Rubin ​és füst (Sally Lockhart 1.) 167 csillagozás

Philip Pullman: Rubin és füst Philip Pullman: Rubin és füst

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​történet 1871-ben játszódik, hősnője egy tizenhat esztendős árva lány, Sally Lockhart, aki szüleinek, vagyonának elvesztése után Londonban próbál talpra állni.
Egy utálatos rokon hölgynél lakik, aki a leányt még az utolsó vagyonkájából is megpróbálja kiforgatni.
Sally körül egyre fokozódnak a bonyodalmak, melyekben szerepet játszik egy titokzatos, vagyont érő ékkő, a címben szereplő rubin, amelyet sokan szeretnének megkaparintani. Ráadásul a szálak Sally édesapjához vezetnek, aki meglehetősen gyanús körülmények között vesztette életét a távoli Keleten. A leány lassan, lépésről lépésre próbálja megfejteni a mind nyomasztóbb titkot. a Nyomozása során veszélyes kalandokba bonyolódik, különös, félelmetes emberekkel találkozik, életveszélyes helyzetekbe kerül.
Sikerrel jár-e Sally nyomozása, s fény derül-e a sejtelmes és homályba merülő titokra?
Philip Pullman, az ifjúsági könyveiért számtalan díjat nyert angol író hihetetlen leleménnyel és meghökkentő… (tovább)

Eredeti mű: Philip Pullman: The Ruby in the Smoke

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2008
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633706053 · Fordította: Jász István
>!
Geopen, Budapest, 2001
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093424 · Fordította: Jász István

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sally Lochkart


Kedvencelte 20

Most olvassa 10

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Philip Pullman: Rubin és füst

A Rubin és füst tíz évvel a nagy sikerű Az Úr Sötét Anyagai című trilógia előtt jelent meg. Philip Pullman korai fantasyjén már megfigyelhető az az irány, amit kijelölt magának az írásban, és mint tudjuk, megvalósításával olyan világot hozott létre, ami megosztotta a közönséget erkölcsi és vallási kérdésekben is. A Rubin és füst a kalandregények között kevésbé ismert mű, de a műfajon belül már olyan előremutató vonalat képvisel, ami a néhány évvel később népszerű lesz az írók körében. Mégis mitől olyan különlegesek Pullman művei?

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/08/philip-pullman…

>!
Citrompor P
Philip Pullman: Rubin és füst

Évek óta kíváncsi voltam már Pullman Sally Lockhart sorozatára, ugyanis gyerekként imádtam Az Úr Sötét Anyagai trilógiáját. Még a család Magyar Könyvklub korszakában rendelte nekem anyukám azokat a könyveket. Emlékszem, az első könyv fordulata fölött, ami különösen torokszorító volt, még sokáig csöndben üldögéltem, miután este olvastam lefekvés előtt.

Ez a könyv egyelőre nem volt ilyen mély benyomást keltő élmény, talán a koromból is kifolyólag. Ettől függetlenül érdekes, izgalmas, különleges hangulatú ifjúsági regény, amely az 1870-es években játszódik Angliában. Felbukkan benne az a szomorú és nyomorúságos East End, amelyet a Hívják a bábátban is megismerhettem – igaz, ott közel nyolcvan évvel később. Képzelhetitek, hogy a dologházak idejében milyen hangulat uralkodhatott arrafelé. Egy árva kislányon, Adelaide-on keresztül átérezhetjük, milyen veszedelmes és küzdelmes élete lehetett akkoriban egy elhagyott és elhanyagolt gyereknek azon a környéken.

spoiler

Szimpatikus a főszereplő, Sally, aki talpraesett lány. A kor viktoriánus szellemiségével ellentétben nem ül nyugodtan a babérjain, apja nem klasszikus „nőnevelésben” részesíttette, hanem maga oktatta fegyverforgatásra és a vállalkozás menedzselésére. Amazon alkat, aki fiatal kora ellenére nem ijed meg a saját árnyékától. Kedveltem, kíváncsi vagyok, hogyan alakul tovább a sorsa.

Negatívumként a szöveg (fordítás) egyes apró részleteit tudnám kiemelni. Elképzelhető, hogy túl gyorsan olvastam, de mégis úgy tűnt, hogy Sally egy beszélgetésen belül hol magázta, hol pedig tegezte Temblert. Aztán volt még egy különösen zavaró szófordulat is: „Nagy hajlamot árult el arra, hogy a falhoz lapuljon.” (216. oldal, Geopen 2001) Ez magyarul elég kacifántos. Kíváncsi vagyok hogy hangozhatott eredetiben.

Köszönöm, @morzsi, hogy elolvashattam! :)

>!
Geopen, Budapest, 2001
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093424 · Fordította: Jász István
3 hozzászólás
>!
deardurr
Philip Pullman: Rubin és füst

Nem ilyen ifjúsági sorozatra számítottam, amikor elkezdtem ezt a könyvet. A cím abszolút nem vonzott, sőt, de @worsi ízlésében bízva nekivágtam. És hogy mennyire nem bántam meg!
A könyvben hullanak a londoniak mint a legyek, de nem sajnálja az ember egyiket sem, mert valahogy az angolok érzelem mentesen vesznek tudomást a halottakról (Lásd: Agatha Christie). London is elég borzasztóan nézhetett ki akkor.
Izgalmas volt végig, úgyhogy alig várom a következő részt!

4 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Philip Pullman: Rubin és füst

Ez most valahogy nem tetszett.
Tudom, rosszkor olvastam, nem tudtam ráhangolódni.
Érzem, hogy eegyébként, normál esetben izgalmas, fordulatos lett volna, de most valahogy nem tudtam elkapni a fonalat.
Azt is hibának látom részemről, hogy nem tutam egyszerre, folyamatosan olvasni, és így, a fordulatok miatt mindig vissza kellett olvasgatnom, hogy hol is jártam, és mire belemélyedtem volna, újra le kellett tennem.

>!
Reelka
Philip Pullman: Rubin és füst

A történet az 1800-as évek végében, Londonban játszódik. Csavaros, fordulatos, a szereplők életszerűek. A vége annyiban okozott meglepetést, hogy azt hittem függővége lesz, de le van zárva. :)

>!
Chulainn
Philip Pullman: Rubin és füst

Jász Istvánnak ne engedjenek könyvet fordítani. Pocsék a fordítás.

1 hozzászólás
>!
AliceL
Philip Pullman: Rubin és füst

Jó kis kikapcsolódás és kellemes olvasmány. Elég rövid, így emiatt gyorsan történik minden és van, hogy hirtelen nem is lehet követni. A főszereplők szimpatikusak, és a sztori is érdekes. Néhol kiszámítható a történet, de elég sok váratlan fordulatot is tartogat. Ajánlom mindenkinek, aki egy kis kalandra és rejtélyre vágyik.

>!
Papusz SP
Philip Pullman: Rubin és füst

Nem emlékeztem rá, hogy ez ennyire durva, mert nagyon régen olvastam, amikor még bőven fiatalabb voltam Sallynél – de már akkor is imádtam, mert ez csak amolyan ifjúságiregényesen durva, nem úgy, hogy a kis Why_Doboz kiszaladjon a világból. Éppen tökéletes, Csukás Pista bácsi is megmondta az egyik előadásán, hogy kell egy kis horror a gyereknek, ha a sárkány leharapja a királyfi lábát, hát harapja le tényleg.
Sallynek pedig kijár egy hely a vagány csajok dicsőségfalán.
Kiakaszt a tudat, hogy nincs nálam a többi.

1 hozzászólás
>!
KatieV I
Philip Pullman: Rubin és füst

Egész jó volt, bár egyáltalán nem ilyesmire számítottam. A főszereplőt mondjuk egyáltalán nem tudtam megkedvelni, és a magyar fordításban is akadtak olyan részek, amik nagyon nem tetszettek. Azért kíváncsi leszek a folytatásra.

Óóó, és mit látnak szemeim némi utánaolvasás után; a filmváltozatot muszáj lesz megnéznem :)

>!
lonely15
Philip Pullman: Rubin és füst

Nagyon jó könyv! :) A „kosztümös” korba tartozik, de meglepően izgalmas fordulatok vannak benne! Csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

>!
padamak

Ha valaki valamiben jó, akkor azt kell csinálnia.

121. oldal - A Térhatású Képek Társasága (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2001)

>!
AniTiger MP

1872. október elejének egyik viharos, hideg délutánján, London pénzügyi negyedének szívében egy könnyű bérkocsi fordult a Lockhart és Selby Hajózási Ügynökség hivatala elé.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Sally Lochkart
>!
padamak

Azon kellett elgondolkodnia, mi volt ebben a háztartásban olyan különös. … Csak mielőtt megint elaludt volna, kapott feleletet. Hát persze, gondolta. Trembelről nem hiszik, hogy szolga. Engem nem tartanak kislánynak. Egyenlőek vagyunk. Mindannyian. És ez olyan furcsa.

95. oldal - Művészszenvedély (Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2001)

>!
AniTiger MP

Nézte, hogyan váltja fel a városszéli szürkeséget a vidéki szürkeség, s a tengert a folyó. A Temze torkolatvidékén legalább öt vagy hat hajó sietett felfelé, menekülve az élénk keleti szél elől, vagy éppenséggel teljes gőzzel igyekezett a tenger felé, széllel szemben.

32. oldal

>!
Marsie

Nem várta egyáltalán, nem volt azzal sem tisztában, hogyan kell udvariasan fogadni azt az embert, akit megzsaroltunk. De megtett minden tőle telhetőt.

A fegyverek és a lány

>!
bevi

– Rosa én olyan buta vagyok! Fogalmam sincs, hogyan kell beszélni az emberekkel. S amikor mégis tudom, hogy mit kellene mondani, akkor… Akkor meg képtelen vagyok azt megfelelően tálalni. Nem értek semmihez, amihez általában a lányok értenek, de persze erről én is tehetek. Viszont szeretek dolgokat létrehozni. Ha normális lennék, akkor a varrás meg hasonló elfoglaltságok érdekelnének.

109. oldal


A sorozat következő kötete

Sally Lockhart sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Estelle Brightmore: 13. napon
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy
Jules Verne: A két Kip testvér
Charles Dickens – Kathleen Olmstead: Twist Olivér
Henry Rider Haggard: Salamon király kincse
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai