Az ​arany iránytű (Az Úr Sötét Anyagai 1.) 141 csillagozás

Philip Pullman: Az arany iránytű Philip Pullman: Az arany iránytű

Lyra világában háború készülődik azok között, akik tudatlanságban tartanák a népet és akik harcolni akarnak a szabadságért. Lyra az események sűrűjében találja magát, amikor nagybátyja, Lord Asriel Oxfordba érkezik, és a lány legjobb barátjának, Rogernek nyoma vész.
Lyra megtudja, hogy Rogert titokzatos társaság ragadta el, amely állítólag kísérleteket végez a gyerekeken. Hogy megtalálja a barátját, északra utazik, a páncélos medvék és boszorkányklánok földjére, ahol Asriel egy párhuzamos világba próbál hidat építeni.
Amit azonban Lyra nem tud és nem is tudhat meg, hogy cselekedeteinek nem csupán a saját világára, de minden más világra nézve is következményei lesznek.
Az arany iránytű 50 nyelven jelent meg, és több mint 20 millió példányban kelt el világszerte, a jelenlegi már a 4. magyar kiadása.

Megjelent Északi fény címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321149 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Philip Pullman
>!
Ciceró, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320500 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Philip Pullman
>!
Ciceró, Budapest, 2017
392 oldal · ISBN: 9789634320647 · Fordította: Borbás Mária

Kapcsolódó zóna

!

His Dark Materials

28 tag · 6 karc · Utolsó karc: 2020. február 20., 17:35 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lord Asriel


Kedvencelte 23

Most olvassa 22

Várólistára tette 227

Kívánságlistára tette 240

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Solymár_András IP
Philip Pullman: Az arany iránytű

Az úr sötét anyagai…hogy a francba ne keltené fel egy ilyen cím a figyelmemet? Már nem is tudom, hogy először a könyvről halottam, vagy a filmről, de azt tudom, hogy a film volt meg előbb. Emlékszem, hogy nézem…tralla-lalla-la, de cuki gyerekfilm…tralla-lalla-la..uuhhhh…lélekgyilkosság?…tralla- ÚRISTEN, LETÉPTE AZ ÁLLKAPCSÁT!
Nagy bánatomra kiderült, hogy a trilógia nincs befejezve, s el is felejtődött az egész sztori. Nagyon érdekes, hogy azután tudtam meg, hogy sorozat készül, miután nekifogtam az olvasásnak, de hát mind a sors szolgái vagyunk, de úgy kell tennünk, mintha nem tudnánk róla.

Kérdezem a Mestert, hogy szerinte olvassam-e el az Úr sötét anyagait. Aszongya, hogy ne, mert gagyi beszélő állatok vannak benne, meg igazából gyerekkönyvként van eladva, miközben olyan témákat boncolgat, amit a felnőttek elől is eltiltanak, ha tehetik. Ennél jobb bíztatás kellett volna hozzá?

Először is ez nagyon gyerekkönyv. Könnyen olvasható, nem találni benne egy olyan mondatot, amin egy olvasni tudó, néhány könyvvel megbirkózott gimnazistát megakasztani. A jelenetek rövidek, pörögnek, a leírások kellően érzékletesek és lényegre törőek. Elbeszélés tekintetében sokban a mesékre emlékeztetett, az egyszerűsége és a cselekmény-párbeszéd központúsága miatt, arról nem beszélve, hogy az elbeszélő többször kiszól hozzánk, az olvasóhoz, hogy elmagyarázzon olyan dolgokat, melyek egyszerűek és banalitások a szereplők számára.

Ez egy elképesztő gyerekkönyv, mert Lyra nagyon gyerek és igazi, vérbeli gyerek, annyira gyerek, amennyire gyerek én sosem voltam, csupa szépséges gyerekség. Azért mondom ezt a szót, hogy gyerek, ahol mások azt szokták használni, hogy „ártatlanság”, „gondtalanság”, „játékosság”, „őszinteség”, „csintalanság”, mert ezek csak részek a gyerekségből és az egész több, mint a részek egysége. Lyra hazudik és őszinte, csíntalan és makacs és engedetlen és veszélybe sodorja a körülötte levőket, nagy károkat tesz. Ilyen fajta gyerek. Nem valamilyen, csak gyerek.

