Ragadozó ​városok (Ragadozó városok 1.) 110 csillagozás

Philip Reeve: Ragadozó városok Philip Reeve: Ragadozó városok

London újra mozgásba lendül. Otthagyja hatalmas talpnyomát a vadászmezőn, ahol a nagyobb városok kisebbeket hajszolnak, hogy aztán eltüntessék őket feneketlen gyomrukban. Ám London városa most nagyobb falatra vágyik, minden energiájával egy távoli cél elérésére törekszik, miközben egyre több szóbeszéd járja a MEDUZÁRÓL. Ide akar visszajutni Tom és Hester. Előbbi, hogy újra otthon legyen, utóbbi azért, hogy bosszút álljon. Mégis együtt kell működniük, együtt kell átvészelniük életveszélyes helyzeteket, miközben sejtelmük sincs, hogy milyen küldetéssel kerülnek újra a ragadozó nagyváros fedélzetére.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666341 · Fordította: Acsai Roland
>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
322 oldal · ISBN: 9789632666365 · Fordította: Acsai Roland
>!
Animus, Budapest, 2006
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 963971500X · Fordította: Acsai Roland

Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 150

Kívánságlistára tette 140

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

A filmhez hamarabb szerencsém volt, ami tetszett, bár szerintem egy kicsit visszafogott volt, valami hiányzott belőle. Kíváncsi voltam az eredeti történetre. Tudtam, hogy sok eltérés lesz a kettő között, viszont a maga módján mindkettő rendben van, élvezhetőek. A könyvbeli események jobban tetszettek, pláne a vége, kár volt eltérni tőle. Érdekes, komor volt ez a világ, bár kicsit többet szerettem volna megtudni a 60 perces háborúról, és hogy honnan jött a guruló városok ötlete. Belecsöppentünk a közepébe, de izgalmasabb úgy a második felétől volt. Sikolytól többet vártam volna, Katherine kedvelhető volt, de csak tölteléknek éreztem. Annak kimondottan örülök, hogy jön a folytatása : ) Azért kalandos útja volt a főszereplőknek, kellően kíváncsivá tettek, hogy hogyan folytatódik majd a történetük. A könyvbeli karakterek jobban tetszettek, a filmben, a Tomot játszó színész szerintem egyáltalán nem passzolt, viszont a Hestert és Valentinet alakító színészek remekül vitték a hátukon.

Molymacska P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Sikerült, lezártam, hosszú volt, de kiszenvedtem.
Az első amit mindenképpen leszögeznék, hogy ez a könyv, nem olyan, mint a film. A film (szerintem) young adult korosztálynak szól, onnan is inkább az idősebbeknek (bár még nem láttam, de a trailerből pont ez szűrődik le), ellenben a könyv inkább middle grade korosztály, vagyis olyan tízéveseknek szóló történet.
Itt kell megjegyeznem, hogy amikor olvastam, a régi Harry Potter érzés kerekedett fel rajtam, az első kötet cuki naivitása. Nem csak a történet miatt (mely a szokásos kliséken kívül nem hasonlított egymásra), de amiatt is, mert a régi, Animusos kiadás is pont olyan, mint a Harry Potternél volt (lévén azt is ugyanaz a kiadó adta ki). ha pedig még ezt se nézzük, a szövege annyira bájos, és gyerekes, hogy el se tudom mondani. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, Acsai Roland fordította, hiszen mára már a szövegei egyenlőek lettek a légiessel és a könnyűvel, itt pedig még egyszerű bájával csábított el. A fordítás remek, nekem legalábbis kifejezetten tetszett.
Ilyen hatalmas bevezető után újfent el kell mondanom, hogy nem mindenre számítottam, ami történt a könyvben. Az alapszituáció, hogy vannak guruló városok, és megtudjuk, hogy azért gurulnak, mert ha jön a földrengés, vagy más természeti katasztrófa, akkor így megússza a város. Ok. De közben olyan furcsaságok voltak a városokkal, amit egy gondolkodó ember rögtön rákérdez: például a nagyvárosok miért „kebelezik” be a kisvárosokat, hiszen minimális anyag jut a gépezetekbe, cserébe több éhes szájat kell etetni. És ha már itt tartunk, akkor hogyan is hasznosítják a másik város dolgait? És akkor most hogy is van a városon lévő búzamezővel meg földön lévő salátákkal? Szóval igen, kicsit furcsa a háttérvilág, ami miatt a főbb vonalaknál is elgondolkozik az ember, hogy ez akkor most úgy konkrétan mi a hétszentség. spoiler
Ha ezen a bukkanón túljutunk, és mesés fantáziánkkal kitöltjük a teret, akkor viszont kapunk egy borzasztóan kalandos, utazós, nyomozós, harcolós történetet (enyhe politikai után érzettel. De csak kicsit, mert tízéveseknek íródott a történet). És tényleg minden van benne, ami egy tízévest le tud kötni, mint a Kutyus (a farkas), léghajóutazás, ármánykodás, kalózkodás, és tényleg MINDEN. Én csak forgattam a fejemet, hogy egyik pillanatban még biztonságban vagyunk, másikba meg már megint üldöznek, aztán barátokra találunk, majd nem, és a történet folyamatos fordulatai miatt úgy érzi az ember, hogy nem tudja letenni a könyvet spoiler
Hogy mennyire steampunk a könyv, azt mindenki maga döntse el, számomra nem volt az, nem csak a disztópia miatt, de a lerobbant városok miatt se nagyon. A steampunk nálam (legtöbbször) a nagyon szép díszlet, itt viszont inkább volt mocskos a történet, koszos, és algákkal teli.
A könyv nem rossz, határozottan nem az, de a film miatt aki mégis ráveszi magát, biztosan csalódni fog. Ne a film alapján álljon neki senki, mert ez nem az. És ha nekiáll, használja a fantáziáját, mert csak úgy lesz élvezhető, de úgy visszacsöppennünk a gyermekkor naivitásába, és borzasztó szórakoztató lesz.
Sajnálom, hogy a kiadó a többi kötetet nem adja (még) ki, de remélem sor fog rá kerülni :)

RVivi P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Hm, hát nem tudom… Nem igazán tudott megfogni, egyáltalán nem tudtam beleélni magam és untam. Konkrétan olvasás közben alig bírtam figyelni rá.
Annyira nem is tudom, milyen volt. Haláleset se tudott megérinteni, semmi. Nagyon nem az én könyvem volt. Az eredeti borító viszont tökre tetszik.
Bocs, egy könyvet, ami teljesen közönyös számomra, nehéz értékelni értelmesebben. De kihíváshoz kénytelen vagyok. :D

Chöpp >!
Philip Reeve: Ragadozó városok

O.K. Jöhet a film… úgy egy év múlva.
Nem vagyok biztos benne, hogy olvasok majd folytatást.

8 hozzászólás
KittyKaty>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Nem értem miért ilyen kevést százalékot kapott a könyv, mert nagyon jó.
Igaz voltak hiányosságok, de jó könyv. Szórakoztató, élvezhető. Én is a film miatt olvastam el a könyvet és egyáltalán nem bántam meg. Nagyon kíváncsi vagyok a filmre biztos nagyon látványos lesz. Kár, hogy a folytatása nincs kiadva magyarul. A világ érdekes és különleges, a szereplők szerethetők.(Tom és Katherine a kedvenceim)

Knyobold01>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Izgalmas volt úgy olvasni, hogy a filmet láttam már korábban. Általában fordítva szokott ez történni nálam. :D
A könyv nagyon jó volt, nem volt zavaró a korábbi film élmény emléke. Feldobott olvasás közben itt-ott a felismerés, hogy há-há ez a filmben máshogy volt egy picit, vagy más színű volt. Hestert sajnos a könyvben sem sikerült igazán megkedvelni, bár számomra a filmben picit..hogy is fogalmazzam… vagányabb volt? Hm talán ez a helyes szó rá. Meg mintha idősebb is lett volna pár évvel ami sokat használt a karakterének.
Összességében elégedett voltam az olvasásélménnyel, szerettem. A könyvesboltban már kiszúrtam a második részt is aminek főleg örültem így az első rész olvasása után.
Azt hiszem a film jobban tetszett egy árnyalattal. :)

Doromb>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Én ennek jóformán minden percét utáltam.

Az ötlet jó, mintha egy badass vándorló palotát kaptam volna, és mivel az animációs film az egyik kedvencem, így ez is megvett magának. A probléma, hogy hiába lenne jó az ötlet, de az egész világkép teljesen kidolgozatlan, a guruló városok oka, működése és kialakulása sem volt igazából megmagyarázva.

A karakterek csapnivalóak, nincs egyéniségük, nem igazán vannak árnyalataik, tele vannak érthetetlen döntésekkel. Tom és Hester is borzasztó egyszerű, egyik egy gyáva, nem éppen hősforma, ami nem is gond, de mindemellett két értelmes megnyilvánulása nem volt a könyv folyamán. Hestert pedig csak a bosszú hajtja, nem igazán van lehetőségünk megismerni a mögötte húzódó embert.
Katherine már egész jó volt, bár ő se került közel a szívemhez. Podot szerettem, talán ő volt a legjobban kidolgozva.

Ami még a karaktereknél is rosszabb volt, az a köztük lévő viszony, ami nagyjából nem létezik. Igazából halovány lila gőzöm sincs, hogy a karakterek mit gondolnak egymásról. Tom néha emlegeti, hogy Hester milyen sokat jelent neki, de nem mintha, ezt látnánk. Anna Fang és az ő indíttatásai jók lehettek volna, de az is csak lógott a levegőben. Szerelmi szál spoiler van, de érzelmek már nincsenek. spoiler Komolyan, egy hörcsög érzelmi skálája szélesebb, mint amennyit a könyv felmutat.

A könyv története ellenben nem lenne rossz. Tetszik a steampunkos beütés, illetve az is, hogy folyamatosan történik valami, a cselekmény egy percre sem áll le. A probléma az, hogy hiába lenne jó a cselekmény, a silány szereplők miatt az sem érdekelt, hogy mi történik velük, élnek vagy halnak, így a pörgős cselekmény számomra kevés volt, mert nem állt mögötte olyan szereplőgárda, akikért izgulhatnék.

Összességében engem abszolút nem vett meg, a filmre viszont ennek ellenére is kíváncsi vagyok, mert ha szerethetőbbre csinálják a karaktereket, akkor szerintem az még lehet jó.

csobi P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Vegyes érzéseim vannak.
Egyrészt nagyon jó filmalap, de nekem a történet végén kicsit túlcsordult a hálivud, remélem ezt majd lefaragja a rendező vagy épp nem, mert ezért lesz eladható. spoiler Ahogy többen említették, kicsit keményebb vonalas ifjúsági regényről van szó, értem ezalatt, hogy nem a Rumini után kell kézbe adni.

Összességében jöhetett volna több steam, bár lehet a célkorosztály unta volna a technikai részleteket vagy a világ szélesebb körű bemutatását, punkból meg voltak morzsák, de még lehetett volna hova acélozni a főszereplőket. Nem tudom milyenek lehetnek a folytatások, de illene befejezni a sorozatot. :]

Ja és best cover evör, bár nem jöttem rá, hogy ez melyik jármű, mert a történetben nem ilyennek írták le azokat a járgányokat, amikkel közlekedtek vagy elcsaklizták, aztán lehet előbb volt meg a borítóterv, mint a történet vagy csak figyelmetlen voltam.

