Északi ​fény (Az Úr Sötét Anyagai 1.) 814 csillagozás

Philip Pullman: Északi fény Philip Pullman: Északi fény Philip Pullman: Északi fény

Lyra Belacqa kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de a párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melyeknek létezéséről nem is tudunk…

Megjelent Az arany iránytű címen is.

Eredeti megjelenés éve: 1995

332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635485662 · Fordította: Borbás Mária

Kapcsolódó zóna

His Dark Materials

43 tag · 11 karc · Utolsó karc: 2022. december 28., 00:20 · Bővebben

Iorek Byrnison · Lyra Belacqua · Pantalaimon · Serafina Pekkala · Lee Scoresby · Lord Asriel · Mrs. Coulter

Klodette>!
Philip Pullman: Északi fény

Igazából nagyon tetszett, teljesen lekötött, de valamiért mégsem tudok rá négy csillagnál többet adni, mert rengeteg dolgot nem értek még…
A film és a könyv ég és föld, ezt most már igazán jól tudom.
Érdekes és egyedi a világfelépítés, imádom, hogy a mágia és a természetfeletti létezése olyan természetes, olyan nyilvánvaló, tetszik ez a steampunk vonal, valamint a párhuzamos világok és a Por eredetének, mibenlétének gondolata. Érdekesek a daimón felvetések is.
Lyra nekem annyira nem volt szimpatikus, persze belevaló és találékony, de Pantalaimon, Iorek és Serafina sokkal kedvesebbek voltak a számomra.
Mrs. Coulter és Lord Asriel szándékai még itt-ott kérdésesek a számomra…de spoiler
Igazából azt nehezményezem, hogy nem sok minden nem lett megmagyarázva.
Számomra kérdéses maradt maga a világfelépítés, az eredet, a karakterek sorsa, célja…stb…stb…
Mindenképpen fogom folytatni, mert nagyon érdekel.
Remélem a maradék két rész minden kérdésre választ ad majd. :)

TiaManta>!
Philip Pullman: Északi fény

Nagyon egyedi és nem utolsó sorban érdekes világ. Nem túlzok ha azt mondom ilyet nem mindenki tud írni. Néhol gyermekien ártatlan, máshol kegyetlen mint a valóság.
Lyra pimasz és találékony, nagyon könnyen megkedveli az ember. De ami legjobban megfogott azok a daimonok, nem hiába hisz miattuk olyan különleges ez a történet. Jól mutatják milyen természetű valójában a gazdájuk. A nagy és félelmetes páncélos medve Byrnison, és a kis aranyos Pantalaimon az abszolút kedvenc.
Mrs. Coulter-től a hideg kirázott a könyvben ugyanúgy mint a filmben. Rögtön az jutott eszembe hogy ez a nő nem épelméjű, valami nagyon nincs rendben vele.
Sokan példát vehetnének fantáziából és karakterformálásból az írótól.

Levandra>!
Philip Pullman: Északi fény

Jubileumi újraolvasás, hiszen éppen 10 éve, hogy először kezembe vettem a könyvet. Minden sorára emlékeztem, ezért az olvasási élmény nem volt annyira friss, mint más újraolvasott regényeknél lett volna.
Sokat járattam a fejemben a sorozatot és megállapítottam, hogy az első rész a leggyengébb, de még ezzel együtt is nagyon kedvelem. Igazán nagy kedvencem nincs a szereplők között és érzelmeket is inkább a negatív karakterek váltottak ki belőlem. A világ nyerte el nagyon a tetszésemet, a merész témaválasztás és amit tíz éve is éreztem: az újdonság varázsa, egyedisége és utánozhatatlansága.

kratas P>!

