Tigris ​a kútban (Sally Lockhart 3.) 67 csillagozás

Philip Pullman: Tigris a kútban Philip Pullman: Tigris a kútban

1881-et írunk, s nyugodtan mondhatjuk: minden rendben van Sally Lockhart életében. Jóllehet barátai, Jim Taylor és Webster Garland a világot járják, Sally nyugodt boldogságban éldegél kislányával, Harriettel egy Twickenham-beli gyönyörű házban. Ám ahogyan az már lenni szokott, Sally még csak nem is sejti, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozik az életében. A bajban egyedül marad, nincs kire támaszkodnia. Vajon lesz-e elég ereje és bátorsága ahhoz, hogy szembeszálljon a tigrissel?

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2009
452 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633708811 · Fordította: Jász István
>!
Geopen, Budapest, 2002
558 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093424 · Fordította: Jász István

Enciklopédia 2


Kedvencelte 16

Most olvassa 4

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

deardurr>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Mindig olyan nehezen kezdtem el a Lockhart-sorozat részeit, de most már tudtam, hogy az első két fejezet után már nem fogom tudni letenni. De sajnos munkahelyen nem lehet ilyen feltűnően vastag könyvet olvasni, a hapsim meg snittes lett, ezért igen nehezen lehetett a magánéletemmel összeegyeztetni a könyv olvasását. Próbáltam olyan helyeken olvasni ezért, ahová remélhetőleg nem követnek (pl.: konyha, fürdőszoba), és végül is sikerült! Sally helyzete ebben a kötetben elég komoly, sokkal életszagúbb mint az előző részekben. Ajánlom mindenkinek, aki elkeseredett a megpörkölt Fred Garland miatt (rád gondolok most @worsi, ha nem lenne elég egyértelmű:D)!

4 hozzászólás
padamak>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Ez a kötet tartott legtovább, de ez is mondta a legtöbbet.
Tetszett, ahogy megfordulnak a szerepek, és már nem Sally hajkurássza a maga titkos kincseit, hanem őt magát üldözik – spoiler
És akár a karitatív segélyezésben, akár a még nála is kiszolgáltatottabbak menekítésében, akár a közös célra összefogókkal együttműködésben még meg is találja élete értelmét, jövőjét spoiler. Méltó befejezés a hányatott sorsú(ak)nak!

3 hozzászólás
Fairy>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Hát én rendesen megszenvedtem evvel a sorozattal.
Nem igazán nyerte el a tetszésemet.
Az biztos,hogy többször nem fogom elolvasni.

Telena>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Miután az elmúlt napokban felülkerekedtem a gyászon (aki olvasta az előző kötetet, tudja kire gondolok), sikeresen újra elkezdtem olvasni a könyvet. Gyorsan belerázódtam, mert egyrészt imádom, ahogy Pullman ír, másrészről meg kedved kaptam a bujkáláshoz. Igaz, hogy a rengeteg új szereplő színesítette a történetet, mégis fájlalom, hogy a régiek (Sally, a főhősnő kivételével) eltűntek. Sem Jim, sem Webster nem szerepel benne, csak alig egy-egy sorban. Annak ellenére, hogy a kedvenc szereplőm az előző részben kiíródott, ezt a könyvet tartom a történet eddigi legjobbjának. Sokkal izgalmasabb és veszélyesebb kalandokat élhetünk át… bár néha el kellene mellé egy jó kis szótár, amikor jiddis szavakat használ ;)

2 hozzászólás
Vivogle>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Igen és igen! És én még csalódottan tettem le kezemből a második kötetet. Nagy hiba lett volna kihagyni a harmadikat, bár a vaskossága kicsit ijesztő volt kezdetben. De amint nekiálltam, úgy olvastatta magát, hogy alig bírtam abbahagyni.
Sally rengeteget fejlődött az anyasága alatt/révén és újra megkedveltem őt. A második részben nem értettem és kifejezetten ellenszenvessé vált, itt viszont megismertük minden vívódását és gyengeségét, de erősségét is. Volt, hogy úgy éreztem, egy ilyen felelőtlen nőnél nincs is biztonságban a kislánya, tényleg nem neki való, de bebizonyította, hogy tévedek.
A krimi rész elég kiszámítható volt, de én valahogy pont ezért nem jöttem rá. Végig izgultam, és vártam már, hogy összeérjenek a szálak :)
Az pedig szerintem zseniális ahogy az író a könyvbe építi a Sally-korabeli zsidók helyzetét és a szocializmus születését. A kép, amit fest, nem minden más olvasmányommal egyezik, és eddig nem is így vélekedtem ezekről, de most alaposan elgondolkodtatott. Hogy ne spoilerezzek, ezt most nem fejteném ki bővebben, de akit érdekel mire gondolok, az olvassa el a regényt.
Végül pedig szeretnék szót ejteni a fordításról is: mivel az első köteté csapnivaló volt, ez most kellemes csalódás volt számomra. Az angol szlengeket még mindig nem igazán sikerült visszaadni, dehát nem is nagyon lehet, viszont a folyamatos magyarázó lábjegyzetek nagyon sok mindenben megkönnyítették az olvasást.

Fyndra>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Hát elég nyögvenyelősen ment ez a könyv, belefogtam, aztán az eleje nettó szamárságnak tűnt az egész kamuperrel, és gyakorlatilag bő egy hónapig hozzá se nyúltam. Azért be akartam tisztességgel fejezni, és az lett a vége, hogy egy nap alatt bedaráltam. Amilyen hülyeségnek indult, olyan jól felpörgött a végére, bár pont a krimi rész nem lett túl izgalmas. (Kivételesen korán kapcsoltam, ebből látszik, hogy nem elég erős krimi.)
Nem is ez a könyv erőssége, hanem Pullman zsenialitása, ahogy tökéletesen hoz egy viktoriánus környezetet, sőt, egy pazar összeurópai képet is ad (Kufsteinnél kalapot is emeltem, bár kis ferdítés is volt, de nem baj, belefér :)). A társadalmi problémákat is nagyon jól ábrázolja.
Sally az elején bosszantóan teszetosza, sodródik az árral, aztán valahol menet közben átkapcsol rendes Sally Lockhart-üzemmódba, és valami félelmetes, ahogy akcióba lendül.

És most már ehhez is követelek megfilmesítést, a legjobb darab a trilógiából! :)

mokus75>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Sajnáltam, hogy eltűnt a főszereplők nagy része. Nagy fordulat jött, a tragikus esettel. Nagyon érdekelt, hogy jön ki ebből a nagy gödörből Sally, de nekem néha túl sok helyszín volt, mindenki üldözött mindenkit. Nem egy vidám mű, főleg, hogy a gyermeke is nagy veszélyben van.
Kíváncsian várom a negyedik részt.

nicky_666>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Méltó befejezése egy szuper sorozatnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Veron P>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

A trilógia talán legkomorabb darabja… de azért jó:) Tényleg kár, hogy vége, de legalább a kapcsolódó kötet kárpótol egy kicsit:)

sinnovea>!
Philip Pullman: Tigris a kútban

Nagyon szeretem philip pullman könyveit. ez a rész igazán nagy hatással volt rám.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Citrompor P>!

Semmi sem oly hatásos téma a forrongó tömeg számára, mint a szex; mindig működik!

317. oldal (Alexandra, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: szex
7 hozzászólás
Citrompor P>!

– Nos… – mondta. – Megérdemel még egy kis bort.
Elvette a poharat, és újra töltött.
– Tokaji – mondta. – A hazámból.
– Maga magyar?
– Valaha az voltam. Most viszont… Itt élek, ide köt a munkám, és angolul írok, úgyhogy talán végül angollá válok.

232. oldal (Alexandra, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Tokaji (bor)
Citrompor P>!

A hangja mélyen, lágyan zengett, mint a muzsika, és az ír táj fölött lengedező, bársonyos tőzegfüstöt idézte.

359. oldal (Alexandra, 2009)

Citrompor P>!

Nem volt ehhez hasonló esemény azóta, hogy egykor feltűnt a nagy Pat Hooligan, kinek nevéból a „huligán” szó származik – bizonyára nem véletlenül!

360. oldal (Alexandra, 2009)

padamak>!

De ma már kár ezen rágódni. Visszautasította Charles ajánlatát, nem szabad arra gondolni, hogy bárcsak ne tette volna. Úgy kell venni a dolgot, ahogy vannak.

92. oldal - Első könyv; Célzógyakorlat (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2002)

padamak>!

Másnap reggel templomba mentek. Sally bizonytalanul érezte magát az egésszel kapcsolatban, bár udvariasságból mindig velük tartott, ha náluk volt látogatóban. Jó lett volna hinni valamiben, de az túl könnyűnek látszott; a világ egyáltalán nem volt olyan egyszerű.

150. oldal - Első könyv; A késes (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2002)

padamak>!

Már nem vagyok biztos Istenben sem. Azt hiszem, elfordult tőlünk. A testekről kell gondoskodnunk, tudod. A lelkek karbantartják magukat. Viszont ezeknek az asszonyoknak most orvosság kell, akkor túlélhetik a jövő hetet is, azután lehet gondolkodni a lelkük felől. Vagy itt van ez a gyermek például, neki menedék kell, mielőtt az apja megölné. Mihelyt egy percnél tovább is megbízhat egy felnőttben, már lehet neki Jézusról beszélni. Addig az egész csak időpocsékolás. Hát én így gondolom. Mindamellett ez csak csepp a tengerben. Semmit sem teszünk, ahhoz képest, amennyit tennünk kéne. Ezrek és ezrek éheznek odakinn.

268. oldal - Második könyv; Téglajáték (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2002)

1 hozzászólás
padamak>!

Egyszerre bízni kezdett benne. Mindig is így érzett, ha olyan emberekkel akadt össze, akik értették a dolgukat.

355. oldal - Második könyv; Henna (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2002)

1 hozzászólás
padamak>!

Tudja, hogy hol lakozik a gonosz? Nem csak magában. Mindenkiben ott van, amikor úgy teszünk, mintha nem tudnánk a dolgokról, pedig látjuk. Ha látjuk, hogy milyen rossz valami, és behunyt szemmel fordítunk hátat neki.

483. oldal - Harmadik könyv; Blackbourne vize (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2002)

1 hozzászólás
padamak>!

A dolgok akkor lesznek megoldva a világon, ha más emberekkel együtt dolgozunk rajta. Mozgalmakat jelent, amelyekhez csatlakozhatunk, tanulnivalót, szerveznivaló csoportokat, elmondani való beszédeket.

555-556. oldal - Harmadik könyv; Nyulak (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2002)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Sally Lockhart sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A bűn fejedelme
Cassandra Clare: Az angyal
Henry Rider Haggard: Salamon király kincse
Gail Carriger: Szívtelen
Charles Dickens: Oliver Twist
Charles Dickens – Kathleen Olmstead: Twist Olivér
Charles Dickens: Twist Olivér
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai
Neil Gaiman: Csillagpor
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly