A ​titokzatos kés (Az Úr Sötét Anyagai 2.) 464 csillagozás

Philip Pullman: A titokzatos kés Philip Pullman: A titokzatos kés Philip Pullman: A titokzatos kés

Lyra az előző kötet végén átlép egy ismeretlen világba. A kísérteties, elhagyatott városban egy fiúval találkozik. Will és Lyra sorsa szorosan összefonódik: közösen kell megszerezniük egy rejtélyes erővel bíró tárgyat: a titokzatos kést. Sokan ölni is képesek lennének azért, hogy megkaparinthassák…

Eredeti mű: Philip Pullman: The Subtle Knife

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2017
322 oldal · ISBN: 9789634320654 · Fordította: Borbás Mária
>!
Ciceró, Budapest, 2017
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320517 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Philip Pullman
>!
Alexandra, Pécs, 2007
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633702338 · Fordította: Borbás Mária

1 további kiadás


Kedvencelte 84

Most olvassa 17

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
malnakivi P
Philip Pullman: A titokzatos kés

Hibátlan folytatása az első résznek: továbbra is izgalmas, pörgős és tele van meglepő fordulatokkal. Az új szereplők kifejezetten jót tettek a történetnek, Willt azonnal megszerettem, Lyrával együtt végig imádnivalóak voltak.

Tetszett, hogy mindegyik szereplő története más és más világban játszódott; a Por jelentésén egészen meglepődtem – teljesen másra tippeltem az első könyvben olvasottak után –; a Fantomok megalkotása pedig (a mögöttes tartalom miatt) annyira zseniális húzás volt az írótól, hogy külön tapsot érdemel!

Ez a rész sötétebb és kegyetlenebb, mint az első, a gonosz szereplők még gonoszabbak még jobban lehet őket utálni, illetve a könyvön továbbra is érződik Pullman negatív véleménye az egyházról – most már nem is annyira finoman, mint az Északi fényben, kíváncsian várom mi lesz ezzel kapcsolatban a végkifejlet.
Egyébként pedig: spoiler
Ha a trilógia harmadik részében is marad ez a színvonal, akkor egészen biztos, hogy egy új kedvencet avatok.

>!
Alexandra, Pécs, 2007
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633702338 · Fordította: Borbás Mária
>!
TiaManta
Philip Pullman: A titokzatos kés

Nem irigylem Lyra-t. Annyi minden nyugszik kicsi vállain, csoda hogy nem omlik össze, főleg ilyen fiatalon. Már az első résznél is néztem nagyokat milyen sokat képes beszélni, most ezt duplán éreztem, mintha nem hagyna időt senkinek gondolkozni csak mondja, mondja. És a mi még meglepőbb hogy ez most sem zavart. Nem egy idegesítő dumagépnek látom, hanem egy nagyon erős akaratú kislánynak, akinek még fel kell nőnie, de kíváncsi vagyok rá kivé válik.
Új szereplőként Will is kifejezetten jól sikerült. Együtt tudtam érezni vele. Viszont nekem nagyon hiányzott Iorek Byrnison, és mintha Pan se lenne a régi. Viszont még minden nagyon profin van felvezetve a cselekmény szerintem, pár apróbb rész kivételével amit néha mire észrevettem nem is emlékeztem, mert elkalandoztak a gondolataim.
Lord Asrielt az elsőben nem szerettem meg, de nem sok választja el őrültségtől Miss Colutertől. Mindkettőnek van valami súlyos komplexusa, ami miatt csak fő gonoszként tudok gondolni mindkettejükre.

>!
zsebibaba007
Philip Pullman: A titokzatos kés

Pullman kegyetlen es zsenialis egyben. I-M-A-D-O-M ♥️

>!
Erza
Philip Pullman: A titokzatos kés

Azt hiszem, hogy új kedvenc trilógiát avattam. Egyszerűen imádtam Lyra és Will történetét. Az író fantasztikus építi fel ezt a trilógiát, egyre jobb és jobb. Több izgalmat és kalandot kaptunk, mint eddig, és ez teszi jobbá a történetet. Szegény Lyra-t viszont sajnálom, annyi megpróbáltatáson kell szegénynek átmennie, hogy rossz belegondolni, milyen lenne ha velünk történnének hasonló dolgok. Örültem, mikor Will megszerezte a spoiler, és végre beindult a történet. A könyv vége elég komorra sikerült.. spoiler nagyon váratlanul ért. Szegény Will-t is nagyon sajnáltam, mikor végre spoiler. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő könyvben! :)

>!
Felixa P
Philip Pullman: A titokzatos kés

Az eleje kissé untatott, de leginkább attól akadtam ki, hogy Serafina Pekkala neve állandóan így, ilyen hivatalos formában szerepelt végig. Will megjelenése határozottan jót tett Lyranak. A párhuzamos világok közötti ide-oda mászkálás izgalmasnak mutatkozott.
Az én daimónom továbbra is macska lenne…

>!
theodora
Philip Pullman: A titokzatos kés

A trilógiák második része általában le szokott 'ülni', mert a feladatuk, hogy átvezessenek az első részben felvázolt világ(ok)ból a végkifejletig. Itt nem éreztem ezt, lekötött – nem kerestem benne hibákat, vitt magával a történet. Lehet, hogy jót tett neki, hogy kicsit rövidebb is volt, mint az első – bár így is több nézőpontot fog át a könyv.

>!
deardurr
Philip Pullman: A titokzatos kés

Hú. Ez a sorozat egyre durvább. Mert spoiler Egy kicsit kiszámítható volt, mert aki meg lett említve az első részben, arról most minden kiderül. Lee Scoresby szerintem spoiler. Az első rész alapján erre nem számítottam.
Mindenesetre ennek a résznek átható Gyűrűk Ura szaga volt; spoiler

>!
Mircsi
Philip Pullman: A titokzatos kés

Teljesen más élmény volt, mint az első rész. Elhagytuk a mesék világát, ahol páncélos medvékkel, és gyiptusokkal találkozhat az ember. Itt már nem babra megy a játék, és kiderülnek olyan dolgok, amiktől eldobom az agyam spoiler.
Abszolút semmire nem emlékeztem ebből a részből, csak Will karakterére, meg a késre, úgyhogy olyan volt, mintha most olvasnám először.
Utánaolvastam Pullmannak, és mint kiderült ateista ezért számomra meglepő, hogy ennek ellenére ilyen témákról ír. Még nem egészen értema kompozíciót spoiler, de kíváncsian várom, hogy mi fog kisülni ebből.
spoiler

3 hozzászólás
>!
Szentinel
Philip Pullman: A titokzatos kés

Jóval izgalmasabb volt az első epizódnál. Lyra karakterének jót tett, hogy kapott maga mellé egy társat Will Parry képében, aki enyhén pszicho természetével hamar a szívemhez nőtt. Ketten egész jó párost alkottak. Ahogy haladtam vele előre, azt gondoltam, hogy ez a könyv az egyik legjobb, amivel a közelmúltban dolgom volt… aztán elértem az utolsó harminc oldalra, ami majdnem az egész élményt lerombolta.

Nagyon rövid idő alatt nagyon elsötétült A titokzatos kés, és olyan kilátástalan véget ért, hogy még mindig szaporán pislogok, ha eszembe jut. Az első rész is elég nyíltan ért véget, így számíthattam volna az író efféle húzásaira. VISZONT! Történt még valami, amit nem igazán tudtam hova tenni.

Eddig is érezhető volt némi kiábrándultság Pullman hangjából az egyházak felé, de arra nem számítottam, hogy ide fogja kikötni azt a bizonyos hajót. Ha A borostyán látcső vége az lesz, amit tippelek neki, akkor máris megbántam, hogy elkezdtem ezt a sorozatot. Nagyon nagy szűklátókörűségre vallana, ha az író kihagyná azt a plot twistet, amit én a helyében meglépnék. Majd kiderül.

Egy könyv még hátravan. Imádkozom, hogy ne igazolódjanak be a sejtelmeim.

>!
Zsuzsanna_Makai 
Philip Pullman: A titokzatos kés

Ez a rész szerintem kb ezerszer jobb volt, mint az előző. Amint túljutottam az első kínkeserves 150 oldalon, elkezdett érdekes, izgalmas, és odafigyelős lenni. A párhuzamos világok pedig kifejezetten elképesztően jóra sikerültek.
Lyrát ebben a könyvben csak az első 100 oldalon utáltam, utána már nem volt annyira vészes. Érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
Marsie

Az élet nehéz, Mr. Scoresby, mégis ragaszkodunk hozzá.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lee Scoresby
>!
DZSUDZSEE

Végül is csak egyetlenegy világ volna, amely a többi világról álmodik?

>!
george08

Ki ez a fiú? – kérdezte Lyra. Barát vagy ellenség?
És az aletiométer válaszolt: Gyilkos.
A válasz láttán Lyra megkönnyebbült.

>!
SophieOswald

(…) márpedig nincs frusztráltabb természetfilozófus, mint a csillagász a ködben.

128. oldal

>!
SophieOswald

– Neked is van daimónod – jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon a lány. – Csak éppen benned van.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lyra Belacqua · Will Parry
>!
ppayter

– (…)Ha van is még több szabály, elfelejtettem, s ha elfelejtettem, bizonyára nem fontos. (…)

8. fejezet - Az Angyalok Tornya

>!
Adrirawia

És ekkor Serafina Pekkala megértett valamit, amire a boszorkányoknak nem volt szavuk: a zarándoklat lényegét. Megértette, hogy miért vártak ezek a lények ezer meg ezer esztendőt, s miért tettek meg hosszú-hosszú utakat, hogy valami fontosnak a közelébe jussanak, és hogy ezentúl más érzés tölti majd el őket, mert egy darabig annak a fontos valaminek a közelében lehettek. Erről beszélt most ezeknek a teremtményeknek a pillantása, erről tanúskodtak ezek a fényből szőtt gyönyörű vándorok, akik körülállták a maszatos arcú, kockás szoknyájú kislányt meg a sebesült kezű fiút, aki álmában összevonta szemöldökét.

283-284. oldal, 13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Serafina Pekkala
5 hozzászólás
>!
Ildó P

És mintha a maguk tükörképét látnák egymás arcán. Will sokáig emlékezett erre a pillanatra.

62. oldal

>!
Adrirawia

Vitatkozhatsz minden egyébbel, de magad természetével nem szállhatsz vitába.

329. oldal

>!
Lolle

– Repülnöm kellet – mondta Grumman –, hát hívattam magát, és tessék: repülök.

289. oldal


A sorozat következő kötete

Az Úr Sötét Anyagai sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Lyra Belacqua · Pantalaimon · Serafina Pekkala · Lee Scoresby · Will Parry


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Fisher: Incarceron
J. R. R. Tolkien: A hobbit
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Jonathan Stroud: Ptolemaiosz kapuja
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Darren Shan: A végzet szentélye
Darren Shan: A vámpír herceg
Samantha Shannon: Csontszüret
Neil Gaiman: A temető könyve