Olivér ​és a tengerkócok 22 csillagozás

Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olivér felfedezőcsaládban nőtt fel, de legnagyobb kalandja csak most kezdődik!

Csodálatos mese tengeri hajkócolásról, sósvízi emberszabásúakról és gúnyos hínárokról.
Az ilyen könyvek nekem nagyon bejönnek!
Chris Riddell

Olivér nekivág új barátaival – egy mogorva, vén albatrosszal, egy rövidlátó hableánnyal és egy barátságos szigettel, akit Szirtesónak hívnak –, hogy megkeresse eltűnt szüleit. Ám mielőtt belefoghatna a mentőakcióba, bosszantó tengeri majmok egész seregével kell megküzdenie.

Eredeti cím: Oliver and the Seawigs

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Káprázatos kalandok Móra

>!
Móra, Budapest, 2015
198 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634150176 · Fordította: Ajkay Örkény · Illusztrálta: Sarah McIntyre

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Egy szépen „megkomponált” könyv, kép és szöveg olyan jól kiegészítik egymást, hogy még egy kevés fantáziával megáldott olvasó is rögtön az tenger események közepében találja magát.
Egy felfedező család hazaköltözését a házuk körül felbukkant szigetek zavarják meg, így újabb kalandba sodródnak a szülők és őket keresve a fiuk, Olivér is. És a kalandok során olyan tájait járhatjuk be a tengernek, amelyről csak a mesék szólnak, de tudományos szakkönyv még nem jelent meg. Márpedig a mesék igazat mondanak, ez a könyv is ékes bizonyítéka ennek. Hogy kik-mik azok a tengerkócok, mi minden történik főhőseinkkel, tessenek utánajárni, akár egy tengerkócos segítségével!
Én is szeretnék összebarátkozni egy tengerkócossal, és összeköltözni vele! :-)

Gyula_Böszörményi IP>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Ez a pasi hihetetlen! Olyan szédült ötletparádét képes a papírra vetni, hogy az ember szinte oldalanként sikítófrászt kap: honnan szedi ezeket a szürreális lényeket, megdöbbentő fordulatokat, elevenen lüktető világleírásokat (ha pedig az olvasó egyben író is, eszi a sárga irigység, amiért mindez nem neki jutott eszébe). Részletesebben itt írtam róla: https://librarius.hu/2019/09/14/megdobbento-fordulatok-…

Chöpp P>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Jól indult, és a vége is jó volt, de valahogy középen – maga a történet – nem volt olyan jó, mint amilyen lehetett volna. Sajnos.

Gabye>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Én igazán jól szórakoztam ezen a könyvön. Nagyon tetszett a történet, az ötletek egyediek, a kivitelezés is teljesen magával ragadó. Nincs benne felesleges tötymörgés, csak úgy pörögnek az események. Az illusztrációk is nagyon helyesek. Összességében sztem nagyon szerethető kis történetet kaptunk ami akár első önálló olvasmánynak is tökéletes lehet.

gab001 P>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

A cím fogott meg, azonban a tengerkócokról egészen más elképzelésem volt még a belelapozás után is. A mese nagyon fantáziadús, akárcsak az illusztrációk. Egy percig sem unatkoztam, felnőtt fejjel is élvezet volt olvasni. Olivér szülei felfedezők, akik nem tudnak ellenállni semmi újdonságnak, így történhet meg, hogy egy csatangszigeten ragadnak. Olivér hamar felismeri a helyzetet, s nem habozik egy percig sem, hogy szülei után eredjen. Szerencsére segítőtársakat is kap; egy rövidlátó szírén és egy kisebb csatangsziget személyében. Hamarosan megtudhatjuk, hogy a tengerkóc az, amit egy ilyen sziget az évek során felhalmoz és mintegy frizuraként visel, ami egy verseny keretén belül vezetővé is teheti. Szereplőink számos kalandot élnek át, viszont teljes mértékben elnyerik méltó jutalmukat. Nagyon igényes kiadás, élvezet olvasni.

>!
Móra, Budapest, 2015
198 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634150176 · Fordította: Ajkay Örkény · Illusztrálta: Sarah McIntyre
imma P>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Óriási bajban vagyok ezzel a könyvvel.
Nem álltam neki túl nagy elvárásokkal, túl sok csalódás ért az utóbbi években (szipp), de az egész könyv szuper volt. Szuper a történet, a szereplők, a világ, szuper a nyelvezete, szuper a fordítás, szuperek az illusztrációk (imádom például a hableány hajában a kis rákocskák, kagylók és hínárok mellett itt-ott felbukkanó petpalackot meg egyéb tengeri szemetet), szuperül van megkomponálva a szöveg és a képek egysége, és a kiadás is szuper igényes.
Viszont van egy óriási problémám. Egyetlen mondat.
spoiler
Ez nekem sok. Nem gyerekkönyvbe való. Hogy adjam ezt egy 8 éves kezébe? Hogy lehet erről a témáról egy ilyen kicsi gyerekkel beszélni? Kell egyáltalán? Vagy túlaggódom? Észre se fogja venni, elrakja későbbre a kis fejében? Ez is az élet része, fogadjam el? Ennyi kell a gyerekeknek, hiszen a népmesékben is van ilyesmi? Mire megtanul olvasni, az ilyesmivel rég tisztában lesz már? Segítsetek elfogadnom! :/
Egy finom lelkű anyuka

20 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Ez kérem minden tekintetben ott volt, ahol kellett. Vicces is volt, története is volt, bűbájos szereplőkkel és apró nem várt fordulatokkal. Biztos újraolvasós lesz, és beszerzem a sorozat utolsó darabját is.

RoseMarry>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Nagyon tetszett, agymenés volt a köbön rendesen :D Csatangszigetek, bolondos szülők, gonosz zseni-szindrómás volt itt minden ötletes rajzokkal megfejelve :)

Hópihe>!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Már egy ideje várólistás volt ez a könyv és tegnap pont ott csücsült a könyvespolcon a könyvtárban. Belelapoztam és a mesés illusztrációk megerősítették bennem, hogy most azonnal haza kell vinnem.
Könnyed történet, gyorsan lehet vele haladni, emellett roppant szórakoztató és felnőtt fejjel is teljes mértékben élvezhető.

RandomSky >!
Philip Reeve: Olivér és a tengerkócok

Kalandos, szórakoztató, vicces, szerethető regény 8-13 éveseknek. Sok, ennek a korosztálynak szóló könyvnél érzem azt, hogy erőltetetten jópofizó, de Olivér története szerencsére nem ilyen. Reeve-nek gazdag fantáziája van, és nem fél használni. A tengerkócok egészen elképesztő valamik (többet nem árulok el arról, mik is ezek), és Olivér barátai (a morgonc albatrossz, a rövidlátó hableány, meg még valaki) és ellenfelei is remek szereplők.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-05-18+…


Népszerű idézetek

imma P>!

De ők csak hínárok voltak, szóval senkit sem érdekelt a véleményük.

71. oldal

7 hozzászólás
AniTiger P>!

Ha Andy Handabandy másféle fiú lett volna, akkor azt gondolhatta volna: „Lett egy barátom!” De Andy sosem vágyott igazán barátokra, így hát azt gondolta: „Lett egy szolgám!”

89. oldal

Ferenczi_Szilvia I>!

– Mit eszel? – firtatta Paprimorc úr.
– Majonézes tonhalat – felelte a fiú.
– Újmódi trutymó – horkant fel az albatrosz.

Szofrónia>!

– Na, most már tökéletes a Nagycudar kóca! – vihogta. Nemcsak két hülye VanMersze lesz benne, hanem a teljes sorozat!

143. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Timo Parvela: Ella a tengeren
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Tove Jansson: Muminpapa hőstettei
Ivan Osztrikov: Csodálatos nap
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Julia Donaldson: Tüköry Léda és a repülő ló
J. M. Barrie: Peter Pan és Wendy
J. M. Barrie: Pán Péter
Alan Alexander Milne: Micimackó
Alan Alexander Milne: Holnemvolt