La ​Belle Sauvage (A Por könyve 1.) 44 csillagozás

Philip Pullman: La Belle Sauvage

A tizenegy éves Malcolm Polstead és daimónja, Asta a szüleivel él az Oxford környéki Pisztráng Fogadóban. A Temze folyó túloldalán – amelyen Malcolm gyakran hajózik imádott kenuján, a La Belle Sauvage-on – áll a Goodstow Apátság, az apácák otthona. Malcolm megtudja, hogy az apátságban féltve őriznek egy leány csecsemőt, Lyra Belaquát, akit többen is el akarnak rabolni… Közben a sűrű esőzések miatt az emberek soha nem tapasztalt árvíz közeledtéről beszélnek…

„Mindig szerettem volna elmesélni, hogy Lyra hogyan került a Jordan Kollégiumba. Miközben ezen gondolkoztam, megjelent előttem egy hosszú történet, amely Lyra csecsemőkorában kezdődik és felnőttkorában végződik. Ebben a kötetben Lyra még kisbaba, a következőben pedig húsz éves. A harmadik és egyben utolsó résszel kapcsolatban lakat van a számon…” (Philip Pullman)

Eredeti mű: Philip Pullman: La Belle Sauvage (angol)

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2017
482 oldal · ISBN: 9789634320678 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Chris Wormell
>!
Ciceró, Budapest, 2017
478 oldal · ISBN: 9789634320593 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Chris Wormell

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Oxford


Most olvassa 3

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
malnakivi P
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Pullman Az Úr Sötét Anyagaival teljesen elvarázsolt, és szerencsére most sem kellett csalódnom, egy újabb csodás történetet olvashattam tőle.

A könyv első felében főként a világépítésen – ami egyébként zseniális: ötletes, érdekes és nagyon részletgazdag –, a szereplők bemutatásán, valamint a fő konfliktus felvezetésén van a hangsúly.
A második részben aztán felpörögnek az események, konkrétan az utolsó oldal utolsó mondatáig izgalmas, fordulatokkal teli, letehetetlen – de tényleg letehetetlen, éjjel fél kettőig olvastam, és az sem érdekelt, hogy hatkor kelnem kell..

A karakterek kidolgozottak, folyamatosan fejlődnek, a gonosz szereplők pedig megint nagyon gonoszak, igazán szívből lehet gyűlölni őket spoiler. Én most is nagyon örültem annak, hogy Pullman hétköznapi, egyáltalán nem tökéletes karakterekből csinált főhősöket, számomra ettől (is) vált igazán szerethetővé a történet.

Az író, az eredeti trilógiához hasonlóan, itt is komoly témákat érint: vallás, tudomány, diktatúra, szexuális erőszak, egy kis pszichológiával és filozófiával fűszerezve; mindez egy izgalmas YA fantasybe csomagolva, olyan stílusban, mely mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára élvezetes és tanulságos – szerintem ez páratlan a maga nemében.

Nagyon várom a következő részt, ezt pedig bátran ajánlom mindenkinek, mert tényleg szuper könyv. Olvassátok! :)

>!
Ciceró, Budapest, 2017
478 oldal · ISBN: 9789634320593 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Chris Wormell
>!
Niitaa P
Philip Pullman: La Belle Sauvage

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2017/12/philip-pullman-la…

"Malcolm, Alice és Lyra története végtelenül kalandos, egy igazi utazásra viszi az olvasót, aki úgy érzi, ő is ott ül a La Belle Savuage fedélzetén. Együtt járjuk végig az eláradt városokat, s együtt menekülünk a három fiatallal. Több fontos dolgot is tanulhatunk belőle: érinti, mennyire fontos az őszinteség másokkal szemben, ugyanakkor tudnunk kell, mit nem tartozik másra. Megmutatja, hogy egy jól nevelt gyermek mennyire tisztességtudó is tud lenni, s hogy a becsületessége mennyire meghatározza a jellemét. A gyermeki kíváncsiság is fontos tényező, hiszen a bennük rejtőző tudásszomjjal foglalkozni kell, hogy igazán jól gondolkodó felnőtté tudjanak válni. Rávilágít, hogy fontos, hogy legyen mellettünk valaki, ne egyedül kelljen megküzdenünk az élet akadályaival, s végül fontos szerepet kap a bátorság is. Malcolm egy végtelenül bátor kisfiú, akinek Lyra nagyon sokat köszönhet.
Philipp Pullman újfent egy csodálatos történettel ajándékozott meg minket. "

>!
RandomSky
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Vártunk rá vagy másfél évtizedet, de végül Pullman csak visszatért az Északi fény világához. A Por könyve is trilógia lesz, az első rész előzményeket mesél el, és ugyanúgy izgalmas és elgondolkodtató, mint az eredeti trilógia volt. De nem csak arról tudunk meg új dolgokat, akit/amit már ismerünk (már aki olvasta az Északi fény trilógiát), került új elem is, méghozzá meglepő és jó.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-10-19+…

>!
dontpanic P
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Jó, legyen. Felvállalom annak a rajongónak a szerepét. Aki szerint régen-minden-jobb-volt, de legalábbis az eredeti műnek a nyomába sem érhet a folytatás/előzménytörténet, és minek kellett egyáltalán megírni, biztos kellett a pénz, így múlik el a világ dicsősége, semmi se szent már ésatöbbi.

Nem mondom, hogy egy Cursed Child vagy egy Klónok támadása szint, mert nem mondanám kifejezetten rossznak a könyvet, csak éppen lapos.

Olyan, minta Philip Pullman elfelejtett volna:

– érdekes, szórakoztató, jellegzetes karaktereket alkotni. Ennél a Malcolm gyereknél unalmasabb főhőst el se tudok képzelni. Hol van az ő karaktere Lyra dacos önfejűségéhez, vagy akár Will karakán, kitartó, lojális személyiségéhez képest. Ugyanezt mondanám az összes mellékszereplőről. Még Alice került hozzám a legközelebb, de igazából róla sem tudunk meg szinte semmit, ahhoz legalábbis keveset, hogy igazán megkedveljük vagy megismerjük. Olyanok voltak, mint Lyra és Will halvány utánérzései. Ahogy Hannah Relf pedig Mary halvány utánérzése volt. Ez a fiú-tudósnő kapcsolat/barátság már eleve ilyen utánérzésekre predesztinálta őket, de egy kicsit olyan volt, mintha Pullman nem is igazán tudna mit kezdeni Hannah karakterével. spoiler
Ugyanezt mondhatom el a főgonoszról is. Az eredeti trilógiában az ellenlábasok is árnyalt karakterek voltak, gondoljunk csak a páncélos medvék királyára, konkrétan beleláttunk a lelki folyamataiba! Itt az ügyeletes rosszfiúról szinte semmi nem derül ki, vagyis persze, tudunk meg róla dolgokat, de nem áll össze, nincs nagy reveláció, nem értjük igazán a motivációit spoiler. Olyan volt, mint egy karaktervázlat, ami nem került kifejtésre.

– bánni a daimónokkal. Ezt az előző ponthoz akartam írni, de igazából vehetem külön, mert annyira fájó. Hát ki nem imádta Pantalaimont az eredeti történetekben, ki nem izgult azon, milyen alakot is ölt majd Will daimónja, hát mennyire eredeti és fantasztikus ötlet volt az egész daimón dolog, a könyv egész univerzumának ez adta a sava-borsát. Itt meg mi volt… Asta ugyanolyan sótlan és jellegtelen, mint Malcolm, Alice daimónja a könyv kétharmadáig szinte alig van jelen a szövegben… egy csomószor volt olyan érzésem, mintha PP írás közben el is felejtette volna, hogy ebben a világban vannak daimónok, és utólag ment volna vissza itt-ott betoldani őket, csak a tisztesség kedvéért. Arról nem is beszélve, hogy spoiler.

– világot építeni. A második legfájóbb pont. Akárhányszor kinyitom az eredeti trilógia első kötetét, szinte azonnal beszippant az az atmoszféra, amit PP megteremtett ebben a történetben. Ezt az alternatív világot össze se lehetne téveszteni a miénkkel, tele van olyan csodákkal, amiről álmodni se lehet. A gyptusok színes hajói, a Jordan kollégium ősi falai, a páncélos medvék, a boszorkányok, a daimónok…. itt meg néha nem is értettem – most tényleg ebben a világban járnék? Komolyan, néha csak a daimónok jelenléte mutatta, hogy nem, nem a saját világunkban járunk, hanem igen is Lyra Angliájában. Amikor a végén előkerült egy headset is, akkor végképp végem volt. Lyra világában nincs headset! Nem, nincs! Jó, hogy Malcolm nem Facebookon írt Alice-nek, hogy hozza már a babatakarót, aztán meg kitweetelte, hogy hessteg-yolo.
Nem igazán értem, mi történt itt. Én értettem félre teljesen ezt a világot? Az volt a baj, hogy Lyra szemén láttuk, aki egy dohos kollégiumban nőtt fel? Tényleg nem annyira varázslatos és mágikus ez a világ, mint amilyennek eddig tűnt? Nem akarom ez elhinni.
Pullman beleszőtt ugyan mágikus elemeket, de ezek újak voltak (nyilván nagy volt rajta a nyomás, hogy valami újat alkosson), és nem éreztem azt, hogy organikus módon belesimulnának az eddigi világépítésbe. Mondjuk a spoiler tetszettek, illetve összességében a spoiler megidézése, csak éppen eddig ilyesmiről szó nem volt.

– történetet írni. Tulajdonképpen ebben a könyvben nem történik semmi. Nyilván túloztam, de komolyan. Ha visszagondolok a cselekményre, akkor egyáltalán nem érzem azt, hogy ez egy jól felépített, egymásra épülő szálakból szőtt történet lenne. Az eredeti trilógiában a végére mindig minden összeállt. Mindig értetted, mi a szerepe ennek és annak a sztoriban. Olyan volt, mint egy nagy kirakós, aminek a végére olyan darabkák is a helyükre kerültek, amiket az elején még nem értettél. És lehetne mondani, hogy hiszen ez is egy trilógia lesz, legyünk türelemmel, de tudjuk, hogy a következő rész ugrik húsz évet az időben, szóval az én gyanúm az, hogy egészen máshol fogjuk felvenni a fonalat. Persze tévedhetek is, de egyelőre ez van a kezünkben, erről tudok nyilatkozni. Itt nagyon sok minden nem állt össze, szereplőkről feledkeztünk meg a könyv felénél, főgonoszok motiváció maradtak rejtve, random történesek, amik teljesen kilógtak a világból, a sztoriból maradtak a levegőben lógva.

Szóval igen, az a rajongó vagyok. Aki azt mondja, hogy ez egy kicsit most felesleges volt.

19 hozzászólás
>!
étcsoki
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Szerintem minden megvan benne, ami egy jó könyvhöz kell. Szépen építkezik, kellően izgalmas, okos, elgondolkoztató, tanulságos és egy picit még humoros is.
(Pullman tőlem kap egy plusz piros pontot, amiért spoiler Girl power!)
A történet maga elég meseszerű, a felszín alatt viszont egész komoly témákkal találkozhatunk, hisz a korábbi trilógiához hasonlóan, ebben a könyvben is az egyház és a tudomány áll a középpontban, illetve a vallásosok és az ateisták között feszülő ellentét, de szerepelnek benne történelmi és irodalmi utalások is.
Sajnos több helyen is találkoztam elütéssel, fura tagolással és helyesírási hibával, de ez nem a történet és nem is az író hibája, úgyhogy megkapja az öt csillagot.

>!
alice_in_bookland
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Muszáj a negatívummal kezdenem, mert nagyon szomorú vagyok emiatt:
Amikor megjelent a könyv, egyből meghallgattam hangoskönyvként, angolul (amit ajánlok mindenkinek, aki tud angolul, Michael Sheen remek munkát végzett), és csak utána olvastam magyarul. Feltűnt, hogy a magyar fordításban konkrét mondatok maradtak ki, ami számomra azért fura, mert egyáltalán nem lefordíthatatlan részek voltak ezek, és éppenséggel jelentéktelennek sem mondanám őket, hisz az egyik le nem fordított és kihagyott mondat miatt érthetetlen lett egy párbeszéd részlet. Emellett sajnos elütésekkel is találkoztam, nem egyszer..

A történet egyébként tetszett, bár nem egy „Az Úr Sötét Anyagai”, de nem is hasonlítom ahhoz (a szerző is arra kérte az olvasókat, hogy ne tegyék). Izgalmas volt, összetett, volt mondandója, és Pullman-nak ismét sikerült úgy írnia, hogy a fiatalok és az idősebbek számára is élvezhető legyen a történet.
Az eleje picit nehezen indult be, de a második rész kompenzált, ott nem igazán volt üresjárat, minden oldalon történt valami.
Szerintem érdekes bevezetője volt a trilógiának és kíváncsian várom, mi történik majd a következő részekben.

>!
Mircsi
Philip Pullman: La Belle Sauvage

@dontpanic értékelése után felkészültem a legrosszabbra (egy Cursed Child és Neveletlen hercegnő legrosszabb részei kombinálva), amit feltehetően jól tettem, mert így egy hatalmas pozitív csalódás volt. Csak nagyvonalakban emlékszem az eredeti trilógiára, valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy nincs olyan sok összehasonlítási alapom. Az elején kicsit nehezen indult be a cselekmény, de olvasmányos volt, könnyen haladtam vele, és ezzel a gyönyörű vangoghos borítóval szívesen is a kezembe vettem.
A második felében kicsit olyan volt, mintha a Huckleberry Finn és a Gyűrűk ura cross-overjét olvastam, de semmi gond, mindkettőt nagyon szeretem. :)

2 hozzászólás
>!
Tanita
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Számomra 2017 egyik legjobb könyvélménye, másfél nap alatt végeztem vele. Összetett, magával ragadó, pont olyan, mint Az Úr Sötét Anyagai volt.

>!
Lovebooks
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Egy olyan stílusú történetet kaptam, amit már megszoktam Philip Pullman-tól. Izgalmas volt ismét elmerülni a világában, elképzelni, hogy saját daimónom van, aki a részem, egy velem. Maga a cselekmény jól felépített, szépen kidolgozott szálak összessége. A két főszereplő belopta magát a szívembe, főleg Malcolm. Kifejezetten tetszett a kreativitása, hősiessége, bölcsessége, ahogy a dolgokhoz állt. Már nagyon várom a folytatást, vajon miként folytatódik a kicsi Lyra és védelmezői története. :)

>!
LaBelle P
Philip Pullman: La Belle Sauvage

Idén ezt a megjelenést vártam a legjobban, és most, hogy befejeztem, csomó van a gyomromban. Hozzátenném, majd' három hétig olvastam, tanulás ide vagy oda, nem csúszott le valami könnyen.

Azt hiszem, engem nem tudott Pullman visszavinni Lyra világába. Voltak jócskán wtf-pillanatok, jöttek-mentek az új mitológiai elemek, de ezzel ki tudtam volna békülni, ha mellette visszatérnek a régiek abban a formában és hangulatban, ahogy már megszerettem őket.

Olvasás közben végig az a bizonyos óvodai eddmegleves kísértett, amiről soha nem derült ki, hogy mit tartalmaz, csak el kellett tüntetni a tányérból. Bemutattak nekem új szereplőket, szervezeteket, lényeket, de akár egy fotóalbumot is lepörgethettek volna az orrom előtt, akkor is pont annyi mélységet és hátteret közöltek volna róluk. A miértekre nem kapunk választ, és igazából semmi lényeges nem történik. Annyi mindent szeretnék tudni Mrs Coulterról, a gyptusokról, a daimónokról, az EBT-ről, a Mesterről, meg még pár száz dologról. Mindent nem lehet, tudom én azt jól, de még egy aprócska valami is jobb lenne a semminél. Nagyon sok érdekes témát érint, de nem megy bele igazán egyikbe sem. Persze, hagyni kell a kis agyunkat dolgozni rajta, de szerintem sokkal szebb lenne, ha kibontana néhányat a feldobott problémák közül.

A főhősöket azért megszerettem így is, szurkoltam nagyon, hogy minden jó véget érjen. Viszont nincs jó ritmusa a könyvnek, néha nagyon pörög, néha alig-alig csordogál és nincs kedve az embernek haladni. Azt hiszem, maga a szöveg sem sikerült annyira jól. Nem vagyok szakértő, de úgy érzem, bőven lenne még mit szerkeszteni rajta. A fordítás pedig kifejezetten rossz, sok a figyelmetlenség, a félrefordítás, következetlenség (bár lehet, hogy az eredeti szövegben is megvannak ezek a hibák). Néha a gimis angolórán felolvasott fordításaink jutottak eszembe, olyan elütő volt szóhasználat. Szeretném ezt most elfelejteni és angolul újrázni az egészet, de azt hiszem, ez csak akkor fog megtörténni, ha majd szemérmetlenül le lesz árazva a könyv bookdepon, aztán rendelés után érlelődik egy ideig a polcon, hogy majd pár év múlva az olvasatlanul álló könyvek miatt érzett bűntudattól vezérelve a kezembe vegyem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
malnakivi P

A világ őrültebb és több is, mint hisszük,
Megrögzötten sokarcú…

Ciceró, 2017

>!
malnakivi P

– Ez úgy hangzik, mint egy migrén aura.
(…)
Malcolm berontott a nappaliba és elővette a nagyszótárt. Ki akarta keresni azt a kifejezést, amit dr. Relf használt, mikor ő a kerek karikákról mesélt. Azt tudta, hogy a „migrén” mit jelent, mert olyan néha édesanyjának is volt, csak nem egészen úgy mondta, mint dr. Relf. Ami a másik szót illeti…
– Na, itt is van. Gondoltam.
Vörösbegy-Asta Malcolm válláról kukkantott bele a lexikonba és olvasta: „Auróra: anbár jellegű, erős mozgású, fényes égi jelenség, a sarki régióban látható, fénnyel övezve, időnként északi fénynek is nevezik…” Biztos vagy benne, hogy ez volt az a szó?
– Ez! – jelentette ki Malcolm. – Ez az. Auróra, vagyis északi fény a fejemben.

197-198. oldal, 12. fejezet - Alice megszólal (Ciceró, 2017)

>!
RandomSky

Akárcsak Lord Nugent, George Papadimitriou is az áradás teremtette különösség-valótlanság érzést tapasztalta. A hajónak, amelyen utazott, a gyptus tulajdonosától tudta, hogy a gyptus hagyományban a különleges időjárásnak megvan az elmeállapota, csakúgy, mint a nyugodt időnek.
– Hogyan lehet az időjárásnak elmeállapota? – kérdezte Papadimitriou.
– Gondolja – szólt a gyptus –, hogy csak odakint van időjárás? Itt is van, idebent – és a fejére koppintott.
– Maga szerint tehát az időjárás elmeállapota egyszerűen csak a mi elmeállapotunk?
– Nincs olyan, hogy csak – válaszolt a gyptus, és nem volt hajlandó többet mondani.

458. oldal

>!
theodora 

A fiú buzgón felpattant, és végig(n)ézte a polcokat. Hannah hátradőlve figyelte, nem akart semmit ráerőltetni. Kislánykorában, a faluban, ahol felnőtt, egy idősebb hölgy ugyanígy viselkedett, és Hannah emlékezett az élvezetre, hogy maga válogathatott, hogy szabad volt barangolni a polcok között. Oxfordban volt két-három előfizetéses könyvtár, de közkönyvtár egy sem, és nem Malcolm volt az egyetlen, akinek a könyvéhsége kielégítetlen maradt.
Jó érzés volt látni buzgalmát, boldogságát, ahogy válogat, kiemel egy-egy könyvet, megnézi, elolvassa az első oldalt, aztán visszateszi és másikkal próbálkozik. Hannah magát látta a kíváncsi gyerekben.

92. oldal

>!
Bogas P

Oxford központjától három mérföldnyire a Temze folyón, bizonyos távolságra onnan, ahol a nagy kollégiumok, a Jordan, a Gabriel, a Balliol és kéttucatnyi más harcolnak elsőbbségért a csónakversenyeken, kint, hol a város már nem más, mint tornyok és csúcsok gyűjteménye a távolban, a Meadow Kikötő ködbe vesző szintje felett emelkedett a Godstow kolostora, ahol a szelíd apácák végezték szent munkájukat; és a kolostorral szemközti oldalon állt a Pisztráng nevű fogadó.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Oxford

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
J. L. Armentrout: Origin
Cassandra Clare: A hercegnő
Cassandra Clare: Üvegváros
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Richelle Mead: A halál csókja
Rachel Vincent: Shift – Változás
Julie Kagawa: The Iron Queen – Vaskirálynő