Mi a valóság?
Kamasz korunkban imádtuk ezzel a kérdéssel gyilkolni polgártársaink elméjét. Csodálni ahogy mindenki megrökönyödik a kérdésen, hogy nem hagyja nyugodni egy ideig. Próbálja definiálni, de szinte sosem sikerül senkinek tökéletesen.
spoiler
Azért írtam le ezeket a sorokat, hogy elmondhassam; én a könyvet ugyanígy nem tudom definiálni, ugyanolyan nehezen emészthető, mint a valóságnak a fogalma és tartalma.
Dick viszont nem törődhetett bele ilyen könnyen abba amibe belecsöppent. Elkezdte keresni a válaszokat, és le is írja nekünk amit gondol. A legmerészebb gondolatokat is, amik sokszor teljesen meghökkentőek, feldolgozhatatlanok, kiakasztóak, megdöbbentőek, félelmetesek. Viszont nem irracionálisak, nem alaptalanok. Ilyen, ha egy bomló, zseniális, beteg elme vetíti rá a világra a valóságát, és elkezd rá racionális magyarázatokat keresni.
A halak nem viselnek fegyvert
Ha a megváltó a racionalitás, akkor a világunkat egy irracionális elme irányítja? Csak a teofánia valóságos?
De lehet-e a káoszra, az irracionális világra racionalitással reagálni? Ha igen, az milyen?
A többi ember hogy fog rá reagálni? Pszichiátriára küldenek? Keresztre feszítenek?
Beteg ez a világ, őrültnek titulálnak, de kik?
Ki segít rajtunk? Miért érezzük, hogy egyedül vagyunk?
A birodalom sosem ért véget.
Ha ilyen és hasonló problémák, gondolatok fészkelik be magukat a fejünkbe, nagyon gyötrelmes őket enyhíteni. De valószínűleg idővel elfelejtjük, nem foglalkozunk ezzel igazán, hiszen nem láthatjuk a célt, inkább ignoráljuk, és visszatérünk az életünkbe. Mi, szerencsések. Dicknek ez nem ment. Küldetése volt, magyarázatot találni erre az egészre. Megértetni az emberekkel azt, amit talán nem is akarnak megérteni. Elmondani az embereknek azt amit nem hihetnek el, kitenni őket az igazságnak. Vagy legalábbis valaminek, amit átélt, és nem tudja magyarázattal enyhíteni. De próbálja. Haláláig kereste a válaszokat, amit valószínűleg éppen ott találhatott meg, ahonnan már nem mondhatja el nekünk újabb konklúzióit. Könyörtelenül kereste a megváltóját, a miénket is.
Remélem meglelted a lelki békéd. Köszönöm bátorságod, őszinteséged.
Kérlek, segíts.
„Fiam, ez itt a térré vált idő"
2018:
Ez a könyv minden egyes újraolvasásával megajándékoz. Egyes fejezetek napokig letudnak foglalni fejben és gyomorban, az emésztés nehézkes, irracionális módon mégis nagyon élvezetes. Az a fajta ínyencség, amit miután egyszer megkóstolsz, örökké keresel a világban.
Imádom a kétségbeesett keresését a racionalitásnak. Az élet értelmének megszállott keresését, paranoid félelmeit a valóságtól és annak rejtett értelmétől. Az állandó kettős érzéseket, logikai labirintusokat, elmeháborodott kettősségeket.
Amikor úgy érzem kezd kimenni a talaj a lábam alól, előveszem ezt a könyvet (sajnos gyakrabban, mint kéne), és valahogy megnyugtat. Talán amikor az ember megkérdőjelezi az életével kapcsolatos dolgokat bármilyen szinten, jó tudni, hogy van más is, aki ezt megtette, csak jóval messzebb ment. S lám, mégis egy helyben állunk.
2017:
"Hát én is elfogult rajongó vagyok =) Biztos tükör által homályosan látom a műveit, de nekem pl. egy Dr. Vérdíj, Kamera Által Homályosan,Palmer, de FŐLEG a Valis a legcsodálatosabb és egyben hidegrázósabb élmény amit átélhetek. Tökéletesek, megunhatatlanok, hátborzongatóak, betegek, személyesek.
Lehet az én elmém is bomlott már nagyon"
2014:
A legeslegjobb. Sokaknak „nehéz”, elsőre talán kicsittömör, de nemigazán fogtam ennél …… nincs is rá szó…. a legjobb!
Nehéz róla hosszú értékelést írnom. Annyit tudok csak mondani, hogy kötelező olvasmány.
Sok stílus keveredik benne, de nem is ez a fontos. Nyilván nem egy megszokott Sci-fi regény.
Dick a saját tapasztalati mellett a saját legprivátabb gondolatait, teóriáit osztja meg az olvasókkal, amit még a legbetegebb írók nagy része se mer megcsinálni, hiszen félő, hogy ezután mit mond róluk az olvasótábor.
Nem jelöltem meg minden olvasást, mert már legalább tízszer elolvastam, és sokszor véltem új dolgokat felfedezni benne. Ez még a könyvben is említésre kerül, hogy az ember elsőre sokszor elsiklik a részletek felett, sokszor a lényeg felett is. Nem elég egyszer elolvasni. Úgyhogy aki még nem tette, hajrá.