Repedés ​a térben 2 csillagozás

Philip K. Dick: Repedés a térben

Egy szerelő felfedez egy lyukat egy hibás Surranóban, abban a különös közlekedési eszközben, amely alagútszerűen köt össze távoli helyeket. Ez a lyuk azonban egy másik, párhuzamos Földre nyílik.
Jim Briskin, aki az Egyesült Államok első fekete elnökének címére pályázik, ebben a másik Földben látja a megoldást a krónikus túlnépesedésre. Tito Cravelli magánnyomozó arra kíváncsi, hogy a híres szervsebész, dr. Lurton Sands miért ott rejtette el a szeretőjét. A milliárdos mutáns iker George Walt pedig egy saját világra pályázik.
Csakhogy kiderül: ez a másik Föld nem lakatlan, ami mindent megváltoztat. Vajon az ott élő emberek békések? Vagy ugyanolyan korruptak és mohók, mint a repedésnek ezen az oldalán? Philip K. Dick 1966-os regénye olyan kérdéseket és problémákat feszeget, melyek a mai napig változatlanul aktuálisak.

Eredeti cím: The Crack in Space

Eredeti megjelenés éve: 1966

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Philip K. Dick Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199298 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
208 oldal · ISBN: 9789634199304 · Fordította: Pék Zoltán

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 79


Kiemelt értékelések

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Philip K. Dick: Repedés a térben

Nem megyünk le Dick lelkének mélyére ebben a regényben, csak egy tőle általános, gyorsan sodródó történetet kapunk, melynek központi témája egy spoiler, az ebben rejlő politikai, társadalmi, technológiai lehetőségek. Ezek mellett pedig természetesen a veszélyei, amit talán nem is ott fedezünk fel, hanem mi hurcoljuk oda. Vagy talán mi vagyunk, voltunk végig.
A korai regényeihez hasonlóan ez is a sokkal könnyebben emészthetőek közé tartozik, de azért szembesít az emberi természetünkből fakadó gyarlóságokkal, sanyargató ostobaságokkal is.

Nagyon hasonlít előző regényére, A jövő orvosára. Lehetne amolyan tér-idő duológia akár.

https://moly.hu/idezetek/1489276
https://moly.hu/idezetek/1489277
https://moly.hu/idezetek/1489278


Népszerű idézetek

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

És egyikünk sem akarja elkezdeni a pekik mészárlását. Az túlságosan arra emlékeztetne, ami régen volt, a barlanglakó őseink között. Visszasüllyednénk az ő szintjükre. Mostanra már kinőttünk belőle, mondta magának. És ha nem, mit számít, ki nyer?

178. oldal

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

Néhány színes. De fehérek is. Pont ebben reménykedett, erről szólt az egész küzdelem. Régóta esedékes volt… majdnem két évszázadot késett. Az ember elméje szokatlanul helytálló, nehéz hatni rá. A reformerek ezt mindig elfelejtik, beleértve őt magát is. Mindig olybá tűnik, hogy a győzelem a sarkon túl vár. Aztán sosincs ott.

191. oldal

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

Megmutatta nekünk, hogy a különbség, mondjuk, köztem és egy átlagos fekete között minden értelmes kritérium szerint olyan csekély, hogy tulajdonképpen nem is létezik. Végre látjuk ezt, amikor ilyesmi történik: kapcsolatteremtés egy fajjal, ami nem Homo sapiens.
és nem csak magamra gondolok – nekem megadatott, hogy mindig is így láthattam. Inkább a (statisztikailag) átlagos, kövér, buta fajankóra, aki lehuppan mellég a légbuszba, felkapja a homeolapot, amit más otthagyott, elolvas egy főcímet, aztán elkezdi hangoztatni a szánalmas nézeteit.

192. oldal

Blaire>!

abban a forróságban is hivatalos fekete öltönyt viselt. Ez és egy égővörös paróka volt a védjegye abba az időben, amikor hírbohócként szerepelt egy tévéadásban.

13. oldal

Blaire>!

– Meg fogják ölni magát (…)
– Lehetséges. (…)
(…)
– Mit fogsz csinálni, Jim?
– Semmit. Mit tehetnék? Várok. Iszom egyet.

65. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Frank Herbert: Dune (angol)
Frank Herbert: Duna
Frank Herbert: Dune (román)
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Octavia E. Butler: Dawn
Octavia E. Butler: Átváltozás
Aldous Huxley: Schöne neue Welt
Aldous Huxley: Brave New World
Szathmári Sándor: Kazohinia