Értékelések 99

Noro>!
Philip K. Dick: Ubik

Az Ubik PKD egyik legszebben felépített, legjellegzetesebb regénye. Ha valaha tanítanák a szerzőt, akkor szerintem ezen keresztül kellene, mert a történet meglepően jól elemezhető, mégis ihletett és kiszámíthatatlan.

Az első fejezetek során – látszólag – meglepően sokat árul el abból, hogyan is működik ez a világ. Pszík és anti-pszík, a halálban lefagyasztott, félig élő emberek, plusz egy kis szatíra a fogyasztói társadalomról (kedvenc mellékszereplő: Joe Chip lakásának ajtaja). Minden világos, mondja az egyszeri olvasó, csak mi az az Ubik? (Ami mindenütt jelen van – ez egy szóvicc latinul –, még sincs sehol.)

Aztán a történet közepéhez érve megtudjuk, hogy mindez még csak a felszíni réteg volt. Dick ugyanis módszeresen szétrombolja az eddig felépített világot, hogy egy sokkal furábbat, rejtélyesebbet és szubjektívebbet hozzon létre a helyén. Sok SF szerző beérte volna az első szinttel, de nála az csak a díszlet volt.

Majd eljutsz az utolsó szakaszhoz, és el sem akarod hinni, de van logikus magyarázat az eddig történtekre. Szürrealizmus ide vagy oda, az átverésben néha az az átverés, hogy nem is átverés.

Végül elolvasod az utolsó oldalt, ahol Dick még egyet lök a lelki egyensúlyodon, és már semmiben sem vagy biztos…

Rémálom P>!
Philip K. Dick: Ubik

Úgy látszik, PKD az én íróm lesz. Egyszerűen élvezem a világfelépítését, ami nem túl bonyolult, de mégis teljesen magával ránt. Utána pedig jöhet is az az egzisztenciális rémálom, amit a valóság bizonytalansága okoz. Zseniális!

Kétezertizenhúsz>!
Philip K. Dick: Ubik

Az Ubik 2020 eddigi legkiemelkedőbb olvasmánya számomra, akkor is, ha nem kapott tőlem öt csillagot. A könyv egy olyan történetet mutat be, amely egyszerre felkavaró, nyomasztó és túlságosan realista off off, mégis lehetetlen lerakni húzosabb időre. Tipikusan olyan regény volt ez számomra, mint a többi PKD könyv, tehát ha rövidebb idő alatt olvasom ki a kötetet, jobban meg tudom érteni, láthatom az egészet, ugyanis az Ubik-ban megint nem a részletekben kellett elveszni, bár tény, rengeteg mellékes mondat helyet kapott a könyvben, amelynek az értelme és fontossága csak rá néhány órára esett le számomra.

A könyv egy olyan összetett és rémisztő világba vezet be, amelyet minden olvasó embernek meg kéne ismernie. Az Álmodnak-e az androidok-hoz hasonlóan ez is egy olyan regény, amely mindenkinek mást mond… pont ezért nem látom értelmét tovább írni róla, de azt off teljes meggyőződéssel írom: el kell olvassátok off!

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197010 · Fordította: Németh Attila
Renáta_G>!
Philip K. Dick: Ubik

A kötet nem véletlenül népszerű. Rendkívül olvasmányos, könnyen beszippantja az embert ez a sodró lendületű regény, miközben bőven zakatolnak a fejünkben kérdések, melyekre aztán szép sorban válaszokat kapunk, de persze nem egyszer előfordul, hogy „áhá, már értem”, aztán jön egy váratlan fordulat és megint nem tudod mi van. Dicktől már megszoktuk, hogy gondolatkíséreltekkel bombáz minket. Érdekes módja ez a regény a halál és az élet kilátástalanságának témaköreinek körüljárásának.

A regény legalább feléig nyomasztó módon merülünk el a főhős életében, aki körül épp darabokra hullik a világ. Aztán, ahogy a srác elkezdi összerakni a kirakóst, mi is lassan képbe kerülünk. És az is érdekes, bár Dick műnél annyira nem is meglepő, hogy fél évszázad után is aktuális társadalomkritika vár minket a regény lapjain. Egy újabb kihagyhatatlan Dick kötet a klasszikus sci-fi rajongóinak!

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/08/31/egy_klasszikus_sc…