Értékelések 50

BrushScript>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

A film előzetese elég érdekesnek tűnt, a látvány egyedinek, tehát megnéztem. Sajnos kiderült, hogy ez is csak egy a sok gyermeteg „young adult” célközönségnek szóló, rohanó tempót diktáló semmiség, igazi karakterek nélkül.

Az kiderült a stáblistából, hogy egy regényből készült, nosza, biztos – gondoltam – a szokásos hollywoodi faéktermelő taposómalom ideológia mentén egyszerűsítették, hogy azok is követni tudják, akik a pattogatott kukorica ropogása vagy a kólaszürcsölés hangja miatt lemaradtak egy-egy párbeszédről, és majd a könyv aztán beavat ennek a furcsa, de izgalmas poszt-apokaliptikus világnak a mitológiájába. Megjegyzem, a forgatókönyvet az a Peter Jackson és a vele kollaboráló két hölgy írta, akik zseniális Gyűrűk ura adaptációt is összehozták 20 éve. Nos, eme film miatt szégyellhetik magukat.

Na de vissza a könyvhöz (caveat emptor: a könyv valami Nestlé Kakaó-díjat nyert a 9-11 éveseknek szóló kategóriában, úgyhogy ha idősebb vagy kedves potenciális olvasó, csak óvatosan!). Nem avatott be semmibe. A kevesebb, mint 300 oldal már akkor sejtetni engedte, hogy csalódni fogok, mikor kézbe vettem. 3 csillag jár azért, mert érdekes lehetett volna, ha Reeves akarna, tudna írni. Hogy tud-e, az a Ragadozó Városokból nem derült ki, de hogy nem akarta túlterhelni az olvasók agyát, az szinte biztos. A szereplőkről szinte semmit nem tudunk meg, vagyis amit igen, azt pár sorral elintézi, holott ha van olyan történet, ami talán még 600 oldalon sem lenne túlírva, akkor az ez.

Nem gondoltam volna, hogy az elnagyolt film ad mélységet Shriek (bocs, Sikoly) karakterének, ahogy azt sem, hogy a filmeseknek muszáj volt belenyúlni a könyvben egyedüliként karakterfejlődésen áteső Valentine sztorivonalába, csak azért, hogy legyen egy kaptafa befejezésünk (és már a film elején tudni lehet, hogy melyik szereplő érkezett Degecről).

Bónuszként kapunk két nagyon gyenge lábakon álló szereplmi szálat is, mert anélkül nem lehet teljes a 9 éveseknek szóló irodalom a XXI. században.

Ettől függetlenül, ha tehetem elolvasom a folytatásokat is… :-D

Hirdetés
Adrienn_Kiss_2>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Imádtam.
Pörgős, izgalmas, a fordulatok jól vannak felépítve, a világ amit teremt lenyűgöző.
Sajnálom, hogy ezt a sorozatot nem fedeztem fel akkor amikor megjelent, mert az olvasása számomra nagyon hasonló élmény, mint a HP.
Kifejezetten olyan könyv amit jó érzés olvasni, fel akarod venni és olvasni akarod.