2 hozzászólás
serengeti P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 2
Stílus (írói): 3,5
Ötlet (eredetiség): 4,5
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 2
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 2,5

Hát, kérem szépen, nekem ez nem tetszett. Egyébként sem vagyok sci-fi rajongó, a steampunk pedig pláne nem az én világom. Ráadásul ez a sztori erős ifjúsági könyves beütéssel is rendelkezett, én pedig meglett felnőtt ember vagyok. Talán ha részleteiben kidolgozottabb lett volna a háttérben ábrázolt világ, a kor, az okok és az okozatok, akkor közelebb kerülhetett volna hozzám a kötet. Így azonban – virtuális étlapomon – csak egy gyorsan elfogyasztott, gyenge közepes fogásnak tudom értékelni.

szandi_nemeth P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Először a filmet láttam, nagy elvárásaim voltak, mikor láttam, hogy Peter Jackson rendezi, és a látvánnyal tényleg nem volt gond, de a történet nem volt annyira izgalmas, ellenben a könyv teljesen jó volt. Izgalmas, pörgős és teljesen más mint a film. Az alap sztori megegyezik, de aztán minden másban eltér és nekem sokkal de sokkal jobban tetszett a könyv. Ajánlom bátran és akinek nem tetszett a film az is vágjon bele bátran, megéri :) Remélem meg jelenik a többi része is magyarul, nagyon szeretném olvasni tovább :)


Népszerű idézetek

KittyKaty>!

Talán az is lehet, hogy nem fogunk boldogan élni, amíg meg nem halunk. De túléltük ezt az egészet és egymásra találtunk. Élni fogunk, mert élnünk adatott…

323. oldal

Idiocry P>!

Átvágott a 21. századi gyűjteményen, ahol Plútó kutya és Donald kacsa műanyagszobrai álltak: az egykori Amerika állatfejű istenei.

13. oldal

subkleez>!

Hirtelen két fekete taláros vezetőt pillantott meg. Dr. Arkengarth sipító hangját rögtön felismerte:
-Ezek az átkozott rázkódások! Mi lesz így a harminc- ötödik századi porcelángyűjteményemmel? Bele sem merek gondolni! – siránkozott.

13. oldal 1. fejezet- A Nagy Vadászmező (Cartaphilus, 2018)

subkleez>!

Katherine egyre inkább hasonlított arra az álombéli lányra, akit Tom meg szokott menteni…

31. oldal 2. fejezet- Valantine (Cartaphilus, 2018)

subkleez>!

Katherine kiszállt Tartarosz nevezetű végállomáson, amely a történészek szerint egy bizonyos elfelejtett nyelven az alvilág legmélyebb pontját jelentette.

139. oldal 16. fejezet- A Tartaroszban (Cartaphilus, 2018)

Chöpp>!

Szürke, kora tavaszi délután volt. Baljós szelek söpörtek végig a kietlen tájon. London városa épp egy kis bányászvárost üldözött a kiszáradt Északi-tenger üresen tátongó medrében.

9. oldal

serengeti P>!

A térképen ehhez a néhány vékony patakkal erezett és hatalmas kiterjedésű nádasokkal jelzett helyhez a következő felirat járult: „Városoknak és falvaknak elkerülendő!”.

serengeti P>!

Utasítom, hogy azonnal adja őket vissza, különben Futónövény emberei kénytelenek lesznek erőszakos eszközökhöz folyamodni…

serengeti P>!

Mint mindig, ha itt járt, eltöltötte London szeretete, s igazolni látta törekvését, melyre egész életét feltette, hogy London, ha törik, ha szakad, guruló város maradjon.

serengeti P>!

Herbert Melliphant a leggonoszabb tanoncok közé tartozott.


A sorozat következő kötete

Ragadozó városok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vivien Holloway: Végtelen horizont
Philip Pullman: Az arany iránytű
James Dashner: Az útvesztő
Alexandra Bracken: Sötét elmék
George Mann: Mechanikus London
Suzanne Collins: A kiválasztott
J. Goldenlane: Napnak fénye
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Marissa Meyer: Scarlet