Ragadozó ​városok (Ragadozó városok 1.) 94 csillagozás

Philip Reeve: Ragadozó városok Philip Reeve: Ragadozó városok

London újra mozgásba lendül. Otthagyja hatalmas talpnyomát a vadászmezőn, ahol a nagyobb városok kisebbeket hajszolnak, hogy aztán eltüntessék őket feneketlen gyomrukban. Ám London városa most nagyobb falatra vágyik, minden energiájával egy távoli cél elérésére törekszik, miközben egyre több szóbeszéd járja a MEDUZÁRÓL. Ide akar visszajutni Tom és Hester. Előbbi, hogy újra otthon legyen, utóbbi azért, hogy bosszút álljon. Mégis együtt kell működniük, együtt kell átvészelniük életveszélyes helyzeteket, miközben sejtelmük sincs, hogy milyen küldetéssel kerülnek újra a ragadozó nagyváros fedélzetére.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666341 · Fordította: Acsai Roland
>!
Animus, Budapest, 2006
280 oldal · ISBN: 963971500X · Fordította: Acsai Roland

Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Dawnofmyth P
Philip Reeve: Ragadozó városok

A filmhez hamarabb szerencsém volt, ami tetszett, bár szerintem egy kicsit visszafogott volt, valami hiányzott belőle. Kíváncsi voltam az eredeti történetre. Tudtam, hogy sok eltérés lesz a kettő között, viszont a maga módján mindkettő rendben van, élvezhetőek. A könyvbeli események jobban tetszettek, pláne a vége, kár volt eltérni tőle. Érdekes, komor volt ez a világ, bár kicsit többet szerettem volna megtudni a 60 perces háborúról, és hogy honnan jött a guruló városok ötlete. Belecsöppentünk a közepébe, de izgalmasabb úgy a második felétől volt. Sikolytól többet vártam volna, Katherine kedvelhető volt, de csak tölteléknek éreztem. Annak kimondottan örülök, hogy jön a folytatása : ) Azért kalandos útja volt a főszereplőknek, kellően kíváncsivá tettek, hogy hogyan folytatódik majd a történetük. A könyvbeli karakterek jobban tetszettek, a filmben, a Tomot játszó színész szerintem egyáltalán nem passzolt, viszont a Hestert és Valentinet alakító színészek remekül vitték a hátukon.

>!
Molymacska P
Philip Reeve: Ragadozó városok

Sikerült, lezártam, hosszú volt, de kiszenvedtem.
Az első amit mindenképpen leszögeznék, hogy ez a könyv, nem olyan, mint a film. A film (szerintem) young adult korosztálynak szól, onnan is inkább az idősebbeknek (bár még nem láttam, de a trailerből pont ez szűrődik le), ellenben a könyv inkább middle grade korosztály, vagyis olyan tízéveseknek szóló történet.
Itt kell megjegyeznem, hogy amikor olvastam, a régi Harry Potter érzés kerekedett fel rajtam, az első kötet cuki naivitása. Nem csak a történet miatt (mely a szokásos kliséken kívül nem hasonlított egymásra), de amiatt is, mert a régi, Animusos kiadás is pont olyan, mint a Harry Potternél volt (lévén azt is ugyanaz a kiadó adta ki). ha pedig még ezt se nézzük, a szövege annyira bájos, és gyerekes, hogy el se tudom mondani. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, Acsai Roland fordította, hiszen mára már a szövegei egyenlőek lettek a légiessel és a könnyűvel, itt pedig még egyszerű bájával csábított el. A fordítás remek, nekem legalábbis kifejezetten tetszett.
Ilyen hatalmas bevezető után újfent el kell mondanom, hogy nem mindenre számítottam, ami történt a könyvben. Az alapszituáció, hogy vannak guruló városok, és megtudjuk, hogy azért gurulnak, mert ha jön a földrengés, vagy más természeti katasztrófa, akkor így megússza a város. Ok. De közben olyan furcsaságok voltak a városokkal, amit egy gondolkodó ember rögtön rákérdez: például a nagyvárosok miért „kebelezik” be a kisvárosokat, hiszen minimális anyag jut a gépezetekbe, cserébe több éhes szájat kell etetni. És ha már itt tartunk, akkor hogyan is hasznosítják a másik város dolgait? És akkor most hogy is van a városon lévő búzamezővel meg földön lévő salátákkal? Szóval igen, kicsit furcsa a háttérvilág, ami miatt a főbb vonalaknál is elgondolkozik az ember, hogy ez akkor most úgy konkrétan mi a hétszentség. spoiler
Ha ezen a bukkanón túljutunk, és mesés fantáziánkkal kitöltjük a teret, akkor viszont kapunk egy borzasztóan kalandos, utazós, nyomozós, harcolós történetet (enyhe politikai után érzettel. De csak kicsit, mert tízéveseknek íródott a történet). És tényleg minden van benne, ami egy tízévest le tud kötni, mint a Kutyus (a farkas), léghajóutazás, ármánykodás, kalózkodás, és tényleg MINDEN. Én csak forgattam a fejemet, hogy egyik pillanatban még biztonságban vagyunk, másikba meg már megint üldöznek, aztán barátokra találunk, majd nem, és a történet folyamatos fordulatai miatt úgy érzi az ember, hogy nem tudja letenni a könyvet spoiler
Hogy mennyire steampunk a könyv, azt mindenki maga döntse el, számomra nem volt az, nem csak a disztópia miatt, de a lerobbant városok miatt se nagyon. A steampunk nálam (legtöbbször) a nagyon szép díszlet, itt viszont inkább volt mocskos a történet, koszos, és algákkal teli.
A könyv nem rossz, határozottan nem az, de a film miatt aki mégis ráveszi magát, biztosan csalódni fog. Ne a film alapján álljon neki senki, mert ez nem az. És ha nekiáll, használja a fantáziáját, mert csak úgy lesz élvezhető, de úgy visszacsöppennünk a gyermekkor naivitásába, és borzasztó szórakoztató lesz.
Sajnálom, hogy a kiadó a többi kötetet nem adja (még) ki, de remélem sor fog rá kerülni :)

>!
RVivi
Philip Reeve: Ragadozó városok

Hm, hát nem tudom… Nem igazán tudott megfogni, egyáltalán nem tudtam beleélni magam és untam. Konkrétan olvasás közben alig bírtam figyelni rá.
Annyira nem is tudom, milyen volt. Haláleset se tudott megérinteni, semmi. Nagyon nem az én könyvem volt. Az eredeti borító viszont tökre tetszik.
Bocs, egy könyvet, ami teljesen közönyös számomra, nehéz értékelni értelmesebben. De kihíváshoz kénytelen vagyok. :D

>!
KittyKaty
Philip Reeve: Ragadozó városok

Nem értem miért ilyen kevést százalékot kapott a könyv, mert nagyon jó.
Igaz voltak hiányosságok, de jó könyv. Szórakoztató, élvezhető. Én is a film miatt olvastam el a könyvet és egyáltalán nem bántam meg. Nagyon kíváncsi vagyok a filmre biztos nagyon látványos lesz. Kár, hogy a folytatása nincs kiadva magyarul. A világ érdekes és különleges, a szereplők szerethetők.(Tom és Katherine a kedvenceim)

>!
Knyobold01
Philip Reeve: Ragadozó városok

Izgalmas volt úgy olvasni, hogy a filmet láttam már korábban. Általában fordítva szokott ez történni nálam. :D
A könyv nagyon jó volt, nem volt zavaró a korábbi film élmény emléke. Feldobott olvasás közben itt-ott a felismerés, hogy há-há ez a filmben máshogy volt egy picit, vagy más színű volt. Hestert sajnos a könyvben sem sikerült igazán megkedvelni, bár számomra a filmben picit..hogy is fogalmazzam… vagányabb volt? Hm talán ez a helyes szó rá. Meg mintha idősebb is lett volna pár évvel ami sokat használt a karakterének.
Összességében elégedett voltam az olvasásélménnyel, szerettem. A könyvesboltban már kiszúrtam a második részt is aminek főleg örültem így az első rész olvasása után.
Azt hiszem a film jobban tetszett egy árnyalattal. :)

>!
Doromb
Philip Reeve: Ragadozó városok

Én ennek jóformán minden percét utáltam.

Az ötlet jó, mintha egy badass vándorló palotát kaptam volna, és mivel az animációs film az egyik kedvencem, így ez is megvett magának. A probléma, hogy hiába lenne jó az ötlet, de az egész világkép teljesen kidolgozatlan, a guruló városok oka, működése és kialakulása sem volt igazából megmagyarázva.

A karakterek csapnivalóak, nincs egyéniségük, nem igazán vannak árnyalataik, tele vannak érthetetlen döntésekkel. Tom és Hester is borzasztó egyszerű, egyik egy gyáva, nem éppen hősforma, ami nem is gond, de mindemellett két értelmes megnyilvánulása nem volt a könyv folyamán. Hestert pedig csak a bosszú hajtja, nem igazán van lehetőségünk megismerni a mögötte húzódó embert.
Katherine már egész jó volt, bár ő se került közel a szívemhez. Podot szerettem, talán ő volt a legjobban kidolgozva.

Ami még a karaktereknél is rosszabb volt, az a köztük lévő viszony, ami nagyjából nem létezik. Igazából halovány lila gőzöm sincs, hogy a karakterek mit gondolnak egymásról. Tom néha emlegeti, hogy Hester milyen sokat jelent neki, de nem mintha, ezt látnánk. Anna Fang és az ő indíttatásai jók lehettek volna, de az is csak lógott a levegőben. Szerelmi szál spoiler van, de érzelmek már nincsenek. spoiler Komolyan, egy hörcsög érzelmi skálája szélesebb, mint amennyit a könyv felmutat.

A könyv története ellenben nem lenne rossz. Tetszik a steampunkos beütés, illetve az is, hogy folyamatosan történik valami, a cselekmény egy percre sem áll le. A probléma az, hogy hiába lenne jó a cselekmény, a silány szereplők miatt az sem érdekelt, hogy mi történik velük, élnek vagy halnak, így a pörgős cselekmény számomra kevés volt, mert nem állt mögötte olyan szereplőgárda, akikért izgulhatnék.

Összességében engem abszolút nem vett meg, a filmre viszont ennek ellenére is kíváncsi vagyok, mert ha szerethetőbbre csinálják a karaktereket, akkor szerintem az még lehet jó.

>!
szandi_nemeth P
Philip Reeve: Ragadozó városok

Először a filmet láttam, nagy elvárásaim voltak, mikor láttam, hogy Peter Jackson rendezi, és a látvánnyal tényleg nem volt gond, de a történet nem volt annyira izgalmas, ellenben a könyv teljesen jó volt. Izgalmas, pörgős és teljesen más mint a film. Az alap sztori megegyezik, de aztán minden másban eltér és nekem sokkal de sokkal jobban tetszett a könyv. Ajánlom bátran és akinek nem tetszett a film az is vágjon bele bátran, megéri :) Remélem meg jelenik a többi része is magyarul, nagyon szeretném olvasni tovább :)

>!
csobi SP
Philip Reeve: Ragadozó városok

Vegyes érzéseim vannak.
Egyrészt nagyon jó filmalap, de nekem a történet végén kicsit túlcsordult a hálivud, remélem ezt majd lefaragja a rendező vagy épp nem, mert ezért lesz eladható. spoiler Ahogy többen említették, kicsit keményebb vonalas ifjúsági regényről van szó, értem ezalatt, hogy nem a Rumini után kell kézbe adni.

Összességében jöhetett volna több steam, bár lehet a célkorosztály unta volna a technikai részleteket vagy a világ szélesebb körű bemutatását, punkból meg voltak morzsák, de még lehetett volna hova acélozni a főszereplőket. Nem tudom milyenek lehetnek a folytatások, de illene befejezni a sorozatot. :]

Ja és best cover evör, bár nem jöttem rá, hogy ez melyik jármű, mert a történetben nem ilyennek írták le azokat a járgányokat, amikkel közlekedtek vagy elcsaklizták, aztán lehet előbb volt meg a borítóterv, mint a történet vagy csak figyelmetlen voltam.

>!
serengeti P
Philip Reeve: Ragadozó városok

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 2
Stílus (írói): 3,5
Ötlet (eredetiség): 4,5
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 2
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 2,5

Hát, kérem szépen, nekem ez nem tetszett. Egyébként sem vagyok sci-fi rajongó, a steampunk pedig pláne nem az én világom. Ráadásul ez a sztori erős ifjúsági könyves beütéssel is rendelkezett, én pedig meglett felnőtt ember vagyok. Talán ha részleteiben kidolgozottabb lett volna a háttérben ábrázolt világ, a kor, az okok és az okozatok, akkor közelebb kerülhetett volna hozzám a kötet. Így azonban – virtuális étlapomon – csak egy gyorsan elfogyasztott, gyenge közepes fogásnak tudom értékelni.

>!
amedeclair
Philip Reeve: Ragadozó városok

A léghajós-guruló városos kor hangulatát nagyon jól megteremtette a könyv. A regény gyorsan olvasható, pörgős, de olyan érzést kelt, mintha nem történne fontos dolog a cselekményben, átsiklik sok fontos történésen spoiler. Először azt hittem YA könyv lesz, de ehhez képest az események nem ezt támasztják alá. Meggondolatlanul irtják benne a főszereplőket és a szereplők cselekedetei sokszor hiteltelenek. Az egész könyvön keresztül küzdenek valamiért, amiről aztán könnyedén lemondanak. A kidolgozottsága sokkal jobb is lehetne, de a könyv és a belőle készült film is elkapta a hangulatot, habár nem sok közös van bennük.


Népszerű idézetek

>!
KittyKaty

Talán az is lehet, hogy nem fogunk boldogan élni, amíg meg nem halunk. De túléltük ezt az egészet és egymásra találtunk. Élni fogunk, mert élnünk adatott…

323. oldal

>!
Idiocry

Átvágott a 21. századi gyűjteményen, ahol Plútó kutya és Donald kacsa műanyagszobrai álltak: az egykori Amerika állatfejű istenei.

13. oldal

>!
serengeti P

Chudleigh Pomeroy húsz perce hagyta el a termet, és semmi jel nem utalt rá, hogy a közeljövőben visszatérne.

>!
serengeti P

Herbert Melliphant a leggonoszabb tanoncok közé tartozott.

>!
serengeti P

A guruló városok korát megelőző sötét középkorban nomád birodalmak vívták élet-halál harcukat, keresztül-kasul Európában.

>!
serengeti P

A guruló városok korát megelőző sötét középkorban nomád birodalmak vívták élet-halál harcukat, keresztül-kasul Európában. Ők voltak azok, akik először nyomkövetőket építettek. Összegyűjtötték a harcmezőn elesett katonákat, és valami különös őstechnológiával irányítva idegrendszerüket, életre keltették őket. A nomád birodalmak már rég eltűntek a történelem süllyesztőjében, de a nyomkövetők legendája fennmaradt. Tom jól emlékezett rá, amikor az óvodában élőhalottat játszott. Előrenyújtotta kezeit, groteszk mozdulatokat hajtott végre, és gépies hangon ezt kiabálta: „Én va-gyok a nyom-köve-tő. Min-den-kit meg-sem-mi-sí-tek!” Ezt egészen addig hajtogatta, amíg az óvónő, Miss Plym meg nem elégelte a dolgot és rá nem szólt. Arra sohasem gondolt, hogy egyszer egy valódi nyomkövetővel fog találkozni.

>!
serengeti P

Egy tanonc esernyőt tartott a feje fölé, háta mögött pedig szótlan, megtermett alakok álltak, tetőtől talpig fekete gumiruhában.

>!
serengeti P

Az én Mokele Mbembém egy hadihajó, mely a Liga flottájához tartozik. Fent van a katonai kikötőben.

>!
Radics_Végh_Ivett

A vi­lág vál­to­zik. Ez­zel ter­mé­sze­te­sen Tom is tisz­tá­ban volt. Ezt egy tör­té­nész ta­nonc­nak rög­tön az első na­pon a fe­jé­be ve­rik.

>!
Radics_Végh_Ivett

Va­len­tine keze bo­nyo­lult áb­rá­kat raj­zolt az előt­te gug­go­ló lány le­haj­tott feje fölé. Az arca nyu­godt volt, és úgy tűnt, mint aki ma­gá­ban mo­so­lyog a lóvá tett sze­gény lá­nyon, aki még csak nem is sej­ti, hogy a Liga első szá­mú el­len­sé­gé­től kért ál­dást ma­gá­ra és a csa­lád­já­ra.


A sorozat következő kötete

Ragadozó városok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: Húszezer mérföldnyire a tenger alatt
Jules Verne: Utazás a tenger alatt
Jules Verne: Nemo kapitány
Ransom Riggs: Üresek városa
Catherine Fisher: Incarceron
Cassandra Clare: Az angyal
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Neil Gaiman: Csillagpor
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
J. Goldenlane: Napnak fénye