Várjuk ​a tavalyi évet 141 csillagozás

Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Eric Sweetscent élete tele van problémákkal. A bolygó, ahol él, éppen egy megnyerhetetlennek tűnő galaktikus háború kellős közepén küzd a megsemmisülés ellen.

A felesége rabjává válik egy kábítószernek, ami használóit tehetetlenül dobálja ide-oda az időben. Sweetscent legújabb páciense pedig nem más, mint a Föld legfontosabb embere, aki egyben valószínűleg a legbetegebb is az egész bolygón.

A Várjuk a tavalyi évet hősei kétségbeesetten keresik a kiutat a lehetetlen és az elkerülhetetlen között, egy olyan világban, amelyben a jövő túlságosan hasonlít a jelenre, és ahol a múlt kérdéseire csak a holnap adhatja meg a választ.

Eredeti megjelenés éve: 1966

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
198 oldal · ISBN: 9786155442049 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
204 oldal · ISBN: 9789637118944 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Tijuana


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

A jövőbeli lényem ajánlásával

Gondolkodtál már azon, mi a lét értelme? Vannak olyan dolgok, amiket szívesen megváltoztatnál utólag ha tudnál? Mi a fontosabb : a hűség, a becsület vagy a személyes érdekeid? Mekkora a tűrőképességed?
Néha úgy éreztem, mintha PKD szemein keresztül nézném a világot…Együtt ugráltam az időben és a cselekményeken a szereplőkkel. Akárcsak az eddig olvasott művekben…
Együtt próbáltam velük megoldani az élet problémáit és együtt éreztem velük. Miért? Talán mert olyan valóságosak…Bárki lehetne a helyükben. Nem?
Minden esetre így december végén én is nagyon várom a tavalyi évet!

krlany IP>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Egyfelől az ötlet nagyon rendben van. Másfelől meg én ennél többet vártam.
Az, amilyen kérdéseket feldob zseniális, remek gondolatültető. Érdemes eljátszadozni vele, és talán ajánlott is. A kibontás meg hagy maga után kívánni valót. Időnként fogom a fejem, hogy demos'mér'? Az egyes részek elnagyoltsága, kidolgozatlansága mondhatni fáj.
A droggal történő időutazás William S. Burroughs-t juttatja eszembe, mondanom sem kell, hogy szintén zseni.

Isley IP>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

A Várjuk a tavalyi évet felvonultatja a Dick életművéből ismert legtöbb elemet: időutazás, hallucináció, neurotikus és pszichotikus betegségek, háború, szimulákrumok és egy nem működő házasság. Az teszi érdekessé a regényt, ahogy ezekre a toposzokra sikerült felfűzni egy egész koherensnek mondható cselekményt: egy, a piacon megjelenő azonnali függőséget okozó, eredetileg háborús célokra kifejlesztett időérzékeléssel kapcsolatos hallucinációt okozó drog összekapcsolása a háborúval, a főszereplő házasságával, az időutazással és a szörnyű betegségekkel jól működött. S emellett a főszereplő, Dr. Sweetscent is érdekes karakter volt, megverve olyan önismereti problémákkal, amelynél csak házassága Katherine-nel volt súlyosabb.
A regény legérdekesebb gondolata Gino Molinari ENSZ-főtitkárral kapcsolatos. Molinari esete sokat mond a halál véglegességéről, valamint arról, hogy milyen is a hatékony vezető egy csillagközi háborúban. A helyzet maga nemcsak nehéz, egyenesen abszurd. Őrült időkben őrült emberekre van szükség (Dick szerint), s ennél már csak az a jobb, ha ezek az őrültek még jól átgondolt célrendszerrel is bírnak. Itt válik izgalmassá Molinari esete, melyben Sweetscent doktor nagy szerepet kap.
A lezárás viszont gyatra. Nem is értem, hogy lehetett így vége.

kvzs P>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Mi tesz minket azzá, amik vagyunk? Megváltozhat-e az ember, a történelem? Mit kérdeznénk, ha találkoznánk a jövőbeli énünkkel? Mit tartanánk fontosnak elmondani, ha találkoznánk a múltbéli énünkkel? Bevennénk-e egy olyan szert, ami a múltba vagy a jövőbe repít bennünket? Mit tennénk meg vezetőként a népünkért? Mennyire lehet más egy párhuzamos valóság? Meddig éreznénk felelősséget a másikért egy gyilkos kapcsolatban?
Sok kérdés, ami felmerül a könyvben, és felmerül az olvasóban is. Kapunk valamiféle választ is, azonban érezhető, hogy ez csak egy a lehetségesek közül.
A könyv alapötlete zseniális, a kidolgozottsága viszont nem mindenhol az igazi. Ennek ellenére ajánlott gondolatébresztő olvasmány (ahogy PKD több könyve is)

cippo I>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Eleinte nagyon komolyan gyanakodtam rá, hogy a miszternek elgurult gyógyszere. Később meg arra, hogy talán az enyém is.

legrin P>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Az egyik legjobb Dick, amit mostanában olvastam. Élvezetes volt, izgalmas, érdekes. És rég gyűlöltem ennyire könyvszereplőt, mint Kathyt.

Equimanthorn>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

A Valis -t nem fosztotta meg a tróntól, talán nem is sorolandó PKD legjobb írásai közzé, de mégis van itt minden, ami szem-szájnak ingere lehet a Mester rajongótáborában, mint drog, időugrás, csillagközi háborús helyzet, párhuzamos valóságok, stb. Nagyon tömör az egész, nincs felesleges kalandozás, szócséplés. Pár jelenettel felvázolja az alaphelyzetet, aztán már be is ránt a sűrűjébe, hogy együtt feszengjünk Eric-el a hirtelen testközelivé vált politikai csatározás, háborús patthelyzet, az ENSZ főtitkár Molinari rejtélyes megbetegedései és annál is rejtélyesebb felépülései közepette, hogy aztán személyes érintettségét felfokozva még saját házasságának válsága is tovább bonyolódjék. Néha kapkodtam is a fejem, annyira jól érzékeltette ezeknek az időugrásoknak az átmenetnélküliségét, de azért simán lehetett követni mindent. A lezárással is elégedett vagyok, szerintem ez volt a legoptimálisabb, ami még hitelesen kihozható volt Eric karakteréből. Nem mondom, hagyott némi keserűséget, de hát PKD már csak ilyen…

Zonyika P>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Igazad van, tényleg hozzászokhatnék már, hogy mekkora zseni PKD. Mert teljesen evidens, hogy ha tőle olvasok, az ennyire el-be-kicsavar, aztán mégis mindig meglepődök. De kis hülye vagyok. :)

B_Petra>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Az alapötlet zseniális, még akkor is, ha az iró korát átszövő háború, drogok, diktátorok, a téma, kicsit felturbózva, megjelennek a szokásos elemek prekogok, szimulákrumok, stb. a neurotikus betegségek, halucinációk, ami csak köret egy elcseszett házasságból való menekülési kisérletre,mintha nem tudná rendesen befejezni a történetet, és nem ez az első alkalom, hogy ezt érzem, PKD köny utolsó oldalán.
Predesztináltságot érzek, a történet végén, amolyan úgy sincs remény változtatni, a sors vagy Istent nem lehet kijátszani, és az üzenet ugorj fejest mindegy mibe, megrág és kiköp majd Return.

pat P>!
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet

Svéd tudósok hosszas kutakodás után rájöttek, hogy a zsenialitás és a téboly bizony kapcsolatban áll egymással. Kár volt ily sok időt kutatásra fecsérelni, elég lett volna elolvasniuk egy PKD könyvet, mondjuk ezt.
Egy komplett pszichiátria tankönyv és egy földönkívülis-időutazós regény egyben. Elég koherens, izgalmas történet, akár még viszonylag ép ésszel is fogyasztható.

14 hozzászólás

Népszerű idézetek

amnaen>!

A világon a legszörnyűbb hang a valahavolt hangja: a múltban él, a jelenben pusztul, a jövőben portetem.

199. oldal

Zonyika P>!

A nők ilyenek, ahhoz, hogy szeressék a férfit, fel kell hogy nézzenek rá, istenítsék. Érti?

Hat, 82. oldal

Lunemorte P>!

Eleve nincs rá bizonyíték, hogy az élet kellemes. Van, akinek az, másoknak meg nem.

amnaen>!

Arra vár, hogy visszatérjen a tavalyi év, vagy mi?
Eric felvette a papírt.
– Eltalálta. Régóta várom a tavalyi évet. De gondolom, hiába.

185. oldal

Lunemorte P>!

Egy kapcsolat befejezése nem félreértés, hanem az élet átrendezése.

Zonyika P>!

Ilyen manapság a házasság. Legalizált gyűlölet.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
Zonyika P>!

Rendelettel kéne tiltani, hogy az ember a feleségével egy helyen dolgozhasson. Sőt, egy városban.

13. oldal

4 hozzászólás
Lunemorte P>!

Csak üresség maradt benne, a kioltott remény helyén a vákuum, még a menekülés lehetősége is megsemmisült.

amnaen>!

– Mi az áru? – kérdezte a csekket írva.
– Egy csomag Lucky Strike, doktor. Az eredeti zöld. 1940 körüli, a második világháború előttről, amikor a csomagolás megváltozott. „A zöld Lucky Strike háborúba ment”, tudja – kuncogott a robga.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lucky Strike
3 hozzászólás
Zonyika P>!

Tegnap a könyvtárrendőr betört a lakásába, és talált több mint húsz könyvet, amit úgy lopott el. Ismeri Bruce-t, fóbiája van a kölcsönzéssel… hogy is mondják görögül?

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Simmons: Hyperion
Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Isaac Asimov: A halhatatlanság halála
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Michael Crichton: A Gömb
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége