Luxor ​királya 12 csillagozás

Philipp Vandenberg: Luxor királya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939. ​Három hölgy találkozik a londoni Ritzben, hogy megemlékezzék arról a férfiról, akit tíz nappal korábban temettek el. Mindegyikük ugyanazt a férfit szerette: Howard Cartert, aki Tutanhamon fáraó sírjának megtalálásával szerzett magának hírnevet. Az asszonyok csak egy-egy fejezetet ismernek Carter életéből, így a beszélgetés során áll össze a fantasztikus kép arról a férfiról, aki a lehíresebb régészként vonult be a történelembe. Philipp Vandenberg korhűen, izgalmakkal átszőve írja meg a félénk fiú történetét, aki gyönyörű tanárnője kedvéért megy Egyiptomba, hogy az évezred kincsét megkeresse. A régészből egyik pillanatról a másikra ünnepelt felfedező, a luxori elit körülrajongott sztárja lesz.
Vandenberg magával ragadó regényében a régészet e legnagyobb kalandja a múlt század egyik legszebb szerelmi történetévé válik. Egy olyan történetté, melyet még a gyarmati idők szele leng körül, de átvezet a 20. századba. Az olvasót Angliából Egyiptomba, végül New Yorkba vezeti,… (tovább)

Eredeti cím: The King of Luxor

>!
K.u.K., Budapest, 2005
588 oldal · ISBN: 9637437355 · Fordította: Keszthelyi Ágnes · Illusztrálta: Gelányi Mariann

Kedvencelte 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sándor_Langer_Pudingman P>!
Philipp Vandenberg: Luxor királya

Ez a könyv egészen elvarázsolt. Eddig négyszer voltam Luxorban, utoljára 2012-ben, de most hatalmas „honvágyam” támadt. Többet nem készültem oda, mert már mindent láttam és nehezen futható az ottani sivatag, de azt hiszem, megint elcsábultam :)

dokijano>!
Philipp Vandenberg: Luxor királya

Egy nílusi hajóút után került a kezembe Vandenberg könyve, emiatt nosztalgiázni is tudtam az irodalmi élményen túl. A szerző érzékletesen írja le H. Carter ásatásainak körülményeit, színes képet kapunk az akkori viszonyokról, ügyeskedésekről, az ásatások során megtalált műkincsek szisztematikus „kimentéséről”, amely jó néhány esetben kimerítette a bűnözés fogalmát. Emellett megismerhetjük az akkori angol viszonyokat és a később híressé váló régész ifjúkori motivációit is.
Élvezetes volt olvasni a regényt, csak javasolni tudom azoknak, akiket érdekel az ókori Egyiptom és a Tutanhamon (Tutenkámen) fáraó sírja felfedezésének izgalmas története.

4 hozzászólás
Bibliotekarius>!
Philipp Vandenberg: Luxor királya

Meglepően érdekes tálalása Howard Carter, a híres egyiptológus-régész karriertörténetének. S mindezt egy kicsit furcsa, de alapvetően jól kezelt (íróilag értve ezt!) fiatal kamasz/férfi tanárnője iránti szerelem történetével fűszerezve. A 1910/20 körüli egyiptomi régészeti légkört érdekesebben és teljesebben ragadja meg, mint pl. Christian Jacq regénye. (https://moly.hu/konyvek/christian-jacq-a-tutanhamon-ugy)
Aki szereti az ókori egyiptomi témát szépirodalomban és/vagy a régészeti regényeket, az ne hagyja ki.

bogancs213>!
Philipp Vandenberg: Luxor királya

Wow, ez aztán jó könyv volt. Fordulatos, kalandos, még a szerelmi szál is jót tett neki. Legszívesebben már indulnék is Egyiptomba. Kedvenc lett!

Beus01>!
Philipp Vandenberg: Luxor királya

Egy kissé hosszúra sikeredett ez a könyv (ezen mondjuk nem is lehet csodálkozni, hisz évtizedek telnek el közben).
Voltak benne unalmasabb részek (kellemetlenül is érzem magam emiatt).
A harmadik könyvben viszont felpörögtek az események, izgalmas volt, szinte le sem tudtam tenni. Sajnos nem úgy végződött, ahogy vártam, de ilyen a valóság.
….és két nagy meglepetéssel is találkoztam, amire nem is számítottam :)

Manawydan>!
Philipp Vandenberg: Luxor királya

Nem mostanában olvastam a Luxor királyát, de élénken megmaradt bennem. Nagyon tetszett a megelevenedő Howard Carter alakja. Kis túlzással elmondhatom, hogy e könyvélményem óta érdekelnek az egyiptomi régészeti történeti könyvek. Philipp Vandenberg talán legjobb könyve. Csak ajánlani tudom!


Hasonló könyvek címkék alapján

A. Rosalie David: Az egyiptomi birodalmak
Kóthay Katalin Anna – Liptay Éva (szerk.): A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye
Török László: After the Pharaohs
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Brigitte Riebe: A Holdistennő
Angeli Marina: Angyalkönny
Oliver Moor: Holdárnyékban
Alexandra Bracken: Világok utazói
Kerstin Gier: Zafírkék
C. W. Ceram: A hettiták regénye