Lyra's ​Oxford (His Dark Materials) 14 csillagozás

Philip Pullman: Lyra's Oxford Philip Pullman: Lyra's Oxford Philip Pullman: Lyra's Oxford

Lyra's Oxford is a short book by Philip Pullman depicting an episode involving the heroine of His Dark Materials, Pullman's best-selling trilogy. Lyra's Oxford is set when Lyra Silvertongue is 15, two years after the end of the trilogy.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Penguin, London, 2021
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780241509968 · Illusztrálta: Chris Wormell
>!
Doubleday, London, 2017
58 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857535573 · Illusztrálta: John Lawrence
>!
Corgi, London, 2007
50 oldal · ISBN: 9780552557511 · Illusztrálta: John Lawrence

2 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lyra Belacqua


Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ddani>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

A két His Dark Materials-paratextus közül ez az utójáték amellett, hogy igen rövid, kevésbé is volt érdekes, és szinte semmiben sem hiánypótló. Leginkább mintha egy kimaradt epizód vázlatából faragott volna az író egy follow-up darabkát – ám az nem göngyölít fel semmilyen elvarratlan szálat. Jó látni persze, hogy Lyra él és van kaland az életében (erre utaltak a Once Upon a Time in the North odavetett dokumentum-mellékletei is, bár azok időrendben ennél későbbi eseményeket) , ám ez az epizód messze elmarad a korábbi epikus történettől. A paratextusnak itt is vannak további paratextusai: képeslap, hajójegy, térkép, alighanem fiktív várostörténeti kivonat stb, és ezek a mellékletek engednek valami teret az amúgy szerény cselekménynek. Ha minden igaz, lesz ötödik részlete is a történeteknek, a várva várt és régóta íródó Book of Dust pedig Pullman előrejelzése szerint már egy igen terjedelmes és bonyolult könyv lesz. Addig ez is valami.

Lahara IP>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

Miután tökéletesen elfelejtettem, hogy ez a könyv már nem várólistás, megvettem, mert lehetőségem volt rá ,és olcsón. Csakis Oxford miatt! A hangulata kellemes, kedvem van megint a trilógiához. Egyfajta hangulathozó. Az illusztrációk – a madarasok – nagyon tetszettek.

peters P>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

Kedves, rövid, de igazából se nem túl izgalmas, se nem túl okos történet. Ha azt mondják ez egy gyerekmese ötlet, amiből végül jött a trilógia ötlete, akkor azt mondom OK, de nekem csalódás volt a regények után.

>!
Knopf, New York, 2003
64 oldal · ISBN: 9780307487810
sztimi53>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

Csalódás, mert rövid volt, és nem valami izgalmas. Viszont kedvcsinálónak jó, tavaly szülinapomra megkaptam tesómtól a His Dark Materials trilógiát (persze angolul), és most el szeretném olvasni eredetiben.

PuPilla>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

Kedves rövid történet a trilógia utáni időből. Annyira nem nagy durranás, de jó volt visszatérni ebbe a világba, és ekkor vettem újra kezembe az egészet újraolvasásra. :)

kedaiyun>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

Jó kis könyv, de mint ahogy már az előttem szólók – és szinte mindenki, aki olvasta ezt a könyvet – megállapították, rövid. A megjelenés után a rajongók nyílt levélben panaszkodtak az írónak, hogy ennyi várakozás után miért csak egy ilyen rövid könyvvel lepte meg őket? Remélem, a szintén hosszú ideje készülő, de még be nem fejezett Book of Dust egy kicsit hosszabb lesz:)
Tetszettek a könyv illusztrációi, a beszúrt oldalak, a térkép: mintha egy zsebkönyvben tárolnánk az éppen aktuális, összegyűjtött képeslapokat, cetliket stb., csakhogy ezek egy másik világból származnak. Habár tudom, egy irodalmi alkotásról van szó, mindig is szerettem volna hinni abban, hogy ez a világ valóban létezik, és ennek a kis könyvnek a fellapozásakor egy kicsit úgy is érzem. szívesen megrendelnék néhány könyvet a térképen hirdetettek közül, mondjuk a Prisoner of the Bears-t prof. Santeliától…;)

5 hozzászólás
csiripelek>!
Philip Pullman: Lyra's Oxford

Nagyon csinos és hangulatos kötet. De számomra itt meg is állt a dolog. Régen olvastam már a trilógiát, így nagyon a részletekre, szereplőkre nem emlékszem, a főbb alakok meg eseményszálak azért megvannak. Sajnos már arra is alig emlékszem, hogy Lyra milyen személyiség. így eléggé olyan volt, mintha egy halom idegenről olvasnék, akikkel történik valami. De az a valami alig kapcsolódik ahhoz, amit ismerek, önálló történetnek meg alig állja meg a helyét, hiszen szinte semmi sincsen elmagyarázva vagy kifejtve. Ahogy a többiek is írták előttem, mintha egy vázlatot olvasnék.


Népszerű idézetek

SophieOswald>!

     'Mr Makepeace, do you really turn lead into gold?'
     'No, of course not. No one can do that. But if people think you're foolish enough to try, they don't bother to look at what you're really doing. They leave you in peace.'

46. oldal

SophieOswald>!

There are many things we haven't yet learned how to read.

SophieOswald>!

     'Everything means something,' Lyra said severely. 'We just have to find out how to read it.'

5. - 6. oldal

SophieOswald>!

Oh, how stupid she could be when she was being clever!

45. oldal

SophieOswald>!

     'The alchemist?' she said.
     'The only Makepeace I've ever heard of is a chap called Sebastian,' he said, fumbling with some papers. 'Used to be a Scholar of Merton, till he went mad. Don't know how they managed to tell, in that place. He devoted himself to alchemy – in this day and age! Spends his time changing lead into gold, or trying to.

18. oldal

SophieOswald>!

     Fifteen minutes later, breathless, she sat down to dinner in the hall, trying to keep her grubby hands from view. It was the way in that college not to use the high table every day; instead, the Scholars were encouraged to sit among the students, and the teachers and older pupils from the school, of whom Lyra was one, did the same. It was a point of good manners not to sit with a clique of the same friends all the time, and it meant that conversation at dinner had to be open and general rather than close and gossipy.

20. oldal

bubblejoo>!

Lyra didn't often climb out of her bedroom window these days.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lyra Belacqua

A sorozat következő kötete

His Dark Materials sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Romancing the Werewolf
Gail Carriger: The Curious Case of the Werewolf That Wasn't, the Mummy That Was, and the Cat in the Jar
Trisha Wolfe: Unveiled
Alan Campbell: Lye Street
Gail Carriger: Poison or Protect
Stephen L. Antczak (szerk.): Clockwork Fairy Tales
Ian Watson – Ian Whates (szerk.): The Mammoth Book of Alternate Histories
Ekaterina Sedia (szerk.): Circus
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others
Michael Moorcock: My Experiences in the Third World War and Other Stories