Szárnyas ​fejvadász 48 csillagozás

Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

21. századi fejvadász… Rick Deckard naphosszat a jövőbeli metropolisz utcáit rója. Feladata: szökevény androidok, a replikánsok felkutatása és megsemmisítése. Új megbízatása azonban Nexus-6 harci egységekre szól – és Deckard hamarosan azon kapja magát, hogy vadászból vad, üldözőből üldözött lett…

Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1968

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Science Fiction

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632425 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Rick Deckard


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

>!
sztinus P
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Ez az!!! Megtaláltam a sci-fiben az én világomat! Nagyon tetszett minden benne!Az ötletek őrületesek, érdekesek, szeretnék én is ott èlni, bármilyen furcsa is.
Az elméletem az, hogy a másik fordításban-kiadásban nívósabb a borító és a szöveg, ez ebben az egyben kritizálható lehetne, de a béka miatt megbocsátom ezt is.

5 hozzászólás
>!
Bazil P
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Na, végre elolvastam ezt a híres regényt!
Jobb lett volna az Álmodnak-e az androidok… változatot olvasni, de nemrégiben – meg is lepődtem – megtaláltam itthon ezt a kiadást, és akkor már maradt ez.
Szóval elolvastam, majd egy lendületből megnéztem a filmet is (rendezői változat – azt olvastam róla, hogy ez a teljes, az eredeti elképzelés szerinti, így akkor legyen ez, ha már lehet válogatni).
Nem egy egyszerű ufós-lövöldözős sci-fi!
Mert van történet – nem is bonyolult, de a részletek, a filozofálgatás, a felvetett és fel nem vetett kérdések, amiket szinte óhatatlanul forgatsz magadban, de válaszolni…, na, azt nem egyszerű.
Most a végére érve ennek a könyv-mozi élménynek, összegyúrtam magamban az olvasottakat és a látottakat, és kialakult egy teljesen egyedi és összetéveszthetetlen álomvilág – látvány és hang (Vangelis) festmény.
Éés, hogy álmodnak-e a bárányokkal?
Azt nem tudom…, spoiler :)

>!
gyoengyi
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Eddig még csak egy könyvet olvastam P.K.Dick-től, a Kizökkent időt, ami nem volt rossz, de nem is fogott meg különösebben, illetve inkább nyomasztott a hangulata. Más könyveihez még nem nagyon mertem nyúlni, valamelyikbe még beleolvastam, de az is elég nyomasztónak tűnt. Ezt viszont mindenképpen el akartam olvasni, és örülök, hogy így tettem, mert nagyon tetszett, ezt már könnyebben emészthetőnek találtam, érdekes volt a sztori, gyorsan tudtam vele haladni. A filmet elég régen láttam, de amennyire emlékszem, az alapján csak lazán kapcsolódik a könyv történetéhez.

2 hozzászólás
>!
Serafina
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Azok az androidok o.O. Eszem megállt tőlük. Komolyan, szívem szerint fejbe lőttem volna mindegyiket. Nálam pont az ellenkezője alakult mint Ricknél. Én nem megkedveltem őket, hanem meggyűlöltem őket.
Eleinte teljes mértékben velük voltam, sajnáltam ami velük történik és arra gondoltam, hogy miért ne élhetnének nyugodtan ezen a halott földön, hisz úgysem marad itt már senki.
Aztán ahogy haladtunk a történetben és megismertem őket, rájöttem, hogy ezek totálisan lenézik az emberi fajt. Pedig ők alkották őket, mégha csak rabszolgának, de akkor is. Leginkább az bosszantott mikor teljesen semmibe vették Isidort, csak ezsközként használták, így nem lettek jobbak, tisztábbak az alkotóiknál. Ahogy a pókkal és Isidorral bántak, az minden volt csak nem emberi, nem normális. Még Isidorban is maradt annyi tudat, hogy tudja, amit az androidok művelnek az nem jó. Főként amit Pris művelt a pókkal. Tökéletes másai amúgy az ember rossz oldalának, a kegyetlen, elvakult, brutális oldalának. Persze vannak közöttük jók is, mint mondjuk Luba, őt tényleg sajnáltam, de Roy, vagy Pris és főleg Rachel voltak azok, akik megérdelemték a halált, bár nem mindet érte el a vég.
Nem szívesen élnék egy ilyen világban, hátborzongató. Sose lehet tudni, hogy vajon az a személy, akkor ember vagy android. Félelmetes a tudat, hogy egyik napról a másikra átveheti valaki a helyemet.
Amúgy nagyon tetszett, érdekes világ volt, amit bemutatott Dick és érdekes volt még az a hit rendszer amit kialakított a könyvben, arról még olvastam volna. Tetszett még ahogy az állatokhoz viszonyultak, míg manapság hébe-hóba ha törődnek velük, ott szinte többet értek mint a legritkább nemesfém.

1 hozzászólás
>!
pingvin1 
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Meg kell mondjam, hogy meghallgattam a könyvet és kedvet kaptam a filmhez is.
A könyv ezerszer élvezetesebb, kár volt a filmet megnézni – habár Harrison Ford fiatalon végül is jó volt :-)))

>!
TiszlaviczMarcsi IP
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Kinek mennyit ér az élet, és mi számít életnek? Érdekes témákat boncolgat a könyv. Deckard szimpatikus főhős volt, tetszett a jellemfejlődése és a belső vívódása is.

>!
nariagnuhtseab
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Na szóval, úgy van ez a „szárnyas fejvadász” hogy van aki imádja a filmet és van aki nem. Én a második csoportot erősítem, mert bár látványra szerintem az egyik valaha készült legjobb film s valóban bemutatja miért is volt valamikor remek médium a film, a történet, a szereplők és a kb 200 verzió sem élvezhető szerintem. Éppen ezért örömmel jelenthetem: a könyv jó, sőt! nagyon jó! Nem fogok párhuzamot vonni a könyvbeli szereplők és történet között, mert a film nem igazán szól a könyvben leírtakról. Ami azonnal kiemelkedő, az a világ amiben játszódik, igazi jófajta disztópikus jövő ahol minden egy igazi pöcegödör. A könyv erősen foglalkozik azzal kit is mit is lehet embernek nevezni, vallással, állatvédelemmel és amennyire rövid, annyira komplex. Hála istennek nem olyan mint a film! Igazából szerintem ennek a remekműnek inkább árt a film mint segítené.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632425 · Fordította: Szántai Zsolt
>!
plutyka
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Hú, milyen jó kis könyv már ez :-) Egy régim viharvert, sokszor olvasott példányom van belőle.
Mindig elámulok, mennyire időtlenül időszerű, aktuális világokat alkotott Dick és milyen régen! :-)

A Föld élhetetlen, az itt maradt emberek mutálódnak az embertelen klímán és vannak az androidok, akik egyre emberszabásúbbak, amit ugye a homo sapiens nem bír elviselni, így irtani kell a robotokat, mégis mit képzelnek?
Érzékletesen van ábrázolva a sivár, élő növény-és állatért sóvárgó környezet, mellbevágó szembesülni , mennyire nem tudod eltalálni, melyik karakter ember, melyik android, ez utóbbiakban már-már több lélek és emberi vonás van, mint a humán tagokban.
Mindenki, aki olvassa, érzi, nem szeretne ilyen környezetben élni. Már csak tenni kellene ellene :-)

>!
Haarkon
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Igazi, hamisítatlan Dick történetet kapunk ezúttal is, melyben egyenlő arányban keveredik izgalom, akció és filozófiai mélységű eszmefuttatás. Hihetetlen hogy a szerző milyen könnyedséggel teremti meg regényeinek atmoszféráját, észrevétlenül csepegteti az éppen aktuális alternatív történelem eseményeit, majd rövid epizódokkal teszi élővé a díszleteket. Villámgyorsan megismertet a szereplőkkel is, amihez Kingnek több száz oldalra van szüksége azt Dick lezavarja 50-100 oldal alatt. Maga a történet tulajdonképpen ezúttal is viszonylag egyszerű, a lényeget a szereplők morális, etikai, spirituális vívódásai jelentik. Ebben a regényben is megjelennek a szerzőre jellemző motívumok, például a valóság – a szereplő valóságának – megkérdőjelezése (Csordulj könnyem, mondta a rendőr, Ubik), vagy a tudat más testbe költözése (Palmer Eldricht három stigmája). A regény vitathatatlanul Dick jobban sikerült művei közé tartozik, magával ragadó, letehetetlen olvasmány.

>!
nakomiyu
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász

Ez volt az első Dick könyvem, és igazából az első valódi sci-fim. Információ tekintetében nem egy túlmagyarázott könyv, kevesebb mint 300 oldalban minden lényegibb elemét felvázolja ennek az utolsókat rúgó, radioaktív por szagú világnak. Az akció jelentek nem különösebben nyűgöztek le, volt bennük valami szigorú tárgyilagosság, nem is azon volt a hangsúly, hanem az android-ember kérdés morális különbségein. (Valahol azt olvastam, hogy Dick egyike volt azoknak, akik letették a cyberpunk alapjait, persze, hogy elhiszem.) Érdekesnek találtam Dick androidjait, és az empátiatesztjét, nem hinném, hogy ez működhetne a gyakorlatban, túl sok a rizikófaktor. Kár, hogy a főszereplő felejthető figura, nincsenek szigorú elvei, vagy ha alkot is magának, abból könnyen kizökkentik. (És hogy bárhová futhatunk, akár a Marsig, sehol nem lesz nyugtunk, ha itt nem tanulunk meg létezni.)


Népszerű idézetek

>!
APerfectCircle

A por, az enyészet előbb-utóbb legyőz valamennyiünket. Hiába menekülünk át máshová, hiába kapaszkodunk tíz körömmel az életbe, legfeljebb elodázhatjuk a végső megsemmisülést, de el nem kerüljük soha… Olyanok vagyunk, akár az androidok. Ők is menekülnek sorsuk elől, de csak egy perccel, egy nappal hosszabbíthatják meg életüket.

131. oldal

>!
nakomiyu

– Bárhová mégy, mindig rá fogsz kényszerülni helytelen cselekedetekre. Az élethez hozzátartozik az is, hogy időnként kénytelen vagy feladni saját személyiségedet, és vissza kell fojtanod érzéseidet. Erre minden élőlény rákényszerül. Ez a végzet árnyéka, a teremtés egyetlen kudarca – egy átok, mely az egész világmindenségben sújtja az életet.

224. oldal

>!
Gitta_Bry

Rick eltűnődött, vajon miért válnak tehetetlenné az androidok, mikor szembetalálják magukat egy empátia-vizsgálattal. Az érzések egyedül az emberi faj valódi tagjaiban léteznek, és az ember-kópiák értékét, az intelligenciát bizonyos mértékben valamennyi élőlényben, még a pókokban is fel lehet fedezni. Az érzelmek átélésére és elfogadására való képesség kialakításához valószínűleg csoportszellemre van szükség. A magányos organizmusok – amilyen a pók is – semmi hasznát nem vennék az ilyesfajta tulajdonságoknak. Sőt, egyenesen ártalmasak lennének a számukra. Az idők során egy pók nem maradhatott volna életben, ha a magáévá tudta volna tenni a hálójában vergődő zsákmánya érzéseit, ha képes lett volna beleélni magát saját áldozata helyébe. Ugyanez a helyzet valamennyi ragadozónál.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rick Deckard
1 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Dave Eggers: A Kör
Ernest Cline: Ready Player One
Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
David Mitchell: Felhőatlasz
Kurt Vonnegut: Börleszk
George Orwell: 1984
Robert Merle: Állati elmék
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Ray Bradbury: Fahrenheit 451