Nekem ez nagyon! :)
Izgalmas volt, a szereplők igazi érzéseket hoztak és szerethetőek voltak, a felépített fantasy-világ tetszett, pörgött a cselekmény, hát mi kell még? Hát a folytatások :)

dontpanic IP>!
Philip Pullman: Északi fény

Ennek a trilógiának ott a helye A Gyűrűk Ura és a Harry Potter mellett, legalábbis az én képzeletbeli könyvespolcomon.
Habár a világa talán nem annyira kidolgozott, de ugyanúgy nagyon erős atmoszférája, semmihez sem hasonlítható hangulata van, mint amazoknak.
Az első rész még „csak” egy nagyon kalandos, nagyon különös-különleges történet, bár igaz, már itt is megmutatkozik a kissé komolyabb réteg, ami aztán a harmadik részre teljesedik ki, de erről majd később.
A történet egy, a miénkhez hasonló, mégis nagyon más világban játszódik. A legérdekesebb különbség a daimónok léte. Minden emberhez tartozik egy állatszerű lény, aki tulajdonképpen a lelke kivetülése (ez az állat fajtájában is megmutatkozik, a kígyó daimonú emberre pl. nem feltétlenül ajánlatos nagyobb pénzösszeget bízni). Ezekre a lényekre különböző szabályok vonatkoznak, pl. egymás daimónját megérinteni a legnagyobb tiszteletlenség, az ember és a daimónja nem képes bizonyos távolságnál nagyobbra eltávolodni egymástól, a gyerekek daimónja pubertáskorig változtatni tudja az alakját.
Ez az ötlet szerintem nagyon eredeti, érdekes és rettentő sok mindent ki lehet belőle hozni (amellett pedig több helyen bele is lehet kötni, pl. fogalmam sincs, hogyan születhetnek a daimónok, de ez csak rosszindulatú kukacoskodás :)), és Pullman ezt meg is teszi.
De a daimónok kitalálásán kívül is végig, az egész regényen bravúrosabbnál bravúrosabb ötletekkel bizonyítja, hogy hihhhhetetlen fantáziája van. A jelképolvasó aletiométer működése, a páncélos medvék, a felhőfenyőágakon repülő boszorkányok, az elszánt gyiptusok…lebilincselő világ ez. Egyébként @bej_Kutyej írta nagyon frappánsan az értékelésében, hogy kicsit steampunkos világ, és tényleg.

Kisgimis koromban olvashattam először, de még idősebb fejjel is leköt, és nemcsak a nosztalgia miatt. Amitől viszont több lesz ez a trilógia, mint magával ragadó kalandregény, és amitől nekem is végérvényesen kedvenccé vált, az, ahogy már írtam, csak a második két részben kibontakozik mélyebb, filozófiai réteg (egyesek szerint egyházellenes réteg, de ez ennél szerintem bonyolultabb), bár az utolsó fejezetekben már kapunk belőle ízelítőt. De erről majd azoknál az értékeléseknél.

FVCsilla P>!
Philip Pullman: Északi fény

Nagyon tetszett a történet, csak azt sajnálom, hogy szinte semmi időm nem maradt az olvasásra, méltatlanul bántam ezzel a könyvvel. Megrédemelte volna ha a teljes figyelmemet rá tudom fordítani. Nagyon régen láttam a film változatot, már nem is igazán emlékszem, hogy abban mi volt, csak azt tudtam,hogy azt is szerettem, ezért is akartam elolvasni. Lyra karakterét nagyon megszerettem, vagány, találékony lány. Számomra ez egy izgalmas történet volt, a világ pedig nagyszerűen felépített. Nagyon kíváncsi vagyok a következő részére is, de az biztos, hogy csak akkor fogok belekezdeni, ha nem kell majd hetekre letennem a könyvet.

DCinti>!
Philip Pullman: Északi fény

Számomra ez a könyv ékes példája annak, miért érdemes második esélyt adni.
Pár évvel ezelőtt ugyanis már kikölcsönöztem és el is kezdtem, de valahogy akkor nem voltam ráhangolódva. Akkor kaptam hozzá kedvet, mikor megláttam, hogy sorozat készül a könyvből, amit meg szerettem volna nézni, viszont van az a heppem, hogy mindig el kell előtte olvasnom a könyvet, mielőtt látom a megfilmesített adaptációt. Így hát elérkezett az idő a második próbálkozáshoz.
Mi tagadás, rendesen szidtam magam. Miért halogattam eddig egy ennyire fantasztikus és izgalmas történetet?
Sokszor sajnálom, hogy kamasz fejjel nem olvastam annyit, (Harry Potteren kívül nagyon semmi mást, mondjuk inkább így) mert sok ifjúsági kalandról maradtam le. Igyekszem őket pótolni, még ha felnőtt fejjel olvasva más is. Bár bevallom nem sokszor van bajom az átszellemüléssel… :)

Nagyon szerettem Lyra karakterét. Okos, kíváncsi, tettre kész, s nagy a szíve. Furcsálltam is, hogy egy ilyen nagyszerű kislánnyal miért is ilyen rideg a nagybátyja…
Aztán ott vannak a daimónok, akik szerintem szuper lények. Csodálatos elgondolás, hogy minden emberhez tartozik egy, aki egész életén át kíséri. A daimón tükrözi az ember lelkét. Gyermekkorban még alakváltó, hiszen akkor még nincs kiforrva igazán az egyéniség, felnőttként viszont már a bennünket legjobban jellemző állat a társunk.

Elsőre az ember azt gondolná, hogy ez lehetne egy tökéletes világ is, de már az első oldalakon rájövünk arra, hogy rengeteg megválaszolatlan kérdés és megérteni való van ebben az univerzumban, arról nem is beszélve, hogy valahol a háttérben gonosz erők munkálodnak.
Így hát Lyra és társa Pan nagy kalandra indultak. A kis főhősnőnknek akkor még fogalma sem volt arról, mennyi veszély leselkedik rá, s mennyi titokra derül fény. No és persze mennyi érdekes és különleges emberrel és teremtménnyel hozza össze majd a sors.
Nagyon szerettem a karaktereket, mert nem feketék vagy fehérek voltak, hanem ugyanúgy látszódott a jó és a rossz oldaluk. Ezáltal érződött, hogy nem csak a külső, de a belső csatáikat is vívják. Lyra dolga sosem volt könnyű, de szerencsére Pan és az aletiométer segítettek abban, hogy miként haladjon az útján.
Bevallom a befejezés igencsak nagy követ helyezett a szívemre. Így hát alig várom, hogy folytassam majd a sorozatot. Nem tudom mire számítsak a másik két kötetben. de remélem hasonlóan izgalmas kalandok várnak majd rám.

AniTiger P>!
Philip Pullman: Északi fény

Izgalmas, magával ragadó és egyedi sztori. Nagyon jó alapgondolatra épül, mert én többször fehér tigrisként ábrázoltam a lelkemet vagy magamat, amikor ilyesmi feladatokat kaptunk rajzórán. Tuti fehér vagy bengáli tigris a daimónom! Szóval a legtöbb emberben felmerül az élete során, hogy milyen állat is lenne, milyen az igazán hozzáillő állat.

A film nézőbarát, míg a könyv brutálisabb itt-ott, de összességében is nehezen emészthetőbb, több kérdést vet fel, hiába válaszol meg jó párat, ami a film kapcsán merült fel az emberben. Mindenesetre összetett és különleges történetről van szó, ami olvasás után is foglalkoztatja az Olvasót!

Kedvenc: Pantalaimon és Iorek.

Borítók: A két első részem borítója nagyon tetszik, ami ritka, hiszen általában nem szeretem a filmes borítót. (A teljes sorozat a filmes borítókkal van meg, csak a legelső van meg a régebbi kiadásból.) Viszont a filmes borítók nem illenek a sztorikhoz, csak egymáshoz – a régiek közül meg a többi szimplán nem szép… szerintem!

Furcsa: a hülye nevek, szavak – holott általában nincs gondom a kiejtéssel. (Családi szórakozás volt nálunk pl. – Olvasd és olvastad ki a többiekkel is a panserbjorne szót!)

Sylveris>!
Philip Pullman: Északi fény

Először is a filmet néztem – de azt rongyosra – A történet izgalmas, a szereplők úgyszintén, érdekes fordulatokkal.

Aurora_P_Hill IP>!
Philip Pullman: Északi fény

Imádtam az első olvasáskor is (még kisgyermekként). Ahogy az lenni szokott, már több apróságra odafigyeltem, a részletek megkapták a maguk fontosságát, és Lyrát is más szemmel láttam magam előtt. A daimónokat még mindig imádom.

A filmet (még a legelső verziót) láttam, és óriási csalódás volt annak idején. A könyv sokkal mélyebb gondolatokat tartalmaz, és ezt nem emeli meg semmiféle parádés szereposztás.
Kortól függetlenül ajánlom mindenkinek, mert ez nem gyermekmese, hiába egy tizenéves kislány a főszereplő.

Szanik>!

– Ez az öregek kötelessége – bólintott a könyvtáros. – Hogy aggódjanak a fiatalokért. És a fiatalok kötelessége, hogy fittyet hányjanak az öregek aggályaira.

33. oldal, Első rész - Oxford - 2. Északon (Magyar Könyvklub, 2002)

padamak>!

De a természetünket nem változtathatjuk meg, legfeljebb a cselekedeteinket.

323. oldal - Harmadik rész, 18. Köd és jég (ÍAlexandra Kiadó, 2007)

Kata_Bogyo>!

Aki gyakorlott hazudozó, még nem biztos, hogy erőteljes a képzelete. Sok jó hazudozónak egyáltalán nincs képzelőereje, ettől lesz minden hazugságuk annyira meggyőző.

AniTiger P>!

A csillagok élnek, gyermek. Odakint minden él, és mindennek magas rendű célja van! A világegyetem csupa-csupa szándék. Mindennek, ami történik, rendeltetése van. A te rendeltetésed, hogy erre emlékeztess.

340. oldal, 19. fejezet - Fogság (Alexandra, 2007)

borzsakb>!

Sok ember szeretne oroszlán daimónt, aztán az a vége, hogy ott áll egy pudlival. És ha meg nem tanulja, hogy azzal legyen elégedett, amije van, hát nyűgösködhet mindhalálig.Szerintem tisztára fölösleges elégedetlenkedni.

Marsie>!

[…] ha az embernek dolga van, nem ér rá, hogy beteg legyen […]

AnnaSz>!

Első pillantásra beleszerettem. Szívesen megváltoztattam volna a természetemet, odaadtam volna a csillagok csilingelését, az Aurora zenéjét, lemondtam volna a repülésről is – mindent feladtam volna egy szempillantás alatt, gondolkodás nélkül, […]. De a természetünket nem változtathatjuk meg, legfeljebb a cselekedeteinket.

SophieOswald>!

– No, ebben éppenséggel egyetértek kegyedékkel. Kő és husáng csontunkba vág, de rossz szó meg nem árthat – ahogy mondani szokás.

psn>!

Úgy gondolj Ádámra és Évára, mint egy imaginárius számra, mint mínusz egy négyzetgyökére; nincs kézzelfogható bizonyítékod a létezésére, mégis belefoglalod az egyenletekbe, és mindenfélét ki tudsz számítani, amit nélkülük el sem tudnál képzelni.

Larawyn>!

Mi érezzük a hideget, de nem zavar, és nem is tesz kárt bennünk. Ha bebugyolálnánk magunkat, nemcsak a hideget nem éreznénk, de a csillagok csengését, az Aurora zenéjét s ami a legeslegjobb: a holdfény selymes simogatását sem. Egy kis hideg nem nagy ár ennyi kellemes érzésért.

Kapcsolódó szócikkek: Serafina Pekkala

Az Úr Sötét Anyagai sorozat · Összehasonlítás