A ​zen gitár 8 csillagozás

Philip Toshio Sudo: A zen gitár

"Nem az a fontos, hogy zenész vagy-e vagy sem. Ha szereted a hangokat, itt a helyed. Én gyerekkoromban, Japánban, az őseim földjén kezdtem gitározni, s az Egyesült Államokban, ahol feleszméltem, továbbra is játszottam. A két kultúra hatására megpróbáltam a Kelet és a Nyugat bölcseségét ötvözve egyetemes életfilozófiát kialakítani.
Ez lett a zen gitár.
A zen gitár lényege, hogy eljátsszuk a dalt, mely születésünktől fogva bennünk van – ember voltunk dalát. Erre bárki képes. A zene arra vár, hogy megszólalhasson."

Philip Toshio Sudo

A ma Hawaiin élő szerző filozófiája New York-i, utcai zenész korában született. Mondandóját számos zen történettel fűszerezi. A zen gitár nem csupán a zenészek érdeklődésére tarthat számot.

Édesvíz, Budapest, 1998
168 oldal · puhatáblás

Philip Toshio Sudo: A zen gitár

Nekem tetszett. Nem olyan könyv ez, amit az ember egy olvasásra kiolvas, hanem inkább olyan, mint egy tankönyv, Át kell gondolni, meg kell jegyezni a fejezeteket. Sok elgondolkodtató tanács, meg bölcsesség (meg közhely) meg történet van benne. Nem azt mondom, hogy ez a világ legjobb könyve, de azért szerintem érdekes dolgokat vet fel.

MissWenut P>!

A kezdők gyakran kérdezik: „Mennyi idő alatt fogom megtanulni a Zen Gitárt?” Azt szoktam válaszolni: egész életeden keresztül tanulhatod – ilyen rövid ideig.

14. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

Kövesd azt a szamuráj életelvet, hogy „egy dologból ismerj meg tízezer másikat”. A zene megtaníthat mindenre, amire szükséged van.

16. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

Egy kínai közmondás azt mondja: „Egy száz kilométeres menetelés során kilencven kilométer csak fél táv.” Ha nem csinálod végig, elveszhet az a munka is, amit elvégeztél. Az élet kicsiben és nagyban is ezt igazolja.

56. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

A golfozók azt szokták mondani, hogy nem egymással, hanem a pályával versenyeznek. A Zen Gitár is ilyen.

77. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

Japánban van egy mondás: „Nem üldözhetsz két nyulat egyszerre.” Ez arra figyelmeztet, hogy ne engedjük figyelmünket elterelődni. Gyakran elkalandozunk, és bizonytalankodni kezdünk, melyik nyulat kapjuk el, ahelyett, hogy csak az egyikre összpontosítanánk.

83. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

Ha egy rögbihátvéd, amikor megtámadják, túl sokat gondolkodik, kirúgják. Ha ösztönösen cselekszik, és elhamarkodottan dob, elcsípik a labdát. Elegendő tapasztalattal viszont az intuíciója figyelmezteti a támadásra, és a helyzetet egy pillanat alatt átlátja.

120. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

Bár az egyik kéz lefogja a húrokat, a másik meg pengeti, nem szabad, hogy a két kézre külön-külön gondolj, mert ugyanannak a teljességnek a részei. Ismerd föl az egységet a jobb és bal kettősségében. Könnyebben meg fogod érteni a jint és jangot.

125. oldal (Édesvíz, 1998)

MissWenut P>!

Néha a picit hamis hangnak nagyobb hatása van, mint a halál pontosan eltaláltnak, vagy a hangszóró váratlan sivítása éppen megfelelő. Művészi tökéletlenség egy virág megcsavarodott szára, egy kézzel készített tál aszimmetrikus vonala, egy fadarab csomója, egy anyajegy a száj sarkában, a felhők által részben eltakart hold. Ezeknek a „tökéletlenségek”-nek a jelenléte valamiképpen emeli a természet szépségét, és nem csökkenti.
Ahhoz, hogy a Zen Gitár útján túllépj a fekete öves szinten, meg kell tanulnod pontos érzékkel felismerni, hogy a tökéletlenség mikor tökély.

147. oldal (Édesvíz, 1998)