És ugye ott csüng a lelke a vállán, vagy a lábainál, vagy a nyakában és néha hülyeségeket beszél, gyávaságokat, máskor meg bátorít, megint máskor teljes összhangban létezik társával, Lyrával. Ahogy a gyermeki lélek is folyamatos inga a felnőttek világa és a gyermek világa között, a szabad, a kell, a muszáj, a lehet, az akarom, és a fenébe is, megcsinálom között. Egy folyamatos inga, míg meg nem szilárdul.

Ez egy elképesztő gyerekkönyv, mert elképesztő szép, gyerekek számára emészthető analógiákkal mutat meg nagyon fontos dolgokat, mint például a lelket, a bosszú természetét, a hataloméhséget, a „cél szentesíti az eszköz” durva valóságát és úgy amblokk, a felnőttek csúnya világát.

Talán ezért volt a könyv oly nagyon támadva, ártalmasnak titulálva? Bevallom olvastam dolgokat. Nagy ateista könyv, meg Anti-Narnia, meg Isteni dolgok feszengetése, erről még nem tudok semmit, ezek az elkövetkező kötetekben következnek.

DE azt tudom, hogy eddig amit láttam, az K****A nem gyerekkönyv. Olyan ez a könyv, mint a tíz éves szénbányász. Végülis gyerekmunka, mert gyermek végzi, de k*****a nem kellene ő végezze. Talán ez egy kicsit erőteljes hasonlat volt, s minden bizonnyal nem vagyok etalon, de szerintem ez egy kötelező olvasmány kamaszoknak. Miért? Mert jómagamat is olyan filozófiai kérdések foglalkoztattak akkor, amikre a könyv keresi a választ. Olyan gonoszságokkal szembesültem és nem tudtam ellene, amit tenni, nem tudtam megérteni, se feldolgozni. Engem is kivetett már a gyermeki és nem fogadott be a felnőtti társadalom. És én is az Isten ellen munkálkodtam, mert úgy éreztem valami nincs rendben és apokrif iratokat és vallás filozófiát tiltott könyveket olvastam, hogy választ kapjak olyan kérdésekre, amik, mint utólag kiderült, egy gyerekkönyvben voltak elrejtve.

Olyan kérdésekre, mint például miért gonoszak az emberek? Miért viselkednek gonoszul a szüleink? Miért vagyunk kizárva a saját életünket érintő döntésekből? Mi az a bűn és miért jelent meg az életemben olyan hirtelen?

Elképesztő könyv. Igen, gyerekkönyv, de nem akármilyen gyereknek. Ez a könyv azoké, akik tudni akarnak, akik keresnek és akik nem félnek feltenni a nehéz kérdéseket, annak a tudatában, hogy nagy eséllyel válasz nélkül maradnak, vagy olyan válaszra lelnek, amit bárcsak ne tudnának.

11 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
Philip Pullman: Az arany iránytű

Hatalmas nagy kedvencem volt, csak most újraolvasáskor tűnt el hogy mennyire le van egyszerűsítve benne minden. Sok minden amit ki lehetne bontani hogy igazán érdekes legyen csak említés szintján szerepel. De mindezek ellenére még mindig elbűvöl a mese. És a jegesmedvék.:)

>!
Niitaa P
Philip Pullman: Az arany iránytű

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/philip-pullman-…

"Philip Pullman Az Úr sötét anyagai sorozat megalkotója egy igazán kreatív elme. Az általa felépített világ évtizedek gyermekeit és felnőtteit varázsolja el egyaránt. Az Északi fény, mely újabban már Az arany iránytű néven vált ismertté sokak kedvencévé vált az elmúlt időszak alatt. Több kiadást megélt sorozatról van szó, mely szerencsére nem süllyed el a névtelenség mocsarába.
Noha a legújabb kiadás merevsége és a történet tömöttsége miatt lassan haladtam vele, továbbra is helye van a szívemben a történetnek. Szerettem a karaktereket, főként a kis Lyra-t, ahogy lassanként ráébred, hogy a világ sokkal tágasabb annál, mint amit eddig ismert. A lapok pergése közben többször kedvem támadt kalandozni. Legszívesebben téli kabátomat felkapva vágtam volna bele én is ebbe a fantasztikus, kalandokkal övezett kutatásba.
Felnőtt fejjel sokkal többet adott, mint gyerekkoromban, ám az elültetett mag azóta is bennem volt, s lassan érlelődött. Ezt a könyvet nem adnám a 11-12 éves korú gyerekek kezébe, hiszen sok elrettentő rész is szerepel benne. Gondoljunk csak a medvék harcára, melyet a szerző részletesen ismertet! Sokkal inkább való a 14-15 éves korosztálynak, akik már rendelkeznek némi ismeretséggel a világot illetően.
Nem kétség: Az arany iránytű örökre a belopta magát a szívembe!"

>!
Arwen
Philip Pullman: Az arany iránytű

Mindenkinek megvannak a kedvenc gyerekkori / tinédzserkori sorozatai, amik nélkül már nem tudná elképzelni az életét. Nos, nekem ezek A Gyűrűk Ura és a Narnia Krónikái, amelyeket vicces módon Philip Pullman nem túlságosan szível… Sőt, Az Úr Sötét Anyagait az anti-Narniának is szokták emlegetni. Mivel fiatal koromban olvastam a hét kötetes sorozatot, nem figyeltem túlzottan a mögöttes mondandóra, inkább csak élveztem a gyerekek kalandjait.

Az arany iránytűt viszont felnőtt(ebb) fejjel olvastam, és egy dolog biztos: még, ha nem is lett kedvenc, azt el kell ismernem, hogy rengeteg gondolkodni valót ad. Én nem találtam konkrétan egyházellenesnek, számomra az volt az üzenet, hogy nem szabad túl nagy hatalmat adni neki, mert akkor kezdődnek a bajok.

Érdekes volt egy tudománypárti middle-grade könyvet olvasni, még nem nagyon tapasztaltam ilyet. Sőt, igazából ennyire filozofikus, gyermekeknek íródottat is se. Arról meg ne is beszéljünk, hogy rendkívül sötét és realisztikus. Nem hallgatja el az igazságot, és ez eléggé tisztelendő. Az tehát nagyon tetszett benne, hogy nem rózsaszín benne a világ, hanem gonosz és valódi.

Amit még imádtam, az a főszereplő, Lyra karaktere. Felnőtteket megszégyenítően okos, vág az esze, mint a borotva. Élmény volt a gondolatait olvasni. Azt különösen szerettem benne, hogy hiába mondtak neki valamit, ő nem hitte el egyből, hanem inkább gondolkozott, és ő döntötte el, hogy mit szeretne hinni.

Nagyon irigylem a könyvben szereplőktől a daimónjukat. Utóbbiak az emberek lelkének fizikai megjelenései, amelyek egészen a gyermekkor végéig nem állandó alakúak. Ha pedig megállapodnak, akkor az esetek nagy többségében tükrözik az emberük személyiségét.

Szerintem nem csak a kisgyermekek álma ez, vagy legalábbis remélem. Én mindenesetre borzasztóan örülnék, ha lenne egy ilyen lelkitársam. Az őket övező kultúra is érdekfeszítő, más ember nem nyúlhat a másik daimónjához, ez a legnagyobb illetlenségnek számít. A másik érdekes információ, hogy nem távolodhatnak el egymástól túlságosan messze, ez alól kivételt képeznek a boszorkányok. Az ő daimónjaik ugyanis sokkal távolabbra is elmehetnek, és ez az egyik ok, ami miatt az emberek tartanak tőlük.

Beszéltem a kötet minden pozitívumáról, azonban mégis csak négy csillagot adok neki. Elég sokszor unatkoztam rajta, szerepeltek benne számomra érdektelen dolgok. Érződik, hogy első kötet, nem túlzottan izgalmas, és kicsit kidolgozatlan, de hátra van még kettő rész, szóval valamennyire érthető. Mindenképpen szeretném folytatni, kíváncsi vagyok mik fognak még kiderülni. Na, meg rengeteg benne a potenciál, főleg a végén történtek miatt.

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Philip Pullman: Az arany iránytű

Az Úr Sötét Anyagai 1

Ez jó könyv volt és bár nem az én korosztályomnak való, de mindig szerettem a mesés történeteket, ez is nagyon tetszett.
Aranyosak voltak a gyerekek és az állat szereplők. Disztópikus volt a könyv, amiben a gyerekekre hárult a világ és az emberiség megmentése. Csodálatos volt az együttműködésük a jegesmedvékkel, mindig is szerettem, persze csak messziről a medvefajtákat.
A felnőtt szereplők is megoszlottak, gonosz és hatalomvágyókra és jó szándékúakra.
Volt sok izgalom és nagyon színpompás volt ez a könyv, jól szórakoztam olvasás közben.

>!
Pajorka
Philip Pullman: Az arany iránytű

Apukámtól kaptam a sorozatot és hozzá az ajánlást, hogy mindenképpen olvassam el. Ennek most jött el az ideje. Mivel a főszereplő gyerek volt, így nagyon toltam az olvasást, mert nem kedvelem az ilyen könyveket, de Lyra már az elején érdekes karakter volt a számomra és ebben a könyvben egyáltalán nem zavart, hogy egy gyerekeknek szánt könyvet olvasok. Nagyon tetszett az író által kitalált világ és, hogy mindenkinek van egy daimónja.
Az elején kicsit sok volt a kérdés számomra, de ahogy haladtunk a történettel szépen tisztult a kép. A jegesmedvéket nagyon kedveltem és biztos vagyok benne, hogy a további részeket is olvasni fogom.

>!
Ancsúr P
Philip Pullman: Az arany iránytű

Számomra a könyv egészen más élményeket nyújtott, mint a film.
A film után számtalan kérdés kezdett el körvonalazódni a fejemben, illetve bennem maradt egy űr, amit nem tudtam hová tenni. Most a könyv elolvasása után némileg helyére kerültek a dolgok. Annak meg különösen örültem, hogy Lyrát sokkal jobban megismerhettem itt, mint a filmben. A könyvben végre éreztem, hogy egy gyerekről beszélünk. Végre átélhettem az ő érzéseit és az ő gondolatait, hogy mit miért tesz. A könyvben végre megérthettem, hogy a felnőttek szerint miért olyan vadóc Lyra. Ez ugyanis a filmben annyira nem jött le nekem.
És mielőtt megkérdeznétek: igen, a film és a könyv sok mindenben eltér egymástól, de mindkettő élvezhető a maga nemében. A filmet én azért élveztem, mert tele van olyan színészekkel és technikai effektusokkal, akik és amik életre keltették ezt a világot, míg a könyvet a részletessége miatt emelnék ki. Nagyon jó volt olvasni egy kicsit bővebben pl. a gyerekrablásokról az elején.
Összességében meglepett ez a könyv. És jó értelembe véve.

>!
theodora 
Philip Pullman: Az arany iránytű

A regény nagyon mozgalmas, olvasás közben el is gondolkodtam milyen korosztálytól érdemes olvasni – az biztos, hogy felnőtteknek is elég izgulni valót ad. Ami viszont már nem tetszett – pedig első olvasásra kedvencnek jelöltem még pár éve – a párbeszédek néhol olyan esetlenek voltak, túl sok információt gyúrt beléjük az író. A fordulatok számomra túl gyorsan követték egymást, a végén már belefásulva olvastam hogy most éppen kik jönnek megmenteni Lyrát.

Ettől függetlenül minden fantasy rajongónak ajánlom, kiskamasz kortól, mert egy igazi klasszikusnak tekinthető: erős főszereplővel, sok kalanddal és garantáltan behúz a sorozatba az első részt a függővéges befejezéssel ill. a több elhintett lehetőséggel, ami a világát jellemzi.

Érettebb olvasóknak elég gondolkodnivalót ad különféle témákkal: létezik-e az előre elrendelés, mire képes az egyház, mik a bűn és megváltás lehetőségei illetve milyenek lehetnek a szeretet megnyilvánulásai.


Népszerű idézetek

>!
suzq

(…) a természetünket nem változtathatjuk meg, legfeljebb a cselekedeteinket.

308. oldal, 18. fejezet - Köd és jég (Ciceró, 2017)

>!
suzq

– Ez az öregek kötelessége – bólintott a könyvtáros. – Hogy aggódjanak a fiatalokért. És a fiatalok kötelessége, hogy fittyet hányjanak az öregek aggályaira.

37. oldal, 2. fejezet - Északon (Ciceró, 2017)

>!
suzq

Odakint minden él, és mindennek magas rendű célja van! A világegyetem csupa-csupa szándék. Mindennek, ami történik, rendeltetése van.

323. oldal, 19. fejezet - Fogság (Ciceró, 2017)

>!
suzq

– Kegyed a sorsot emlegeti, mintha csak előre el volna rendelve. Énnekem pedig ez éppolyan kevéssé tetszik, mint az a háború, amibe tudtom nélkül besoroztak. Hát hová lett az én szabad akaratom? (…)
– Mindannyian a sors szolgái vagyunk. De cselekednünk úgy kell, mintha nem így volna – mondta a boszorkány –, különben mindannyian kétségbeesnénk.

303. oldal, 18. fejezet - Köd és jég (Ciceró, 2017)

>!
Kiskópé P

    – De mi van, ha olyan alakban állapodik meg, ami nekem nem tetszik?    
    – Hát akkor elégedetlen leszel, és kész. Sok ember szeretne oroszlán daimónt, aztán az a vége, hogy ott áll egy pudlival. És ha meg nem tanulja, hogy azzal legyen elégedett, amije van, hát nyűgösködhet mindhalálig. Szerintem tisztára fölösleges elégedetlenkedni.    

168. oldal, II. Bolvangar - 10. A konzul és a medve (Ciceró, 2017)

>!
Takkancs90

Sok jó hazudozónak egyáltalán nincs képzelőereje, ettől lesz minden hazugságuk annyira meggyőző.

>!
suzq

Aki gyakorlott hazudozó, még nem biztos, hogy erőteljes a képzelete. Sok jó hazudozónak egyáltalán nincs képzelőereje, ettől lesz minden hazugságuk annyira meggyőző.

246. oldal, 15. fejezet - A daimónketrecek (Ciceró, 2017)

>!
nadyeszti

– Itt üljek és nézzem, ahogy megmérgezik?!
– Hát ne ülj itt! Gyere ki!
– Gyáva vagy, Pan.

15. oldal, 1. fejezet - Egy palack tokaji

>!
Stellarum I

Az ember akármit lát, menten le akarja rombolni. Ez az eredendő bűn, Lyra. És én le fogom rombolni az eredendő bűnt. Megölöm a halált.

236. oldal, 21. fejezet – Lord Asriel (Alexandra, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Asriel
>!
Stellarum I

Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz.

233. oldal, 21. fejezet – Lord Asriel (Alexandra, 2007)


A sorozat következő kötete

Az Úr Sötét Anyagai sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Cassandra Clare: Az angyal
Neil Gaiman: Csillagpor
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Joseph Delaney: A Szellem inasa
Cressida Cowell: A behemót utolsó lehelete
Patrick Ness: Háború a békéért
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Rick Riordan: A kígyó árnyéka