His ​Dark Materials (His Dark Materials 1–3.) 14 csillagozás

Philip Pullman: His Dark Materials Philip Pullman: His Dark Materials Philip Pullman: His Dark Materials Philip Pullman: His Dark Materials Philip Pullman: His Dark Materials Philip Pullman: His Dark Materials Philip Pullman: His Dark Materials

FOR THE FIRST time, all three books of Philip Pullman's award-winning His Dark Materials trilogy ("The Golden Compass, The Subtle Knife, "and "The Amber Spyglass") will be published in their entirety in one volume. Perfect for both new and established Pullman fans who want to read (or reread) the whole trilogy before "The Golden Compass "movie debuts on December 7, 2007, this handsome 6 x 9 omnibus will feature every word of the trilogy as well as Philip Pullman's chapter opening art. Also, new and exclusive to this edition: Philip Pullman has written two pages of new vignettes for each book in the trilogy. Readers will be delighted to discover these intriguing new passages at the end of each book's section in the omnibus.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Scholastic, New York, 2012
1024 oldal · ISBN: 9781407135595
>!
Everyman's Library, London, 2011
1144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781841593425

2 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

sempiternalsoul>!
Philip Pullman: His Dark Materials

Egyelőre még friss az élmény. Egyszer majd talán én is elmesélem a közös történetünket.

Addig is: imádtam.

***
Sajnos későn jöttem rá, hogy egész életemben imádtam a fantasy-t. Gyerekkoromban rengetegszer néztem újra a kedvenc filmjeimet a tévében, rajongtam a mesékért is, aztán úgy gondoltam, ebből már biztos kinőttem. Nagyon nagyot tévedtem. A Gyűrűk Ura és a Trónok harca szerencsére visszavezetett a fantáziabirodalomba, és alig várom, hogy még több világot felfedezzek.

Pullmann sötét anyaga engem darabjaira szedett, majd újra összerakott. Csodálatos volt végigkövetni, ahogy Lyra egy tisztaszívű kislányból lassan felcseperedik, miközben hihetetlen kalandokba keveredik, barátokat szerez és megismeri az életet. Néha magam is meglepődtem, mennyire vallásellenes ez a mű, de azt kell, hogy mondjam, a helyén van. Egyet tudok érteni azzal, hogy az egyház kezében óriási hatalom van, sőt, azzal is, hogy ez nem feltétlenül jó dolog (persze lehet nekem jönni és nem egyetérteni, each to their own). Szerintem viszont az a legcsodálatosabb ebben a regényben, hogy úgy vallásellenes, hogy közben mégis az az üzenete, hogy higgy valamiben. Hogy van egy fölöttünk álló valami, ami irányítja a dolgokat, és ami úgyis – idővel – a helyedre rak, hogy minden rendben legyen. Úgyhogy kimondhatatlanul köszönöm Pullmannak, hogy rámutatott, lehet úgy hinni valami feljebbvalóban, hogy nem utasítod el a multiverzum elméletét, ami nekem egyre jobban tetszik.

A kedvenc karaktereim Lee Scoresby, Serafina Pekkala és Iorek voltak, Lyra-ban pedig megtaláltam az olykor cserfes gyerekkori önmagam. Nem mintha fele ennyire is tökös lettem volna, de a szívem nekem is a helyén volt. Ez a regény örökké a kedvencem lesz, kötelezővé tenném.

Holdbéli_nyúl P>!
Philip Pullman: His Dark Materials

Nagyon érdekes élmény volt, mert annak ellenére, hogy a főszereplő végig, 3 könyvön keresztül nagyon idegesített (annyira, hogy ha módomban áll, párszor biztosan felképelem), magát a cselekményt és a leírt világot izgalmasnak tartottam.

tárnics>!
Philip Pullman: His Dark Materials

Fantasztikus könyv. Nem (csak) műfajilag, tartalmilag. Minden benne van, amit elvársz egy jó történettől: rengeteg megfejtendő titok felváltva mozgalmas cselekménnyel, fűszerezve filozófiai nézetekkel a világ természetéről.

A kezdetektől beledob a mélyvízbe, egy olyan világba, ami egyértelműen más, mégis nagyon hasonló. Urban fantasy érzést vált ki az elején, aztán mintha hagyományos fantasy felé hajlana, a második résznél meg már-már sci-fi érzése van az embernek, hogy a könyv végén rájöjjön, hogy mindez együtt, és még több. Young adult könyv, egy lány felnőtté válását követhetjük nyomon, beleértve a kötelező szerelmet is, hiszen anélkül ki is tiltanák a zsánerből :) De sokkal mélyebb a hagyományos YA-nál, Pullman nem nézi gyerekeknek a tiniket, nyíltan tárgyal komoly témákat.

Egyesek szerint a könyv vallás-ellenes, de szerintem ennél sokkal több: egy igaz hívőnek nagyon nem ajánlanám, nem szégyell tabukat döntögetni ilyen téren. Érdekes, hogy gyakran anti-Narniaként emlegetik (ami egyértelműen pro-vallás-könyv), és Pullman saját bevallása szerint is utálta a könyveket, de szerintem főleg az első rész nagyon sokat köszönhetett Lewis műveinek. Gyökeres ellentéte, ez tény, de ennek ellenére sok a közös elképzelés.

TL;DR all thumbs up!

Megj.: egy könyvről beszélek, mert egyrészt a gyűjteményes kiadást olvastam, másrészt Pullman is egyetlen történetnek tartja a trilógiát, csak gyakorlati okokból bontották három részre.

kovakovics>!
Philip Pullman: His Dark Materials

Azt hiszem, hogy negyedszer olvastam most el ezt a könyvet / könyvsorozatot és biztos vagyok benne, hogy legalább még ennyiszer el fogom.
Nagyon kevés olyan könyv van, pláne ha több mint ezer oldalról van szó, ahol semmit nem érzek tölteléknek és ami az első mondattól az utolsóig leköt. Ez a történet egy ilyen. Annyi mindenről szól: mesékről, más világokról, gyerekekről, felnőttekről, szeretetről, szerelemről, filozófiáról, teológiáról, politikáról. Az olvasó megijedhet, hogy ez a tipikus „sokat markol, keveset fog” eset lesz, de egyáltalán nem. Minden tökéletesen megfér egymás mellett. Különösen szeretem azt, ahogyan kibővül a történet, egyetlen pici ponttól, Lyratól indulva jutunk el az egész világig, sőt más világokig. Szerintem egyszerűen zseniális.
Először olvastam a könyveket angolul, ami már csak azért is volt jó, mert a harmadik könyv magyar fordítását nem szeretem. Megértem, ha egy könyvsorozat egyes könyveit más fordítja, de ebben az esetben teljesen más a fordító stílusa, engem nagyon kizökkent és át kell szoknom rá. Én emiatt azt javaslom, hogy aki teheti olvassa angolul.

edanka87>!
Philip Pullman: His Dark Materials

1. Northern Lights:

Előbb láttam a filmet, mint ahogyan a könyvet olvastam volna, de azt hiszem, ennél a kötetnél ez nem is baj, mert nagyjából hűen visszaadta a történetet. Ami nagyon tetszett, az a gyerekek daemon-ja. Szerintem ez az ő őszinte, tiszta, előítéletektől mentes lelküknek a kézzel fogható, tapintható formája. Ezért lettek élő-halottak, vagyis – egy rövidebb idő után – inkább már teljesen halottak, amikor elválasztották őket egymástól. Mert a test a lélek nélkül semmivé válik. Izgalmas, fordulatos történet, humorral és nem kevés súlyos, gondolatébresztő résszel. Másodszor olvasva is nagyon tetszett.

2. The Subtle Knife:

Ez nem tetszett annyira, mint az első kötet, valahogyan kevésbé találtam rajta fogódzót: ki hova hajt, mit szeretne, kicsit kapkodónak éreztem az eseményeket, de összességében nem volt rossz. Izgalmakban, kalandokban itt sem volt hiány. Új szereplőként megismerhetjük Willt, aki szerintem remekül kiegészítette Lyra-t, jó párost alkottak. Érettebbnek éreztem Lyra-nál.
Kicsit megváltozott a történet színtere is: egymással párhuzamos világokban, illetve a világok között járunk, aminek követése kezdetben okozott némi zavart, de ahogyan haladtam előre a történetben, már teljesen hozzászoktam az ugrásokhoz.

3. The Amber Spyglass:

Hogy őszinte legyek, ez a kötet nyerte el a tetszésemet a legkevésbé. Lekerekedett a történet, válaszokat kaptam a kérdéseimre, de hangulatilag, érzelmileg borzasztóan nyomasztó volt, alig vártam, hogy végig érjek rajta, mert szinte már légszomjam lett olvasás közben. Volt egy olyan szakasza, amikor úgy éreztem, mintha az alvilágban, vagy a pokolban haladtam volna a szereplőkkel, és ez borzasztóan lenyomott. Most úgy érzem, egy ideig nem olvasnám el újra, nagyon megviselt.


Népszerű idézetek

pensive_hare>!

There's plenty of folk as'd like to have a lion as a dæmon and they end up with a poodle. And till they learn to be satisfied with what they are, they're going to be fretful about it. Waste of feeling, that is.

145. oldal, 10. fejezet - The consul and the bear (Everyman's Library, 2011)


A sorozat következő kötete

His Dark Materials sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Neil Gaiman: Neverwhere
Neil Gaiman: Stardust
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Stephanie Burgis: Renegade Magic
J. M. Barrie: Peter Pan
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Kerstin Gier: Ruby Red
V. E. Schwab: A Darker Shade of Magic
Darren Shan: Ocean of Blood