Az ​arany iránytű (Az Úr Sötét Anyagai 1.) 52 csillagozás

Philip Pullman: Az arany iránytű

Philip Pullman klasszikussá vált, számtalan díjjal elismert ifjúsági trilógiájának első részében megismerjük Lyrát, a rendkívüli kislányt, és az ő Oxfordját, ami nagyon hasonlít a miénkhez, de nagyon más is – például mindenkinek van egy állat alakú daimónja, mely lelke egy darabkája, egyben örök társa.
Lyra kíváncsi, merész és imádja a kalandokat, és bármikor kész megtréfálni otthona, a Jordan-kollégium tudósait. Ám élete igazi nagy kalandja csak akkor kezdődik, amikor valami különösről hall, valamiről, amiről a tudósok is csak suttogva mernek beszélni, és amihez valahogy köze van az északi fénynek és egy semmihez sem hasonlító iránytűnek…

Megjelent Északi fény címmel is.

Eredeti mű: Philip Pullman: Northern Lights

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320500 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Philip Pullman
>!
Ciceró, Budapest, 2017
392 oldal · ISBN: 9789634320647 · Fordította: Borbás Mária

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lord Asriel


Kedvencelte 8

Most olvassa 14

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lorenza_Pellegrini
Philip Pullman: Az arany iránytű

Hatalmas nagy kedvencem volt, csak most újraolvasáskor tűnt el hogy mennyire le van egyszerűsítve benne minden. Sok minden amit ki lehetne bontani hogy igazán érdekes legyen csak említés szintján szerepel. De mindezek ellenére még mindig elbűvöl a mese. És a jegesmedvék.:)

>!
Niitaa P
Philip Pullman: Az arany iránytű

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/philip-pullman-…

"Philip Pullman Az Úr sötét anyagai sorozat megalkotója egy igazán kreatív elme. Az általa felépített világ évtizedek gyermekeit és felnőtteit varázsolja el egyaránt. Az Északi fény, mely újabban már Az arany iránytű néven vált ismertté sokak kedvencévé vált az elmúlt időszak alatt. Több kiadást megélt sorozatról van szó, mely szerencsére nem süllyed el a névtelenség mocsarába.
Noha a legújabb kiadás merevsége és a történet tömöttsége miatt lassan haladtam vele, továbbra is helye van a szívemben a történetnek. Szerettem a karaktereket, főként a kis Lyra-t, ahogy lassanként ráébred, hogy a világ sokkal tágasabb annál, mint amit eddig ismert. A lapok pergése közben többször kedvem támadt kalandozni. Legszívesebben téli kabátomat felkapva vágtam volna bele én is ebbe a fantasztikus, kalandokkal övezett kutatásba.
Felnőtt fejjel sokkal többet adott, mint gyerekkoromban, ám az elültetett mag azóta is bennem volt, s lassan érlelődött. Ezt a könyvet nem adnám a 11-12 éves korú gyerekek kezébe, hiszen sok elrettentő rész is szerepel benne. Gondoljunk csak a medvék harcára, melyet a szerző részletesen ismertet! Sokkal inkább való a 14-15 éves korosztálynak, akik már rendelkeznek némi ismeretséggel a világot illetően.
Nem kétség: Az arany iránytű örökre a belopta magát a szívembe!"

>!
Arwen5 P
Philip Pullman: Az arany iránytű

Mindenkinek megvannak a kedvenc gyerekkori / tinédzserkori sorozatai, amik nélkül már nem tudná elképzelni az életét. Nos, nekem ezek A Gyűrűk Ura és a Narnia Krónikái, amelyeket vicces módon Philip Pullman nem túlságosan szível… Sőt, Az Úr Sötét Anyagait az anti-Narniának is szokták emlegetni. Mivel fiatal koromban olvastam a hét kötetes sorozatot, nem figyeltem túlzottan a mögöttes mondandóra, inkább csak élveztem a gyerekek kalandjait.

Az arany iránytűt viszont felnőtt(ebb) fejjel olvastam, és egy dolog biztos: még, ha nem is lett kedvenc, azt el kell ismernem, hogy rengeteg gondolkodni valót ad. Én nem találtam konkrétan egyházellenesnek, számomra az volt az üzenet, hogy nem szabad túl nagy hatalmat adni neki, mert akkor kezdődnek a bajok.

Érdekes volt egy tudománypárti middle-grade könyvet olvasni, még nem nagyon tapasztaltam ilyet. Sőt, igazából ennyire filozofikus, gyermekeknek íródottat is se. Arról meg ne is beszéljünk, hogy rendkívül sötét és realisztikus. Nem hallgatja el az igazságot, és ez eléggé tisztelendő. Az tehát nagyon tetszett benne, hogy nem rózsaszín benne a világ, hanem gonosz és valódi.

Amit még imádtam, az a főszereplő, Lyra karaktere. Felnőtteket megszégyenítően okos, vág az esze, mint a borotva. Élmény volt a gondolatait olvasni. Azt különösen szerettem benne, hogy hiába mondtak neki valamit, ő nem hitte el egyből, hanem inkább gondolkozott, és ő döntötte el, hogy mit szeretne hinni.

Nagyon irigylem a könyvben szereplőktől a daimónjukat. Utóbbiak az emberek lelkének fizikai megjelenései, amelyek egészen a gyermekkor végéig nem állandó alakúak. Ha pedig megállapodnak, akkor az esetek nagy többségében tükrözik az emberük személyiségét.

Szerintem nem csak a kisgyermekek álma ez, vagy legalábbis remélem. Én mindenesetre borzasztóan örülnék, ha lenne egy ilyen lelkitársam. Az őket övező kultúra is érdekfeszítő, más ember nem nyúlhat a másik daimónjához, ez a legnagyobb illetlenségnek számít. A másik érdekes információ, hogy nem távolodhatnak el egymástól túlságosan messze, ez alól kivételt képeznek a boszorkányok. Az ő daimónjaik ugyanis sokkal távolabbra is elmehetnek, és ez az egyik ok, ami miatt az emberek tartanak tőlük.

Beszéltem a kötet minden pozitívumáról, azonban mégis csak négy csillagot adok neki. Elég sokszor unatkoztam rajta, szerepeltek benne számomra érdektelen dolgok. Érződik, hogy első kötet, nem túlzottan izgalmas, és kicsit kidolgozatlan, de hátra van még kettő rész, szóval valamennyire érthető. Mindenképpen szeretném folytatni, kíváncsi vagyok mik fognak még kiderülni. Na, meg rengeteg benne a potenciál, főleg a végén történtek miatt.

>!
theodora 
Philip Pullman: Az arany iránytű

A regény nagyon mozgalmas, olvasás közben el is gondolkodtam milyen korosztálytól érdemes olvasni – az biztos, hogy felnőtteknek is elég izgulni valót ad. Ami viszont már nem tetszett – pedig első olvasásra kedvencnek jelöltem még pár éve – a párbeszédek néhol olyan esetlenek voltak, túl sok információt gyúrt beléjük az író. A fordulatok számomra túl gyorsan követték egymást, a végén már belefásulva olvastam hogy most éppen kik jönnek megmenteni Lyrát.

Ettől függetlenül minden fantasy rajongónak ajánlom, kiskamasz kortól, mert egy igazi klasszikusnak tekinthető: erős főszereplővel, sok kalanddal és garantáltan behúz a sorozatba az első részt a függővéges befejezéssel ill. a több elhintett lehetőséggel, ami a világát jellemzi.

Érettebb olvasóknak elég gondolkodnivalót ad különféle témákkal: létezik-e az előre elrendelés, mire képes az egyház, mik a bűn és megváltás lehetőségei illetve milyenek lehetnek a szeretet megnyilvánulásai.

>!
Kiskópé P
Philip Pullman: Az arany iránytű

Azért nehéz értékelnem, mert nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy már láttam előtte filmen, és ez nem kéne zavarjon, de ennél a könyvnél valamiért nagyon fura volt. Szerencsére azért régebben néztem, így csak nagy vonalakban emlékeztem a történetre, a kis részleteknél lehetett kicsit izgulni.
Nos a könyv jóval vontatottabb, mint a film. Ez zavart igazából.
Amúgy pörgős, érdekes történet sokféle szereplővel. Mondjuk a párbeszédek olyan furák, hogy minek kell mindig mondani neveket is állandóan, ezen a ponton rájöttem, hogy én rengetegszer úgy szólok emberekhez, hogy odalépek / ránézek és Neki mondom, de nem úgy, hogy „x.y figyu.:” hanem, csak mondom, amit akarok.. ezért aztán itt, hogy állandóan mondják az nagyon zavaró nekem.

Lyra kissé fura, hogy mindenhez úgy ért, meg mindent megért, hát nem kislány most akkor? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a gyerekek buták, de azért úgy mégis, kicsit sok volt ez amennyi mindenre rájön, meg érti, meg nem fél, meg feltalálja magát, meg ilyenek :(
Kedvesem..egy 11 éves kislány szájából, egy ..hm több személy felé is.. brr. nanemár..

Az a felvetés viszont tetszik, hogy miért kell felnőtt korra a daimónnak megállapodnia, miért nem váltogathatja örökké az alakját! :)
Miért kell eldöntsük, hogy mit akarunk, mintha beskatulyáznánk magunkat, hogy na ez a célom, ha nem sikerült, akkor ennyi..
Időzítés is pont jó, épp elkezdtem nézni előlről a Jóbarátokat és tessék ott mi merült fel, hát mi van, ha csak egy szerelmünk van és több nincs, ha az nem jön össze, akkor mi van.. na az Élet nagy kérdései

A meleg kollégiumi kandalló mellől eljutunk boszorkányokon, medvéken át, hajóval, szánon a jéghideg Északra…szóval, aki nem szereti a hideget, öltözzön fel az olvasáshoz :D

Többi részt szerencsére még nem láttam, szóval kíváncsian várom mi fog még történni :)

>!
booksaremyworld
Philip Pullman: Az arany iránytű

Először a filmet láttam valamikor a TV-be és mivel valahogy nem éreztem lezártnak a történetet(mert ugye nincs folytatása filmben), muszáj volt elolvassam. Hát nagyon sok mindenben eltér egymástól a kettő, így mostmár azt tudom mondani, hogy a könyv sokkal jobb volt, mint a film. Persze a könyvbe is voltak olyan dolgok amiken elcsodálkoztam, pl: hogy Lyra még olyan fiatal és egyes helyzetekben nagyon eszes és bátor, ami szerintem nem valósághűs. Ennek ellenére a cselekmény az nagyon ütős, mihamarabb folytatni fogom.

>!
szentesaniko
Philip Pullman: Az arany iránytű

Ahogy olvasni kezdjük a kötetet, azonnal ránk száll a hangulata. Nagyon különleges, nem is tudom, milyen szavakkal jellemezném. Izgalmas, talán kicsit nyomasztó, ködös, tompa képek jelentek meg a fejemben, amik nagyon illettek az eseményekhez.
Nem kellett kapkodnom a fejem olvasás közben, egyszer-kétszer meglehetősen unatkoztam is, viszont ha az egész könyvet nézem, akkor egy nagyon jó élmény volt Az arany iránytűt olvasni.

Bővebben: https://theworldbelongstothosewhoread.blogspot.com/2019…

>!
Linszyy P
Philip Pullman: Az arany iránytű

Nem csoda, hogy nem akarták elfeledtetni ezt a borzasztó érdekes sorozatot az olvasókkal, mivel nagyon egyedi és borzongató világot tár elénk, ahol az emberek lelke egy daimón képében mindig velük van, és társukként viszonyulnak hozzájuk.

A történet kicsit lassan indul be, túl sok a kérdés, és túl kevés a válasz, ahogyan azt főszereplőnk, Lyra is érzékeli maga körül. De hamarosan kitisztul minden, és egy nagyon izgalmas rejtélyt kell megfejteni, mégpedig a Por és az Északi fény kapcsolatát. Lyra minden kalandja ellenére jobban érdekelt, hogy mindent megtudjak a daimónokról, és ebben sem volt hiány. Mivel a fő konfliktust az Átkosok okozták, így belecsöppenhettünk a kísérletezésbe, vajon elszakítható-e az embertől a saját lelke, mi történik azután, ki éli túl, miért nem állapodik meg a gyermekek daimónja, milyen hatással van a Por lerakódása a felnőttekre? Persze mindenre még nem kaptunk választ, de elindultunk azon a bizonyos úton az ismeretlen város felé, ahol minden kiderül majd.

Az arany iránytűben megismerhettük a – szerintem második legizgalmasabb dolgot – páncélos medvéket, akik a beszédképtelen állatok és a daimónnal rendelkező felnőttek között állnak, éppen ezért maguk sem tudják, mifélék ők és hogyan kellene viselkedniük. Iorek Byrnison volt az abszolút kedvenc karakterem. És még a felét se láttuk annak, amit ez a világ kínál nekünk, mert volt szerencsénk például a boszorkányokhoz, de számtalan más lényhez még nem.

Szóval ezt a kötetet egy erős bemelegítésnek tekintem, tele teológiai és filozófiai gondolatokkal, és egy főszereplő kislánnyal, aki Pantalaimonnal együtt még csak most kezd felnőni a feladathoz, amit rá szabott a sors.

Összegezve én úgy gondolom, hogy újdonság, amit Philip Pullman elénk tár, és nagyon érdekes is, de hagyni kell időt a történetnek, hogy kibontakozhasson. Szeretném végigolvasni a trilógiát, és majd azután egyben értékelni az egészet, mert úgy gondolom, hogy van esélye a kedvenceim közé jutni. :)

Bővebben: https://pergamenrehanytszavak.wordpress.com/2018/01/09/…

>!
Dracklana
Philip Pullman: Az arany iránytű

Gyerekként természetesen engem is teljesen elbűvölt Az arany iránytű film Lyra-val, a daimonokkal, boszorkányokkal, páncélos jegesmedvékkel és a mindent tudó aletiométerrel. Annak idején egyszer már a könyveknek is nekiálltam, de vagy a vastagsága, vagy az időhiány miatt végül nem sikerült befejeznem a trilógiát. Most néhány évvel később újra rászántam magam, és célom ezúttal be is fejezni az Úr sötét anyagait!
Az első könyv nagyrészt olyan volt, mint emlékeztem: Lyra aranyos, ügyes, és egy igazi kis rosszcsont, a világ összetett, kreatív és érdekes, a történet pedig… hááát… Amikor barátnőmnek mondta, hogy ezt a könyvet olvasom, a válasza az volt: „Jaj, a filmet szerettem. Bár a történetre nem emlékszem már, mert olyan kicsit össze-vissza volt…” Természetesen ez azért erős túlzás, mert voltaképpen szépen nyomon lehet követni a kis hősnőnk útját, de a könyv utolsó pár fejezete egy kicsit talán gyorsra, és nem tudok jobb szót rá, kaotikusra sikeredett. Remélem a folytatások majd kicsit kitisztítják a dolgokat, és esetleg egy kicsit lassabbak lesznek, ilyen szempontból.
De összességében egy nagyon jó kis fantasy könyvről van szó, jó karakterekkel, és remek világgal.


Népszerű idézetek

>!
suzq

(…) a természetünket nem változtathatjuk meg, legfeljebb a cselekedeteinket.

308. oldal, 18. fejezet - Köd és jég (Ciceró, 2017)

>!
suzq

Odakint minden él, és mindennek magas rendű célja van! A világegyetem csupa-csupa szándék. Mindennek, ami történik, rendeltetése van.

323. oldal, 19. fejezet - Fogság (Ciceró, 2017)

>!
suzq

– Ez az öregek kötelessége – bólintott a könyvtáros. – Hogy aggódjanak a fiatalokért. És a fiatalok kötelessége, hogy fittyet hányjanak az öregek aggályaira.

37. oldal, 2. fejezet - Északon (Ciceró, 2017)

>!
suzq

– Kegyed a sorsot emlegeti, mintha csak előre el volna rendelve. Énnekem pedig ez éppolyan kevéssé tetszik, mint az a háború, amibe tudtom nélkül besoroztak. Hát hová lett az én szabad akaratom? (…)
– Mindannyian a sors szolgái vagyunk. De cselekednünk úgy kell, mintha nem így volna – mondta a boszorkány –, különben mindannyian kétségbeesnénk.

303. oldal, 18. fejezet - Köd és jég (Ciceró, 2017)

>!
Kiskópé P

    – De mi van, ha olyan alakban állapodik meg, ami nekem nem tetszik?    
    – Hát akkor elégedetlen leszel, és kész. Sok ember szeretne oroszlán daimónt, aztán az a vége, hogy ott áll egy pudlival. És ha meg nem tanulja, hogy azzal legyen elégedett, amije van, hát nyűgösködhet mindhalálig. Szerintem tisztára fölösleges elégedetlenkedni.    

168. oldal, II. Bolvangar - 10. A konzul és a medve (Ciceró, 2017)

>!
suzq

Aki gyakorlott hazudozó, még nem biztos, hogy erőteljes a képzelete. Sok jó hazudozónak egyáltalán nincs képzelőereje, ettől lesz minden hazugságuk annyira meggyőző.

246. oldal, 15. fejezet - A daimónketrecek (Ciceró, 2017)

>!
Stellarum I

Az ember akármit lát, menten le akarja rombolni. Ez az eredendő bűn, Lyra. És én le fogom rombolni az eredendő bűnt. Megölöm a halált.

236. oldal, 21. fejezet – Lord Asriel (Alexandra, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Asriel
>!
Stellarum I

Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz.

233. oldal, 21. fejezet – Lord Asriel (Alexandra, 2007)


A sorozat következő kötete

Az Úr Sötét Anyagai sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Rachel Ward: A menekülés
Rachel Hartman: Árnypikkely
Kerstin Gier: Zafírkék
Ransom Riggs: Üresek városa
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Pierdomenico Baccalario: A villámok mestere
Christopher Paolini: Örökség
Rick Riordan: Neptunus fia
Alwyn Hamilton: A szultán foglya