban fogom tölteni. Megint.

Narutofan98 P>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Másodjára fogtam bele a könyvbe. Elsőre nem ragadtam ott, bizonyára túl sokat olvastam akkoriban ebből a témából, és eluntam. Másodjára viszont odaszögezett a székemhez, és csak úgy faltam a sorokat, oldalakat.
Philippa Gregory mint mindig, most is alaposan utána járt minden részletnek, tökéletes képet kaptunk ismét a VIII. Henrik korabeli udvarról, ám most nem a kezdeti szakaszáról, amikor még a pompa és a kellem volt a hansúlyos. A király már közel az ötvenhez jár, Jane Seymour már meghalt gyermekágyi lázban, Henrik gyászévei már leteltek.

Bővebben:https://konyvmania26.blogspot.com/2019/11/konyv-philipp…

Bur3sz>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Ennek a regénynek a vége tetszett nagyon. Főleg az, amikor a kis Howard Kitti vergődését írja le az írónő. Nagy átéléssel ábrázolja egy butuska kislány naívságát. Mikor az ítélet kihirdetésekor sem érti, h halál a jussa… Megrázó.
A történelem kevés adatot őrzött meg Clevei Anna és Howard Katalin életéből. Ezt a keveset színezte ki Philippa Gregory megkapó őszinteséggel, keltette életre a két asszony figuráját.a maga lendületes stílusával.
A Tudor kor szerelmeseinek kihagyhatatlan mű!

Panni777>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Ebben a könyvben VIII. Henrik újabb feleségeket fogyaszt el jó étvággyal, miközben mindenki hajbókol őfelsége előtt és szemet huny gyerekes viselkedése és napról-napra váltakozó döntései felett. Nem kétséges számomra, hogy nehéz lehetett az udvari életben jól lavírozni, ennek ellenére elítélem Klevei Anna kivételével az összes szereplőt. Engem sosem érdekelt a hatalom és mindig is előbb kap helyet prioritási kérdésekben a lelkiismeretem. Nem tudom megérteni azt, amit tettek – mégha a „család” érdekében tették is – itt a norfolki hercegre gondolok.
Sajnos az a könyv tanulsága számomra, hogy amíg nem talàlják fel az igazságszérumot, addig a bírósàgi ügyintézés a középkor szintjén marad. Az emberek hazugok, önzők és megvesztegethetőek. Sajnálom, ami Howard Kittivel történt, de nem volt àrtatlan sem ő, se Henrik, egyedül Klevei Annában volt tartás.

Carlton_Lassiter>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Akár egy szóval is tudnám jellemezni az egész könyvet (történetet): Nagyszerű. :)
Olyan volt, mint amit el is vártam az írónőtől. ;) Nagyon nehezen tudtam letenni a könyvet, meg kell hogy mondjam. Nagyon szeretem a történelemnek ez a korszakát, így ez a könyv sem maradhatott ki. Az írónő, mint mindig, most is nagyon hűen tárta fel a történelemnek ezt a világát. :)

piciszusz>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Abszolút ötcsillagos, abszolút kedvenc lett. Tetszett, hogy a három lány szemszögéből látjuk az udvar mocskát, az alakoskodást. Kitti ha itt állna előtte, jól felpofoznám, hogy milyen ostoba és csak a hülye ruhákra meg ékszerekre, meg táncra tud gondolni állandóan. Meg is kapta az örökségét, amit érdemelt. Anna lehetett volna a legjobb királynő Katalin óta, benne legalább volt méltóság, még ha az elején nem is tudott angolul, és nem értett meg mindent. Szerencsére túlélte. Csóri Henrik meg áá inkább nem is mondok semmit… Mostanában amúgy is rá vagyok kattanva a Tudorokra, már csak Véres Máriásat kéne előkerítenem, hogy időrendben jól haladjak.:) Köszi az írónőnek ezt a könyvet.

soksokx_Csilla>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Két királyné sorsát ismerhetjük meg ebben a könyvben, sorrendben a negyedik és ötödik királynéét. Klevei Anna és Howard Katalin. Előéletükről keveset tudunk és királynéként sem jutott nekik sok idő bár Anna volt a szerencsésebb, ő nemcsak a házasságot, de Henriket is túlélte és még megérhette szeretett mostohalánya Mária trónra kerülését is. Katalin sorsa sokkal szomorúbb volt. Nehéz volt nem szánni ezt a buta kislányt akinek csak a fényűzés számított és aki saját butasága miatt került végül a bárd alá. Hiszen megcsalni VIII. Henriket Boleyn Anna végzete után nagyon nem vall bölcs elmére.
A harmadik szereplőt viszont aki összeköti a két királynét egyáltalán nem szántam. Már Boleyn Anna és fivére George végzetében is vastagon benne volt a keze, de Howard Katalin sorsának beteljesülése is az ő ténykedése miatt következett be, így az ő sorsán nem tudtam sajnálkozni.
Egy újabb jól megírt Gregory regény lett ez, bár pl a másik Boleyn lány sztem jobban sikerült.

hmargit>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Philippa Gregory megint hozta amit szokott. Izgalmas történelmi regény, a sorozat előző részeihez képest újabb nézőpont. Várom a sorozat következő részét!

Kovács_Heni>!
Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Hej, gondoltam magamban olvasás közben, ezeknek a Boleyneknek nem jött be az élet. Persze, önmagában biztos szép teljesítménynek nevezhetjük, hogy adtak néhány királynét, örököst és udvarhölgyet az angol trónnak, de hogy a végén valahogy mindig porba hullt a fejük vagy elmenekültek… nyújtsa fel a kezét, aki szívesen cserélne velük!

Egy kicsit jobban örültem volna, ha az írónő komolyan veszi ezt a könyvet és sikerül hozni azt a színvonalat, mint A másik Boleyn lány esetén, de úgy érzem, nemigen fog hasonlóan jó regényt írni (az Aragóniai Katalinról szóló rész már a „rossz” kategóriába esik). Lassan azt sem hiszem el, hogy mindhárom könyvet ugyanaz írta, olyan hullámzó a teljesítménye.

A könyv egyetlen szimpatikus szereplője Kleve-i Anna volt, habár a könyv felénél már kezdett megkopni a fénye, mert nemigen maradt más szerepe, mint néha megerősíteni a király rossz hírnevét, kicsit rettegni és a reformistákról beszélni. Howard Katalin elbeszélései nagyon pocsékra sikeredtek – értem én, hogy szegény leányzó nem az eszéről volt híres, de túlzásnak éreztem a bugyutaságát. Azt nem tudtam megállapítani, hogy Jane Seymournak milyen megítélést szánt, az elején igyekezett áldozatnak beállítani, a végén rossznak. Ráadásul az írónő ebben a könyvben sem tud megszabadulni attól a borzasztó szokásától, hogy mindent túl akar dramatizálni, ennek érdekében pedig újra és újra és újra elismételgeti ugyanazokat a mondatokat és gondolatokat. Jane jóformán minden fejezetében megemlékezett Annáról és George-ról, de körülbelül olyan formán, mintha egy kutyától vették volna el a csontját.

Összességében szórakoztatónak nevezném a regényt, tökéletes a kikapcsolódáshoz, de nem kell sem irodalmi magaslatot, sem ámulnivaló karakterábrázolást várni tőle. A történet viszi a hátán a könyvet, habár azt az élet írta, nem Gergory.


Népszerű idézetek

piciszusz>!

Macskát fogok tartani, és nem félek attól, hogy boszorkánynak hisznek, táncolni fogok, és nem félek attól, hogy szajhának neveznek. Kilovagolok, és arra megyek, amerre tetszik. Messze szállok, mint a sólyom. Élem az életemet, és örömömet lelem benne. Szabad leszek végre.
Nem csekélység ez egy nőnek – a szabadság.

541. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Klevei Anna
MissJo>!

És mitől vonzzák a Howardok a Tudorokat, mint a mágnes? Már-már alkímiai jelenség; úgy hatnak rájuk, mint a lekvár a darazsakra.

342. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Jane Boleyn
Erzsébet_Szászi>!

Én vagyok az első asszony, aki túlélte a királlyal kötött házasságot. Ez nagyobb teljesítmény Angliában, mint túlélni a pestist. A pestis megtámad egy várost, és a legrosszabb nyáron, a legszegényebb vidéken talán tíz asszonyból egyet megöl. De a király négy felesége közül csak egy maradt épségben, egészségben: én.

Ydna>!

Rémségesen lassan telnek a napok, pedig későn világosodik, és korán sötétedik. Még szerencse, hogy a szenvedés nemesít, mert különben kész időpocsékolásnak tűnne az egész.

510. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Katherine Howard
Ydna>!

Együgyű, léha teremtés, de eszes a buta lányok módján, mivel – mint minden buta lány – csak egy dologra gondol szüntelenül, így annak nagy szakértője lett. És hogy mi az a dolog? Nos, Howard Kitti örökösen, minden nap minden pillanatában Howard Kittire gondol.

200. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Katherine Howard · Klevei Anna
Lolita>!

– Anna – szólal meg.
A végzetes név torkára akasztja a szót, megdermed. Megértem, hogy kimondta az ő nevét, az első Annáét, a szerelméét, hogy most őrá gondol, a kedvesére, aki az őrületbe kergette, és akit megöletett féltékeny dühében.

139. oldal (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Boleyn Anna · Klevei Anna · VIII. Henrik
Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

Nagy a forróság, a szél pestises bűzt terít széjjel a sík mezők és lápok felett.
Ilyen időben, ha a férjem még élne, nem gubbasztanánk itt, az ólmos hajnaltól a
tompán vereslő napnyugtáig; a királyt kísérnénk országjáró körútján, Hampshire és
Sussex ligetein és dűnéin át, Anglia legszebb, leggazdagabb vidékén, lankás utakon
lovagolva, a tengert lesve a dombtetőkről.Délelőttönként vadászni járnánk, délben
a fák sűrű lombkoronája alatt hűsölve ebédelnénk, este valamely udvarház
nagytermében táncolnánk, a fáklyák sárgán villódzó fényében. Az ország
legelőkelőbb családjaival álltunk barátságban, a király kegyeltjei voltunk, a királyné
rokonai. Mindenki kedvelt bennünket, mi voltunk a Boleynek, a legkáprázatosabb,
legkifinomultabb család az udvarnál.

Jane Boleyn NORFOLK, BUCKLING HALL, 1539. JÚLIUS

Ms_Mississippi>!

Nevetni tudnék, de félek a nevetésem visszhangjától e kopár falak között.

515. oldal

Doma2>!

Messze szállok, mint a sólyom. Élem az életemet, és örömömet lelem benne. Szabad leszek végre.
Nem csekélység ez egy nőnek – a szabadság.

541. oldal

Ms_Mississippi>!

Kegyelmet ígért nekik, de rászedte őket, és akasztófára kerültek.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Howard (Norfolk 3. hercege)

A sorozat következő kötete

A Tudorok sorozat · Összehasonlítás
Plantagenet és Tudor regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Boleyn Anna
Alison Weir: Lady Jane
Gál Dorina: Aranyszív
Alison Weir: Lady Elizabeth
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Robin Maxwell: Boleyn Anna titkos naplója
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Budai Lotti: Shirzan szerelme
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné