Ragadozó ​városok (Ragadozó városok 1.) 132 csillagozás

Philip Reeve: Ragadozó városok Philip Reeve: Ragadozó városok

London újra mozgásba lendül. Otthagyja hatalmas talpnyomát a vadászmezőn, ahol a nagyobb városok kisebbeket hajszolnak, hogy aztán eltüntessék őket feneketlen gyomrukban. Ám London városa most nagyobb falatra vágyik, minden energiájával egy távoli cél elérésére törekszik, miközben egyre több szóbeszéd járja a MEDUZÁRÓL. Ide akar visszajutni Tom és Hester. Előbbi, hogy újra otthon legyen, utóbbi azért, hogy bosszút álljon. Mégis együtt kell működniük, együtt kell átvészelniük életveszélyes helyzeteket, miközben sejtelmük sincs, hogy milyen küldetéssel kerülnek újra a ragadozó nagyváros fedélzetére.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666341 · Fordította: Acsai Roland
>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
322 oldal · ISBN: 9789632666365 · Fordította: Acsai Roland
>!
Animus, Budapest, 2006
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 963971500X · Fordította: Acsai Roland

Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

A filmhez hamarabb szerencsém volt, ami tetszett, bár szerintem egy kicsit visszafogott volt, valami hiányzott belőle. Kíváncsi voltam az eredeti történetre. Tudtam, hogy sok eltérés lesz a kettő között, viszont a maga módján mindkettő rendben van, élvezhetőek. A könyvbeli események jobban tetszettek, pláne a vége, kár volt eltérni tőle. Érdekes, komor volt ez a világ, bár kicsit többet szerettem volna megtudni a 60 perces háborúról, és hogy honnan jött a guruló városok ötlete. Belecsöppentünk a közepébe, de izgalmasabb úgy a második felétől volt. Sikolytól többet vártam volna, Katherine kedvelhető volt, de csak tölteléknek éreztem. Annak kimondottan örülök, hogy jön a folytatása : ) Azért kalandos útja volt a főszereplőknek, kellően kíváncsivá tettek, hogy hogyan folytatódik majd a történetük. A könyvbeli karakterek jobban tetszettek, a filmben, a Tomot játszó színész szerintem egyáltalán nem passzolt, viszont a Hestert és Valentinet alakító színészek remekül vitték a hátukon.

deen>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Nekem nagyon tetszett a könyv. A filmet korábban láttam ár, így tudtam nagyjából mire számítsak. A történet érdekes volt, amit nagyon hiányoltam, hogy hogyan is jutottunk el a guruló városok világához, mi volt az a hatvanperces háború, egyáltalán mi vezetett ekkora pusztuláshoz. A szereplők kicsit keveset mutattak magukból, igazi jellemábrázolás nem volt, viszont ettől függetlenül érthető volt a viselkedésük. Mindannyian másként nőttek fel, mást látnak a világból, de mindannyiuknak így vagy úgy de alkalmazkodni kell, ha túl akarnak élni. Kisebb mértékben mindegyik szereplő fejlődött egy kicsit, az átéltek küzdésre sarkallják őket, bár ez sem megy mindenkinek zökkenőmentesen, különösen Tomnak nem. Hester pedig egy kicsit előbújik a csigaházából. Kathrine és Bevis vesszőfutása pedig bemutatta London hierarchiáját, azt, hogy az emberek valójában bikák és mindenki csak magával van elfoglalva. A cselekmény izgalmas volt, sok minden történt benne, nem voltak benne üresjáratok. Kicsit talán kidolgozatlan volt, de díjazom az ötletet, ami igencsak egyedi volt. Sajnálom, hogy így ért véget, de mindenképpen tovább olvasom a sorozatot.

Molymacska P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Sikerült, lezártam, hosszú volt, de kiszenvedtem.
Az első amit mindenképpen leszögeznék, hogy ez a könyv, nem olyan, mint a film. A film (szerintem) young adult korosztálynak szól, onnan is inkább az idősebbeknek (bár még nem láttam, de a trailerből pont ez szűrődik le), ellenben a könyv inkább middle grade korosztály, vagyis olyan tízéveseknek szóló történet.
Itt kell megjegyeznem, hogy amikor olvastam, a régi Harry Potter érzés kerekedett fel rajtam, az első kötet cuki naivitása. Nem csak a történet miatt (mely a szokásos kliséken kívül nem hasonlított egymásra), de amiatt is, mert a régi, Animusos kiadás is pont olyan, mint a Harry Potternél volt (lévén azt is ugyanaz a kiadó adta ki). ha pedig még ezt se nézzük, a szövege annyira bájos, és gyerekes, hogy el se tudom mondani. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, Acsai Roland fordította, hiszen mára már a szövegei egyenlőek lettek a légiessel és a könnyűvel, itt pedig még egyszerű bájával csábított el. A fordítás remek, nekem legalábbis kifejezetten tetszett.
Ilyen hatalmas bevezető után újfent el kell mondanom, hogy nem mindenre számítottam, ami történt a könyvben. Az alapszituáció, hogy vannak guruló városok, és megtudjuk, hogy azért gurulnak, mert ha jön a földrengés, vagy más természeti katasztrófa, akkor így megússza a város. Ok. De közben olyan furcsaságok voltak a városokkal, amit egy gondolkodó ember rögtön rákérdez: például a nagyvárosok miért „kebelezik” be a kisvárosokat, hiszen minimális anyag jut a gépezetekbe, cserébe több éhes szájat kell etetni. És ha már itt tartunk, akkor hogyan is hasznosítják a másik város dolgait? És akkor most hogy is van a városon lévő búzamezővel meg földön lévő salátákkal? Szóval igen, kicsit furcsa a háttérvilág, ami miatt a főbb vonalaknál is elgondolkozik az ember, hogy ez akkor most úgy konkrétan mi a hétszentség. spoiler
Ha ezen a bukkanón túljutunk, és mesés fantáziánkkal kitöltjük a teret, akkor viszont kapunk egy borzasztóan kalandos, utazós, nyomozós, harcolós történetet (enyhe politikai után érzettel. De csak kicsit, mert tízéveseknek íródott a történet). És tényleg minden van benne, ami egy tízévest le tud kötni, mint a Kutyus (a farkas), léghajóutazás, ármánykodás, kalózkodás, és tényleg MINDEN. Én csak forgattam a fejemet, hogy egyik pillanatban még biztonságban vagyunk, másikba meg már megint üldöznek, aztán barátokra találunk, majd nem, és a történet folyamatos fordulatai miatt úgy érzi az ember, hogy nem tudja letenni a könyvet spoiler
Hogy mennyire steampunk a könyv, azt mindenki maga döntse el, számomra nem volt az, nem csak a disztópia miatt, de a lerobbant városok miatt se nagyon. A steampunk nálam (legtöbbször) a nagyon szép díszlet, itt viszont inkább volt mocskos a történet, koszos, és algákkal teli.
A könyv nem rossz, határozottan nem az, de a film miatt aki mégis ráveszi magát, biztosan csalódni fog. Ne a film alapján álljon neki senki, mert ez nem az. És ha nekiáll, használja a fantáziáját, mert csak úgy lesz élvezhető, de úgy visszacsöppennünk a gyermekkor naivitásába, és borzasztó szórakoztató lesz.
Sajnálom, hogy a kiadó a többi kötetet nem adja (még) ki, de remélem sor fog rá kerülni :)

RVivi P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Hm, hát nem tudom… Nem igazán tudott megfogni, egyáltalán nem tudtam beleélni magam és untam. Konkrétan olvasás közben alig bírtam figyelni rá.
Annyira nem is tudom, milyen volt. Haláleset se tudott megérinteni, semmi. Nagyon nem az én könyvem volt. Az eredeti borító viszont tökre tetszik.
Bocs, egy könyvet, ami teljesen közönyös számomra, nehéz értékelni értelmesebben. De kihíváshoz kénytelen vagyok. :D

Chöpp P>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

O.K. Jöhet a film… úgy egy év múlva.
Nem vagyok biztos benne, hogy olvasok majd folytatást.

8 hozzászólás
Csibike>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Én ennek jóformán minden percét utáltam.

Az ötlet jó, mintha egy badass vándorló palotát kaptam volna, és mivel az animációs film az egyik kedvencem, így ez is megvett magának. A probléma, hogy hiába lenne jó az ötlet, de az egész világkép teljesen kidolgozatlan, a guruló városok oka, működése és kialakulása sem volt igazából megmagyarázva.

A karakterek csapnivalóak, nincs egyéniségük, nem igazán vannak árnyalataik, tele vannak érthetetlen döntésekkel. Tom és Hester is borzasztó egyszerű, egyik egy gyáva, nem éppen hősforma, ami nem is gond, de mindemellett két értelmes megnyilvánulása nem volt a könyv folyamán. Hestert pedig csak a bosszú hajtja, nem igazán van lehetőségünk megismerni a mögötte húzódó embert.
Katherine már egész jó volt, bár ő se került közel a szívemhez. Podot szerettem, talán ő volt a legjobban kidolgozva.

Ami még a karaktereknél is rosszabb volt, az a köztük lévő viszony, ami nagyjából nem létezik. Igazából halovány lila gőzöm sincs, hogy a karakterek mit gondolnak egymásról. Tom néha emlegeti, hogy Hester milyen sokat jelent neki, de nem mintha, ezt látnánk. Anna Fang és az ő indíttatásai jók lehettek volna, de az is csak lógott a levegőben. Szerelmi szál spoiler van, de érzelmek már nincsenek. spoiler Komolyan, egy hörcsög érzelmi skálája szélesebb, mint amennyit a könyv felmutat.

A könyv története ellenben nem lenne rossz. Tetszik a steampunkos beütés, illetve az is, hogy folyamatosan történik valami, a cselekmény egy percre sem áll le. A probléma az, hogy hiába lenne jó a cselekmény, a silány szereplők miatt az sem érdekelt, hogy mi történik velük, élnek vagy halnak, így a pörgős cselekmény számomra kevés volt, mert nem állt mögötte olyan szereplőgárda, akikért izgulhatnék.

Összességében engem abszolút nem vett meg, a filmre viszont ennek ellenére is kíváncsi vagyok, mert ha szerethetőbbre csinálják a karaktereket, akkor szerintem az még lehet jó.

Lahara IP>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Én általában abban hiszek, hogy a filmet előbb kell látni, mert utána a könyv sokkal jobb, részletesebb, izgalmasabb. Hát, ez egyike azoknak a ritka eseteknek, hogy a film jobb. Nem tudom, hogy csak a fordítás, vagy eleve úgy van megírva, de nekem végig olyan érzésem volt, mintha fiatalabbaknak írták volna, mondjuk 11 éveseknek. És a szereplők sem viselkedtek elég érettem, Tom simán lehetett volna 12. Volt egy-két zavaró baki, Hester például először nőként lett megemlítve, később már mindig lányként. És Pod hol Pod volt, hogy Bevis.
A történet történelmét és mozgó városokat jobban is ki lehetett volna dolgozni. Ez így nekem kevés volt. A film legalább látványos.

KittyKaty>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Nem értem miért ilyen kevést százalékot kapott a könyv, mert nagyon jó.
Igaz voltak hiányosságok, de jó könyv. Szórakoztató, élvezhető. Én is a film miatt olvastam el a könyvet és egyáltalán nem bántam meg. Nagyon kíváncsi vagyok a filmre biztos nagyon látványos lesz. Kár, hogy a folytatása nincs kiadva magyarul. A világ érdekes és különleges, a szereplők szerethetők.(Tom és Katherine a kedvenceim)

Knyobold01>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Izgalmas volt úgy olvasni, hogy a filmet láttam már korábban. Általában fordítva szokott ez történni nálam. :D
A könyv nagyon jó volt, nem volt zavaró a korábbi film élmény emléke. Feldobott olvasás közben itt-ott a felismerés, hogy há-há ez a filmben máshogy volt egy picit, vagy más színű volt. Hestert sajnos a könyvben sem sikerült igazán megkedvelni, bár számomra a filmben picit..hogy is fogalmazzam… vagányabb volt? Hm talán ez a helyes szó rá. Meg mintha idősebb is lett volna pár évvel ami sokat használt a karakterének.
Összességében elégedett voltam az olvasásélménnyel, szerettem. A könyvesboltban már kiszúrtam a második részt is aminek főleg örültem így az első rész olvasása után.
Azt hiszem a film jobban tetszett egy árnyalattal. :)

subkleez>!
Philip Reeve: Ragadozó városok

Nagyon vegyesek az érzéseim ezzel a könyvel szemben…
Legelőször a film előzetesét láttam, ami felkeltette az érdeklődésemet. Miután megtudtam, hogy van belőle könyv is, feltettem a várólistámra.
Az alapötlet szerintem kreatív. Steampunk-al még nem nagyon barátkoztam, de nem áll távol tőlem, és szerintem ez egy remek kezdet. A világ egyedi és színes, bár ebből egy kicsit többet akartam volna látni (remélem a folytatások ezt orvosolni fogják). Tudom, hogy ez a könyv a disztópiák hajnalán íródott (2001-ben), és ezért a világépítést még hajlandó vagyok elnézni.
A szereplők egész jól kidolgozottak. Vannak motivációik, sérelmeik, amik szépen vannak kifejtve, mégsem tipikus karakterek. A kedvencem közülük Hester és Kutyus (szerintem Doggy vagy ilyesmi lehetett az eredetiben) volt.
A cselekmény a közepe felé kezdett lapossá válni. Mindenki nagyon félt, de ők sem, meg mi sem tudtuk hogy mi miatt, ezért vontam le tőle egy fél csillagot.
A másik, ami még nagyon nem tetszett, az a vége. spoiler
A borítója (a filmes) gyönyörű és teljesen átadja a könyv hangulatát.
Folyatatni fogom a sorozatot, és reménykedem benne, hogy az író egy kicsit még fejlődik.
Meg kiváncsi vagyok, hogy milyen lesz a film.


Népszerű idézetek

KittyKaty>!

Talán az is lehet, hogy nem fogunk boldogan élni, amíg meg nem halunk. De túléltük ezt az egészet és egymásra találtunk. Élni fogunk, mert élnünk adatott…

323. oldal

Idiocry>!

Átvágott a 21. századi gyűjteményen, ahol Plútó kutya és Donald kacsa műanyagszobrai álltak: az egykori Amerika állatfejű istenei.

13. oldal

subkleez>!

Hirtelen két fekete taláros vezetőt pillantott meg. Dr. Arkengarth sipító hangját rögtön felismerte:
-Ezek az átkozott rázkódások! Mi lesz így a harminc- ötödik századi porcelángyűjteményemmel? Bele sem merek gondolni! – siránkozott.

13. oldal 1. fejezet- A Nagy Vadászmező (Cartaphilus, 2018)

subkleez>!

Katherine kiszállt Tartarosz nevezetű végállomáson, amely a történészek szerint egy bizonyos elfelejtett nyelven az alvilág legmélyebb pontját jelentette.

139. oldal 16. fejezet- A Tartaroszban (Cartaphilus, 2018)

Chöpp P>!

Szürke, kora tavaszi délután volt. Baljós szelek söpörtek végig a kietlen tájon. London városa épp egy kis bányászvárost üldözött a kiszáradt Északi-tenger üresen tátongó medrében.

9. oldal

serengeti P>!

A sötétség ellenére fekete napszemüveg takarta szemét, mely úgy csillogott, mint a gyászbogarak kitinpáncélja.

serengeti P>!

Mint mindig, ha itt járt, eltöltötte London szeretete, s igazolni látta törekvését, melyre egész életét feltette, hogy London, ha törik, ha szakad, guruló város maradjon.

subkleez>!

Katherine egyre inkább hasonlított arra az álombéli lányra, akit Tom meg szokott menteni…

31. oldal 2. fejezet- Valantine (Cartaphilus, 2018)

Saku28>!

– Hé! Az a kedvenc ingem! – horkant fel Tom.
– Nekem meg ez a kedvenc lábam – válaszolt a lány flegmán.

40. oldal

serengeti P>!

Utasítom, hogy azonnal adja őket vissza, különben Futónövény emberei kénytelenek lesznek erőszakos eszközökhöz folyamodni…


A sorozat következő kötete

Ragadozó városok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vivien Holloway: Végtelen horizont
Philip Pullman: Az arany iránytű
James Dashner: Az útvesztő
Alexandra Bracken: Sötét elmék
George Mann: Mechanikus London
Suzanne Collins: A kiválasztott
J. Goldenlane: Napnak fénye
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Marissa Meyer: Scarlet