Az ​ötödik evangélium 15 csillagozás

Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium

Amikor a szép és fíatal Anne váratlanul megözvegyül rnég nem sejti, hogy „ördögi terv” közepén találja magát, melyben mindenki kettős játékot űz. A haláleset után tudja meg, hogy műgyűjtő férjének egy szenzációs régészeti lelet: kopt pergamen fénymásolata volt a birtokában, melyért egyesek vagyonokat fizetnének. Anne maga is nyomozni kezd. Kiderül, hogy az írás egy bizonyos „ötödik evangélium”, mely napvilágra kerülve romba döntheti az egyházat. Megindul a versenyfutás Róma tudós szerzetesei és két titokzatos alvilági csoport között, amelyek célja, hogy a lelet segítségével sárba tiporják az egyházat.

Vajon melyikük ér előbb célba? És ki lehetett a régi irat szerzője?

A hátborzongatóan izgalmas régészeti thrillerben senki sem az, aminek látszik.

Eredeti cím: Das fünfte Evangelium

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
K.u.K., Budapest, 2001
324 oldal · ISBN: 9639173746 · Fordította: Pető Katalin
>!
K.u.K., Budapest, 2001
326 oldal · ISBN: 9789637437700 · Fordította: Pető Katalin

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

RandomSky>!
Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium

Metal Hammer No. 132 / 2001. április
Philipp Vandenberg nevét pl. azok ismerhetik, akik olvasták A fáraó átka vagy A zöld skarabeusz c. könyveit. Én nem tartozom közéjük, nekem ez az első regénye. Ez amolyan történelmi vagy régészeti témájú thriller. Főszereplője egy német nő, akinek meghal műkereskedő férje – ráhagyva egy ókori pergamennel kapcsolatos, jókora talányt, mely túlmutat azon, hogy a férj hűtlen volt-e vagy sem. Sőt, éppenséggel az egész világra kihathat. Mint utóbb kiderül, az a törékeny kopt pergamendarab kulcsfontosságú része egy régészeti leletnek, egy olyan iratnak, amit egy bizonyos Barabbas írt. Ez a mitikus figura azt az előnyt tudhatja magáénak a további négy evangelistával szemben, hogy Jézussal egy időben élt, mi több, ismerte is a Mestert – szemben Márkkal és a három másikkal… Természetesen a pergamen rém fontos az egyháznak, de egyéb csoportoknak is érdekében áll, hogy megszerezzék. Az irat utáni hajsza története e regény.
Azzal együtt, hogy a jó nevű tudós író némi tudásanyagot is átad a lapokon, szerintem meglehetősen hatásvadász a stílusa, és irodalmi értéket nem sokat tudtam felfedezni e kötetben. De filozófiai szempontból sem az igazi, annak ellenére, hogy alapos valláskritikát és nem kevés teologikus fejtegetést is tartalmaz. Nem lehet tudni, mennyi az igazság belőle, így készpénznek semmiképp sem szabad venni. Nem rossz könyv, de pl. egy Umberto Eco-féle regényhez képest sehol sincs.

3 hozzászólás
eeszter P>!
Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium

Egynek jó volt, de semmi eget rengető érzés nem fogott el az olvasásakor.

erabig>!
Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium

Nem sok reményt fűztem hozzá. Azonban meglepően fordulatos, kalandos volt számomra a történet.
Negatívum: olyan sok csavar van a történetben, hogy néha már én is „becsavarodtam” tőle, és ki kellett bogoznom, hogy ki kivel van.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Angyalok és démonok
Steve Berry: A templomosok öröksége
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Frei Tamás: A bankár
Steve Berry: A borostyánszoba
Ian Fleming: James Bond – Csak kétszer élsz
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus
Tom Harper: Az elveszett szentély