Csalódás ​Istenben 20 csillagozás

Philip Yancey: Csalódás Istenben Philip Yancey: Csalódás Istenben

Három ​kérdés, amelyeket senki sem mond ki hangosan

Isten igazságtalan?
Isten hallgat?
Isten elrejtőzött?

Mi, emberek, néha végletekben gondolkodunk. Vagy dacosan hátat fordítunk Istennek, ha fájdalom ér, s többet hallani sem akarunk róla, vagy makacsul ragaszkodunk ahhoz, hogy Istenben nem lehet csalódni, az igazi hit minden problémát megold. De szembe kell néznünk a ténnyel: ez a Föld, ahol élünk, nem az igazságosság, a jólét és a béke birodalma, hanem tele van igazságtalansággal, nyomorúsággal és küszködéssel.
De vajon Isten miért hagyja, hogy így legyen? Miért tűnik úgy, hogy elrejtőzik, amikor épp a legnagyobb szükségünk lenne rá? „Igen, Isten közbe tud lépni – írja a könyv –, de miért nem bizonyítja ezt gyakrabban? Miért korlátozza magát őszinte kételkedők között, akik szeretnének hinni, ha látnának valamilyen jelet? Miért engedi meg az igazságtalanság és a szenvedés elburjánzását a földön? Isten beavatkozásai miért csodák és miért nem… (tovább)

>!
Harmat, Budapest, 2018
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639390454
>!
256 oldal · ISBN: 9789639390454

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

B_Panka>!
Philip Yancey: Csalódás Istenben

Nagyon tömény és nagyon elméleti volt (nem mintha Yancey-től ez meglepett volna), de alig két nap alatt kiolvastam, annyira akartam valami választ. Ha konkrét választ nem is adott a három kérdésére és az én egyéb más kérdéseimre, azért sikerült egy másfajta nézőpontot adnia, ami talán segít túllendülni a csalódásokon.
Jób könyve nagy hangsúlyt kap az írásában, ugyanakkor az igazi válaszokat Krisztusban találja meg Yancey is.

Anetta_Ef P>!
Philip Yancey: Csalódás Istenben

Mostanában a könyvek találnak meg engem, nem pedig én a könyvet, merthogy ezt is kölcsönkaptam, méghozzá kéretlenül.
Nem ismertem a szerzőt, fenntartással kezdtem olvasni. Már a könyv első része meglepetést okozott, hiszen hiába olvastam el az egész Ószövetséget, egyszerűen felülről világított rá az egészre, és olyan nézőpontot adott, amelyre az egyes részek olvasása mellett nem volt lehetőségem rápillantani. Őszintén szólva, sírva szóltam Istenhez, hogy bocsássa meg milyen buta voltam, hogy nem vettem az érzéseit számításba. Mint aki most hiszi el életében először, hogy Isten tényleg szereti…
Néhány idézet meglepett, de ezeket leszámítva azonosulni tudtam a könyvvel.
Két dolgot erősített meg az életemben: az Istennel való személyes kapcsolatomat, és a hitemet.

lizzizi>!
Philip Yancey: Csalódás Istenben

Nyilván a kérdések engem is foglalkoztatnak sokszor… Jó volt olvasni más megvilágításban az Isten és ember közötti kapcsolatot. :)

mszanita>!
Philip Yancey: Csalódás Istenben

Nekem annyira nem tetszett. Bár gyakorlati problémát és kérdéseket dolgoz fel, viszont kevésbé gyakorlati módon.

kannababa>!
Philip Yancey: Csalódás Istenben

Ezt a könyvet már réges régen megvettem, azonban csak most télen került a kezembe, gyakorlatilag 6 hónapon át rágtam át rajta magamat, de megérte. Egy új megvilágításban ír Istenről, emberről, a kettő közti kapcsolatról és az abban bekövetkezett törésről, törésekről. Szerintem egy olyan könyv, amibe mindenkinek legalább egyszer bele kéne lapoznia, hiszen tényleg olyan dolgokkal foglalkozik, amik mindenkit foglalkoztatnak.
Ami pedig a legjobban tetszett az a csendes, szelíd, megértő, mégis határozott hangnem, amit az író használ. Néha olyan volt, mint balzsam a fáradt lelkemnek.


Népszerű idézetek

Viki77>!

Király, aki nem szolgai alázatot, hanem szeretetet akar. Ezért ahelyett, hogy letarolná Jeruzsálemet, Rómát és minden más világi hatalmat, testet ölt, a szeretet és a halál lassú, nehezebb útját választja. Belülről akar meghódítani.

109. oldal, 15. fejezet - A félénk Isten

Viki77>!

Jézus jól tudta, milyen sekélyes hatása volt a csodáknak Mózes és Illés korában. Természetesen tömegeket vonzottak, de ritkán jártak hosszan tartó hűséggel. Jézus egy kemény üzenetet hozott engedelmességről és áldozatról, nem pedig mellékműsort ügyefogyottaknak és szenzációhajhászóknak.

110. oldal, 15. fejezet - A félénk Isten

Viki77>!

Jób bűnbánó beszédét azelőtt tartotta, mielőtt bármit is visszakapott volna. Még mindig sebektől borítva, meztelenül ült egy szeméthalmon, és ilyen körülmények között tanulta meg dicsérni Istent. Csak egy dolog változott: Isten Jóbnak egy pillantást engedett a nagy képre…
Amint Jób egyetlen pillantást vetett a láthatatlan világra, minden sürgető kérdése szertefoszlott.

236. oldal, 29. fejezet - Miért halt meg Jób boldog emberként?

Viki77>!

Egy egészen más, Istenről alkotott képpel jöttem el Coloradóból. Kétheti bibliatanulmányozás után erősen élt bennem a tudat, hogy Istent nem nagyon érdekli, mennyit elemezzük. Mindenekelőtt azt akarja, hogy szeressük.

49. oldal, 5. fejezet - A forrás

Viki77>!

Tudtam, hogy valahogy fel kell fedeznem a kapcsolatot a szenvedélyes Isten – aki sóvárog népe szeretetére – és a népe között. Az Istenben való csalódás érzése ennek a kapcsolatnak a megszakadására vezethető vissza. Ekkor elhatároztam, hogy megkeresem a választ egy olyan kérdésre, amelyre korábban sosem gondoltam: milyen érzés Istennek lenni?

49. oldal, 5. fejezet - A forrás

Viki77>!

Amikor Isten teremtett, alkotás közben találta fel a közeget, és egy szavára létrejött mindaz, ami addig csak a képzeletében létezett, ám minden szabad választásával együtt járt a korlátozás is. Az idő és a tér világát választotta, egy különös korlátokkal járó „közeget”: először jön az A, aztán a B, majd a C. Isten, aki egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt, úgy választotta ki a folyamatos időt, mint a festő választja ki a vásznat és a palettát, és választása olyan korlátokkal járt, amelyek között a mai napig élünk.

56. oldal, 6. fejezet - Kockázatos üzlet

1 hozzászólás
Viki77>!

A kereszt látványa – Jézus életének legnyilvánosabb eseménye – napvilágra hozza az óriási különbséget egy olyan isten között, aki hatalommal bizonyítja magát, és a között az Isten között, aki szeretetével bizonyítja létét. Más istenek, például a rómaiak kikényszerítették az imádatot: Jézus életében is voltak zsidók, akiket azért gyilkoltak le, mert nem hajoltak meg a császár előtt. Jézus Krisztus azonban senkit sem kényszerített arra, hogy higgyen benne. Inkább kérésre cselekedett, az embereket arra késztette, hogy lépjenek ki önmagukból és induljanak el felé.

116. oldal, 16. fejezet - Az elhalasztott csoda

Viki77>!

Izrael prófétái mély csalódásukat fejezték ki Istenben, azzal vádolták, hogy öntelten, nemtörődöm módon cselekszik, és hallgat. Amikor azonban az Úr megszólalt, kiöntötte évszázadokon át felgyülemlett érzéseit. És nem Izrael, hanem Ő volt a csalódott fél.
„Mi mást tehetnék?” Isten lényegre törő kérdése Jeremiás felé a mindenható Isten dilemmáját mutatja, aki teret engedett a szabadságnak.

89. oldal, 11. fejezet - A megsebzett szerelmes

Viki77>!

Ez a könyv a hitről szól, de a hitet a kételkedők szemével vizsgálja.

11. oldal - Előszó

Viki77>!

Még ha soha nem is kapunk választ „miért?” kérdéseinkre, visszatekinthetünk Jézusra, Isten szeretetének bizonyítékára. A nagypéntek azt bizonyítja, hogy Isten sohasem hagyott magunkra fájdalmunkban. Az életünket nyomorgató rossz és szenvedés olyan valóság és olyan jelentős Istennek, hogy meg akarta osztani velünk és maga is át akarta élni. Ő is megismerte a szomorúságot. Azon a napon Jézus is megtapasztalta Isten hallgatását.

208. oldal, 26. fejezet - Isten hallgat?


Hasonló könyvek címkék alapján

Biblia
Szentírás
Gyökössy Endre: Isten elfelejtett nyelve, az álom
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában
Gyökössy Endre: A növekedés boldogsága
Jim Cymbala – Dean Merrill: Friss szél, friss tűz
Joni Eareckson – Joe Musser: Joni
Gyökössy Endre: Megújulás
Gyökössy Endre: Megnyílt szemek
François Garagnon: Jázmin és az élet szent rejtelmei